Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Prinz Eugen
 | | Član od: 09 Stu 2009 | | Poruke: 12 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pon Lis 25, 2010 10:16 pm Naslov poruke: Mikasa |
|
|
Evo kolege zapocea sam sa sastavljanjem hasegawine IJN Mikase koju sam otkupio od kolege sa foruma.Za sad je sastavljen trup,obradjene su palube i poceo sam sa izgradnjom nize superstrukture.Nazalost skola mi daje samo pola sata dnevno za hobi tako da nista nisam stigao poslikat,ali snac cu se do vikenda.
Poceo sam se zabavljat sa eduardovim PE setom dok nisam naisao na par problema.Prvo su stepenice.Eduardova sastavnica prikazuje kako su potrebna dva savijanja:prvo se podizu rukohvati oko skalina a onda se precke po kojima se hoda moraju saviti paralelno sa palubom.Kod prvog savijanja nije bilo problema,ali za drugo savijanje nemam ideju kako to izvesti.Malo sam istraziva po forumu i skuzia sam da je sjor Essex to napravia na Konigu,pa bi ponajvise njega zamolia da mi ukratko objasni redosljed,tehniku i alat koji je pritom koristia.
Jos jedan problemcic san primjetia kod sekundarnih topova 7.6cm za koje eduard daje oklope.Kad sam malo gleda druge makete Mikase neke slike i reference drugih PE setova vidia san da toga nema.Mozda to ovisi o razdoblju,al za to bi da ric strucnjacima.
Kolege za sad je to to,nadam se vasim skorasljin odgovorima i cujemo se ubrzo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pon Lis 25, 2010 10:41 pm Naslov poruke: |
|
|
sto se tice drugog pitanja, bolje sacekaj strucnjake. A za stepenice mozda mogu ja dat koju ideju. Inace stepenice bi morale bit siroke u sredini a spojene sa rukohvatima tanije. Takve su lakse za savijat, ugalvnom ja radim tako da prvu od zgora ne diram, izmedu prve i druge stavim ostar nozic (spic hobby knifea), i onda rotiram polako prema dole tako da druga stepenica iz kosog polozaja se savije u pararelnom palubi. Isto tako za trecu, dakle noz izmedu druge i trece i okreces polako. Kad dodes do kraja, prvu savines sa pincetama.
Ovo je , cini mi se rudimentalni nacin, bilo bi bolje imat neku pincetu skroz za spic i s njom ulazit izmedu i savijat, nazalost nemam ni ja toga, al trebao bi
PS: i da, dodaj koju sliku u projekte u radu  _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Prinz Eugen
|
Upisano: Uto Lis 26, 2010 12:36 pm Naslov poruke: |
|
|
E to san i ja mislia al bolje da san se konzultiran.Konstrukcija je ista kao sta si je ti opisa(precke su na krajevima tanje),ali je problem kad pocnen savijat jer se savija i cijela skalina.Mislia san da onda prvo treba podignut rukohvate kako bi konstrukcija bila cvrsca,nadan sa da ce to upalit.
Ispricavam se zbog slika ali red jednog red drugog predmeta a vrime koji mi je potrebno sa fotografiranje radje koristim za maketarenje. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Uto Lis 26, 2010 6:09 pm Naslov poruke: |
|
|
da, da sto se fotka tice svakako postavi tek kad budes imao vise vremena.
Sto se skalina tice: da, najbolje je prije savinut rukohvate , al ovisi i o cvrstini samog pleha.
Korisio sam vecinom Lion Roar i WEM pleh, i moram priznat da WEM je nekak bolji , tj pase mi bolje jer je deblji i mozes lakse s njim radit i lakse se greske popravljaju, Eduard mi se cini da nije bas tanak, a GMM od onog sto sam cuo od kolega je dosta "jak".
Spomenuo sam pincete u prijasnjem postu, pa evo samo da ti pokazem koje su:
http://www.alpha.hanich.hr/slika.asp?code=IT50511
a skuplja verzija
http://www.alpha.hanich.hr/slika.asp?code=TA74004
Al vjerujem da za Tamiyu platis 20kn vise radi imena _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Lis 27, 2010 4:51 pm Naslov poruke: |
|
|
| Prinz Eugen Napisao/la: |
Poceo sam se zabavljat sa eduardovim PE setom dok nisam naisao na par problema.Prvo su stepenice.Eduardova sastavnica prikazuje kako su potrebna dva savijanja:prvo se podizu rukohvati oko skalina a onda se precke po kojima se hoda moraju saviti paralelno sa palubom.Kod prvog savijanja nije bilo problema,ali za drugo savijanje nemam ideju kako to izvesti.Malo sam istraziva po forumu i skuzia sam da je sjor Essex to napravia na Konigu,pa bi ponajvise njega zamolia da mi ukratko objasni redosljed,tehniku i alat koji je pritom koristia. |
Savijanje jetkanih skala je dječja igra, tebi je to noćna mora samo zato što nemaš potreban alat. Iz mora svega i svačega što se za tu namjenu može pronać na tržištu, ja bi ti preporučio nabavu najobičnijih Tamiyinih bending pliers kliješta. Nevjerojatno pouzdan i jednostavan alat, 90% svega što savijem otpada na njega. Same skale prvo izvuci vrhom maketarskog nožića a onda tim kliještima obuhvati i savij rukohvate
| Prinz Eugen Napisao/la: | | Jos jedan problemcic san primjetia kod sekundarnih topova 7.6cm za koje eduard daje oklope.Kad sam malo gleda druge makete Mikase neke slike i reference drugih PE setova vidia san da toga nema.Mozda to ovisi o razdoblju,al za to bi da ric strucnjacima. |
Tiče se konfiguracije. Postoje dvi Hasegawine MIKASE u ovom mjerilu: prva portretira brod kako je izgledao tijekom bitke u Žutom moru 1904., a druga kod Tsushime 1905. Prva je OOP, moja je pretpostavka da ti posjeduješ ovu drugu. Prva prikazuje MIKASU onakvu kakvu ju je Armstrong isporučio Japancima, odnosno u konfiguraciji s početka rusko-japanskog rata. Tijekom bitke u Žutom moru pretrpila je znatna oštećenja i bila je prilično slupana, primivši 20-tak izravnih pogodaka (suprotstavljene flote su plovile u brazdi, paralelno jedna s drugom i pritom se najžešće tuklo admiralske brodove na čelu, tj. MIKASU i CESAREVIČA). Nakon bitke je popravljena i preinačena: najuočljivija vizualna razlika u odnosu na predratnu inačicu bilo je uklanjanje koševa s oba jarbola. Tom prilikom su i 76 mm topovi izgubili svoje štitove.
Eduardov set je dobar izbor ukoliko se želi radit predratna MIKASA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Prinz Eugen
|
Upisano: Sub Stu 13, 2010 7:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo napokon sam uspio uhvatit malo vremena da poslikam maketu,iako od proslog javljanja nije bilo gotovo nikakvih pomaka.Da odmah kazen da su slike lose jer se nebo zamracilo,a i fotoaparat je malo zastario.
Ovo je samo dryfit,znaci samo trup je zaljepljen i obradjen.
Propele,osovine i skrokove sam obradio.Ovo sta je ofarbano cu morat ponovno farbat jer nisam zadovoljan.
Dimnjaci su obradjeni i spremni za postavljanje jetkovine.
Sad razmisljam o bojama.Za dno sam razmisljao uzeti hull red od tamiye,a za madgradje medium gray isto od tamiye.Jos su mi ostale boje za drveni dio palube pa bi sve one koji su vec tako nesto radili zamolio da mi pomognu.
P.S molim moderatora da topic premjesti pod projekte u radu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|