Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Pitanje za Jerasa

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
lisec
Gost
PorukaUpisano: Sri Stu 02, 2005 4:37 pm    Naslov poruke: Pitanje za Jerasa Citiraj ovaj komentar

daklem, saznao sam da mi je dedin brat bio pilot u zndh te da je navodno među prvima prebjegao sa avionom u partizane.Trebam saznati malo više a ti bi trebao biti taj koji bi to mogao znati.Nisam ziher,ali trebao je biti na borongaju. Zove se MARKO LISEC.
Vidi ako možeš
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Stu 02, 2005 11:59 pm    Naslov poruke: Istraga je počela Citiraj ovaj komentar

Na moju žalost, nemam prvi broj publikacije Vazduhoplovnog muzeja Jugoslavije, Let br.1, u kojemu je objavljen najobimniji rad o prebjezima iz ZNDH.

Objavljene knjige ne spominju Marka Liseca.

Vidjet čemo što kažu dokumenti.

Lp!

Marko
bosanac

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Stu 03, 2005 2:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja imam taj Let ali to ime se ne spominje. Najvise spominju Cvenceka koji je bio glavni organizator partije u zrakoplovstvu i Zauhara.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
markojeras

PorukaUpisano: Pet Stu 04, 2005 1:05 am    Naslov poruke: Lokalni igrači Citiraj ovaj komentar

Neki Krajačić je bio prava veza za bježanje. Nisam se previše bavio time. Samo činjenicama.
bosanac

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Stu 04, 2005 3:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Taj neki Krajacic je Stevo Krajacic poslije rata jedan od najmocnijih ljudi Hrvatske.
Natrag na vrh
markojeras

PorukaUpisano: Pet Stu 25, 2005 10:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Našao sam jedan jedini dokumenat ZNDH u kojemu se spominje narednik Marko Lisec. Moram pričekati kopiju pa ti pišem o čemu je riječ. Još samo malo...

Lp!
Marko
Natrag na vrh
M-HOBBY

Član od: 06 Velj 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Pon Velj 06, 2006 2:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo nekih podataka iz biografije pilota Lisec J. Marka:

U vazduhoplovstvo NOB uključio se u Zemunu na III pilotskom jurišnom kursu 1945. kao pilot na preobuci za IL-2. Po završetku preobuke upućen je u 422. jurišni puk. Na strani vazduhoplostva jugoslovenske armije nije imao borbenih zadataka na frontu u toku rata.
Poginuo je 19. 6. 1951. u katastrofi - sudaru aviona u vazduhu. Bio je tada na položaju pomoćnika komandanta 96. jurišnog avio puka u činu poručnika.

Milan
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma