Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Čet Pro 01, 2011 1:58 pm Naslov poruke: |
|
|
O kada je ove tema otvorena prije par dana samo mi se te stare makete vrte po glavi i neka sjecanja na to kako je nekada bilo s njima i kako je svaka bila draga i vrijedna kako je netko vec napisaao ne bitno na mjerilo i na njihovui tocnost/ne tocnost.
Prosto ne vjerojatno kako se gotovo sjecam svakog dogadaja gdje i kada sam kupio tj. dobio od roditelja koju, a danas se ne mogu zapamtiti sto mi je neko reko prije sad dva ili jucer!
Ovu temu nam je nas dragi prijatelj Ivica koji nas je prerano napustio poslao s plavih visina da uzivamo u maketarenju a da malo manje brinemo i razbijamo glavu o netocnosti novih maketa na trzistu!  _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sgt.dautanec
 | | Član od: 28 Lis 2005 | | Poruke: 473 | | Mjesto: ZG |
|
Upisano: Čet Pro 01, 2011 4:12 pm Naslov poruke: |
|
|
| Antun Janković Napisao/la: |
Za ovo imaš cugu kad se vidimo!!!!  |
nema beda,drzim te za rijec kad te ulovim negdje na kraljici il nest.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Pet Pro 02, 2011 10:18 am Naslov poruke: |
|
|
A sjećate li se početka osamdesetih ili je to bilo krajem sedamdesetih? Onda je, mislim, Jugoplastika proizvodila ili prepakiravala neke makete. Mislim da su bile Hellerove. Sjećam se nekih Mirage-a i sl.... _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
|
Upisano: Pet Pro 02, 2011 10:20 am Naslov poruke: |
|
|
| sgt.dautanec Napisao/la: | | Antun Janković Napisao/la: |
Za ovo imaš cugu kad se vidimo!!!!  |
nema beda,drzim te za rijec kad te ulovim negdje na kraljici il nest.
 |
Jedva čekam..... _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| cromodeler
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 409 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Pro 02, 2011 10:25 am Naslov poruke: |
|
|
Nije Jugoplastika , nega ona slovenska firma koja je radila i vlakiće .
Mislim da se zvala Mehanotehna _________________ Darko Belaj
tajnik MK "David Schwarz" - www.mkdavidschwarz.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| L 555 BAT
 | | Član od: 20 Lis 2008 | | Poruke: 323 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pet Pro 02, 2011 10:45 am Naslov poruke: |
|
|
kad smo već kod nostalgije i heller-mehanotehnike, moram se nadovezati sa pričom o mojoj prvoj maketi,koju su, isto kao što je kolega na početku teme rekao, kupili i sastavili veliki, dok sam ja kao klinac sve to pažljivo promatrao;pričamo o 1980-toj godini;
nadavno sam ,za male novce, na ebayu upecao isto takvo staro izdanje potpuno neoštećeno i to će biti jedina maketa u stashu koju sigurno neću raditi - ostat će u kutiji kao takva za uspomenu....
 _________________ MAK Reoplan - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Pro 02, 2011 11:57 am Naslov poruke: |
|
|
| L 555 BAT Napisao/la: | kad smo već kod nostalgije i heller-mehanotehnike, moram se nadovezati sa pričom o mojoj prvoj maketi,koju su, isto kao što je kolega na početku teme rekao, kupili i sastavili veliki, dok sam ja kao klinac sve to pažljivo promatrao;pričamo o 1980-toj godini;
nadavno sam ,za male novce, na ebayu upecao isto takvo staro izdanje potpuno neoštećeno i to će biti jedina maketa u stashu koju sigurno neću raditi - ostat će u kutiji kao takva za uspomenu....
 | Auuu! Pa ovaj Mustang je druga maketa koju sam radio u životu. Prva mi je bila Spitfire od Heller-Mehanotehnike, a treća Airacobra od istog proizvođača. Bojao sam ih sa onom jednom Hellerovom bojom koja se dobila u kutiji (a obično nije imala veze sa stvarnom kamuflažom). Sjećam se da je u kutiji bilo i Hellerovo ljepilo u žutoj tubici. Davno je to bilo, mislim 1980 godine. U Splitu se otvorio "Koteks" shopping centar i na odjelu igračaka je bilo svega nekoliko vrsta maketa od Heller Mehanotehnike- Spitfire Vb, P-36Q Airacobra, Hurricane Mk.II, P-51D Mustang, Mirage IIIc, Polikarpov I-153 i brod Richeleu. Sklopio sam sve osim Richeleu-a jer je bio previše skup da bi mi ga roditelji kupili i Mirage-a, jer je brzo nestao sa polica i više se nikad nije pojavio. nakon toga je u Splitu nastupilo vrijeme dućana MMM u kojemu su se mogle kupiti KP-ove makete i povremeno neke makete zapadnih proizvođača koje je vlasnik kupio u Italiji, pa preprodavao u dućanu. Oko tih maketa je često bila gužva-tko će ih prije kupiti. Sjećam se Monogramovog Tigercata koji sam gledao kao svetinju, jer nije bio češki, nego američki avion... Današnji mlađi maketari vjerojatno ne mogu shvatiti situaciju iz tog vremena, kad je bilo vrlo teško doći do maketa, a boja praktično nije ni bilo...Valjda zato danas mnogi od nas od "stare garde" i kupuju makete i rade velike "stash-eve" u podsvjesnom strahu da će nestati maketa...  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pet Pro 02, 2011 1:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: |
...Valjda zato danas mnogi od nas od "stare garde" i kupuju makete i rade velike "stash-eve" u podsvjesnom strahu da će nestati maketa...  |
Ovo je odlican zakljucak!!!!!
Zato moja baka jos uvijek govori: "...jedi budes gladan, daj jedi nema veze sto ne mozes vise samo jedi dok ja na stolu..."
Znala je spomenuti kako za vijeme rata (2.svj.) je bilo jako malo ili uopce ne hrane tako je i s nama slucaj s maketama!  _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| L 555 BAT
 | | Član od: 20 Lis 2008 | | Poruke: 323 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pet Pro 02, 2011 1:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | i na odjelu igračaka je bilo svega nekoliko vrsta maketa od Heller Mehanotehnike- Spitfire Vb, P-36Q Airacobra, Hurricane Mk.II, P-51D Mustang, Mirage IIIc, Polikarpov I-153 i brod Richeleu. |
samo da dopunim (sjećam se tih maketa k'o da nije prošlo 30-tak godina): nosač aviona Arromanches (prodan nedavno na ebayu za 199$ i to originalno pakiranje mehanotehnike) civilni avioni u mjerilu 1/125 DC10 (sa jatovim oznakama), boeing 707 i 727, još par francuskih krstarica i razarača u 1/400 mjerilu, tenk AMX 30 ....... _________________ MAK Reoplan - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pet Pro 02, 2011 3:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | Valjda zato danas mnogi od nas od "stare garde" i kupuju makete i rade velike "stash-eve" u podsvjesnom strahu da će nestati maketa...  |
Pa zar se to i ne događa!?
Prije 3 godine u Splitu si makete mogao kupit na 7-8 mjesta, danas samo na jednom-dva! Domaći web dućani se gase ili su se ugasili, izbor se u dućanima sveo na preskupi Revell u Muller-ima.
Sad će netko spomenit internet. Ali, ima nas još uvijek ovdje koji ne baratamo karticama i internet naručivanjem, i to puno više nego neki misle.
Ja se sa nostalgijom sjećam vremena kad su se makete prodavale na kioscima i u knjižarama.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5796 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pet Pro 02, 2011 3:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | L 555 BAT Napisao/la: | kad smo već kod nostalgije i heller-mehanotehnike, moram se nadovezati sa pričom o mojoj prvoj maketi,koju su, isto kao što je kolega na početku teme rekao, kupili i sastavili veliki, dok sam ja kao klinac sve to pažljivo promatrao;pričamo o 1980-toj godini;
 | Auuu! Pa ovaj Mustang je druga maketa koju sam radio u životu. Prva mi je bila Spitfire od Heller-Mehanotehnike, a treća Airacobra od istog proizvođača. Bojao sam ih sa onom jednom Hellerovom bojom koja se dobila u kutiji (a obično nije imala veze sa stvarnom kamuflažom). Sjećam se da je u kutiji bilo i Hellerovo ljepilo u žutoj tubici. Davno je to bilo, mislim 1980 godine. U Splitu se otvorio "Koteks" shopping centar i na odjelu igračaka je bilo svega nekoliko vrsta maketa od Heller Mehanotehnike- Spitfire Vb, P-36Q Airacobra, Hurricane Mk.II, P-51D Mustang, Mirage IIIc, Polikarpov I-153 i brod Richeleu. Sklopio sam sve osim Richeleu-a jer je bio previše skup da bi mi ga roditelji kupili i Mirage-a, jer je brzo nestao sa polica i više se nikad nije pojavio. nakon toga je u Splitu nastupilo vrijeme dućana MMM u kojemu su se mogle kupiti KP-ove makete i povremeno neke makete zapadnih proizvođača koje je vlasnik kupio u Italiji, pa preprodavao u dućanu. Oko tih maketa je često bila gužva-tko će ih prije kupiti. Sjećam se Monogramovog Tigercata koji sam gledao kao svetinju, jer nije bio češki, nego američki avion... Današnji mlađi maketari vjerojatno ne mogu shvatiti situaciju iz tog vremena, kad je bilo vrlo teško doći do maketa, a boja praktično nije ni bilo...Valjda zato danas mnogi od nas od "stare garde" i kupuju makete i rade velike "stash-eve" u podsvjesnom strahu da će nestati maketa...  |
| L 555 BAT Napisao/la: | | samo da dopunim (sjećam se tih maketa k'o da nije prošlo 30-tak godina): nosač aviona Arromanches (prodan nedavno na ebayu za 199$ i to originalno pakiranje mehanotehnike) civilni avioni u mjerilu 1/125 DC10 (sa jatovim oznakama), boeing 707 i 727, još par francuskih krstarica i razarača u 1/400 mjerilu, tenk AMX 30 ....... |
| Boris G. Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: | Valjda zato danas mnogi od nas od "stare garde" i kupuju makete i rade velike "stash-eve" u podsvjesnom strahu da će nestati maketa...  |
Prije 3 godine u Splitu si makete mogao kupit na 7-8 mjesta, danas samo na jednom-dva! Domaći web dućani se gase ili su se ugasili, izbor se u dućanima sveo na preskupi Revell u Muller-ima.
Sad će netko spomenit internet. Ali, ima nas još uvijek ovdje koji ne baratamo karticama i internet naručivanjem, i to puno više nego neki misle.
Ja se sa nostalgijom sjećam vremena kad su se makete prodavale na kioscima i u knjižarama.  |
E jeste........... sad ste me ovim postovima skroz rastuzili ali i istovremeno usrecili,jer ista ovakva sjecanja i ja jos uvijek cuvam i sa guštom se prisjecam tog vremena i tih butiga!! Tko bi rekao da je toliko godina proslo,a jos uvik se odlicno sjecam svakog detalja kod prvog ulaska u MMM/ 3M / butigu i onog nestvarnog osjecaja tada,ka i svoje prve makete koju mi je dida donio !! _________________ Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0
https://www.facebook.com/groups/397878543718795/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| T34
 | | Član od: 20 Ruj 2010 | | Poruke: 275 | | Mjesto: Dalmacija |
|
Upisano: Pet Pro 02, 2011 4:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Jeli se tako zvao taj mali dućan ispod Skalica/Lovreta? Kupio sam krajem 80-ih Italeri komplet od 6 WWI aviončića u 1/72 (Red Baron's flying Circus), netko je i decale maznuo, ali osjećaj koji me pratio dok sam se dogegao do stana sa tom kutijom je neopisiv. Zatim sam iz USA dofurao dva Lindberg T-55 u 35-ici, a kod nas u ST za vrime rata Italeri/Dragon T-80 i Leopard 2A4, sjećam se da su basnoslovno koštali u to doba dok je valuta bila hrvatski Dinar...
Baka me napala da zašto radim "fašistički tenk" kad je vidjela njemačke križeve haha a ja sam joj rekao kako istini na volju - tenk je njemački, ali malo novijeg datuma
Lipa vremena. No danas je ipak ljepše, barem što se nabavke maketa tiče. Rado mijenjam emociju izlaska iz dućana za klik-klik nabavljivost svega živoga što poželiš. _________________ ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Pro 02, 2011 4:45 pm Naslov poruke: |
|
|
.... hm, bolje da se ja niti ne pokušavam umješati u ovu nostalgičnu priču...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Pet Pro 02, 2011 6:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Moja prva maketa je bila ceska Avia, niti se ne sjecam koje je oznake i koji tip, ujak mi ga kupio u madjarskoj tamo negdje 80-ih godina. Imao sam nekih 6 godina, ali sam se zaljubio u maketarstvo. Mislim da je maketu proizvodila neka ceska firma, ne znam jel tko zna kako se zvala. Nekih 10 godina kasnije sam nasao istog tog proizvodjaca i kupio Miga-15, neka smijesno mala cijena je bila...
A za 7. rodjendan tamo negdje 1989. dobio Uss Enterprise od Italerija. Nisam mogao spavati kako sam bio uzbudjen  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
|
Upisano: Pet Pro 02, 2011 7:01 pm Naslov poruke: |
|
|
| su27rules Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: | | L 555 BAT Napisao/la: | kad smo već kod nostalgije i heller-mehanotehnike, moram se nadovezati sa pričom o mojoj prvoj maketi,koju su, isto kao što je kolega na početku teme rekao, kupili i sastavili veliki, dok sam ja kao klinac sve to pažljivo promatrao;pričamo o 1980-toj godini;
 | Auuu! Pa ovaj Mustang je druga maketa koju sam radio u životu. Prva mi je bila Spitfire od Heller-Mehanotehnike, a treća Airacobra od istog proizvođača. Bojao sam ih sa onom jednom Hellerovom bojom koja se dobila u kutiji (a obično nije imala veze sa stvarnom kamuflažom). Sjećam se da je u kutiji bilo i Hellerovo ljepilo u žutoj tubici. Davno je to bilo, mislim 1980 godine. U Splitu se otvorio "Koteks" shopping centar i na odjelu igračaka je bilo svega nekoliko vrsta maketa od Heller Mehanotehnike- Spitfire Vb, P-36Q Airacobra, Hurricane Mk.II, P-51D Mustang, Mirage IIIc, Polikarpov I-153 i brod Richeleu. Sklopio sam sve osim Richeleu-a jer je bio previše skup da bi mi ga roditelji kupili i Mirage-a, jer je brzo nestao sa polica i više se nikad nije pojavio. nakon toga je u Splitu nastupilo vrijeme dućana MMM u kojemu su se mogle kupiti KP-ove makete i povremeno neke makete zapadnih proizvođača koje je vlasnik kupio u Italiji, pa preprodavao u dućanu. Oko tih maketa je često bila gužva-tko će ih prije kupiti. Sjećam se Monogramovog Tigercata koji sam gledao kao svetinju, jer nije bio češki, nego američki avion... Današnji mlađi maketari vjerojatno ne mogu shvatiti situaciju iz tog vremena, kad je bilo vrlo teško doći do maketa, a boja praktično nije ni bilo...Valjda zato danas mnogi od nas od "stare garde" i kupuju makete i rade velike "stash-eve" u podsvjesnom strahu da će nestati maketa...  |
| L 555 BAT Napisao/la: | | samo da dopunim (sjećam se tih maketa k'o da nije prošlo 30-tak godina): nosač aviona Arromanches (prodan nedavno na ebayu za 199$ i to originalno pakiranje mehanotehnike) civilni avioni u mjerilu 1/125 DC10 (sa jatovim oznakama), boeing 707 i 727, još par francuskih krstarica i razarača u 1/400 mjerilu, tenk AMX 30 ....... |
| Boris G. Napisao/la: | | Grunf Napisao/la: | Valjda zato danas mnogi od nas od "stare garde" i kupuju makete i rade velike "stash-eve" u podsvjesnom strahu da će nestati maketa...  |
Ja se sa nostalgijom sjećam vremena kad su se makete prodavale na kioscima i u knjižarama.  |
E jeste........... sad ste me ovim postovima skroz rastuzili ali i istovremeno usrecili,jer ista ovakva sjecanja i ja jos uvijek cuvam i sa guštom se prisjecam tog vremena i tih butiga!! Tko bi rekao da je toliko godina proslo,a jos uvik se odlicno sjecam svakog detalja kod prvog ulaska u MMM/ 3M / butigu i onog nestvarnog osjecaja tada,ka i svoje prve makete koju mi je dida donio !! |
Tako je. Upravo se to događa. Tonemo ponovo u mračni srednji vijek. Današnji klinci u pravilu nisu zainteresirani za ništa osim možda kompjuterskih igrica i alkohola.
To je nama naša borba dala.....Zato ja imam pooooveliki stash.... _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|