Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sgt.dautanec
 | | Član od: 28 Lis 2005 | | Poruke: 473 | | Mjesto: ZG |
|
Upisano: Čet Svi 31, 2012 1:13 am Naslov poruke: |
|
|
| Zond Napisao/la: | Koliko varijacija u boji na samo 3 fotografije
No nekako sam najbliži kombinaciji:
Dark Tan - FS 30219
Field Green - FS 34079
Čak je ta kombinacija navedena i na ovoj šemi sa dvosjeda (163)
|
nazalost ta prica otpada,jer su tu potpuno razliciti tonovi,koliko me sjecanje ne vara-a ovdje me ne vara.
jereb,ecimovic i greguric su objavili maskirku ove sparke '96 godine koliko vidim, i ne samo sto nisu istim bojama sparke farbane,vec je i totalno razliciti vremenski period. (rudijev 119 je zafarban u zmaju,po mojoj procjeni, negdje oko ljeta '94) +/- koji mjesec.
suma,sumarum,ja osobno ne bih kretao u izradu maskirke dok ne nabavim makar jednu jedinu fotografiju istog,slikanog na platformi.
zasad ne posjedujem niti jednu.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 855 | |
|
Upisano: Sub Lip 02, 2012 1:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| sgt.dautanec Napisao/la: | suma,sumarum,ja osobno ne bih kretao u izradu maskirke dok ne nabavim makar jednu jedinu fotografiju istog,slikanog na platformi.
zasad ne posjedujem niti jednu.  |
Pozdrav
Koliko u prici oko boje 119 igraju ostaci za koje sam procitaju da su pohranjeni u ustanovi Vojnog muzeja (gdje se uopce ovaj muzej nalazi, da li su eksponati ovog muzeja dostupni javnosti ili...?)?
Sto je uopce sve od ostataka na kojima je kamuflaza pohranjeno/nadeno?
Inace o boji "starih" migova:
Pregledavajuci fotke koje sam prikupio na internetu, a vezano uz ovu tan/smedu boju u kamuflazi. Po meni nekako uopceno, uocio sam dva "tipa" te boje:
- sand/pjescana boja, znaci svjetlija je i nema crvenkastog tona u sebi
- zemljasta varijanta/tip crvenice, znaci sa izrazenom crvenkastom nijansom
Ove dvije osnovne grupe unutar sebe variraju od tamnijeg do svjetlijeg. Koliko sam blizu?
Jedno pitanje vezano uz kronologiju migova:
-1992. imamo tri miga (101,102,103)
-Kada tocno 1993./1994. imamo spremne za upotrebu prve od ovih kupljenih u Ukrajini?
-Da li smo u jednom periodu tokom 1993. (kraj 1993.) ostali samo sa aktivnim Osvetnikom Dubrovnika ili su vec uskocili ovi iz Ukrajine?
-Osvetnik Dubrovnika je tokom 1994. dobio kamuflazu, prepostavljam pri kraju osposobljavanja migova dobivenih iz Ukrajine (tocno?).
-1996. Migovi dobivaju brojeve na trupu. Da li je vrsen nekakav remont, u kojem obimu? Migovi su pretpostavljam nanovo farbani?
-2002./03. remont u Rumunjskoj, ovi za otpis su otpisani. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Sub Lip 02, 2012 2:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Inace mene nekako najvise vuce ovaj crvenica tip za 119. Sto vi mislite, uocavate li i vi taj crvenkasti ton? Temelj su mi ove tri fotke:
Ostale fotke otataka 119 (isto rep i vjetrobran, rezervar) mi malo odudaraju, cak se i ne primjecuje crveni ton, sad ne znam zasto. Koliko je to to fotoaparata, osvjetljenja, ne znam. Fotke tipa:
Sad, promatrajuci sve ovo pitam se koliko bi neka nova fotka 119 uvela svjetla sto se tice boja ili bi jos vise zamutila predodbu o bojanju. Ali kazem, ostaci sa ocuvanom bojom postoje, u Vojnom muzeju su (ma gdje on bio). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zond
 | | Član od: 25 Sij 2009 | | Poruke: 429 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Lip 02, 2012 2:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| potez XXV Napisao/la: |
Ostale fotke otataka 119 (isto rep i vjetrobran, rezervar) mi malo odudaraju, cak se i ne primjecuje crveni ton, sad ne znam zasto. Koliko je to to fotoaparata, osvjetljenja, ne znam. Fotke tipa:
|
Malo sam provrtio sliku kroz photoshop (variations-more red) i dodao lagano crvenu nijansu. Odmah mi boje izgledaju "uvjerljivije".
Tako da bih se složio sa tobom, i meni nekako smeđa boja na 119 najviše vuče na "crveniju" nijansu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sgt.dautanec
 | | Član od: 28 Lis 2005 | | Poruke: 473 | | Mjesto: ZG |
|
Upisano: Ned Lip 03, 2012 3:29 am Naslov poruke: |
|
|
[quote="potez XXV"]Inace mene nekako najvise vuce ovaj crvenica tip za 119. Sto vi mislite, uocavate li i vi taj crvenkasti ton? Temelj su mi ove tri fotke:
gle,kao prvo,moras se odlucit kojeg bi radio.
dakle potonji u ztz-u u eri kad je tek stigao u orginalnim i dijelom,apsisalim bojama ili prefarbanog u letu u formaciji na fotki iznad?
ko sto se mozemo uvjerit,ne samo sto je prefarban,vec boje nemaju dodirnih tocki s onima koje je posjedovao ranije.
ove ostale fotke ostataka zrakoplova,po mom misljenju ne mogu ti posluziti kao nikakva referenca jer je ono sto vidimo uvelike promijenilo izgled uticajem atmosferilija.
na kraju,krajeva,i slike s tog kolaza razlicite su te izgledaju kao da su dijelovi vise zrakoplova,a ne jednog-te-istog.
jasno,ukoliko bi htio radit dioramu crash sitea,dakako da bi se mogao onda i tim smjernicama,kojima si krenuo, vodit. odnosno takav pristup bi imao smisla.
| Citat: | | Sad, promatrajuci sve ovo pitam se koliko bi neka nova fotka 119 uvela svjetla sto se tice boja ili bi jos vise zamutila predodbu o bojanju. Ali kazem, ostaci sa ocuvanom bojom postoje, u Vojnom muzeju su (ma gdje on bio). |
nebi zamutila vodu,bas naprotiv. kao sto sam vec i rekao,jednom dobrom, close up, slikom 119 s platforme,rijesili bi,vise-manje sve nedumice.
| Citat: | | -Kada tocno 1993./1994. imamo spremne za upotrebu prve od ovih kupljenih u Ukrajini? |
u jesen 1993 su vec 104 i 105, cini mi se, i sudjelovali tijekom operacije Medacki dzep,kada je i poginuo pilot Peris.
| Citat: | | -Osvetnik Dubrovnika je tokom 1994. dobio kamuflazu |
102 je dobio kamuflazu uoci mimohoda 1995-e,ako me sjecanje ne vara.
| Citat: | | -1996. Migovi dobivaju brojeve na trupu. Da li je vrsen nekakav remont, u kojem obimu? Migovi su pretpostavljam nanovo farbani? |
brojeve dobivaju 125,126 i 109 tada,kao rezerva za air-display u Avianu '96 te kasnije iste godine i 124 za display u Anconi.
nije nikakav remont vrsen vec po obavljanju 50 ili 100-satnih pregleda vrsilo se i djelomicno popravljanje segmenata maskirke ili potpuno prefarbavanje,ovisno o stanju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Ned Lip 03, 2012 12:01 pm Naslov poruke: |
|
|
| sgt.dautanec Napisao/la: | gle,kao prvo,moras se odlucit kojeg bi radio. dakle potonji u ztz-u u eri kad je tek stigao u orginalnim i dijelom,apsisalim bojama ili prefarbanog u letu u formaciji na fotki iznad?
ko sto se mozemo uvjerit,ne samo sto je prefarban,vec boje nemaju dodirnih tocki s onima koje je posjedovao ranije. |
Ooo, pa ovo uopce nisam znao.
Znaci ovo u ztz-u fotkano je 119 u originalnim bojama. Ja sam mislio da su boje identicne na obe fotke samo su u hangaru tamniji tonovi zbog odsustva svjetla.
Ja mislim raditi 119 neposredno prije zadnjeg leta, znaci kamuflaza je ova sa slike u formaciji, tocno?
Ako bi sad odbacili ovu iz ztz-a, te fotke ostataka, ostaje samo ova u formaciji. Zasto mislite da ona nije dobra za "skidanje" boje?
Koliko mislite da bi ova kombinacija (posebno odabir crvenkaste nijanse) sa ovog kolaza dolje mogla biti OK?
Ovo posvjetljenje bi se moglo dobiti sa dodtkom bijele ili rjedim nanosom brush-om.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Ned Lip 03, 2012 7:00 pm Naslov poruke: |
|
|
zar nema još jedna fotka u niskom preletu na nekoj vježbi, onako kroz maglu mi je u sječanju _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TangoHotel
 | | Član od: 10 Velj 2006 | | Poruke: 291 | | Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost |
|
Upisano: Ned Lip 03, 2012 9:53 pm Naslov poruke: |
|
|
evo još jedne, vjerujem nepoznate.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
|
Upisano: Ned Lip 03, 2012 10:02 pm Naslov poruke: |
|
|
E bravo za novu dosad nevidenu fotku, bar meni.
Inace ovo je po meni sad cisti dark tan, ova smeda, je li.
Sto kazete?
Jos nesto, ovo je 119 nakon prebojavanja, znaci s bojom koju je imao na zadnjem letu?
TangoHotel veliko HVALA!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TangoHotel
 | | Član od: 10 Velj 2006 | | Poruke: 291 | | Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost |
|
Upisano: Ned Lip 03, 2012 10:53 pm Naslov poruke: |
|
|
nema na čemu!
Ako još šta nađem, budem ovdje postavio. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Lip 03, 2012 11:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| potez XXV Napisao/la: | ... Inace ovo je po meni sad cisti dark tan, ova smeda, je li.
Sto kazete?
Jos nesto, ovo je 119 nakon prebojavanja, znaci s bojom koju je imao na zadnjem letu ... |
Znači sad je "dark tan", a prije par sati je bila "earth red" ... ? Jer na zadnjim dvjema fotkama, a iz kojih ste iznjedrili zaključke o spomenutim (dijametralno različitim) tonovima boje, nedvojbeno je riječ o snimcima s istoga filma, jer je para ista (119-ica s 125-icom, čini mi se) ... Što vam to govori kolega?
Mislim da suviše inzistirate na tome da ćete kroz ovaj topic naći ili će vam netko ovdje izrecitirati "sveto pismo" o bojama konkretne 119-ice. Stoga radite po osjećaju. Svaki sken i svaka fotka može biti drugačija ili je čak svatko može drugačije vidjeti da ne kažem da svaki monitor može biti drugačije podešen ... Čak da dođete i do ostataka 119-ice, tko zna gdje su se oni godinama povaljivali i kakvim su sve atmosferilijama bili izloženi, tako da vam ni to neće dati "sveti" odgovor ... Dakle, opet ponavljam, miješajte boju po osjećaju i intuiciji, ne možete puno fulati. A i u tom slučaju, tko vam može (do)kazati da jeste ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lip 04, 2012 11:55 am Naslov poruke: |
|
|
| TangoHotel Napisao/la: | nema na čemu!
Ako još šta nađem, budem ovdje postavio. | Puno hvala za ovu fotografiju!!! Već sam mislio odustati od izrade makete 119 zbog nedostatka referenci. Još kad bi bila bilo kakva fotografija lijeve strane...Isto tako mislim da bi po njoj trebalo i tražiti boje, jer izgledaju dosta uvjerljivo u odnosu na osvjetljenje/ekspoziciju. Ne slažem se da su sačuvani komadi 119 loša referenca. Npr. rep bi bio prilično dobar izvor informacije, jer nije ležao na suncu i kiši 10 god., nego zapravo, vrlo kratko vrijeme, pa su boje sačuvanije od npr. 102 koji je u trenutnom stanju jako propao i boje više nisu referenca za njegov izgled iz Oluje. Ako netko ima mogućnost pristupa repu 119 sa čipovima boje u ruci, to bi bilo od velike pomoći... Uostalom, ako se sačuvani komadi čuvaju u Vojnom muzeju, trebalo bi biti moguće im pristupiti uz odgovarajuću zamolbu. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pon Lip 04, 2012 1:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Po nome sto sam ja vidio par puta u zivo migove u ovoj shemi fotka od TH mi djeluje tocnija od ove iznad koja nekao kao sto su kolege rekle mozda krivo obradena tj. boja vuce previse na neku "ciglastu" nijansu.
U vrijeme kobnog tj. posljednjeg leta 119 dali je imao oznaku eskadrili tj. viteza na nosu? _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lip 04, 2012 2:06 pm Naslov poruke: |
|
|
| Karaya Napisao/la: | | U vrijeme kobnog tj. posljednjeg leta 119 dali je imao oznaku eskadrili tj. viteza na nosu? | Koliko sam do sada doznao, nije. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|