Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Igor_A.
 | | Član od: 03 Tra 2008 | | Poruke: 307 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 04, 2011 12:16 pm Naslov poruke: Par pitanja o pigmentima |
|
|
Namjeravam nabaviti pigmente za patiniranje i sl., koje do sada nisam koristio. Prelistao sam neke teme na ovome i drugim forumima koje su vezane uz pigmente, ali još uvijek mi dosta toga nije jasno.
Jasno mi je da postoje kupovni pigmenti i tzv. 'suhe pastele'. Pojam 'suhe pastele' mi isto nije najjasniji, mislim da ih sam tražio pod tim nazivom u papirnicama pa prodavači nisu znali o čemu se radi, uglavnom su mi nudili klasične pastele, a ja bi, prema opisima koje sam čitao, prije rekao da se radi o kredama u boji ili postoji i jedno i drugo?
Našao sam neke dostupne pigmente za patiniranje, kao na primjer...
Busch 1700 Patinier-Set - http://www.preiser-figuren.de/Airbrush-+-Farben-Woodland-Pigmentfarben-Busch-1700-Patinier-Set--Fluessigfarben-und-Trockenpulver--3-Pinsel-,art-15725
Vallejo Pigmenti - http://www.preiser-figuren.de/Airbrush-+-Farben-Farb---Pigmente-Pigment-Set-no.1---Rost-und-Oel---Vallejo-Pigmente-Inhalt-s.-Details,art-15727
Često se spominju i MIG pigmenti, a vjerojatno postoje i od drugih proizvođača. Ako sam dobro razumio pigmenti se uglavnom nanose suhim kistom na objekt/maketu koji se patinira, ali navodno postoje i pigmenti koji već u sebi sadrže ljepilo/sredstvo koje ih fiksira za podlogu i oni koje je potrebno naknadno fiksirati npr. pomoću "MIG pigment fixer".
Moje pitanje, za one koji imaju iskustva sa upotrebom pigmenata, je koje pigmente preporučujete i zašto (postoji li neka bitna razlika u kvaliteti ili načinu primjene) i koji je postupak nanošenja pigmenta i sredstva za fiksiranje, tj. da li se prvo nanosi pigment pa sredstvo za fiksiranje ili obrnuto, uz napomenu da me zanima kako kako to izvesti uz pomoć kista, budući da ne koristim AB. _________________ moje 360 panorame |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Uto Lis 04, 2011 12:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Koristio sam Valejo i Mig pigmente, kao i obicne krede (jeftino skolsko smece i odlicne umetnicke krede, ali nemam pojma o imenima proizvodjaca).
Moji zakljucci:
- Valejo pigmenti su super, lako se nanose, efekat koji se njima postize je odlican
- Isto mogu reci i za Mig pigmente
- Umetnicke krede sam koristio tako da sam ih olfa nozem ili skalpelom nastrugao za svoje potrebe (rustbuckets ). Za slicno sam koristio i one jeftine cudne skolske krede ali nisu ok, psoto se struganjem "otkidaju" prevelika zrna i samim time se unistava finoca prasine na maketi.
Moj postupak rada njima je sledeci:
- Povrsinu dela, na kojem zelim npr. efekat zardjalog zeleza, ofarbam u crveni primer, a pigmente nanosim tako, da povrsinu pre nanosenja cetkicom tanko premazem akrilnim lakom, kojeg razmutim u omeru 1:1 sa vodom. Olfa nozem nastruzem (narandzastu ili oker) kredu na lakiranu povrsinu. Kada se lak osusi, ide ponovo lakiranje, ovaj put airbrushem.
Imas u ovoj temi par slicica postupka:
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=19511
Ako nesto nije jasno, samo pitaj  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
|
Upisano: Uto Lis 04, 2011 5:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Zahvaljujem na odgovoru Bastardo, a radovi su ti otkačeni, vrhunski odrađeni a sasvim sigurno i 100% originalni .
Nakon malo razmišljanja i vaganja što naručiti, mislim da ću za početak naručiti manje poznate 'Bragdon Enterprises Weather System' pigmente koji sadrže ljepilo u sebi, pa ih nije potrebno dodatno fiksirati...
http://www.bragdonent.com/smpic/item6.htm _________________ moje 360 panorame |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 04, 2011 6:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| Imaš i Agama Patinators, i oni imaju ljepilo u sebi |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
|
Upisano: Uto Lis 04, 2011 8:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na informaciji Iwtche, nisam znao za ove pigmente. Već sam naručio set pigmenata od Bragdona, ali u setu nema bijele boje koja mi je dosta bitna, pa ću bijelu najvjerojatnije naknadno naručiti od Agame. _________________ moje 360 panorame |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Uto Lis 04, 2011 9:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| Igor_A. Napisao/la: | Zahvaljujem na odgovoru Bastardo, a radovi su ti otkačeni, vrhunski odrađeni a sasvim sigurno i 100% originalni ... |
Hvala, kolega...
Pigmenti sa lepilom?! Molim te, napisi ovde neki feedback kada isprobas to cudo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antonio
 | | Član od: 24 Sij 2006 | | Poruke: 550 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lis 04, 2011 10:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Iako si već naručio, pa smatram da ti više nije ni važno.
A jesi li gledao slikarske pigmente?
Razlika u pigmentima je u granulaciji. Što sitnije tim bolje.
Uspoređivao sam svoje slikarske pigmente i MIG-ove. Zaključio sam da su slikarski puno manje granulacije.Stoga su kvalitetniji.
Za pigmente sa ljepilom prvi put čujem. Očekujem neku recenziju kada stignu.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Lis 04, 2011 10:24 pm Naslov poruke: Re: Par pitanja o pigmentima |
|
|
| Igor_A. Napisao/la: |
Jasno mi je da postoje kupovni pigmenti i tzv. 'suhe pastele'. Pojam 'suhe pastele' mi isto nije najjasniji, mislim da ih sam tražio pod tim nazivom u papirnicama pa prodavači nisu znali o čemu se radi, uglavnom su mi nudili klasične pastele, |
Naravno da nisu znali jer toga nema za kupit u knjižarama/papirnicama.
Ono što prodavači u papirnicama poznaju kao "pastele" su tzv. voštane pastele koje koriste djeca u školi. Te pastele su u maketarstvu neupotrebljive.
"Suhe pastele" su prave pastele, one kojim slikaju umjetnici i tih ima za kupit u specijaliziranim prodavaonicama umjetničim potrepštinama. Kompleti su dosta skupi ali pastele se mogu kupovati i pojedinačno, tako da je moguće kupiti par komada koje najčešće koriste maketari, razne nijanse smeđe, oker, sive i crne... miješanjem pojedinih nijansi mogu se dobit svi tonovi koji su potrebni u maketarstvu.
BTW, "pigmenti" koje nam razne maketarske firme prodaju pod raznoraznim imenima nisu ništa drugo nego samljevene suhe pastele, a koje opet nisu ništa drugo nego slikarski pigmenti presani u štapiće da bi se mogli držati u ruci i njima slikati.
MIG je izmislio toplu vodu, samljeo je umjetničke suhe pastele tj. uzeo obične slikarske pigmente, miješao ih da dobije određene nijanse, zapakirao u bočice sa svojim logom i pustio na tržište.  _________________ MAK "Reoplan"
Boris G.: poruka promijenjena dana: Uto Lis 04, 2011 10:29 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
 | | Član od: 27 Pro 2010 | | Poruke: 1489 | |
|
Upisano: Uto Lis 04, 2011 10:27 pm Naslov poruke: |
|
|
a to je dakle suha pastela, ja gruntam znam za pastele ali suhe, čak sam isprobo i kredu običnu ljepo na situ "samljeo" u prah i sa time išo i ispalo je ok, samo je problem to fiksirati poslje sa kistom
a koliko dodje komad tj. jedna pastela ??
dakle crna, oker, smeđa koje još spadaju pod obaveznu boju |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Uto Lis 04, 2011 10:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| nono_zg Napisao/la: |
a koliko dodje komad tj. jedna pastela ??
|
Ovisno o proizvođaču, ima ih za 5-6 kuna a zvučna poznata imena se penju i do 15-20 kuna po komadu.
Ja ih koristim samo nekoliko. burnt umber, raw umber, raw sienna , raw umber, oker, sivu i crnu. Miješanjem možeš dobit jako puno nijansi.
Pastele koristim ionako samo za prašinu, prljavštinu, rđu i tako te stvari. Nema tu velike filozofije.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zlikovac
 | | Član od: 10 Stu 2010 | | Poruke: 398 | |
|
Upisano: Uto Lis 04, 2011 10:44 pm Naslov poruke: |
|
|
A zasto ne probati "obicne" slikarske pigmente iz specijačizovanih radnji?
Ja sam u najmanju ruku zadovoljan sa njima, a uz to uvek ima za kupiti u takvim radnjma i Fixativ u spreju koji je upravo za vezivanje. Naravno, niko vas ne tera da ga koristite direktno iz boce, moze i kistom.
Pre nekog vremena sam gledao kakve fenomenalne efekte su ljudi dobijali tako sto su mesali:
1.Pigmente i medicinski alkohol
2. Pigmente i benzin iz zippo upaljaca
Napominjem da sam osim ovoga probao i Vallejo i MIG i da sustinski nema razlike, mada ovi brandovi vole da pricaju suplju pricu o finoci mliva.
Sto se tice pastela i njihovog sitnjenja, ili rendalica kuhinjska ili neka turpija za metal, a pre upotrebe prosejati kroz cediljku za caj. Jedan nas kolega, Drazen radi sa time i pomesanim Prontom i vodom wash koji najblaze izgleda dobro.
Ma generalno ima jako puno prostora za experimentisanje, ali iskreno i za razocarenja. _________________ http://zlikovacscale.blogspot.com/
http://www.facebook.com/MaketarskaEkipaBanjaLuke |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
|
Upisano: Uto Lis 04, 2011 10:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na pojašnjenju Boris G.
| Antonio Napisao/la: | Iako si već naručio, pa smatram da ti više nije ni važno.
A jesi li gledao slikarske pigmente?
Razlika u pigmentima je u granulaciji. Što sitnije tim bolje.
Uspoređivao sam svoje slikarske pigmente i MIG-ove. Zaključio sam da su slikarski puno manje granulacije.Stoga su kvalitetniji.
Za pigmente sa ljepilom prvi put čujem. Očekujem neku recenziju kada stignu.  |
Meni su zanimljivi ovi pigmenti sa ljepilom jer neke objekte za svoju željezničku maketu izrađujem od papira/kartona pa bi ih pokušao malčice patinirati, a ove pigmente sa ljepilom nije potrebno fiksirati posebnim tekućinama/lakovima jer ne znam kako bi papir reagirao ako ga navlažim, da ne bi sve skupa završilo u smeću . Ja sam za ove pigmente sa ljepilom doznao čitajući temu od jednog željezničkog maketara iz Slovenije koji ih koristi za patiniranje objekata na svojoj maketi nazvanoj The Milwaukee Road 1950-1959. _________________ moje 360 panorame |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Uto Lis 04, 2011 10:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da koje god pigmente uzmete, necete puno pogrijesiti. Meni najvise odgovaraju suhi pigmenti, Valleyo su mi preodlicni cijenom i kvalitetom. Sto se tice fiksiranja, koristim MIG-ov pigment fixer. Nanosim ih na razlicite nacine, a onda ih fixerom prespricam iz AB-a, jer kad ih fiksiram kistom, znaju biti malo razmuljani nakon susenja. No i suha pastela mi je odlicna, samo kad imam bocicu praha, ponekad sam lijen strugati pastele
LP
Ilija |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
|
Upisano: Uto Lis 04, 2011 11:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| Zlikovac Napisao/la: | A zasto ne probati "obicne" slikarske pigmente iz specijačizovanih radnji?
Sto se tice pastela i njihovog sitnjenja, ili rendalica kuhinjska ili neka turpija za metal, a pre upotrebe prosejati kroz cediljku za caj. Jedan nas kolega, Drazen radi sa time i pomesanim Prontom i vodom wash koji najblaze izgleda dobro.
Ma generalno ima jako puno prostora za experimentisanje, ali iskreno i za razocarenja. |
Obični slikarski pigmenti i pastele su jedno te isto, tj. sastrugana pastela je slikarski pigment a pastela u štapiću je slikarski pigment kojem je dodano vezivno sredstvo i presovano u štapić.
Ja male količine pigmenta dobivam tako da pastelu sastružem na jednokratnim turpijicama za nokte a veću količinu dobijem tako da ih sameljem ovim:
Ovo se inače koristi za začine ali pastela se samelje u savršeno fini prah. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Sri Lis 05, 2011 8:40 am Naslov poruke: |
|
|
Samo da se nadovežem na Borisa pošto i sam koristim suhe pastele - nije ih potrebno fiksirati ukoliko je površina matt, sasvim se dobro zadržavaju.
Dodatni efekt se dobije ako ih malo namočim vodom pa onda nanosim na maketu - ovo koristim za "flekove"
Pastelu jednostavno naribam na brusni papir, ovisno koliko je fini papir, takav će biti i dobiveni prah.
Inače imam nekoliko osnovnih boja (već ih je gore naveo Boris) i mogu reći da ta jedna pastela traje valjda za sve makete koje ću ikad raditi.
Pozdrav! _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|