Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Modeli od kartona

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
SeaHarrier

Član od: 29 Kol 2009
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pon Ruj 27, 2010 12:52 pm    Naslov poruke: Modeli od kartona Citiraj ovaj komentar

Ima li netko kakva iskustva sa ovom tehnikom,te kako preraditi nacrte za kartonske modele u nacrte za scratch brodova,aviona,itd
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
canadair

Član od: 28 Jul 2007
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Uto Ruj 28, 2010 6:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moja oskustva su iz 70-ih godina proslog stoljeća.

Radio sam okl vozila peibložno u mjerilu 1-50. - čvrsti ali savitljiv karton isključivo od Borovo cipela,boropor ili neostik ljepilo(neostika ima i danas)brušenje na suho,lakiranje uljanom bojom i hmm pokušaji urezivanja linija skalperom,ponovno brušenje finijim papirom i lakiranje u kamuflaži koristeći uljane boje za bicikle .Crtež u tri projekcije tad bilo teško pronaći a danas samo klikneš na internet . Dovođenje pronađenog crteža u porebno mjerilo- ručno crtanje s kalkulatorom.Na kraju špricanje lakom za kosu da se ubije sjaj boje za bicikl.Kotaći na gusjenicama su bili od plutenih dihtunga za brodske strojeve potrebne debljine strojno odrezani a reljef na njima od tankog hamera .Kao kit i masa za modeliranje korišteno ljepilo za pločice.Mogao bi se kladiti da su neki bili bolji od onog što dobiješ u Ace kutiji

Za brodove-sve kao u škveru od kobilice na gore,često s dvostruko lijepljenim kartonom.Samo je korištena originalna boja za ratne brodove iz šibenskog Remonta .Ta je bila zakon,( u kombinaciji s kitom za drvene brodove)-tako je impregnirala karton da su ti brodovi i plovili s elektromotorom.Najveći brod od oko 2 metra duljine preko svega -rusku krstaricu klase Nikolajev gradio sam ljeta 1975 puna dva mjeseca.

Avioni -ista tehnika samo samo je trup rađen od četiri uzdužna dijela koji su bili tako profilirani da zajedno daju oblik trupa.I to crtano i preračunavano samo s kalkulatorom i onim nekim formulama za krivulje.

Isprika ako sam preopširan ali uvatila me lijepa sječanja.

Od kartona se sve može napraviti i dobijam napadaje da to opet radim sa svom današnjom tehnologijom.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
marko21vu

Član od: 26 Kol 2010
Mjesto: Vukovar
PorukaUpisano: Uto Ruj 28, 2010 6:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja se time bavim, bilo koji karton, nekad nemam nacrte, kao recimo sada za bov-3 kojeg sad radim, tanak tvrd papir, nekad i deblji kojeg nabavim iz skladišta, prozirna plastika eventualno za prozore, kotače i gusjenice napravim od plastike a nekad i sami karton, i koristim neostik ljepilo.
krivukov

Član od: 22 Stu 2009
Mjesto: Zagreb, Sesvete
PorukaUpisano: Sri Ruj 29, 2010 10:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ljepenka je dobar izbor ako ti treba veća čvrstina.
U papirnicama se obično može kupiti u debljinama od 1mm, 1.5mm i 3mm (možda negdje nađeš i druge debljine).

Nije baš lagano za rezanje, ali dušu dalo za izradu rebara za brodove.
SeaHarrier

Član od: 29 Kol 2009
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Uto Lis 05, 2010 10:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na savjetima.
Ma mene osobno muči to što sam sa farrposta skinuo nacrte za CB-1 Alasku,fly model čini mi se,sam brod mi je prekrasan,al je dozlaboga kompliciran. Ne mislim ga raditi od kartona nego kombinacija raznih plastika.
Ono što me najviše zanima a i muči,to je koliko su TI nacrti za modele od kartona autentični,tj. koliko su točni te kako da ga (nacrt) ako su 99% točni, preradim za full scratch u mjerilu 1/350. Molio bih pomoć jer me od silnog razmišljanja kaj da izvedem već opasno boli glava. Hvala
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
canadair

Član od: 28 Jul 2007
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Sri Lis 06, 2010 12:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa što piše na nacrtu ? U kojem je mjerilu ?

Općenito za mjerilo 1-350 stvarnu dužinu podijeli sa 350 i dobio si tu dužinu u tom mjerilu,dakako preračunaj u iste mjerne jedinice

Npr ako je brod u prirodi dugačak 50 m podjeljeno s 350 je 0,1428 m ili 14,28 cm

Ako ne znaš koje mjerilo je crtež- dužinu iz prirode podijeli sa dužnom na crtežu i dobio si mjerilo crteža. Ako želiš mijenjati mjerilo podijeli veći iznos mjerila s manjim i s dobivenom brojkom množi ili dijeli svaku dužinu na crtežu.Npr ispalo je da je crtež u 1-250 a ti hočeš 1-350.Podijeli 350 sa 250 i s dobivenom brokom dijeli sve dužine na crtežu ,jer je logično brod u 1-350 manji

Nije komplicirano,probaj

Ako nemaš crtež u točno određenom mjerilu uvijek moraš imati neku stvarnu veličini a kod brodova uvijek pazi na duljinu preko svega i duljinu na vodenoj liniji ,da ih ne pomiješaš

Nadam se da sam pomogao ,odnosno da sam dobro shvatio u čemu je problem problem
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma