Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Brommann
 | | Član od: 05 Velj 2006 | | Poruke: 1130 | | Mjesto: Bukovčak Hügel |
|
Upisano: Čet Kol 04, 2011 1:01 am Naslov poruke: TK-3 "Ursus" |
|
|
Stara tema sa foruma, al vrijedi ponovno probati.
Dakle svi znamo priču da je NDH kupila najmanje 18 poljskih tanketa TK-3 od Nijemaca, ali nigdje do sada nisam pronašao podatak u koju boju su bile obojane.
Poljaci su ih imali u trobojnim shemama što se vidi na slici.
Međutim u knjizi "Hrvatski ratnici kroz stoljeća 3" u dijelu o oklopnim postrojbama NDH (ne znam str.) postoji fotka sa Crnom legijom i njihovim TK-3 negdje u Bosni. Na njoj se ne vidi trobojna shema. Isto tako i na svima poznatoj slici III. Zbornog područja Sarajevo.
Na stranim forumima ništa pametno osim ovog podatka, al opet bez boje ...
10 Oct 41: Croatia had already, or was about to take delivery of 18 ex-Polish TKS tankettes with “Ursus” engines, probably distributed by German Feldzeugstab 41 z.b.V. Aussenstelle Agram (Zagreb). Strong evidence suggests that these were evenly divided upon receipt between an independent and unnumbered tank platoon then forming for employment in Bosnia (later called Tank Platoon/III Corps), and the tank company of the Motorized Bn./PTB in Zagreb. (3)
Da li postoji mogućnost da su Nijemci zarobljene poljske tankete bojali u panzergrau? Pa su takve prodane NDH?? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5420 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Kol 04, 2011 2:15 am Naslov poruke: |
|
|
I mene mući to pitanje već neko vrijeme....
I slično kao i ti najbliži sam zaključku da su od švaba dobijeni u Panzergrau boji. To mi se nekako ćini najlogičnijim, s obzirom da su tankete ,najvjerovatnije, provele vrijeme od 39 do 41g. u njemačkoj službi. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| DarkoB
 | | Član od: 08 Ruj 2009 | | Poruke: 124 | | Mjesto: sl. i kr. grad Varaždin |
|
Upisano: Čet Kol 04, 2011 7:28 am Naslov poruke: |
|
|
Sudeći prema stranici http://derela.republika.pl/tk_for.htm, sve su njemačke tankete TK-3 i TKS bile bojane Panzergrau, a većina je prošla njemačku modifikaciju.
Za modifikaciju su karakteristični veliki farovi koji su vidljivi na drugoj fotki, tako da je sigurno riječ o modificiranim njemačkim tanketama. A one su sigurno bojane Panzergrau. _________________ http://warasdinerart.wordpress.com
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Brommann
|
Upisano: Čet Kol 04, 2011 9:36 am Naslov poruke: |
|
|
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 855 | |
|
Upisano: Čet Kol 04, 2011 9:44 am Naslov poruke: |
|
|
Evo još dvi fotke sa paluba.info-a:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Kol 04, 2011 12:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Da te dvije fotke su u knjizi Hrvatski ratnici kroz stoljeća 3.
Mene također zanima koje bi to oružje/strojnica trebala biti u ovoj poluvaljkastoj mantleti. Meni to izgleda ko obična umetnuta cijev , nemrem se sjetiti nijedne strojnice takovog izgleda... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| noname
 | | Član od: 24 Stu 2009 | | Poruke: 385 | | Mjesto: kod Rudi-a i Bobi-a |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Brommann
|
Upisano: Čet Kol 04, 2011 12:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: |
Mene također zanima koje bi to oružje/strojnica trebala biti u ovoj poluvaljkastoj mantleti. Meni to izgleda ko obična umetnuta cijev , nemrem se sjetiti nijedne strojnice takovog izgleda... |
7.92 mm Hotchkiss wz.25 MG |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| noname
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | | Član od: 26 Stu 2006 | | Poruke: 934 | | Mjesto: VŽ |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Kol 04, 2011 11:04 pm Naslov poruke: |
|
|
@Nick&Brommann: Pa vidite po fotkama na toj stranici kaj je Nick linkal kak zgleda dio wz.25(cijev i ispod kanal za odvođenje barutnih plinova i karakteristična"harmonika") koji strši iz vozila,a pogledajte kak to izgleda na NDH Ursusima gdje se vidi samo cijev,čak bez ciljnika...
@noname: koji Browning? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | | Član od: 26 Stu 2006 | | Poruke: 934 | | Mjesto: VŽ |
|
Upisano: Čet Kol 04, 2011 11:09 pm Naslov poruke: |
|
|
A onda možda ni nisu bili naoružani, možda je fakat obična cijev "glumila" strojnicu  _________________ www.HRCappuccino.org |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| noname
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Pet Kol 05, 2011 6:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Sumljam da je riječ o Fiat-Revelliu, odnosno bilo kojoj talijanskoj strojnici. Ak smo krenuli od činjenice da su došli s njemačkog lagera ofarbani u Parzergrau ,najvjerovatnije se radi o nečem njemačkom ili nekakvom njemačkom ratnom pljenu.... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| noname
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|