Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Kamion cisterne u HRZ ?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Automobili, motori i kamioni
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
cromodeler

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Lip 21, 2006 9:14 am    Naslov poruke: Kamion cisterne u HRZ ? Citiraj ovaj komentar

Ljudi dragi , pošto o vozilima pojma nemam , a htio bih raditi dioramu našeg MiG-a kako se "tanka" , zanima me koje cisterne ima naš HRZ ?
Naravno da me zanima i koje makete postoje , a koje su nabavljive kod nas ili u okolini ( Mitja, Austrija ) . Primjetio sam ICM-ove u 1/72 , ali sam totalno zbunjen . Jedina fotka koju sam našao u nekom starom Hrvatskom vojniku prikazuje neko rusko čudo friško obojano u tamno zeleno i gledajući ICM-ove makete "fuel bowser"-a , po prednjem dijelu to liči na Ural ATZ-5-4320 . No zadnji dio oko spremnika je na maketi s obje strane sandučast , a na fotki gdje se vidi desna strana je okruglo s nekim sklopivim ljestvama pričvršćenim na bok . Također sam u nekom tekstu našao da imamo citerne bazirane na ZIL-157 , no kažem nigdje nisam našao fotke . Ako netko ima nešto , molim lijepo za vizualne informacije . Unaprijed zahvalan
Darko Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
tiger
Gost
PorukaUpisano: Sri Lip 21, 2006 11:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bok Darko. Nažalost ti ne mogu puno pomoći no barem da podjelim ono kaj znam. Naše cisterne u HRZ-u su u početku bile uglavnom bazirane na starim zarobljenim iz JRV-a FAP-13 i TAM-1500 kamionima, kaj se tiče maketa: nula bodova Sad . Moguče je da je bilo i na bazi ZIL 130 ili 131, no ono što sam ja vidio radilo se o protupožarnim vojnim sistemima, dobrim dijelom je tako ostalo do sredine devedesetih kada dolaze nove cisterne na bazi URAL-a 4320, no na našu (maketara) žalost varijanta koju ima HRZ nije u ICM-ovoj kutiji. Ta "naša" cisterna ima veći spremnik te držače crijeva koje na spomenutoj maketi ne dobiješ. Najnovija cisterna u HRZ-u je bazirana na DAF RE8/14 1600, spremnih joj je 12000 l, operativna je tek nekih mjesec dana, radi se o standardnoj NATO cisterni koje koriste gotovo sve stara europske članice i ne postoji, barem još kao maketa.
Nadalje HV takodjer koristi široku paletu modela od pomenutih ZILova 130 i 131, FAPova, TAMova te 4 novonabavljene 5 tonske na šasiji IVECA (3 za vodu i 1 za gorivo), osobno ih još nisam vidio.
ZIL 151K koji ti spominješ nije onaj kojega pakira izmedju ostalih i MACdistribution u 1/72, jer ona autocisterna koju ima HV (ne HRZ) je manjega spremnika, i mislim da se radi o cisterni za prijevoz raketnoga goriva. Osobno sam se i sam razočarao jer sam si kupio toga ZIL-a 151 u nadi da smo ga imali i mi, svejedno maketa je super.
Znači najbliža autocisterna makete koju mi koristimo je ona URAL-a ATZ-5-4320,no traži onaj bitan dio u samogradnji.
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Ned Jul 02, 2006 11:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nemojte brkati cisterne i GPU (ground power unit). HRZ nije nikad koristio Urale ni ZiL-ove kao cisterne već su za to korišteni ili civine kamioni ili par FAP-ova. Kamione sa kvadratnim spremnicima i cijevima su Ural 4320 APA-5D i ZiL-131 (ne znam više točno oznaku) sa kisikom.

http://tanxheaven.com/krzo/ural375airstarter/ural375airstarter.htm

http://tanxheaven.com/krzo/zil131oxygen/zil131oxygen.htm
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Automobili, motori i kamioni Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma