Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Zond
 | | Član od: 25 Sij 2009 | | Poruke: 429 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Kol 26, 2010 2:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| momcha Napisao/la: | | Uz duzno postovanje,ne zelim da ova tema ode u politicko i nacionalno prepucavanje.Kada vise naroda zivi u jednoj zemlji pa rese da se jedni od drugih odvoje ratovima,koliko je meni poznato iz istorije,to se zove gradjanski rat.Jer koliko znam svi koji smo rodjeni pre devedesetih,imali smo Jugoslovensko drzavljanstvo,svoju nacionalnost i istu himnu.Ne zelim da budem nacionalista ali koliko su Hrvati bili zatocenici Jugoslavije toliko su bili i Srbi.Samo sto nazalost nisu postajali pravi politicari sa obestrane,ili bolje reci sa svih sest strana,da taj problem rese mirno i bez krvoprolica,na visestrano zadovoljstvo. |
Također uz dužno poštovanje, određeni narod je prvi počeo sa "rasturanjem" Jugoslavije različitim bojkotima usmjerenim prema proizvodima jednog naroda, nasilnim jednostranim upadanjem u zajednički monetarni sustav i štampanjem novca bez pokrića kao i zlostavljanje ostalih naroda seljačkim masovnim okupljanjima i negiranjem prava iz prve rečenice ustava SFRJA koja glasi: "Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje...". I to sve prije zveckanja oružja ili osnivanja stranaka "opasnih namjera".
Ali imaš pravo, držimo se maketarstva. Svako dobro.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sgt.dautanec
 | | Član od: 28 Lis 2005 | | Poruke: 473 | | Mjesto: ZG |
|
Upisano: Pet Kol 27, 2010 11:24 am Naslov poruke: |
|
|
| T34 Napisao/la: | | A taj je interes jednostavan - mirna pozadina, ništa više...fućkalo se Nijemcima za političke interese niže rase. Zapravo u globalu - pri tom najmanje mislim na "naše" krajeve, politički odnos prema slavenskim narodima i loše prepoznavanje lokalne situacije (makar iz čistog političkog pragmatizma) pokazuje kratkovidnost Nijemaca i nedostatak političke realnosti, čime su sebi nanijeli veliku štetu. Mada je vjerojatnije da je nacistička ideologija i svijest priječili zdrav politički razum od kojeg su mogli imati itekakve koristi... |
potpuno si u pravu.
Tita nitko nije dozivljao ozbiljno cak niti na Teheranskoj konferenciji 1944. Valjda se u pregovorima sa Staljinom drzalo da ce ga Staljin imat na uzdi te tako on nece predstvaljat relevantan cimbenik na ovim prostorima,tak ionak.
No stari se upadom u Trst i s preko 800 000 vojnika jos krajem 1944 jednostavno nametnuo.To su one stare-pregovori s apekta tenkovskih divizija.
Cetnici, s druge strane,iako potpomagani od strane Engleza,defacto do samog kraja rata,dovedeni su na marginu,vojnu i politicku. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
 | | Član od: 17 Stu 2006 | | Poruke: 564 | | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Pet Kol 27, 2010 1:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| momcha Napisao/la: | | Uz duzno postovanje,ne zelim da ova tema ode u politicko i nacionalno prepucavanje.Kada vise naroda zivi u jednoj zemlji pa rese da se jedni od drugih odvoje ratovima,koliko je meni poznato iz istorije,to se zove gradjanski rat.Jer koliko znam svi koji smo rodjeni pre devedesetih,imali smo Jugoslovensko drzavljanstvo,svoju nacionalnost i istu himnu.Ne zelim da budem nacionalista ali koliko su Hrvati bili zatocenici Jugoslavije toliko su bili i Srbi.Samo sto nazalost nisu postajali pravi politicari sa obestrane,ili bolje reci sa svih sest strana,da taj problem rese mirno i bez krvoprolica,na visestrano zadovoljstvo. |
...dragi kolega momcha , još samo reci " ko nas bre zavadi...a rasli smo ko cveće u bašt" ... slažem se sa tobom da su krivi političari ,ali bi dodao SRPSKI političari...
Ovako svijedoči Dragan Tanasić ( prijatelj Jovana Raškovića ) ,objavljeno u Profilu 7. Srpnja 2010. pod naslovom "Zaboravljeni testament Jovana Raškovića"
Milošević je naredio Raškoviću . " Vi profesore treba da naložite krajiškim Srbima da isprovociraju nemire u Hrvatskoj"
Od njega je tražio i to da Rašković "potpuno uništi turizam u Hrvatskoj".
Na kraju je rekao i ovo "Čekajte profesore nisam još završio,Vi treba takođe , da organizujte ubistva uniformisanih Srba u Krajini , milicionara i vojnika , pa da to pripišete zengama , a posle toga da povučete sve svoje poslanike iz Sabora"
Ovako pišu srpske novine . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
|
Upisano: Pet Kol 27, 2010 1:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| sgt.dautanec Napisao/la: | | T34 Napisao/la: | | A taj je interes jednostavan - mirna pozadina, ništa više...fućkalo se Nijemcima za političke interese niže rase. Zapravo u globalu - pri tom najmanje mislim na "naše" krajeve, politički odnos prema slavenskim narodima i loše prepoznavanje lokalne situacije (makar iz čistog političkog pragmatizma) pokazuje kratkovidnost Nijemaca i nedostatak političke realnosti, čime su sebi nanijeli veliku štetu. Mada je vjerojatnije da je nacistička ideologija i svijest priječili zdrav politički razum od kojeg su mogli imati itekakve koristi... |
potpuno si u pravu.
Tita nitko nije dozivljao ozbiljno cak niti na Teheranskoj konferenciji 1944. Valjda se u pregovorima sa Staljinom drzalo da ce ga Staljin imat na uzdi te tako on nece predstvaljat relevantan cimbenik na ovim prostorima,tak ionak.
No stari se upadom u Trst i s preko 800 000 vojnika jos krajem 1944 jednostavno nametnuo.To su one stare-pregovori s apekta tenkovskih divizija.
Cetnici, s druge strane,iako potpomagani od strane Engleza,defacto do samog kraja rata,dovedeni su na marginu,vojnu i politicku. |
Tito je mogao doći i do Milana, ali to nema nikakve veze sa ostankom istre u Hrvatskoj.Njga bi ameri i englezi brzo riješili da su to htijeli.
Naj zaslužniji su bili svećenici Božo Milanović i Zvonimir Brumnić.
Ali da ne dužim pročitajte link:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEo_Milanovi%C4%87 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sgt.dautanec
 | | Član od: 28 Lis 2005 | | Poruke: 473 | | Mjesto: ZG |
|
Upisano: Pet Kol 27, 2010 7:36 pm Naslov poruke: |
|
|
| dog Napisao/la: |
Tito je mogao doći i do Milana, ali to nema nikakve veze sa ostankom istre u Hrvatskoj.Njga bi ameri i englezi brzo riješili da su to htijeli.
Naj zaslužniji su bili svećenici Božo Milanović i Zvonimir Brumnić.
Ali da ne dužim pročitajte link:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEo_Milanovi%C4%87 |
prijatelju moj,jel ti stvarno mislis da bi nekakva dva svecenika odlucila o sudbini Istre,posebice njezina pripajanja Hrvatskoj da partizani vec nisu bili u Trstu?
sto se tice intervencije Amera,(ne i Britanaca koji su bili obezglavljeni upadom JA na teritorij Italije) slazem se da su mogli da je postojala politicka odluka.
U trenutku kada Staljinove trupe drze pola Europe pod svojom kontrolom,drzim da nitko pametan nebi riskirao sukob sa istima i mozebitni dugogodisnji krvavi rat zbog zauzimanja nekakvog marginalog talijanskog gradica od strane Titove vojske.
mislim da malo podcijenjujes ulogu J.B.Tita,a poglavito ono sto sam vec spomenuo-800 000 vojnika pod oruzjem.
No ovo je lagano off-topic,tema je suradnja partizana i cetnika,pa me zanima nisi bas konkretno precizirao na koji period 1941-45 tocno mislis? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 06, 2010 10:51 am Naslov poruke: |
|
|
Suradnje Partizana i Četnika nema nakon raspada tzv. Užičke republike. prva fotografija je iz 1943. i to je period kad te suradnje više zasigurno nema. Nešto što podsjeća na zvjezdu kod krajnje desne osobe na slici može biti nekakva lubanja sa dvije kosti koja je nevješto izvezena na kapi. Da je crvena petokraka bila bi pravilnija i tamnijeg sivog tona. Fotografija je loša i to može biti još jedan razlog "čudnog objekta" na kapi. Naravno, ostavljam mogućnost da je postojalo pregovora Partizana i Četnika o kojima se ne priča, pa je možda čovjek na slici nekakav partizanski poslanik? Povijest bivše Jugoslavije u 2.sv. ratu je vrlo složena i još uvijek su sve rasprave ideološki obojene, tako da je teško doći do faktografije. Inače, pojedinci ili cijele jedinice su znale u nekim periodima rata prelaziti na drugu stranu-ili se opet vraćati...Nakon poraza partizanskih jedinica na Sutjesci, priličan broj demoraliziranih partizana Srba i Crnogoraca su prešli u Četnike, a neki se poslije i vratili u partizane... Isto tako treba reći da Četnici kao takvi nisu bili sasvim jedinstvena vojska. Pojedinim jedinicama su zapovjedali vojvode koji su u većoj ili manjoj mjeri priznavali Dražu Mihajlovića za glavnog zapovjednika. Pop Momčilo Đujić, zapovjednik četničke Dinarske divizije, bio je vrlo samostalan i od prvih dana rata surađivao sa talijanskim okupatorima, što se podrazumjeva, jer je bio njihov agent prije rata... Talijani su Dinarsku diviziju službeno vodili kao pomoćne jedinice svoje vojske i opremali ih i hranili, a Đujić je lukavo uklanjao ostale "vojvode" koji su ga mogli ugroziti. NDH i četnici su početkom rata bili u otvorenom sukobu, a kasnije su "koegzistirali". Među njima nije bilo zajednički planiranih akcija i službene suradnje, nego su i jedni i drugi kao saveznici Njemaca bili u borbi protiv zajedničkih neprijatelja Partizana. Tek pred sam kraj rata je u Zagreb došla četnička delegacija na dogovor o zajedničkim akcijama.
Druga fotografija je iz razdoblja kad su Četnici prelazili u Partizane i sasvim je moguće da neki na fotografiji imaju kokardu koju još nisu zamijenili ili kokardu na koju je montirana mala petokraka. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vukii
 | | Član od: 30 Pro 2006 | | Poruke: 202 | |
|
Upisano: Pon Ruj 06, 2010 12:36 pm Naslov poruke: |
|
|
jel su partizani popušili na sutjesci,jel nije to bilo taktičko prestrojavanje ?????? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Ruj 06, 2010 1:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| vukii Napisao/la: | jel su partizani popušili na sutjesci,jel nije to bilo taktičko prestrojavanje ?????? | Taktičko prestrojavanje...duhovito. To su nas pokušavali učiti u školi do 91. To i je problem ideološki obojene povijesti koja događaje prikazuje kao antičke crno-bijele epove i to jedostrano. Vrlo malo Partizana se izvuklo iz obruča na Sutjesci. Cijele jedinice su prestale postojati. Druga je priča to što je i druga strana imala prilične gubitke i da je sva ta vojska bila uvučena u borbe s Partizanima u bosanskim brdima umjesto da ide na istočni front, a partizanski pokret s tim nije bio uništen. Partizani su se brzo oporavili i nastavili sa borbama do konačne pobjede... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
|
Upisano: Uto Ruj 07, 2010 10:23 am Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | Suradnje Partizana i Četnika nema nakon raspada tzv. Užičke republike. prva fotografija je iz 1943. i to je period kad te suradnje više zasigurno nema. Nešto što podsjeća na zvjezdu kod krajnje desne osobe na slici može biti nekakva lubanja sa dvije kosti koja je nevješto izvezena na kapi. Da je crvena petokraka bila bi pravilnija i tamnijeg sivog tona. Fotografija je loša i to može biti još jedan razlog "čudnog objekta" na kapi. Naravno, ostavljam mogućnost da je postojalo pregovora Partizana i Četnika o kojima se ne priča, pa je možda čovjek na slici nekakav partizanski poslanik? Povijest bivše Jugoslavije u 2.sv. ratu je vrlo složena i još uvijek su sve rasprave ideološki obojene, tako da je teško doći do faktografije. Inače, pojedinci ili cijele jedinice su znale u nekim periodima rata prelaziti na drugu stranu-ili se opet vraćati...Nakon poraza partizanskih jedinica na Sutjesci, priličan broj demoraliziranih partizana Srba i Crnogoraca su prešli u Četnike, a neki se poslije i vratili u partizane... Isto tako treba reći da Četnici kao takvi nisu bili sasvim jedinstvena vojska. Pojedinim jedinicama su zapovjedali vojvode koji su u većoj ili manjoj mjeri priznavali Dražu Mihajlovića za glavnog zapovjednika. Pop Momčilo Đujić, zapovjednik četničke Dinarske divizije, bio je vrlo samostalan i od prvih dana rata surađivao sa talijanskim okupatorima, što se podrazumjeva, jer je bio njihov agent prije rata... Talijani su Dinarsku diviziju službeno vodili kao pomoćne jedinice svoje vojske i opremali ih i hranili, a Đujić je lukavo uklanjao ostale "vojvode" koji su ga mogli ugroziti. NDH i četnici su početkom rata bili u otvorenom sukobu, a kasnije su "koegzistirali". Među njima nije bilo zajednički planiranih akcija i službene suradnje, nego su i jedni i drugi kao saveznici Njemaca bili u borbi protiv zajedničkih neprijatelja Partizana. Tek pred sam kraj rata je u Zagreb došla četnička delegacija na dogovor o zajedničkim akcijama.
Druga fotografija je iz razdoblja kad su Četnici prelazili u Partizane i sasvim je moguće da neki na fotografiji imaju kokardu koju još nisu zamijenili ili kokardu na koju je montirana mala petokraka. |
...to je odgovor na moje pitanje, hvala...
Btw, u školi su pioniri učili partizanske ofanzive ( ko da su oni napadali), a to je u stvari bila bježanija po bosanskim brdima cijeli rat... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| werewolf
 | | Član od: 21 Velj 2008 | | Poruke: 694 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ruj 07, 2010 1:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| dog Napisao/la: | | ...Btw, u školi su pioniri učili partizanske ofanzive ( ko da su oni napadali), a to je u stvari bila bježanija po bosanskim brdima cijeli rat... |
Ofanzive su bile dok Švaba nema, sa Švabama ispada bježanija ali uspješna, ipak je dovela do pbjede  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Uto Ruj 07, 2010 7:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| Povijest je jos slojevitija nego sto ovdje prikazujemo. Suradnja izmedju cetnika i partizana postojala je jos u kolovozu 1942 kad Solaja dovodi i jedan cetnicki puk u napad na Kupres. S druge strane te iste proleterske brigade na Manjaci rastjeruju zdruzene domobransko, njemacko, cetnicke snage. Sto se tice ofanziva one i jesu bile ofanzive i mene su u skoli ucili tko je ofanzivno djelovao. Nadalje prica o 800 000 partizana to jest JA na kraju rata malo je preuvelicana. Treba se prisjetiti gubitaka na srijemskom frontu ili na Virovitickom mostobranu ili u napadu na Baranju da bi shvatili koliko je tezak preustroj s partizanskog na frontovsko ratovanje uz prilican broj priucenog casnickog kadra. Pored toga tek pred kraj rata dolazi do ozbiljnijeg naoruzavanja uz probleme obuke za tenkove i zrakoplove. Ta i one dvije eskadre pod engleskom komandom sa relativno iskusnim posadama imaju neproporcionalno velike gubitke. No sve u svemu uz pametnu strategiju Tito je iz sveopceg picvajza izisao kao apsolutni pobjednik te se pokazao dovoljno mudrim i za Cercila i za Staljina. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Sub Ruj 11, 2010 6:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Btw, u školi su pioniri učili partizanske ofanzive ( ko da su oni napadali), a to je u stvari bila bježanija po bosanskim brdima cijeli rat...
No, ovo je zanimljivo.
1. Pionire su u školi učili o NEPRIJATELJSKIM ofanzivama...prvoj, drugoj, petoj...NEPRIJATELJSKOJ ofanzivi. Barem su mene, kao pionira, tako učili. Za ostale pionirske organizacije ne garantiram.
2. Pobjednik u bici, odnosno u cijelom ratu, je ona strana koja uspije protivniku/cima nametnuti volju. Tijekom četvrte, a naročito pete ofanzive je bilo jako gusto i gubici obiju strana su bili strahoviti. Proporcionalno gledano, združena osovina gubitke u obje te bitke gotovo nije ni osjetila dok je jezgra NOVJ (konkretno operativna grupa VŠ-a skupa sa samim VŠ-om i Titom osobno) umalo bila potpuno uništena. No, činjenice pokazuju tko je kome, na kraju obje te bitke, nametnuo volju. Iz toga se nameće i zaključak tko je u obje bitke pobijedio.
3. "po Bosanskim brdima" je, u najmanju ruku, uvrijeda pripadnicima partizanskih postrojbi koje nisu činile operativnu grupu VŠ-a, nisu bile satjerane na Pivski plato i u dolinu Sutjeske i od kojih mnoge Bosnu nikada nisu ni vidjele, a kojih je, brojčano, bilo značajno više.
4. "bježanija čitav rat" je, u najmanju ruku, podjednaka uvrijeda kao i pod 3., ako za nikoga drugoga, onda za pripadnike brigada iz operativne grupe VŠ-a...2. dalmatinsku, na primjer...jer oprostite ali...držati taktički vrlo nepovoljne položaje na Barama 3 dana i 3 noći pod neprestanom vatrom i napadima grupe Brandenburg...u onim uvjetima i s onom opremom...samo da bi obruč ostao otvoren dovoljno dugo (da se ostali mogu prepustiti "bježaniji" kroz taj otvor) je, ako već ne primjer kolektivnog junaštva, onda barem dijametralno suprotno od..."bježanije".  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| canadair
| | Član od: 28 Jul 2007 | | Poruke: 356 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 13, 2010 2:28 am Naslov poruke: |
|
|
Evo sad je kolega Morozov izrekao suštinu rata-pobjednik je onaj tko nametne svoju volju.
Ili što bi rekao vijetnamski general Đap -borit ćemo se ,puno će neprijatelja
poginuti, nas višestruko više ,sve dok neprijatelju cijena ne postane previsoka.
Inače mi je puna kita agresije na moju memoriju .
Oni su tada u skolama pričali o neprijateljskim ofenzivama a ne partizanskim.I nije me tema posebno zanimala ,ali sam to zapamtio i nije me nitko maltretirao da moram išta znati o tim ofenzivama .A o tim ofenzivama kao o velikim bjegovima smo se mi klinci još tada javno i naglas zezali i ništa nam nije bilo.Eto ,nitko nas nije zatvorio i šta sad ?
A u gimnaziji sam na sociologiji izjavio da će radnićka klasa degenerirati jer u uvjetima kad se svi mogu školovati tamo završavaju samo blago rečeno inferiorni -puf opet ništa ,ništa od zatvaranja.Samo mi je ta profesorica stalno davala petice.
I još moram napomenuti da smo tada smeli jesti pizze a ne kao što je nedavno na HTV-u g.Milić u izjavio da je pizza bila politički nepodobna.
Jedina razlika je što sam tada u trgovini kupovao traperice na kojima je pisalo made in U.S.A., a danas piše proizvedeno u Narodnoj republici Kini
ebote napretka,to onda ne bi obukao ni zadnji ripaš.
Kakve partizanske ofenzive -to nikad nisam čuo.
Kakve bajke čovijek mora slušati-eto to je ostalo od onog režima -hebanje u mozak .Promijenio se samo proizvođać traperica.Sad su to komunisti |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dog
|
Upisano: Pon Ruj 13, 2010 11:45 am Naslov poruke: |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: | Btw, u školi su pioniri učili partizanske ofanzive ( ko da su oni napadali), a to je u stvari bila bježanija po bosanskim brdima cijeli rat...
No, ovo je zanimljivo.
1. Pionire su u školi učili o NEPRIJATELJSKIM ofanzivama...prvoj, drugoj, petoj...NEPRIJATELJSKOJ ofanzivi. Barem su mene, kao pionira, tako učili. Za ostale pionirske organizacije ne garantiram.
2. Pobjednik u bici, odnosno u cijelom ratu, je ona strana koja uspije protivniku/cima nametnuti volju. Tijekom četvrte, a naročito pete ofanzive je bilo jako gusto i gubici obiju strana su bili strahoviti. Proporcionalno gledano, združena osovina gubitke u obje te bitke gotovo nije ni osjetila dok je jezgra NOVJ (konkretno operativna grupa VŠ-a skupa sa samim VŠ-om i Titom osobno) umalo bila potpuno uništena. No, činjenice pokazuju tko je kome, na kraju obje te bitke, nametnuo volju. Iz toga se nameće i zaključak tko je u obje bitke pobijedio.
3. "po Bosanskim brdima" je, u najmanju ruku, uvrijeda pripadnicima partizanskih postrojbi koje nisu činile operativnu grupu VŠ-a, nisu bile satjerane na Pivski plato i u dolinu Sutjeske i od kojih mnoge Bosnu nikada nisu ni vidjele, a kojih je, brojčano, bilo značajno više.
4. "bježanija čitav rat" je, u najmanju ruku, podjednaka uvrijeda kao i pod 3., ako za nikoga drugoga, onda za pripadnike brigada iz operativne grupe VŠ-a...2. dalmatinsku, na primjer...jer oprostite ali...držati taktički vrlo nepovoljne položaje na Barama 3 dana i 3 noći pod neprestanom vatrom i napadima grupe Brandenburg...u onim uvjetima i s onom opremom...samo da bi obruč ostao otvoren dovoljno dugo (da se ostali mogu prepustiti "bježaniji" kroz taj otvor) je, ako već ne primjer kolektivnog junaštva, onda barem dijametralno suprotno od..."bježanije".  |
ha,ha kolega morozov pa ti ko da braniš doktorsku disertaciju...
baš si ti ljepo elaborirao...ha,ha...a ja napisao jednu rečenicu...
1. točno ,u osnovnoj školi su se učile neprijateljske ofanzive po brojevima,
ali bi se usput nekako izgubilo ono ,neprijateljske,pa bi ostale samo ofanzive po brojevima...ima jedna fotka partizanskog spitfirea koji se zove " osvetnik 5. ofanzive"...čije?
2. ako je bježati iz jednog obruča u drugi , i tako sedam puta, nametati svoju volju"...šta da ti kažem čudna neka taktika...neznam kako se saveznici nisu toga prije sjetili ...možda bi rat prije završio...
3. imaš pravo, nisu bježali cijeli rat po bosanskim brdima , nego i malo po crnogorskim i u početku po srpskim i 1943 malo po hrvatskim...
ali većina neprijateljskih ofanziva je bila po bosanskim brdima...provijeri
4. 2 dalmatinska ,svaka im čast, to su borci, ali drugi su biježali,
takvog junaštva ima i kod njemaca , nije rezervirano samo za partizane,
npr.
kota 462, u bitci za rijeku svibanj 1945 pretrpijela je najveću artiljerisku pripremu koju su partzani tada imali ,u cijelom ratu, pa nikad nije osvojena...nego su se njemci povukli u noći 2/3 svibnja ...rijeka je oslobođena 3 svibnja.
samo neznam s kim se kanader svađa...kakve pizze, kakve traperice, čovječe... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Ruj 13, 2010 12:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Smanjite tenzije ljudi! U ovoj temi je prije svega poanta bila na osnovi nejasnih fotografija pokušati detektirati što je na pojedinim kapama i to povezati sa mogućom ili postojećom suradnjom Partizana i Četnika. Otišli smo u off topic. Tzv.4 i 5 neprijateljska ofenziva ili Tzv. operacije čišćenja "komunističkih bandi" nazvane Weiss i Schwarz su druga tema, kao i posljeratna dugotrajna indoktrinacija školske djece sa selektiranom poviješću. Osobno sam za više tema koje bi bile korisne po referencama za maketare, a bile bi vezane za Narodno oslobodilački pokret. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|