Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| SeaHarrier
 | | Član od: 29 Kol 2009 | | Poruke: 48 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pon Ruj 27, 2010 12:52 pm Naslov poruke: Modeli od kartona |
|
|
| Ima li netko kakva iskustva sa ovom tehnikom,te kako preraditi nacrte za kartonske modele u nacrte za scratch brodova,aviona,itd |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| canadair
| | Član od: 28 Jul 2007 | | Poruke: 356 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Uto Ruj 28, 2010 6:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Moja oskustva su iz 70-ih godina proslog stoljeća.
Radio sam okl vozila peibložno u mjerilu 1-50. - čvrsti ali savitljiv karton isključivo od Borovo cipela,boropor ili neostik ljepilo(neostika ima i danas)brušenje na suho,lakiranje uljanom bojom i hmm pokušaji urezivanja linija skalperom,ponovno brušenje finijim papirom i lakiranje u kamuflaži koristeći uljane boje za bicikle .Crtež u tri projekcije tad bilo teško pronaći a danas samo klikneš na internet . Dovođenje pronađenog crteža u porebno mjerilo- ručno crtanje s kalkulatorom.Na kraju špricanje lakom za kosu da se ubije sjaj boje za bicikl.Kotaći na gusjenicama su bili od plutenih dihtunga za brodske strojeve potrebne debljine strojno odrezani a reljef na njima od tankog hamera .Kao kit i masa za modeliranje korišteno ljepilo za pločice.Mogao bi se kladiti da su neki bili bolji od onog što dobiješ u Ace kutiji
Za brodove-sve kao u škveru od kobilice na gore,često s dvostruko lijepljenim kartonom.Samo je korištena originalna boja za ratne brodove iz šibenskog Remonta .Ta je bila zakon,( u kombinaciji s kitom za drvene brodove)-tako je impregnirala karton da su ti brodovi i plovili s elektromotorom.Najveći brod od oko 2 metra duljine preko svega -rusku krstaricu klase Nikolajev gradio sam ljeta 1975 puna dva mjeseca.
Avioni -ista tehnika samo samo je trup rađen od četiri uzdužna dijela koji su bili tako profilirani da zajedno daju oblik trupa.I to crtano i preračunavano samo s kalkulatorom i onim nekim formulama za krivulje.
Isprika ako sam preopširan ali uvatila me lijepa sječanja.
Od kartona se sve može napraviti i dobijam napadaje da to opet radim sa svom današnjom tehnologijom. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| marko21vu
 | | Član od: 26 Kol 2010 | | Poruke: 220 | | Mjesto: Vukovar |
|
Upisano: Uto Ruj 28, 2010 6:32 pm Naslov poruke: |
|
|
ja se time bavim, bilo koji karton, nekad nemam nacrte, kao recimo sada za bov-3 kojeg sad radim, tanak tvrd papir, nekad i deblji kojeg nabavim iz skladišta, prozirna plastika eventualno za prozore, kotače i gusjenice napravim od plastike a nekad i sami karton, i koristim neostik ljepilo. _________________ <3 Vukovar <3 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
 | | Član od: 22 Stu 2009 | | Poruke: 278 | | Mjesto: Zagreb, Sesvete |
|
Upisano: Sri Ruj 29, 2010 10:53 am Naslov poruke: |
|
|
Ljepenka je dobar izbor ako ti treba veća čvrstina.
U papirnicama se obično može kupiti u debljinama od 1mm, 1.5mm i 3mm (možda negdje nađeš i druge debljine).
Nije baš lagano za rezanje, ali dušu dalo za izradu rebara za brodove. _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SeaHarrier
 | | Član od: 29 Kol 2009 | | Poruke: 48 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Uto Lis 05, 2010 10:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na savjetima.
Ma mene osobno muči to što sam sa farrposta skinuo nacrte za CB-1 Alasku,fly model čini mi se,sam brod mi je prekrasan,al je dozlaboga kompliciran. Ne mislim ga raditi od kartona nego kombinacija raznih plastika.
Ono što me najviše zanima a i muči,to je koliko su TI nacrti za modele od kartona autentični,tj. koliko su točni te kako da ga (nacrt) ako su 99% točni, preradim za full scratch u mjerilu 1/350. Molio bih pomoć jer me od silnog razmišljanja kaj da izvedem već opasno boli glava. Hvala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| canadair
| | Član od: 28 Jul 2007 | | Poruke: 356 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 06, 2010 12:48 am Naslov poruke: |
|
|
Pa što piše na nacrtu ? U kojem je mjerilu ?
Općenito za mjerilo 1-350 stvarnu dužinu podijeli sa 350 i dobio si tu dužinu u tom mjerilu,dakako preračunaj u iste mjerne jedinice
Npr ako je brod u prirodi dugačak 50 m podjeljeno s 350 je 0,1428 m ili 14,28 cm
Ako ne znaš koje mjerilo je crtež- dužinu iz prirode podijeli sa dužnom na crtežu i dobio si mjerilo crteža. Ako želiš mijenjati mjerilo podijeli veći iznos mjerila s manjim i s dobivenom brojkom množi ili dijeli svaku dužinu na crtežu.Npr ispalo je da je crtež u 1-250 a ti hočeš 1-350.Podijeli 350 sa 250 i s dobivenom brokom dijeli sve dužine na crtežu ,jer je logično brod u 1-350 manji
Nije komplicirano,probaj
Ako nemaš crtež u točno određenom mjerilu uvijek moraš imati neku stvarnu veličini a kod brodova uvijek pazi na duljinu preko svega i duljinu na vodenoj liniji ,da ih ne pomiješaš
Nadam se da sam pomogao ,odnosno da sam dobro shvatio u čemu je problem problem |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|