Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Jugo Gustavi
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1945. do 1991.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Jul 17, 2006 11:47 pm    Naslov poruke: Jugo Gustavi Citiraj ovaj komentar

Evo, tema će nadam se pobuditi zanimanje. Inače, fotke istih (izuzev erstauriranog u MJV-u) su vrlo rijetke, a i koliko se ja sjećam dosad nije bilo nekog sustavnijeg istraživanja na tu temu (izuzev jedne stare "monorame" u "Frontu" i tu i tamo nekog člančića i profila u boji), pa predlažem da pokušamo kompilirati ono što do sad imamo i znamo. Priprema prijatelj u Beogradu knjigu o tome, ali tko za kad će to osvanuti. Možda ga potaknemo... Kupaca i zaineteresiranih bi pretpostavljam sigurno bilo.

Za početak (a obzirom sam se na drugim topicima uvjerio da ima eksperata za svaki šaraf i panel), predlažem da pokušamo dešifrirati ovog Gustava kojeg sam svojedobno skinuo s E-baya:

Fotkano navodno 1945., na Zemunu.

prelude: poruka promijenjena dana: Uto Jul 25, 2006 2:51 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Alex

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Toronto,Kanada
PorukaUpisano: Uto Jul 18, 2006 5:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lift Here je izdao mnogo dekala i shema za Emile i Gustave
u raznim bojama (JKRV,NDH,JRV),sto se moze i vidjeti
na njihovom sajtu. Koliko sam cuo uskoro im izlazi novi set za Me-109.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
tiger
Gost
PorukaUpisano: Uto Jul 18, 2006 9:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hm.
Fotka nam i ne odaje baš puno, možda nisam neki ekspert no nije da me baš 109ke ne interesiraju, bar sam osnove polovio. Smile . No možda po maskirnim poljima bi se nešto dalo naslutiti. Recimo vidi se da je na spineru spiralka, ili bolje rečeno ono što je ostalo od nje, pretpostavljam da je crvenom bojom obojan bijeli dio. Odmah iza se naslučuje, možda žuto polje, onakvo kakvo je bilo brzo identifikacijsko na "našim" meserima od zime '45. Sljedeći detalj koji me vodi bi moglao biti, takodjer zamaskirani Balkenkreuz ili opet zvonimirac, na donjem dijelu desnoga krila, iznad kojega je vidljiva jugo rondela, više improvizirana nego standardna. Prednji dio ,dosta loše vidljivoga nosa, bi moga biti G-14
eventualno bi se mogli loviti i na G-10. Ako se radi o G-10, to bi mogao biti jedan od ona dva koji su se predali/ili preletjeli partizanima u Mostaru, ex-NDH 2105/5 sa Tatarevićem, ili ipak G-10 sa ex-NDH 2103/3 Helebrant.
U jednoj evidenciji sa popisom evidencijskih brojeva Helebrantov se vodi kao G-14, tako da ni ta opcija nije isključena prema "vidljivim" fotkama.
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Uto Jul 18, 2006 3:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljivo zapažanje. Pogotovo mi se sviđa pretpostavka o (crvenom) prebojavanju spinera, odn. prebojanoj spirali... Ima logike i imaš oko, prijatelju... Za žuto polje baš nisam siguran, ali ajmo dalje...
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Jul 18, 2006 4:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se čini da je ovo vjerojatnije Bf 109 G-14, prema formi kapotaža motora (koliko je od njega vidljivo). Očit je prekid u kamuflaži na nosu, pa je tu vjerojatno bila žuta traka, ali tanja od onih do sad viđenih na ZNDH Bf-109. Meni se čini da je ta traka prebojana nekom svijetlom bojom dosta sličnom RLM 76. Najvjerojatnije je to ista boja kojom je prebojana oznaka pod krilom. Predpostavljam da je to svijetlo plava ruskog porijetla. Traka oko spinera je možda samo skinuta, a ne prebojavana, pa bi spiner bio RLM 71, crno-zelen, sa razlikom tona u području koje je bilo obojano bijelo. Ostaje i vjerojatnost da je spirala prebojana crveno, kao i mogućnost da je cijeli spiner crven, a da je boja svjetlija na mjestu bijele spirale. Oznaka pod krilom je mogla biti i Balkenkreuz i zvonimirov križ, ali mi upada u oči da je vidljivi rub prebojavanja nekako blago zašiljen prema vrhovima, kao da je ugrubo slijedio "zvonimirac" . JRV rondela vidljiva ispod krila je ranog, prelaznog, tipa. Vrlo malo je vidljivo, pa su ovo samo predpostavke.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Alex

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Toronto,Kanada
PorukaUpisano: Uto Jul 18, 2006 4:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pula 1950
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Uto Jul 18, 2006 4:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav Alex, ja bih isključio ove "kasne" messere, kojega si nam postao u obliku ilustracije za decale, jer se u onome našemu slučaju radi o '45-oj i nedvojbeno je to jedan od zarobljenih pred kraj rata, sad dali je "naš" u što sve više vjerujem ili pak ex-Luftwaffe. O ovom Rupnikovom smo već piskarali, a radi se o jednom iz kontigenta koji je pristigao u vidu vojne reparacije bugara, 1947. godine.
Grunf Napisao/la:
Meni se čini da je ovo vjerojatnije Bf 109 G-14, prema formi kapotaža motora (koliko je od njega vidljivo).

Svidja mi se i tvoja predpostavka, no osvrnu bih se na ovaj dio jer ne vidim niti jedan detalj iz kojega bih mogao reći da je to G-14, mislim na kapotaž, ne mislim da sam ja upravu kad kažem da je to G-10, iskreno fotka koliko god je vrijedna, toliko je i mutna Very Happy .
Sa nestrpljenjem čekam da se jave Tomo i Tango, ajmo experti! Very Happy
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Uto Jul 18, 2006 7:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tiger Napisao/la:
Svidja mi se i tvoja predpostavka, no osvrnuo bih se na ovaj dio jer ne vidim niti jedan detalj iz kojega bih mogao reći da je to G-14, mislim na kapotaž, ne mislim da sam ja upravu kad kažem da je to G-10, iskreno fotka koliko god je vrijedna, toliko je i mutna

To je samo pretpostavka, jer mi kapotaž djeluje nekako ravno. Mislim da bi djelovao zaobljenije da je u pitanju G-10, ali to je samo impresija. Može biti i G-10 i G-14, a nisu isključeni ni G-6, ni K-4. Može biti porijeklon ZNDH, ali i Luftwaffe, pa i Mađarski...Sve ključne točke za raspoznavanje su pokrivene ljudima. Jednostavno se ne vidi dovoljno dobro... Crying or Very sad Da li netko može postati i fotografije ovog Messera sa parolom na krilima?

Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Uto Jul 18, 2006 9:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U ovo je teško! Ovi tipovi na fotki su prekrili gotovo cijeli avion. Kad bi još jedan sjedio na nosu ne bi mogli biti sigurni ni da se radi o Bf 109! Very Happy Very Happy Very Happy

S obzirom da se jedino propeler vidi ja bi mogao reći da meni on djeluje nekako šiljato pa bi na osnovu toga hrabro zaključio da se radi o starijem tipu propelera (VDM9-12087) koji se koristio na G-6/G-14 meserima.
G-10i AS đinđe su imali noviji tip propeler s tupastim vrhovima (VDM9-121nešto, neda mi se sad tražit).
Pa bi po tome to bio G-14????
Definitivno se radi o zarobljenom osovinskom messeru a time otpada da bi bio crni 3 ili crni 5 (Usput nije li crni 3 prinudno sletio nakon mitraljiranja njemačke kolone, što ga eliminira iz priče bez obzira na verziju?)

Ovo što sam napisao uzmite s velikom rezervom, ja sam ovo izveo samo zbog propelera (a ne vidim dobro kao nekad) Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Uto Jul 18, 2006 9:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Da li netko može postati i fotografije ovog Messera sa parolom na krilima?

Fotku je Petrović stavio prije par dana na HR maketarima. Pa s obzirom da ju je on stavio tamo, nek je stavi i ovdje (da se netko drugi ne kiti tuđim perjem Very Happy )
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
tiger
Gost
PorukaUpisano: Uto Jul 18, 2006 9:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...e Prelude jesi ga opet zakompliciro Crni
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Sri Jul 19, 2006 12:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

tiger Napisao/la:
Pozdrav Alex, ja bih isključio ove "kasne" messere, kojega si nam postao u obliku ilustracije za decale, jer se u onome našemu slučaju radi o '45-oj i nedvojbeno je to jedan od zarobljenih pred kraj rata, sad dali je "naš" u što sve više vjerujem ili pak ex-Luftwaffe. O ovom Rupnikovom smo već piskarali, a radi se o jednom iz kontigenta koji je pristigao u vidu vojne reparacije bugara, 1947. godine.

Tiger, namjerno sam temu nazvao "jugo Messeri", baš zato što mi se učinilo da je šteta da onog Rupnikovog 9645 ne obrađujemo pod rubrikom povijesti, očekujući da ćete (se) prebaciti na ovaj širi topic. Predlažem da i moderatori nekako prebace relevantne stvari (i raspravu) o 9645 na ovaj topic, pa da zaokružimo i proširimo temu (p.s. ovih ću dana prošetati do Zdravka pa ću poslikati njegovog 9645 u 1/72 i postati ovdje).
Predlažem isto tako da se i cijeli topic preimenuje u "jugo Gustavi" (da se netko ne zaleti s Emilima iz VVKJ- premda je i to zanimljiva tema) i da se ne ograničavamo samo na ovog kojeg sam postao jer se zbog ograničenosti vidljivog na fotki bojim da ćemo se vrlo brzo "potrošiti" na pretpostavkama...
Činjenica je da je u Jugi bilo nekoliko varijanti i podvarijanti Gustava, pa mi se to učinilo dobrom i zanimljivom bazom za diskusiju i istraživanje, a naravno očekujem da se uključe i kolege iz Srbije jer vjerujem da oni imaju više informacija "iz prve ruke". Pa i za ovog za kojeg sam postao fotku. Prodavatelj na E-bayu je naime standardni "fantom" iz Zemuna...
Btw., ne znam zašto se isključili mogućnost da bi to bio G-2. Iz nekog relevantnog razloga ili? Zna se naime da je Juga imala i "couple of" G-2. Premda mislim da su ti dobiveni iz Bugarske naknadno, kao što si i spomenuo.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Sri Jul 19, 2006 8:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tomo je u pravu-elisa eliminira G-10/K-4! ( kad se bulji u skriveno ne vidi se najočitije.. Embarassed ) Vidi se ipak i još par detalja. To je u prvom redu prelaz kamuflažnih boja na krilu. Ako možemo eliminirati ZNDH "crni 3" zbog prinudnog spuštanja, onda možemo i "crni 5", jer je na jedinoj do sad poznatoj fotografiji ovog zrakoplova vrlo vidljiv valoviti prelaz boja na napadnom rubu krila. Na ovom JRV zrakoplovu je prelaz boja ravan što je karakteristika ranijih kamuflaža na Bf 109 G. Isto tako na vidljivom dijelu kapotaža je boja vrlo svijetla, pa može biti siva RLM 75. Isto tako se vidi dio kapotaža motora između dva zagrljena momka koji sjede na korijenu krila. Preludeova pretpostavka tu počinje imati smisla. Naime kapotaž tu izgleda ravan, a na tom mjestu bi trebala biti vidljivo izbočena "guka" karakteristična za varijante od G-5 nadalje. Top vidljiv na vrhu spinera je prema širini otvora očito 20mm, pa to isto eliminira kasne varijante sa 30mm topom. Nakon rata je po aerodromima pronađeno dosta ostavljenih zrakoplova u različitom stanju, pa nije isključeno da je repariran neki Bf 109G-2/G-4 i vraćen u letno stanje...

Natrag na vrh
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Sri Jul 19, 2006 9:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:

Btw., ne znam zašto se isključili mogućnost da bi to bio G-2. Iz nekog relevantnog razloga ili? Zna se naime da je Juga imala i "couple of" G-2. Premda mislim da su ti dobiveni iz Bugarske naknadno, kao što si i spomenuo.

Bravo prelude, odlično si se sjetio Palac gore

Slika je dosta mutna, ali ipak mi se čini da striček koji sjedi, sjedi na rebrastoj felgi, šta bi značilo G-2 ili G-4. Jasno pod uvjetom da ga nisu krpali od djelova koji su bili na raspolaganju.

pozdrav,
TH
Natrag na vrh
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sri Jul 19, 2006 12:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kako ja nisam shvatio od početka svrhu pokretanja ove teme, ispričavam se Alexu na skretanju, i vračam u "normalu" jugo gustave.
Prilažem fotku koju sam dobio od jednoga slovenskoga kolege, Rupnikov 45, nažalost ni ta nije san snova.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1945. do 1991. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naprijed
Stranica 1/6

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma