Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Sri Lis 19, 2005 5:49 pm Naslov poruke: preneseno s axis foruma |
|
|
ako netko nije vidio javio se unuk od Dukovca i prenosi se zanimljiva tvrdnja.
| Citat: | zoobie
Member
Im Mato Dukovac's grandson and i had no idea that people were so interested in him.. please email me with any valid information that you have. thank you.
Matt
zoobie69@hotmail.com
Mato Dukovac was Pravoslavni and he did not change his name. |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Lis 30, 2005 10:06 am Naslov poruke: Nisam baš siguran |
|
|
Da se javio Matin unuk. Poslao sam emajl toj osobi na koji nije odgovorila. Unuk bi odgovorio. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
|
Upisano: Čet Stu 03, 2005 2:31 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ja sam svojevremeno bio u kontaktu sa netjakom po imenu dane dukovac. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Pet Stu 04, 2005 1:03 am Naslov poruke: Sve važno se zna |
|
|
Ja više nemam nepoznanica glede vojne karijere Mate Dukovca u 2.s.r.
Jedino što bi bilo zanimljivo ako je sačuvao knjižicu letenja. _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Sri Pro 07, 2005 12:10 am Naslov poruke: nastavak..... |
|
|
First of all I would like to say hello to all forum members....
I feel compeled to write in order to clear up some misconceptions about my late uncle Mato Dukovac. He was born on September 23rd, 1918 in Zemun and attended the Franjevacka Crkva Sv. Ante in Zemun. He was a Catholic alter boy and seriously considered becoming a Franscian Priest before the war. The statement that he was a "pravoslavac" is flat out ridiculous.
Secondly, he did not defect to the Soviets but was rather captured while trying to rescue his wingman, who was forced to make an emergency landing. My uncle was a decent honourable man, and it cause my family great distress to hear such lies spread about him. I can assure you that nobody would have dared to say such things to his face were he still alive.
As a rebutal to all those who claim that he defected I offer you these two pieces of information for you to ponder. After being captured by the Soviets he was turned over to the Yugoslav Partisans and sent back to Zemun in 1945. If he did defect as some claim, why did he take the first opportunity to escape to Italy (in 1945) and give himself up as a prisoner of war to the American troops stationed there? He was a Lufwaffe prisoner of war in Italy for six months in 1945-46. This is a fact. Secondly the Luftwaffe fighter pilots had a reunion in Munich in 1979 of which he was not only invited, but also attended. I doubt very much that his comrades in arms would have extended such a courtesey to a defector.
Please do not believe absurd statements from third hand accounts, or from people who have questionable motives. My uncles record stands for itself. He was an extremely brave man and fighter pilot who, now that he is dead, does not deserve this cowardly indignity.
I would be more than happy to answer any questions by forum members regarding my late uncle
Best Regards
P.S. I am not the other guy who had the nick name cybercat on this forum.... I have been browsing this website for a while and I think that the nickname must have subliminally got stuck in my head when I was choosing a nickname.... sorry for the confussion |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Pro 07, 2005 12:42 am Naslov poruke: |
|
|
| Mario, moram ti iz prve ruke reći da ova priča nije točna i da to što čovjek piše daje otvorenu sumnju u njegov pravi identitet. Samnom je na fakultetu bila nećakinja u drugom koljenu Mate Dukovca i još na prvoj godini sam od nje saznao sve što je taj dio obitelji, koji je ostao u Zagrebu, znao. Naime, kad sam ju zbog istog prezimena pitao da li joj je Mate bio što u rodu, rekla je da zna da je bio neki pilot, ali ništa više od toga. Kada se na moju molbu raspitala kod svojih, prepričala mi je kako je pobjegao na sovjetsku stranu (bez da mi je znala reći za razlog), te kako je poslije rata služio u jugosalvenskom ratnom zrakoplovstvu kao instruktor. Od prijatelja je doznao da mu se sprema neka namještaljka, zato što im je smetao kao zračni as, pa je za bijeg iskoristio jedan od školskih letova sa svojim učenicima. Predvodeći formaciju školskih aviona sa Zemunika (ne znam koji tip), izdao je u zraku zapovijed za povratak u bazu, a on se odvojio od formacije i produžio u Italiju. To je priča koju mi je ona rekla nakon što se raspitala kod svojih. Dakle, nije nikakav zlonamjerni izvor, kao što navodni sin tvrdi, nego priča ravno iz obitelji Dukovac. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 07, 2005 2:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| Zbog njegovog prebjega Rusima, pilotima HZL su oduzeti avioni i više nisu letjeli, osim u Hrvatskoj. To je činjenica. Bez obzira na to, Mato Dukovac ostaje ono što je i bio-vrhunski pilot lovac i hrvatski as-aseva! Nije on bio ni prvi ni zadnji koji je u tom vremenu odlučio prijeći na drugu stranu, samo to ne treba vaditi iz konteksta. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
|
Upisano: Sri Pro 07, 2005 8:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Zbog njegovog prebjega Rusima, pilotima HZL su oduzeti avioni i više nisu letjeli, osim u Hrvatskoj. To je činjenica. |
Zbog tog prebjega ne samo da im je zabranjeno letjeti nego su upuceni u prasinare i prosli pjesacku obuku i ratovanje protiv rusa.
Bas sam sad malo pogledao taj forum i vidim da se oko Dukovca lome koplja.
Osnovno je pitanje da li je Mate pobjegao ili je Spoljar imao kvar na avionu pa je on sletio da mu pomogne i onda bio zarobljen.
Druga stvar je da li je spremano njegovo uhicenje 1945. Po jednima je bio ruski spijun pa su ga razotkrili i zato je pobjegao a po drugima su ga htjeli uhititi zato sto je bio as. Jos je ziv jedan bivsi pripadnik legije koji je nakon rata imao u JNA karijeru pa bi nam on mogao ispricati nesto detaljnije samo je problem sto zivi u Zemunu.
Zanimljiva bi bila i biografija Ivana Cvenceka koji je bio do samog kraja rata zapovjednik u Borongaju a poslije rata direktor JAT-a. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1515 | |
|
Upisano: Sri Pro 07, 2005 8:45 pm Naslov poruke: mato dukovac |
|
|
| Mislim da ovdje nema nikakve dileme da je Mato prebjegao Rusima i sa sobom poveo neiskusnog Spoljara. Prebjeg Mate Dukovca obradjen je u vise radova, tako da oko toga ne treba gubiti vrijeme. Uostalom, da je stvarno bio zarobljen, Rusi ga nikako ne bi bili pustili da se sa cinom vrati u redove JA nego bi odgulio niz godina u zarobljenistvu kao i nekoliko drugih aseva (Hartmann). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
|
Upisano: Čet Pro 08, 2005 12:10 am Naslov poruke: |
|
|
Taj je bijeg bio isplaniran unaprijed i za to postoje dokazi (dokumenti).
Nakon dolaska Mate Dukovca u logor u Italiji, sreo je dio hrvatskih pilota koje je ostavio u Istočnoj prusiji kad je prebjegao na Sovjetski stranu. Legionari su mu ispričali što se dogodilo s njima nakon bijega. Mato im se ispričao.
Svi su bili svjesni ratne situacije i svatko je radio ono za što je vjerovao da je ispravno i da može sačuvati glavu na ramenima.
Inače, hrvatski piloti nisu običavali nostiti 'šteke' cigareta na letenje.
Mato Dukovac je hrvatski pilot s največim brojem ostvarenih zračnih pobjeda. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|