Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Rasvjeta za bojanje figura
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Kekso

Član od: 18 Lip 2011
Mjesto: Bjelovar
PorukaUpisano: Uto Kol 23, 2011 9:26 pm    Naslov poruke: Rasvjeta za bojanje figura Citiraj ovaj komentar

S obzirom da imam dioptriju, a najčešće vremena za bojanje figura imam navečer, razmišljam kakvu adekvatnu rasvjetu da koristim. Negdje sam i pročitao da je umjetna rasvjeta bolja od dnevnog svjetla jer je konstantna.
E sad mene zanima vaše mišljenje (više o tipu žarulje nego same svjetiljke). Obična "kruška", reflektorka, neonka, štedna...???
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
sponge

Član od: 16 Lis 2009
PorukaUpisano: Uto Kol 23, 2011 9:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam nedavno zamijenio obicnu krusku i neku mini "stolnu" sa klasicnom lampom sa rasterom 2X18W(60cm) oznake (54-765 - Cool Daylight) i mogu reci da je razlika ocigledno velika...sa zutog svjetla sam presao na bijelo i prezadovoljan sam, a da ne govorim koliko me je kruskica grijala dok neonka skoro pa nista...ako ides na takovu soluciju probaj ne kupiti "warm white-a" jer ce ti onda davati opet onako zutkasku nijansu.

Isto tako da napomenem da sadasnja lampa je skoro da dvostruko visoj udaljenosti od stola a daje skoro pa dvostruko vise svijetla.

Lijep pozdrav,
Natrag na vrh
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Uto Kol 23, 2011 11:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja koristim duze vrijeme obicnu stednu zarulju od neznam koliko W, ali efektivna sanga joj je 100W. Ove stedne su puno bolje jer se ne griju toliko, a imat lampu od 100W iznad glave po 3-4 sata non stop nije bas pametno. Ako imas veliki prostor onda mozda je i bolje imat neonsku
Kekso

PorukaUpisano: Sri Kol 24, 2011 5:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slažem se da bi trebao biti izvor koji se znatno manje grije, a i imam dojam da će nekakvo "cool daylight" svjetlo dati bolje rezultate nego obično "žuto". Mislim da neonka otpada jer trebam nešto složiti na radnom stolu u vidu stolne svjetiljke. Razmišljam i o LED žarulji. Ima ih na ebayu za par dolara.
Natrag na vrh
darko

Član od: 10 Ruj 2006
Mjesto: Daruvar
PorukaUpisano: Sri Kol 24, 2011 9:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kekso Napisao/la:
Razmišljam i o LED žarulji. Ima ih na ebayu za par dolara.

Ili u Lidlu za par kuna ako uspiješ naletit kad ih imaju Wink
Ja sam po kući zamijenio sve halogenke sa njima.

Ipak na radnom stolu mi se najviše sviđa neonka, odnosno stavio sam dvije - jednu fiksu na zid i jednu na onom pomićnom teleskopu da mogu po potrebi dodatno osvijetlit "kritični" dio...
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sri Kol 24, 2011 10:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

veliko_pile Napisao/la:
ja koristim duze vrijeme obicnu stednu zarulju od neznam koliko W, ali efektivna sanga joj je 100W. Ove stedne su puno bolje jer se ne griju toliko, a imat lampu od 100W iznad glave po 3-4 sata non stop nije bas pametno. Ako imas veliki prostor onda mozda je i bolje imat neonsku

Stedna zarulja je zgodna jer ne grije, ali je s druge strane nezdrava ako je blizu. Nemoj 3-4 sata imati stednu zarulju blizu sebe.
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Sri Kol 24, 2011 3:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

veliko_pile Napisao/la:

zakaj ? ova tvrdnja mi nije jasna....
Surprised
Natrag na vrh
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Sri Kol 24, 2011 4:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:
veliko_pile Napisao/la:

zakaj ? ova tvrdnja mi nije jasna....
Surprised

Jesi probao? Znas da lampe nije samo da svijetle nego i griju, a imat takav izvor topline iznad glave meni stvara glavobolju i opceniti umor.
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sri Kol 24, 2011 5:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

veliko_pile Napisao/la:

Jesi probao? Znas da lampe nije samo da svijetle nego i griju, a imat takav izvor topline iznad glave meni stvara glavobolju i opceniti umor.

Izvor topline pored glave svakako nije ugodan.

No, stedne zarulje blizu glave bi, prema nekim naznakama, mogle ispasti znatno opasnije ako su blizu glave. Evo, za sad par crtica:

http://www.novilist.hr/hr/Sci-Tech/Znanost/Stedne-zarulje-emitiraju-kancerogene-spojeve

Kako su zaključili njemački znanstvenici, a vijest obilazi svijet, upaljene štedne žarulje emitiraju fenol, naftalen i stiren, štetne otrovne, odnosno kancerogene spojeve koji u slučaju dugotrajnije izloženosti, mogu biti i fatalni.

Francuska komisija za sigurnost potrošača nedavno je, konačno, objavila mišljenje kojim upozorava potrošače na činjenicu da štedne žarulje, kao i mobilni telefoni te mikrovalne pećnice, također emitiraju elektromagnetske valove.

Švicarsko Ministarstvo zdravstva svoje građane zato upozorava da osiguraju minimalnu udaljenost od 30 centimetara od štednih žarulja, budući da ponekad mogu izazvati razinu valova i do 400 volti po metru, dok je dozvoljena granica 87 volti po metru.
Natrag na vrh
canadair

Član od: 28 Jul 2007
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Sri Kol 24, 2011 6:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tako je -zeleni su uvijek u pravu-trebamo prijeći na obične svijeće,piti kišnicu koju sakupimo,kaklati u jame iskopane u zemlji kako to ne bi oticalo u more gdje kao maltretira koralje ,voziti se na romobilima,živjeti u brvnaranma s krovom od humusa s grijanjem na međusobna trljanja .

Uvijek su bili u pravu i kad su govorili da treba jesti organsko povrće gnojeno prirodnom kakicom,pa i ako zbog toga nastane poneka epidemija sa stotinjak mrtvih nema veze to je sve prirodno.

Ja im predlažem da za svog promotora uzmu jadnog Gadafija koji je koliko vidim ostao bez stalnog zaposlenja i snimaju s njim spotove na devama,oko deva i među šatorima

Dakao ,da ne vjerujem tim štednom žaruljama jer su i one nastale pritiskom tog zelenog lobija i ne bi se čudio da sve završi kao s organskim povrćem koje ih je potrovalo kao da su u srednjem vijeku.

Inače nijanse boja koje napravite pri tom svjetlu nemaju veze s mozgom i to čete vidjeti tek ujutro na dnevnom svijetlu
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Sri Kol 24, 2011 7:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

veliko_pile Napisao/la:
[ Jesi probao? Znas da lampe nije samo da svijetle nego i griju, a imat takav izvor topline iznad glave meni stvara glavobolju i opceniti umor.

ja imam dvije iznad glave, s lijeve i desne strane, 2x60 i na plafonu 1x150 w
ove stolne su mi na nekih pol metra od glave i u osnovi nisu zasarafljene za stol nego malo iznad, na policama ispred mene, ali su same lampe skoro bocno
imam sjenila i uperene su na ono kaj radim i nisam do sad imal problema s toplinom
naravno, svatko reagira drugacije

i da , stedne emitiraju svasta, vjerovali mi ili ne
to mi je profesija, i najlakse je zatvorit oci i rec nije to tak
naravno da necemo niti mozemo zivit u staklenom zvonu ( imam i ja stednu u hodniku, mobitel i jedem povrce iz konzuma Very Happy )
ali ne vidim razloga da ne budemo svjesni opasnosti (kolika je o tom se da raspravljat)
pa tko zeli reagira, tko ne zeli, ne
Natrag na vrh
Kekso

PorukaUpisano: Sri Kol 24, 2011 7:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U kom smjeru je otišla ova rasprava, ajmeeeeee Sad
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Sri Kol 24, 2011 7:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kekso Napisao/la:
U kom smjeru je otišla ova rasprava, ajmeeeeee Sad

heh, saznao si i vise neg kaj si stel...... Very Happy Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
Kekso

PorukaUpisano: Sri Kol 24, 2011 8:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:

heh, saznao si i vise neg kaj si stel...... Very Happy Very Happy Very Happy

Još samo neka netko napiše loto brojeve za idući tjedan Smile
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Kol 24, 2011 9:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ajde da ja nabacim koju.

Glede topline bijele boje.

Kod fotografiranja koriste se žarulje sa žarnom niti ali posebne tako da imaju višu temperaturu bijele boje i time bijelu bližu sunčevoj kako bi se dobile što realnije boje što bi vrijedilo i ukoliko se pri radu želi vidjeti boja kakva je pri sunčevom svjetlu.
Napamet govorim ali mislim da se okvirno radi o oko 3300K za obične žarulje dok ove fotografske imaju temperaturu iznad 5700K. (ne uzimajte iznose zdravo za gotovo samo kao omjer razlike, mislim da se negdje ide čak do 6500K )

Kod fotografiranja sa digitalnim aparatom to se rješava kontrolom balansa bijele boje.

naravno ostaje problem grijanja, naime ove fotografske stvaraju više topline, alternativa bi bile LED žarulje, ali opet se stvara dosta topline.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Figure, diorame Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma