Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Mirko S. Zlikovski
 | | Član od: 25 Ožu 2008 | | Poruke: 422 | |
|
Upisano: Uto Stu 29, 2011 3:41 pm Naslov poruke: Nostalgija |
|
|
Ne, današnji datum nema nikakve veze s temom i njezinim naslovom...
Uhvatila me nostalgija za davnim vremenima, kad sam kao jako mali klinac sastavljao svoju prvu maketu. Zapravo, nisam je ja sastavljao nego su mi je poklonili i preda mnom sastavili veliki, i dali meni 3-godišnjaku da se igram s njom. Tad je plamen upaljen, gori i dan danas (čas jače, čas slabije), ubrzo su uslijedile i druge makete koje sam u sve većoj mjeri sastavljao i ja. Ta prva nije dugo poživjela, i kroz godine sam od nje nalazio samo dijelove među drugim igračkama, da do današnjih dana (kad i sam imam 3-godišnjakinju koju zanimaju tatine makete) nije preživio niti jedan. I dok za drugu i treću i sve daljnje znam koje su bile i od kojeg prioizvođača, ove prve se premaglovito sjećam. I tu trebam pomoć vršnjaka ili starijih maketara.
Znam da je bio visokokrilac, najvjerojatnije Piper Super Cub, u nekom dosta velikom mjerilu (bar 1/48, ako ne i 1/32). Plastika je bila srebrna, detalja slabo, sjećam se da linija panela na dijelovima koje sam kasnije pronalazio nije bilo. Sjeća li se tko neke takve makete koja je bila nabavljiva u Zagrebu kasnih 70-ih (mislim da nije bila kupljena vani, ali možda griješim...), ili zna kojoj maketi bi ovaj opis odgovarao? Svaka pomoć je dobro došla! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Uto Stu 29, 2011 4:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Smer je imao (ili jos ima) CUBa u 1/48 a koje je plastike ?
A u to doba je u Narodnoj Tehnici u Bogovicevoj bilo dosta Matchbox-a, pa bi se mogli i drugi kolege nadovezati ako se ko sjeca ponude
E kada smo kod tih prvih maketa, stvarno neka druga vremena tj. poceci kada mi je bilo bitno da ju slozim i stavim sto vise dekala da slucajno koji nebi ostao  _________________ Vedran
Karaya: poruka promijenjena dana: Uto Stu 29, 2011 4:25 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Stu 29, 2011 4:21 pm Naslov poruke: Re: Nostalgija |
|
|
| Mirko S. Zlikovski Napisao/la: |
Znam da je bio visokokrilac, najvjerojatnije Piper Super Cub, u nekom dosta velikom mjerilu (bar 1/48, ako ne i 1/32). |
U rukama trogodišnjaka je 72-ojka bila jako velika!  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mirko S. Zlikovski
|
Upisano: Uto Stu 29, 2011 6:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da nije bio Smerov (zapravo stari Hellerov) Cub, tu maketu sam vidio i nije ono čega se sjećam. I bez obzira na veličinu ruku u to doba, nije bila ni 1/72. No hvala na pokušajima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Supercuber
 | | Član od: 20 Ožu 2006 | | Poruke: 264 | |
|
Upisano: Uto Stu 29, 2011 6:42 pm Naslov poruke: Lincoln 1/48 Auster Autocar |
|
|
Gotovo je sigurno da si dobio sastavljen Lincolnov Auster Autocar.
Lincolna je u to vreme u SFRJ bilo u svakoj trafici, ja sam imao Gnat-a, Austera i par putnickih u manjim razmerama.
Pajper od Smera je dosao znatno kasnije i nije ga bilo u slobodnoj prodaji kod (tada) nas/vas.
I bio je u silver plastici.
Stoga, to bi trebalo da je ovo:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Stu 29, 2011 8:26 pm Naslov poruke: Re: Nostalgija |
|
|
| Mirko S. Zlikovski Napisao/la: | | Sjeća li se tko neke takve makete koja je bila nabavljiva u Zagrebu kasnih 70-ih (mislim da nije bila kupljena vani, ali možda griješim...), ili zna kojoj maketi bi ovaj opis odgovarao? Svaka pomoć je dobro došla! |
Kasnih 70-tih su bili Ceskoslovaci (KP) i Njemci (WEB-PLasticart).
Je l' mozda L-410 od WEB-a (to je visokokrilac):
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Sri Stu 30, 2011 10:31 am Naslov poruke: |
|
|
@Damir ovog L-410 sam slagao tamo ranih '90tih poprilicno solidna maketa naravno jako tvrda plastika no sve to ise u rok sluzbe.
@Supercuber ovaj Auster odlicno izgleda, sline su mi do poda potekle!!!!
Prekrasna kutija jedne vintage (kako to amerikanjci vole reci) makete,
proizvodac je Lincon?
Brzo ali polako krecem u potragu mozda se nadje na evil bayu koji primjerak a da nije preskup. _________________ Vedran
Karaya: poruka promijenjena dana: Sri Stu 30, 2011 11:51 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mirko S. Zlikovski
|
Upisano: Sri Stu 30, 2011 10:46 am Naslov poruke: |
|
|
Supercuber, to bi moglo biti to! Sjećam se i ovog stalka... Kako to da je tih maketa bilo na Yu-tržištu?
VEB-Plasticarta i KP-a je bilo, to znam. Uostalom druga i treća maketa su mi bili njihovi Tu-134 i Trident (ovog sam čak cijelog sam složio s oko 5 godina), pa L-60 Brigadyr, pa S-199 i CS-199, pa..... Ah, izlog Aviotehne u Bogovićevoj u 80-ima, može li se išta s time mjeriti....
Proguglao sam na brzinu tu maketu, i pogledao na ebay, i nisa baš nešto našao. Bit će da je u međuvremenu pravi collector's item. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Supercuber
 | | Član od: 20 Ožu 2006 | | Poruke: 264 | |
|
Upisano: Sri Stu 30, 2011 11:01 am Naslov poruke: |
|
|
| Mirko S. Zlikovski Napisao/la: | Supercuber, to bi moglo biti to! Sjećam se i ovog stalka... Kako to da je tih maketa bilo na Yu-tržištu?
|
Bilo je, Lincoln International maketa u prodaji, sedamdesetih.
VEB a potom i KP su dosli kasnije. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Azagtoth
| | Član od: 04 Svi 2006 | | Poruke: 198 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Stu 30, 2011 11:19 am Naslov poruke: |
|
|
Damn , covjece...rasplakao si me.
Sad se sjecam svih onih VEb plastikartova, pa onog fokker friendshipa u nekom 1/200 mjerilu...ili vecem, pa lockheed elektra...su-7.
Ajme...tad smo se grabili za svim i svacim ne pitajuci za mjerilo , niti kvalitetu. _________________ You hear voices too...?!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Sri Stu 30, 2011 7:18 pm Naslov poruke: |
|
|
A ja se sjećam kako je kod nas u Osijeku, početkom sedamdesetih, u Supermarketu (veličine Name na početku Ilice), dobar dio prizemlja bio pun polica maketa.
Bile su i staklene police sa sastavljenim maketama. Sječam se da su jako sjajile pod sjajnim osvjetljenjem, što je privlačilo nas klince.
Bile su to uglavnom Machbox i Airfix (ako se dobro sječam) i svakog tjedna sam sa mojim starim išao kupiti bar tri komada. Sječam se da su koštale 19 dinara. I moj stari je volio sastavljeti makete no nije bilo boja, a kasnije nije bilo ni ljepila, pa smo ih ljepili neostikom ili nečim sličnim smeđim....
Sječam se da sam za jedan rođendan dobio i Vostok kapsulu u nekom velikom mjerilu, a nju sam bojao sa umjetničkim uljanim bojama koje se nikada nisu htjele osušiti.........
Ah davno je to bilo, u prošlom mileniju.................... _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sgt.dautanec
 | | Član od: 28 Lis 2005 | | Poruke: 473 | | Mjesto: ZG |
|
Upisano: Sri Stu 30, 2011 10:36 pm Naslov poruke: |
|
|
| Antun Janković Napisao/la: | A ja se sjećam kako je kod nas u Osijeku, početkom sedamdesetih, u Supermarketu (veličine Name na početku Ilice), dobar dio prizemlja bio pun polica maketa.
Bile su i staklene police sa sastavljenim maketama. Sječam se da su jako sjajile pod sjajnim osvjetljenjem, što je privlačilo nas klince.
Bile su to uglavnom Machbox i Airfix (ako se dobro sječam) i svakog tjedna sam sa mojim starim išao kupiti bar tri komada. Sječam se da su koštale 19 dinara. I moj stari je volio sastavljeti makete no nije bilo boja, a kasnije nije bilo ni ljepila, pa smo ih ljepili neostikom ili nečim sličnim smeđim....
Sječam se da sam za jedan rođendan dobio i Vostok kapsulu u nekom velikom mjerilu, a nju sam bojao sa umjetničkim uljanim bojama koje se nikada nisu htjele osušiti.........
Ah davno je to bilo, u prošlom mileniju.................... |
vidim, antune mi smo generacija, mislio sam da si mladji...
ja doduse nisam u 70-im glavinjao po maketama, nest se sjecam bogoviceve i one trgovine, kak se ono zvase...aviotehna?
...ali tek kad sam se vratio iz vojske negdje '90e poceo kupovat ove italerijeve makete, netom izisle, mig-29, su-27...i sl.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Čet Pro 01, 2011 11:22 am Naslov poruke: |
|
|
vidim, antune mi smo generacija, mislio sam da si mladji...
Za ovo imaš cugu kad se vidimo!!!!  _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Pro 01, 2011 11:46 am Naslov poruke: |
|
|
| Supercuber Napisao/la: |
Bilo je, Lincoln International maketa u prodaji, sedamdesetih.
VEB a potom i KP su dosli kasnije. |
Da, prvo su sedamdesetih bili "zapadnjaci", ali su krajem sedamdesetih ostali jedino "istocnjaci" (KP i WEB). Njima su se osamdesetih pridruzili Poljaci (ZTS), a krajem osamdesetih ESCI...
No, ja sam sredinom osamdesetih kupio Airfixovog Spitfirea u - djutiću na Trgu! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2539 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Čet Pro 01, 2011 12:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Našao sličice (na netu, u to doba nije bilo slika u boji ili je ali ne za ovo )
, ipak ne najstarijih, onih u vrečicama
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|