Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Igor_A.
 | | Član od: 03 Tra 2008 | | Poruke: 307 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Jul 18, 2010 4:04 pm Naslov poruke: Izrada crnogoričnog drveća uz pomoć "sisal trake" |
|
|
Pozdrav svima!
Budući je tema "Izrada crnogoričnog drveća" zaključana od strane administrator, objavit ću nastavak ovdje, pa nek onda administrator to preseli gdje misli da treba, nadam se da je to uredu.
Usavršio sam tehniku izrade crnogoričnog drveća uz pomoć materijala koji se zove "sisal traka". To je ukrasna traka izrađena od prešanih vlakana, najvjerojatnije nekakve trave ili nečeg sličnog. Traku sam kupio u "Hobby Art Centru Chemaco" ali vjerojatno bi se dala nabaviti i na drugim mjestima budući se radi o materijalu koji se dosta koristi u dekorativne svrhe. Ova koju sam ja kupio je nekakve zelene nijanse i izgleda ovako,
Izradu štapića koji služi kao deblo budućeg stabalca sam objasnio u ranijim postovima u temi "Izrada crnogoričnog drveća" pa neću sada ponavljati,
Nakon što izradim deblo, sisal traku režem na pogodne komade, nisu baš kružni, al' recimo da su u obliku osmerokuta,
Izrezane komade sisal trake ljepim na "deblo" pomoću ljepila za drvo (po potrebi može se malo razrijediti sa par kapi vode),
Na kraju to izgleda ovako,
Obično izrađujem nekoliko stabalaca od jednom,
Nakon što se ljepilo osuši, iduća faza je oblikovanje krošnje i uklanjanje viška vlakana, služim se škaricama i prstima,
Cilj je dobiti nešto nalik na ovo,
Crnogorična stabla u podnožju zelenog dijela krošnje obično imaju i pokoju suhu granu, pa kako bi moja stabalca izgledala što uvjerljivije, dodajem i njih. Bušim rupice pomoću maketarskog svrdla i u njih lijepim komadiće vlakana koja sam ranije uklonio sa stabalca,
Na kraju dodane "suhe grane" pofarbam u boju sličnu boji debla,
Stabalce sa dodanim suhim granama onda izgleda ovako,
a ovo je cijeli šumarak od 12 stabalaca,
Slijedi dodavanje posipa. U nekoj zgodnoj posudi treba razrijediti nešto ljepila za drvo (meni je poslužila plastična posuda od sladoleda). Nisam siguran u kojem točno omjeru treba razrijediti ljepilo za drvo, ja to radim odokativno, po prilici pola ljepila pola vode. Drvce prvo uvaljam/provrtim kroz razrijeđeno ljepilo, laganim udarcima o rub posude s ljepilom otresem višak ljepila i onda drvce uvaljam u posip. Posip je home-made, i njegovu izradu sam objasnio u ranijim postovima u temi "Izrada crnogoričnog drveća",
I višak posipa isto tako treba otresti laganim udarcima o rub posude i na kraju stabalce izgleda ovako,
Za probu sam istim postupkom izradio i jedno "suho" stablo, sam na njega nisam dodavao posip i uklonio sam nešto više vlakana nego kod ostalih stabalaca,
Ovako izgleda cijeli šumarak,
Stabalca izrađujem za svoju željezničku maketu koja će biti "zimska", pa stabalca treba još i zasnježiti.
Vjerojatno postoje i sofisticiranije tehnike zasnježivanja, al' meni najbolje odgovara zasnježivanje uz pomoć laka za kosu i Noch-ovog "Pulverschnee",
Prvo stabalce posprejam lakom za kosu. Tu treba naći pravu mjeru, nije dobro premalo jer se onda "Pulverschnee" dobro ne primi, a nevalja ni previše, jer onda se "Pulverschnee" napije laka za kosu i požuti,
Ovako izgleda zasnježeni šumarak,
A ovo je otprilike ugođaj koji želim postići na maketi,
Do sada sam izradio 58 stabalaca, a s obzirom da imam viziju jedne poprilično pošumljene makete, procjenjujem da će mi za cijelu maketu trebati između 200-300 stabalaca crnogorice, plus još određeni broj stabala bjelogorice.
Nedavno me kontaktirao jedan član foruma sa upitom, gdje nabaviti sisal
traku. Naime dostaju ju je teško nabaviti, a ja sam u međuvremenu otkrio
drugi materijal, koji se relativno lako može nabaviti, jeftiniji je i čak je i
zgodniji za izradu crnogorice.
Radi se jednoj vrsti omotača za zaštitu bilja od hladnoće, koji je izrađen od kokosovih vlakana, a može se kupiti u Bauhausu na vrtnom odjelu.
Na etiketi piše "Kokosschutzmatte", i 'tepihić' dimenzija 0,5m x 1,5m,
debljine 2-3cm košta 45kn. Tu je slika...
Evo kao prilog i jedan tutorijal sa youtuba sa sličnim materijalom..
https://www.youtube.com/watch?v=Hztif1KoJ-g |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bero
| | Član od: 28 Pro 2008 | | Poruke: 775 | |
|
Upisano: Ned Jul 18, 2010 5:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Predivno meštre. Užitak je proučavati tvoje profesionalno napravljene tutorijale.
Meni su stabalca i prije posipa izgledala na neki način zadovoljavajuće. Ja bih još volio vidjeti kako bi izgledalo da si umjesto posipa, gradijentno ofarbao grane nekom zelenom nijansom i to tako da se AB-om lagano pređe i to samo sa gornje strane stabla. Tako da grane pri dnu i gledano odozdola ostanu "suhe" tj. smeđe, neofarbane. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
|
Upisano: Ned Jul 18, 2010 8:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala,
| Bero Napisao/la: | | Meni su stabalca i prije posipa izgledala na neki način zadovoljavajuće. Ja bih još volio vidjeti kako bi izgledalo da si umjesto posipa, gradijentno ofarbao grane nekom zelenom nijansom i to tako da se AB-om lagano pređe i to samo sa gornje strane stabla. Tako da grane pri dnu i gledano odozdola ostanu "suhe" tj. smeđe, neofarbane. |
Dapače, poželjno je eksperimentirati i usavršavati tehnike . Ja sam iznio svoj način rada do kojeg sam isto tako došao eksperimentiranjem, tj. između ovog i prošlog tutorijala bilo je i nekoliko neuspjelih pokušaja/eksperimenata. Budući da nemam AB ništa od ove tvoje željice, al' možda netko drugi pokuša
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Špicfajer
| | Član od: 09 Pro 2009 | | Poruke: 326 | | Mjesto: Kastela,Croatia |
|
Upisano: Pon Jul 19, 2010 2:27 am Naslov poruke: |
|
|
Kako je je počelo nisam očekiva takve rezultate . Oćemo li moć ubrzo vidit tu šumu na nekom natjecanju? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
|
Upisano: Pon Jul 19, 2010 7:56 am Naslov poruke: |
|
|
| Špicfajer Napisao/la: | | Oćemo li moć ubrzo vidit tu šumu na nekom natjecanju? |
Pa bojim se da ne baš , bar ne tako skoro. Natjecanja su obično u plastičnom maketarstvu, pa bi moja željeznička maketa bila van konkurencije, ali bez obzira na to ja bi ju rado izložio. I sam transport makete dimenzija 210 x 85cm nije jednostavan. Možda za koju godinu, kad ju dovršim i ako uspijem riješiti pitanje transporta, osvane na nekom od susreta željezničkih modelara koji se održavaju dva puta godišnje na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu ili na nekom natjecanju plastičnih modelara kao izložak van konkurencije  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Pon Jul 19, 2010 8:47 am Naslov poruke: |
|
|
Svakako ako će biti mogućnosti izloži na maketarskom natjecanju, bez obzira što je van konkurencije. To vrijedi vidjeti! _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vukii
 | | Član od: 30 Pro 2006 | | Poruke: 202 | |
|
Upisano: Pet Jul 30, 2010 10:11 am Naslov poruke: |
|
|
super su drvca,a gde nabaviti tu "sisal" traku  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Pet Jul 30, 2010 10:20 am Naslov poruke: |
|
|
Predobro! Igore imaš smisao za pisanje i opisivanje postupaka izrade, mogao bi knjigu kakvu napisati! Odličan posao!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
|
Upisano: Pet Jul 30, 2010 8:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| vukii Napisao/la: | | probam nači "sisal"traku u Chemaco katalogu,ali nemrem ,ako imaš slučajno link ,bil bi zahvalan |
Tražio sam i ja u njihovom on-line katalogu i nisam našao , ali zato imaju u dućanu. Rola od 10m košta oko 90kn. Inače moj frend se bavi sa cvijećem, pa mi je rekao da sisal traka spada u cvjećarski pribor, pa bi je moglo biti na Veletržnici cvijeća u Zagrebu na Žitnjaku, možda još povoljnije nego u Chemacu. Jedino je pitanje da li bi se našla ista ovakva kao što sam ju ja koristio za drvca, Jer koliko sam skužio tih sisal traka ima raznoraznih. Možeš ih probati kontaktirati telefonom (Chemaco), pa vidjeti s njima da li trenutno imaju u dućanu i da li ti mogu poslati, a ja ću pročitati šifru sa 'bar coda' pa ti ju pošaljem na PM kad dođem doma, da nebi slučajno naručio krivu traku.
| vukii Napisao/la: | ok puno fala  |
S obzirom da bi moglo interesirati i ostale na forumu, koji naiđu na ovaj topic, objavit ću ipak ovdje sliku bar koda...

Igor_A.: poruka promijenjena dana: Pet Jul 30, 2010 8:50 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Danny
 | | Član od: 19 Pro 2008 | | Poruke: 931 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Jul 30, 2010 8:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Zanima me gdje bi se ovaj posip zeleni dao nabaviti?? _________________ Overhead the albatross hangs motionless upon the air,and deep beneath the rolling waves in labyrinths of coral caves
The echo of a distant time comes willowing across the sand,and everything is green and submarine |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
|
Upisano: Pet Jul 30, 2010 8:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| Danny Napisao/la: | | Zanima me gdje bi se ovaj posip zeleni dao nabaviti?? |
Nisi pažljivo čitao
| Igor_A. Napisao/la: | Posip je home-made, i njegovu izradu sam objasnio u ranijim postovima u temi "Izrada crnogoričnog drveća",
|
Tu je link za temu "Izrada crnogoričnog drveća",
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=15463 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5405 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Jul 31, 2010 3:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast majstore ,od tebe uvjek neš korisno!!! _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dbrkanic
| | Član od: 27 Svi 2020 | | Poruke: 1 | |
|
Upisano: Sri Svi 27, 2020 2:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Majstor, svaka Čast!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|