Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Trimaran
 | | Član od: 17 Ruj 2010 | | Poruke: 23 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ruj 30, 2010 6:58 pm Naslov poruke: Slabo razlijevanje Washa |
|
|
Pozdrav!
Dakle, na svojoj prvoj maketi (Vikinški brod), nakon farbanja osnovnim bojama (akrilne), sve sam prelakirao Prontom, kako je već opisano.
Cilj mi je crnom bojom postići prljaviji izgled nekih dijelova.
Nakon toga krenuo sam sa washanjem, razrijedio sam akrile jedno 1:8 dijelova vode, no oni se uopće ne razlijevaju.
Znači, umjesto da pokriju cijelo područje koje sam prošao kistom, oni se koncentriraju u kapljice, pa nakon sušenja i nije baš neki efekt (preflekavo).
Probao sam dodati i detrđenta za suđe nebih li smanjio površinsku napetost,ali nije bilo veće razlike.
Jeli to normalno? Jeli to razlog zašto većina ljudi radi wash sa enemelima? Možda se oni bolje razmazuju po lakiranoj ("Prontiranoj" ) površini?
Što učiniti? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ruj 30, 2010 7:24 pm Naslov poruke: Re: Slabo razlijevanje Washa |
|
|
| Trimaran Napisao/la: | Pozdrav!
Dakle, na svojoj prvoj maketi (Vikinški brod), nakon farbanja osnovnim bojama (akrilne), sve sam prelakirao Prontom, kako je već opisano.
Cilj mi je crnom bojom postići prljaviji izgled nekih dijelova.
Nakon toga krenuo sam sa washanjem, razrijedio sam akrile jedno 1:8 dijelova vode, no oni se uopće ne razlijevaju.
Znači, umjesto da pokriju cijelo područje koje sam prošao kistom, oni se koncentriraju u kapljice, pa nakon sušenja i nije baš neki efekt (preflekavo).
Probao sam dodati i detrđenta za suđe nebih li smanjio površinsku napetost,ali nije bilo veće razlike.
Jeli to normalno? Jeli to razlog zašto većina ljudi radi wash sa enemelima? Možda se oni bolje razmazuju po lakiranoj ("Prontiranoj" ) površini?
Što učiniti? |
...Ja wash radim sa uljnim bojama...akrilkama...enamel bojama...tušem
ako treba. Probaj staviti u vodu i malo alkohola. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| CCCP Administrator
 | | Član od: 14 Ožu 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ruj 30, 2010 8:00 pm Naslov poruke: |
|
|
možeš i uzeti i kredu u boji, malo je samelješ i razmutiš u uljnom razrijeđivaču, to isto funkcionira, samo pazi da bude fini prah, gromade se baš i ne tope...
a akrilkama moram priznat nikada nisam radio iako ih koristim za farbanje, skupljaju ti se u kapljice zbog same strukture vode, sad to treba ići u teoriju kemije(nije mi jača strana) ali ugl voda baš i neznam hoće li funkcionirat... probaj sa alkoholom kako kolega kaže, ili ak nejde probaj i njih sa nitroom ili uljnim i sličnim stvarima mješati... _________________ MK David Schwarz
ZMMS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Čet Ruj 30, 2010 8:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Dodaj u omjeru 1:10 akril boju i pronto pa probaj, ja tako radim i fino se razlijeva... Mislim da ti je to najjednostavnija i dosta efektna metoda.
Nitro ni slucajno nemoj stavljat i pokusavat radit wash jer ce pojest boju i samu maketu. Ulja se inace bolje "lijepe" po povrsini pa probaj i time ako hoces... Samo pazi na podlogu, ako je akrilna, uljima radi wash; ako su enameli, prelakiraj gloss lakom ili prontom pa onda napravis wash akrilima. No ako si i bojao enamelima, prelakiras li akrlinim gloss lakom maketu slobodno mozes raditi uljani wash... Samo pazi da ti podloga bude potpuno suha da nebi doslo do dizanja slojeva boje.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Čet Ruj 30, 2010 8:30 pm Naslov poruke: |
|
|
ako je podloga dobro lakirana, probaj dodat prah krede, vodu i kap dvije deterdenta za sude, Carli recimo, s tim bar meni klize bolje _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| flloater
| | Član od: 02 Lip 2010 | | Poruke: 217 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ruj 30, 2010 8:35 pm Naslov poruke: |
|
|
akrilne za wash razrijedi sa medicinskim alkoholom (trebalo bi bit u apoteci), a ne s vodom zbog površinske napetosti vode. _________________ MMK "Savica"
ZMMS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Prinz Eugen
 | | Član od: 09 Stu 2009 | | Poruke: 12 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Čet Ruj 30, 2010 11:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Probaj boje razrjedjivati sa pripadajucim razrjidjivacem ili alkoholom a ne vodom.To se i meni desavolo kad bi koristio vodu ali osatle tekucine mi ljepo legnu na povrsinu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pet Lis 01, 2010 7:46 am Naslov poruke: |
|
|
...kapljice se stvore zbog površinske napetosti vode. Poslušaj Pileta i dodaj kap-dvije tekućeg deterđenta u otopinu wash-a. Radi bez problema.  _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bvuk
 | | Član od: 09 Sij 2007 | | Poruke: 78 | |
|
Upisano: Pet Lis 01, 2010 9:20 am Naslov poruke: |
|
|
Mislim da ti zapravo ne trebaš wash-ati. Rekao si da želiš "zaprljati" maketu. Washanjem ne "prljaš" nego ističeš udubine, kuteve i sl. Ti trebaš raditi dry brush-ing ili zaprljati pigmentima (odnosno nešto što se zove weathering), a to se radi na mat površini...ponovno pregledaj forum jer si vjerojatno nešto pomiješao... _________________ Čovječe! Gdje mi je burek?!? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5402 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lis 01, 2010 12:33 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Mislim da ti zapravo ne trebaš wash-ati. Rekao si da želiš "zaprljati" maketu. Washanjem ne "prljaš" nego ističeš udubine, kuteve i sl. Ti trebaš raditi dry brush-ing ili zaprljati pigmentima (odnosno nešto što se zove weathering), a to se radi na mat površini...ponovno pregledaj forum jer si vjerojatno nešto pomiješao... |
Wash i je jedna od tehnika koja je sastavni dio Wetheringa, jel ako će drybrushati određene djelove ,logično je da će oni udubljeni ili zatvoreni kutovi biti Washani, bukvalno, ako ispupčene djelove želiš posvjetliti ,udubljene ćeš potamniti,zar ne.  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bvuk
|
Upisano: Pet Lis 01, 2010 1:11 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | | Citat: | | Mislim da ti zapravo ne trebaš wash-ati. Rekao si da želiš "zaprljati" maketu. Washanjem ne "prljaš" nego ističeš udubine, kuteve i sl. Ti trebaš raditi dry brush-ing ili zaprljati pigmentima (odnosno nešto što se zove weathering), a to se radi na mat površini...ponovno pregledaj forum jer si vjerojatno nešto pomiješao... |
Wash i je jedna od tehnika koja je sastavni dio Wetheringa, jel ako će drybrushati određene djelove ,logično je da će oni udubljeni ili zatvoreni kutovi biti Washani, bukvalno, ako ispupčene djelove želiš posvjetliti ,udubljene ćeš potamniti,zar ne.  |
Točno! No pošto je Trimaran napiso da želi "crnom bojom postići prljaviji izgled nekih dijelova" očigledno je da da to treba raditi npr. pigmentima, pastelom, kredom, dry-brushingim itd. na mat površini. Znači, Trimaran, sad kad si već prošao prontom napravi wash po udubinama (ako imaš dekale onda prvo njih pa opet sjajnim prije wash-a, ne zaboravi nakon wash-anja obrisati višak boje), pa nakon toga prešpricaj matom i onda kreni "prljati" nekom od gore navedenih tehnika... _________________ Čovječe! Gdje mi je burek?!? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pet Lis 01, 2010 1:44 pm Naslov poruke: Re: Slabo razlijevanje Washa |
|
|
Samo da skrenem paznju na:
| Trimaran Napisao/la: | | Dakle, na svojoj prvoj maketi (Vikinški brod)... |
Dakle ni wash ni drybrush nisu u funkciji "staranja" makete, mozda se kolega nespretno izrazio.... Mislim da njemu prvenstveno treba efekat(ti) da dobije "drveni" izgled drveta, a onda tek taj efekat malo postarati, da dobije "drveni izgled koristenog drveta"....
A za to su ti najbolje ili slikarske uljne boje (potrazi malo kako je Grunf sa tim bojama radio efekat drveta) ili suha pastela otopljena u prontu (potrazi malo kako sam ja radio)...... varijacije moguce, potrazi malo, jos par ljudi je postizalo fascinantne efekte kojekakvog drveta, pa si vidi...
Kljucna rijec je - potrazi malo....
Btw, akrilke jako jako razrijedi, ako bas moras s njima raditi wash....i radi ga na mat podlozi, ne na povrsini tretiranom prontom, cista logika ti govori da to nece funkcionirati, mani se povrsinskih napetosti i kemija..... svaka "politura" ili premaz preko necega djeluje jednako na vodu (pa makar i vodu pomijesanu s bojom) - skuplja je u kapljice.... ispoliraj auto, pa ga operi i vidjet ces isti efekat...namazi pod prontom, pa ga operi - opet ce se voda skupljati..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bvuk
|
Upisano: Pet Lis 01, 2010 2:06 pm Naslov poruke: Re: Slabo razlijevanje Washa |
|
|
| Reaper Napisao/la: | Samo da skrenem paznju na:
| Trimaran Napisao/la: | | Dakle, na svojoj prvoj maketi (Vikinški brod)... |
Btw, akrilke jako jako razrijedi, ako bas moras s njima raditi wash....i radi ga na mat podlozi, ne na povrsini tretiranom prontom, cista logika ti govori da to nece funkcionirati, mani se povrsinskih napetosti i kemija..... svaka "politura" ili premaz preko necega djeluje jednako na vodu (pa makar i vodu pomijesanu s bojom) - skuplja je u kapljice.... ispoliraj auto, pa ga operi i vidjet ces isti efekat...namazi pod prontom, pa ga operi - opet ce se voda skupljati..... |
Eh, mislim da smo sad čovjeka totalno zbunili....
Samo mala napomena glede tehnike gore navedene od Reapera: na ovaj način je najboje "zaprljati" cijele površine (do svih rubova panela) jer će se inače vjerojatno na rubovima wash-a pojavljivati nešto kao paučina - kao kad kapneš vodenu boju na papir pa se na rubovima javlja "kapilarno" širenje boje... _________________ Čovječe! Gdje mi je burek?!? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Trimaran
 | | Član od: 17 Ruj 2010 | | Poruke: 23 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Lis 01, 2010 2:13 pm Naslov poruke: Re: Slabo razlijevanje Washa |
|
|
| Reaper Napisao/la: |
A za to su ti najbolje ili slikarske uljne boje (potrazi malo kako je Grunf sa tim bojama radio efekat drveta) ili suha pastela otopljena u prontu (potrazi malo kako sam ja radio)...... varijacije moguce, potrazi malo, jos par ljudi je postizalo fascinantne efekte kojekakvog drveta, pa si vidi...
|
Znaci, ti si one efekte (izblijedivanje) na Vikinskom brodu postigao sa pastelama? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pet Lis 01, 2010 2:29 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, sad smo ga tek.....
I opet, da..... mislim da sam cak i pisao kako sam to radio, ali evo skracena verzija....
Ofarbas u neku neutralnu boju, dakle nesto svjetlije od onog sto zelis dobiti na kraju, ako se ne varam, kod mene baza bijase wood brown, ako pricamo o "trupu".... premazano prontom,a onda tamno smedja, boja hrdje i crna pastela, svaka za sebe naribana i otopljena u prontu, i s tim je premazivano.....najvise sa tamno smedjom, crvenom (boja hrdje) mjestimicno, a crnom lagano samo isticani oni "godovi" po trupu.... i tako meljas, sve na mokro, jedna, druga, treca, dok ne dobijes ekefat koji zelis, onda pustis par sati da se to dobro osusi, lakiras nekim akrilnim lakom da zastitis, i ides dalje....
Klasicni wash (kapilarno razlijevanje boje (najcesce tamnije od osnovne boje) po udubljenim linijama) kao ni klasicni drybrush (prakticki suhim kistom isticanje izdignutih detalja, obicno svjetlijom bojom od podloge) ti kod samog trupa puno ne pomaze. ON mora biti taman, ali mora imati i teksturu drveta,a to neces postici ni washem ni drybrushingom, jedan od laksih nacina da postignes taj efekat sam ti opisao, a isto to mozes napraviti i slikarskim bojama.... vrijedi reci da je u slucaju koristenja pronta i pastele cijeli proces jako jednostavno ponistiti ispiranjem pod mlazom tople vode, dok se u slicaju koristenja uljanih boja proces uklanjanja gresaka malo komplicira....
Isto kao i za trup, vrijedi i za jarbol, vesla, i ostale drvene dijelove. S druge strane, paluba ti je dusu dala za ucenje washa i drybrushinga.... nakon sto je ofarbas u osnovnu boju (ja koristio sand iliti boju pijeska), gornjim postupkom odradis simuliranje drveta, a onda (nakon lakiranja) jos malo protjeras skroz rijetku crnu ili jos bolje tamniju smedju po udubljenim linijama panela,a "godove" dodatno posvijetlis tehnikom drybrusha s nekom svjetlijom bojom, opet sand recimo....umocis kist u boju, dobro ga obriseso krpu, dok prakticki ne ostavlja tragove boje i onda sa takvim kistom lagano prelazis preko izdignutih detalja, onako, kao da cistis prasinu s njih..... probaj, jednostavno je, nista neces izgubiti, ako ti se efekat ne svidi, samo ponovo prespricaj sve (jasno, nakon sto sesve osusi) s osnovnom bojom i kreni ponovo..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|