Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Nostalgija
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Mirko S. Zlikovski

Član od: 25 Ožu 2008
PorukaUpisano: Uto Stu 29, 2011 3:41 pm    Naslov poruke: Nostalgija Citiraj ovaj komentar

Ne, današnji datum nema nikakve veze s temom i njezinim naslovom... Twisted Evil
Uhvatila me nostalgija za davnim vremenima, kad sam kao jako mali klinac sastavljao svoju prvu maketu. Zapravo, nisam je ja sastavljao nego su mi je poklonili i preda mnom sastavili veliki, i dali meni 3-godišnjaku da se igram s njom. Tad je plamen upaljen, gori i dan danas (čas jače, čas slabije), ubrzo su uslijedile i druge makete koje sam u sve većoj mjeri sastavljao i ja. Ta prva nije dugo poživjela, i kroz godine sam od nje nalazio samo dijelove među drugim igračkama, da do današnjih dana (kad i sam imam 3-godišnjakinju koju zanimaju tatine makete) nije preživio niti jedan. I dok za drugu i treću i sve daljnje znam koje su bile i od kojeg prioizvođača, ove prve se premaglovito sjećam. I tu trebam pomoć vršnjaka ili starijih maketara.
Znam da je bio visokokrilac, najvjerojatnije Piper Super Cub, u nekom dosta velikom mjerilu (bar 1/48, ako ne i 1/32). Plastika je bila srebrna, detalja slabo, sjećam se da linija panela na dijelovima koje sam kasnije pronalazio nije bilo. Sjeća li se tko neke takve makete koja je bila nabavljiva u Zagrebu kasnih 70-ih (mislim da nije bila kupljena vani, ali možda griješim...), ili zna kojoj maketi bi ovaj opis odgovarao? Svaka pomoć je dobro došla!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Uto Stu 29, 2011 4:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Smer je imao (ili jos ima) CUBa u 1/48 a koje je plastike ?

A u to doba je u Narodnoj Tehnici u Bogovicevoj bilo dosta Matchbox-a, pa bi se mogli i drugi kolege nadovezati ako se ko sjeca ponude Wink

E kada smo kod tih prvih maketa, stvarno neka druga vremena tj. poceci kada mi je bilo bitno da ju slozim i stavim sto vise dekala da slucajno koji nebi ostao Cool Very Happy

Karaya: poruka promijenjena dana: Uto Stu 29, 2011 4:25 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Uto Stu 29, 2011 4:21 pm    Naslov poruke: Re: Nostalgija Citiraj ovaj komentar

Mirko S. Zlikovski Napisao/la:

Znam da je bio visokokrilac, najvjerojatnije Piper Super Cub, u nekom dosta velikom mjerilu (bar 1/48, ako ne i 1/32).

U rukama trogodišnjaka je 72-ojka bila jako velika! Very Happy Wink
Mirko S. Zlikovski

PorukaUpisano: Uto Stu 29, 2011 6:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da nije bio Smerov (zapravo stari Hellerov) Cub, tu maketu sam vidio i nije ono čega se sjećam. I bez obzira na veličinu ruku u to doba, nije bila ni 1/72. Cool No hvala na pokušajima.
Natrag na vrh
Supercuber

Član od: 20 Ožu 2006
PorukaUpisano: Uto Stu 29, 2011 6:42 pm    Naslov poruke: Lincoln 1/48 Auster Autocar Citiraj ovaj komentar

Gotovo je sigurno da si dobio sastavljen Lincolnov Auster Autocar.
Lincolna je u to vreme u SFRJ bilo u svakoj trafici, ja sam imao Gnat-a, Austera i par putnickih u manjim razmerama.
Pajper od Smera je dosao znatno kasnije i nije ga bilo u slobodnoj prodaji kod (tada) nas/vas.

I bio je u silver plastici.

Stoga, to bi trebalo da je ovo:

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Damir
Gost
PorukaUpisano: Uto Stu 29, 2011 8:26 pm    Naslov poruke: Re: Nostalgija Citiraj ovaj komentar

Sjeća li se tko neke takve makete koja je bila nabavljiva u Zagrebu kasnih 70-ih (mislim da nije bila kupljena vani, ali možda griješim...), ili zna kojoj maketi bi ovaj opis odgovarao? Svaka pomoć je dobro došla!

Kasnih 70-tih su bili Ceskoslovaci (KP) i Njemci (WEB-PLasticart).

Je l' mozda L-410 od WEB-a (to je visokokrilac):

Natrag na vrh
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Sri Stu 30, 2011 10:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

@Damir ovog L-410 sam slagao tamo ranih '90tih poprilicno solidna maketa naravno jako tvrda plastika no sve to ise u rok sluzbe.

@Supercuber ovaj Auster odlicno izgleda, sline su mi do poda potekle!!!!
Prekrasna kutija jedne vintage (kako to amerikanjci vole reci) makete,
proizvodac je Lincon?
Brzo ali polako krecem u potragu mozda se nadje na evil bayu koji primjerak a da nije preskup.

Karaya: poruka promijenjena dana: Sri Stu 30, 2011 11:51 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Mirko S. Zlikovski

PorukaUpisano: Sri Stu 30, 2011 10:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Supercuber, to bi moglo biti to! Sjećam se i ovog stalka... Kako to da je tih maketa bilo na Yu-tržištu?
VEB-Plasticarta i KP-a je bilo, to znam. Uostalom druga i treća maketa su mi bili njihovi Tu-134 i Trident (ovog sam čak cijelog sam složio s oko 5 godina), pa L-60 Brigadyr, pa S-199 i CS-199, pa..... Ah, izlog Aviotehne u Bogovićevoj u 80-ima, može li se išta s time mjeriti.... Wink
Proguglao sam na brzinu tu maketu, i pogledao na ebay, i nisa baš nešto našao. Bit će da je u međuvremenu pravi collector's item.
Natrag na vrh
Supercuber

Član od: 20 Ožu 2006
PorukaUpisano: Sri Stu 30, 2011 11:01 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Supercuber, to bi moglo biti to! Sjećam se i ovog stalka... Kako to da je tih maketa bilo na Yu-tržištu?

Bilo je, Lincoln International maketa u prodaji, sedamdesetih.
VEB a potom i KP su dosli kasnije.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Azagtoth

Član od: 04 Svi 2006
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Stu 30, 2011 11:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damn , covjece...rasplakao si me.
Sad se sjecam svih onih VEb plastikartova, pa onog fokker friendshipa u nekom 1/200 mjerilu...ili vecem, pa lockheed elektra...su-7.
Ajme...tad smo se grabili za svim i svacim ne pitajuci za mjerilo , niti kvalitetu.
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Mjesto: Swansea
PorukaUpisano: Sri Stu 30, 2011 7:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A ja se sjećam kako je kod nas u Osijeku, početkom sedamdesetih, u Supermarketu (veličine Name na početku Ilice), dobar dio prizemlja bio pun polica maketa.
Bile su i staklene police sa sastavljenim maketama. Sječam se da su jako sjajile pod sjajnim osvjetljenjem, što je privlačilo nas klince.
Bile su to uglavnom Machbox i Airfix (ako se dobro sječam) i svakog tjedna sam sa mojim starim išao kupiti bar tri komada. Sječam se da su koštale 19 dinara. I moj stari je volio sastavljeti makete no nije bilo boja, a kasnije nije bilo ni ljepila, pa smo ih ljepili neostikom ili nečim sličnim smeđim....
Sječam se da sam za jedan rođendan dobio i Vostok kapsulu u nekom velikom mjerilu, a nju sam bojao sa umjetničkim uljanim bojama koje se nikada nisu htjele osušiti.........
Ah davno je to bilo, u prošlom mileniju....................
sgt.dautanec

Član od: 28 Lis 2005
Mjesto: ZG
PorukaUpisano: Sri Stu 30, 2011 10:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Antun Janković Napisao/la:
A ja se sjećam kako je kod nas u Osijeku, početkom sedamdesetih, u Supermarketu (veličine Name na početku Ilice), dobar dio prizemlja bio pun polica maketa.
Bile su i staklene police sa sastavljenim maketama. Sječam se da su jako sjajile pod sjajnim osvjetljenjem, što je privlačilo nas klince.
Bile su to uglavnom Machbox i Airfix (ako se dobro sječam) i svakog tjedna sam sa mojim starim išao kupiti bar tri komada. Sječam se da su koštale 19 dinara. I moj stari je volio sastavljeti makete no nije bilo boja, a kasnije nije bilo ni ljepila, pa smo ih ljepili neostikom ili nečim sličnim smeđim....
Sječam se da sam za jedan rođendan dobio i Vostok kapsulu u nekom velikom mjerilu, a nju sam bojao sa umjetničkim uljanim bojama koje se nikada nisu htjele osušiti.........
Ah davno je to bilo, u prošlom mileniju....................

vidim, antune mi smo generacija, mislio sam da si mladji... Very Happy

ja doduse nisam u 70-im glavinjao po maketama, nest se sjecam bogoviceve i one trgovine, kak se ono zvase...aviotehna? Rolling Eyes

...ali tek kad sam se vratio iz vojske negdje '90e poceo kupovat ove italerijeve makete, netom izisle, mig-29, su-27...i sl.

Mr. Green
Natrag na vrh
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Mjesto: Swansea
PorukaUpisano: Čet Pro 01, 2011 11:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vidim, antune mi smo generacija, mislio sam da si mladji... Very Happy

Za ovo imaš cugu kad se vidimo!!!! Laughing
Damir
Gost
PorukaUpisano: Čet Pro 01, 2011 11:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Supercuber Napisao/la:

Bilo je, Lincoln International maketa u prodaji, sedamdesetih.
VEB a potom i KP su dosli kasnije.

Da, prvo su sedamdesetih bili "zapadnjaci", ali su krajem sedamdesetih ostali jedino "istocnjaci" (KP i WEB). Njima su se osamdesetih pridruzili Poljaci (ZTS), a krajem osamdesetih ESCI...

No, ja sam sredinom osamdesetih kupio Airfixovog Spitfirea u - djutiću na Trgu!
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Čet Pro 01, 2011 12:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Našao sličice (na netu, u to doba nije bilo slika u boji ili je ali ne za ovo Smile )
, ipak ne najstarijih, onih u vrečicama Very Happy

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 1/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma