Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Nostalgija
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Čet Pro 01, 2011 1:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

O kada je ove tema otvorena prije par dana samo mi se te stare makete vrte po glavi i neka sjecanja na to kako je nekada bilo s njima i kako je svaka bila draga i vrijedna kako je netko vec napisaao ne bitno na mjerilo i na njihovui tocnost/ne tocnost. Cool
Prosto ne vjerojatno kako se gotovo sjecam svakog dogadaja gdje i kada sam kupio tj. dobio od roditelja koju, a danas se ne mogu zapamtiti sto mi je neko reko prije sad dva ili jucer! Shocked Very Happy

Ovu temu nam je nas dragi prijatelj Ivica koji nas je prerano napustio poslao s plavih visina da uzivamo u maketarenju a da malo manje brinemo i razbijamo glavu o netocnosti novih maketa na trzistu! Wink
sgt.dautanec

Član od: 28 Lis 2005
Mjesto: ZG
PorukaUpisano: Čet Pro 01, 2011 4:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Antun Janković Napisao/la:

Za ovo imaš cugu kad se vidimo!!!! Laughing

nema beda,drzim te za rijec kad te ulovim negdje na kraljici il nest.

Laughing
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Mjesto: Swansea
PorukaUpisano: Pet Pro 02, 2011 10:18 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A sjećate li se početka osamdesetih ili je to bilo krajem sedamdesetih? Onda je, mislim, Jugoplastika proizvodila ili prepakiravala neke makete. Mislim da su bile Hellerove. Sjećam se nekih Mirage-a i sl....
Antun Janković

PorukaUpisano: Pet Pro 02, 2011 10:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

sgt.dautanec Napisao/la:
Antun Janković Napisao/la:

Za ovo imaš cugu kad se vidimo!!!! Laughing

nema beda,drzim te za rijec kad te ulovim negdje na kraljici il nest.

Laughing

Jedva čekam.....
cromodeler

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Pro 02, 2011 10:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nije Jugoplastika , nega ona slovenska firma koja je radila i vlakiće .
Mislim da se zvala Mehanotehna
L 555 BAT

Član od: 20 Lis 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Pro 02, 2011 10:45 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kad smo već kod nostalgije i heller-mehanotehnike, moram se nadovezati sa pričom o mojoj prvoj maketi,koju su, isto kao što je kolega na početku teme rekao, kupili i sastavili veliki, dok sam ja kao klinac sve to pažljivo promatrao;pričamo o 1980-toj godini;
nadavno sam ,za male novce, na ebayu upecao isto takvo staro izdanje potpuno neoštećeno i to će biti jedina maketa u stashu koju sigurno neću raditi - ostat će u kutiji kao takva za uspomenu....

Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Pro 02, 2011 11:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

L 555 BAT Napisao/la:
kad smo već kod nostalgije i heller-mehanotehnike, moram se nadovezati sa pričom o mojoj prvoj maketi,koju su, isto kao što je kolega na početku teme rekao, kupili i sastavili veliki, dok sam ja kao klinac sve to pažljivo promatrao;pričamo o 1980-toj godini;
nadavno sam ,za male novce, na ebayu upecao isto takvo staro izdanje potpuno neoštećeno i to će biti jedina maketa u stashu koju sigurno neću raditi - ostat će u kutiji kao takva za uspomenu....

Auuu! Pa ovaj Mustang je druga maketa koju sam radio u životu. Prva mi je bila Spitfire od Heller-Mehanotehnike, a treća Airacobra od istog proizvođača. Bojao sam ih sa onom jednom Hellerovom bojom koja se dobila u kutiji (a obično nije imala veze sa stvarnom kamuflažom). Sjećam se da je u kutiji bilo i Hellerovo ljepilo u žutoj tubici. Davno je to bilo, mislim 1980 godine. U Splitu se otvorio "Koteks" shopping centar i na odjelu igračaka je bilo svega nekoliko vrsta maketa od Heller Mehanotehnike- Spitfire Vb, P-36Q Airacobra, Hurricane Mk.II, P-51D Mustang, Mirage IIIc, Polikarpov I-153 i brod Richeleu. Sklopio sam sve osim Richeleu-a jer je bio previše skup da bi mi ga roditelji kupili i Mirage-a, jer je brzo nestao sa polica i više se nikad nije pojavio. nakon toga je u Splitu nastupilo vrijeme dućana MMM u kojemu su se mogle kupiti KP-ove makete i povremeno neke makete zapadnih proizvođača koje je vlasnik kupio u Italiji, pa preprodavao u dućanu. Oko tih maketa je često bila gužva-tko će ih prije kupiti. Sjećam se Monogramovog Tigercata koji sam gledao kao svetinju, jer nije bio češki, nego američki avion... Današnji mlađi maketari vjerojatno ne mogu shvatiti situaciju iz tog vremena, kad je bilo vrlo teško doći do maketa, a boja praktično nije ni bilo...Valjda zato danas mnogi od nas od "stare garde" i kupuju makete i rade velike "stash-eve" u podsvjesnom strahu da će nestati maketa... Laughing

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Pet Pro 02, 2011 1:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:

...Valjda zato danas mnogi od nas od "stare garde" i kupuju makete i rade velike "stash-eve" u podsvjesnom strahu da će nestati maketa... Laughing

Ovo je odlican zakljucak!!!!! Cool Shocked Laughing
Zato moja baka jos uvijek govori: "...jedi budes gladan, daj jedi nema veze sto ne mozes vise samo jedi dok ja na stolu..."

Znala je spomenuti kako za vijeme rata (2.svj.) je bilo jako malo ili uopce ne hrane tako je i s nama slucaj s maketama! Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
L 555 BAT

Član od: 20 Lis 2008
PorukaUpisano: Pet Pro 02, 2011 1:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
i na odjelu igračaka je bilo svega nekoliko vrsta maketa od Heller Mehanotehnike- Spitfire Vb, P-36Q Airacobra, Hurricane Mk.II, P-51D Mustang, Mirage IIIc, Polikarpov I-153 i brod Richeleu.

samo da dopunim (sjećam se tih maketa k'o da nije prošlo 30-tak godina): nosač aviona Arromanches (prodan nedavno na ebayu za 199$ i to originalno pakiranje mehanotehnike) civilni avioni u mjerilu 1/125 DC10 (sa jatovim oznakama), boeing 707 i 727, još par francuskih krstarica i razarača u 1/400 mjerilu, tenk AMX 30 .......
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pet Pro 02, 2011 3:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Valjda zato danas mnogi od nas od "stare garde" i kupuju makete i rade velike "stash-eve" u podsvjesnom strahu da će nestati maketa... Laughing

Pa zar se to i ne događa!?
Prije 3 godine u Splitu si makete mogao kupit na 7-8 mjesta, danas samo na jednom-dva! Domaći web dućani se gase ili su se ugasili, izbor se u dućanima sveo na preskupi Revell u Muller-ima.
Sad će netko spomenit internet. Ali, ima nas još uvijek ovdje koji ne baratamo karticama i internet naručivanjem, i to puno više nego neki misle.
Ja se sa nostalgijom sjećam vremena kad su se makete prodavale na kioscima i u knjižarama. Crying or Very sad
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Pet Pro 02, 2011 3:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
L 555 BAT Napisao/la:
Auuu! Pa ovaj Mustang je druga maketa koju sam radio u životu. Prva mi je bila Spitfire od Heller-Mehanotehnike, a treća Airacobra od istog proizvođača. Bojao sam ih sa onom jednom Hellerovom bojom koja se dobila u kutiji (a obično nije imala veze sa stvarnom kamuflažom). Sjećam se da je u kutiji bilo i Hellerovo ljepilo u žutoj tubici. Davno je to bilo, mislim 1980 godine. U Splitu se otvorio "Koteks" shopping centar i na odjelu igračaka je bilo svega nekoliko vrsta maketa od Heller Mehanotehnike- Spitfire Vb, P-36Q Airacobra, Hurricane Mk.II, P-51D Mustang, Mirage IIIc, Polikarpov I-153 i brod Richeleu. Sklopio sam sve osim Richeleu-a jer je bio previše skup da bi mi ga roditelji kupili i Mirage-a, jer je brzo nestao sa polica i više se nikad nije pojavio. nakon toga je u Splitu nastupilo vrijeme dućana MMM u kojemu su se mogle kupiti KP-ove makete i povremeno neke makete zapadnih proizvođača koje je vlasnik kupio u Italiji, pa preprodavao u dućanu. Oko tih maketa je često bila gužva-tko će ih prije kupiti. Sjećam se Monogramovog Tigercata koji sam gledao kao svetinju, jer nije bio češki, nego američki avion... Današnji mlađi maketari vjerojatno ne mogu shvatiti situaciju iz tog vremena, kad je bilo vrlo teško doći do maketa, a boja praktično nije ni bilo...Valjda zato danas mnogi od nas od "stare garde" i kupuju makete i rade velike "stash-eve" u podsvjesnom strahu da će nestati maketa... Laughing

L 555 BAT Napisao/la:
samo da dopunim (sjećam se tih maketa k'o da nije prošlo 30-tak godina): nosač aviona Arromanches (prodan nedavno na ebayu za 199$ i to originalno pakiranje mehanotehnike) civilni avioni u mjerilu 1/125 DC10 (sa jatovim oznakama), boeing 707 i 727, još par francuskih krstarica i razarača u 1/400 mjerilu, tenk AMX 30 .......

Boris G. Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
Valjda zato danas mnogi od nas od "stare garde" i kupuju makete i rade velike "stash-eve" u podsvjesnom strahu da će nestati maketa... Laughing

Prije 3 godine u Splitu si makete mogao kupit na 7-8 mjesta, danas samo na jednom-dva! Domaći web dućani se gase ili su se ugasili, izbor se u dućanima sveo na preskupi Revell u Muller-ima.
Sad će netko spomenit internet. Ali, ima nas još uvijek ovdje koji ne baratamo karticama i internet naručivanjem, i to puno više nego neki misle.
Ja se sa nostalgijom sjećam vremena kad su se makete prodavale na kioscima i u knjižarama. Crying or Very sad

E jeste........... Crying or Very sad sad ste me ovim postovima skroz rastuzili ali i istovremeno usrecili,jer ista ovakva sjecanja i ja jos uvijek cuvam i sa guštom se prisjecam tog vremena i tih butiga!! Tko bi rekao da je toliko godina proslo,a jos uvik se odlicno sjecam svakog detalja kod prvog ulaska u MMM/ 3M / butigu i onog nestvarnog osjecaja tada,ka i svoje prve makete koju mi je dida donio !!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
T34

Član od: 20 Ruj 2010
Mjesto: Dalmacija
PorukaUpisano: Pet Pro 02, 2011 4:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jeli se tako zvao taj mali dućan ispod Skalica/Lovreta? Kupio sam krajem 80-ih Italeri komplet od 6 WWI aviončića u 1/72 (Red Baron's flying Circus), netko je i decale maznuo, ali osjećaj koji me pratio dok sam se dogegao do stana sa tom kutijom je neopisiv. Zatim sam iz USA dofurao dva Lindberg T-55 u 35-ici, a kod nas u ST za vrime rata Italeri/Dragon T-80 i Leopard 2A4, sjećam se da su basnoslovno koštali u to doba dok je valuta bila hrvatski Dinar...
Baka me napala da zašto radim "fašistički tenk" kad je vidjela njemačke križeve haha a ja sam joj rekao kako istini na volju - tenk je njemački, ali malo novijeg datuma Very Happy
Lipa vremena. No danas je ipak ljepše, barem što se nabavke maketa tiče. Rado mijenjam emociju izlaska iz dućana za klik-klik nabavljivost svega živoga što poželiš.
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Pro 02, 2011 4:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

.... hm, bolje da se ja niti ne pokušavam umješati u ovu nostalgičnu priču... Laughing
Natrag na vrh
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Pet Pro 02, 2011 6:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moja prva maketa je bila ceska Avia, niti se ne sjecam koje je oznake i koji tip, ujak mi ga kupio u madjarskoj tamo negdje 80-ih godina. Imao sam nekih 6 godina, ali sam se zaljubio u maketarstvo. Mislim da je maketu proizvodila neka ceska firma, ne znam jel tko zna kako se zvala. Nekih 10 godina kasnije sam nasao istog tog proizvodjaca i kupio Miga-15, neka smijesno mala cijena je bila...
A za 7. rodjendan tamo negdje 1989. dobio Uss Enterprise od Italerija. Nisam mogao spavati kako sam bio uzbudjen Smile
Natrag na vrh
Antun Janković

PorukaUpisano: Pet Pro 02, 2011 7:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

su27rules Napisao/la:
Grunf Napisao/la:
L 555 BAT Napisao/la:

L 555 BAT Napisao/la:

Boris G. Napisao/la:
Grunf Napisao/la:

E jeste........... Crying or Very sad sad ste me ovim postovima skroz rastuzili ali i istovremeno usrecili,jer ista ovakva sjecanja i ja jos uvijek cuvam i sa guštom se prisjecam tog vremena i tih butiga!! Tko bi rekao da je toliko godina proslo,a jos uvik se odlicno sjecam svakog detalja kod prvog ulaska u MMM/ 3M / butigu i onog nestvarnog osjecaja tada,ka i svoje prve makete koju mi je dida donio !!

Tako je. Upravo se to događa. Tonemo ponovo u mračni srednji vijek. Današnji klinci u pravilu nisu zainteresirani za ništa osim možda kompjuterskih igrica i alkohola.
To je nama naša borba dala.....Zato ja imam pooooveliki stash....
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 2/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma