Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Boja?!

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Varaždinec

Član od: 06 Sij 2010
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Ned Lis 10, 2010 10:50 am    Naslov poruke: Boja?! Citiraj ovaj komentar

Koja revell boja bi odgovarala Tamiyinoj dark yelow?
flloater

Član od: 02 Lip 2010
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Lis 10, 2010 11:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Revell 16 ili 15

ZMMS

flloater: poruka promijenjena dana: Ned Lis 10, 2010 11:30 am; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Cehtunger

Član od: 19 Jul 2010
PorukaUpisano: Ned Lis 10, 2010 11:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://scalemodeldb.com/paint

Koliko ovdje vidim nema pravog ekvivalenta, ali na prvi pogled boja mi jako liči na boju kojom sam farbao svog FAMO-a (ima u projektima u radu)
koja je kombinacija revellovih 88 (oker) i 362 (sivo zelena).
Ovu 362 nisam nasao nigdje u Zg pa sam ju morao naručivati preko e-baya

Ovako mi se čini da bi boju mogao dobiti mješanjem neke oker boje sa malo neke maslinaste ili sive
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Varaždinec

PorukaUpisano: Ned Lis 10, 2010 5:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala momci!!
Cehtunger

PorukaUpisano: Ned Lis 10, 2010 6:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mala ispravka...referirao sam se samo na navedenu stranicu jer nisam imao prilike jos raditi sa Tamiya bojama, ali kad sam malo bolje pogledao nisam siguran koliko je stranica točna, jer revell 16 na stranici ne izgleda ni blizu kao u stvarnosti, a tamiya koju tražiš čini se zaista odgovara revell 16
Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Čet Lis 14, 2010 9:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da ne otvaram novi topic stavljam ovdje prijateljevo pitanje:

"zanima me kad kistom nanosim na velike povrsine boju razrjedenu sa uljnim razrjedivacem ne ispadne mi bas ravnomjerno ima tragova gdje se jos uvijek prozire plastika, a ako idem prec drugu ruku preko toga onda mi se skroz skida boja, ako mi mozete dat koji savijet bio bi vam zahvalan . "

I ja se zahvaljujem unaprijed.

LP
Varaždinec

PorukaUpisano: Pet Lis 15, 2010 9:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pričekaj da se osuši prvi sloj pa onda udri drugi
Mirko S. Zlikovski

Član od: 25 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pet Lis 15, 2010 9:49 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nabavi zračni kist ili barem zračni pištolj! Cool
Alternativno, ako možeš naći odgovarajuću boju tj. nijansu, koristi boju u spreju. Ili ako ne možeš, prešpricaj maketu prvo tmeljnim sprejem (Tamiya ili Vallejo), pa onda udri kistom, ali onda opet moraš paziti na razrijeđenost boje i debljinu slojeva. Mnogi čine pogrešku da kistom nanose pregustu boju (da bi bolje prekrila, jel) i onda im ostaju tragovi kista, a ako je površina neprikladna (nedovoljno upijajuća) još im probija plastika od ispod (kao tebi. Pa ssu onda nestrpljivi (kao i ti Laughing ) pa idu nanosit novi sloj boje koji im akida prethodni sloj koji se još nije do kraja osušio i.... katastrofa.

Vjeruj mi, zračni kist, pa i najjednostavniji, se itekako isplati gledano na malo dulje razdoblje, pa makar koštao dosta više od običnog kista i makar se morao zezat s traženjem izvora zraka (kompresor, rezervna guma, boca zraka itd)
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Cehtunger

PorukaUpisano: Pet Lis 15, 2010 10:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam imao potpuno isti problem, nema veze koliko bih ostavio boju da se suši, svaki put bi mi novi sloj rastopio stari jer je boja bila razrijeđena razrjeđivačem. Odlučio sam nakon toga preći na akrilne boje koje su super za kist. Boja se dovoljno razrijedi i nanosi u više slojeva (ako treba i 4-5), sa što manje mazanja kistom,jer se dovoljno razrjeđena boja sama razlije, pa se poslije tragvi kista gotovo i ne primjete.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma