Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Sudbina brodova Mornarice Kralj. Jugoslavije

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1918. do 1941.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Lip 08, 2010 12:00 pm    Naslov poruke: Sudbina brodova Mornarice Kralj. Jugoslavije Citiraj ovaj komentar

Postavljam pitanje ovdje jel je veča koncentracija stručnjaka za brodove, a ak moderatori misle da spada pod povjest nek premjeste topic.
Dakle pokušavam kompilirati sudbinu brodova mornarice kraljevske jugoslavije nakon 41g.
Našao sam podosta podataka na netu ,al mi fale sudbine nekih manje poznatih ,pa ako netko zna šta se desilo sa inima ,molio bih nek me prosvijetli Smile
Dakle fale mi sudbine sljedečih brodova, (kako nisam veliki stručnjak za klasificiranje i brodove općenito ,unaprijed se ispričavam):
1.Torpiljarke:T-6 i T-8 navodno potopljene (gdje i kad)
2.Moto. torpiljarke: Suvobor i Četnik (znam samo da su zarobljene od talijana...)
3. Pomočni brod za podmornice :Hvar (o njemu nemam ništa)
4.Remorker. Jaki (nemam ništa)
5. Motorne jahte/topovnjače?: Klis, Lastavica, Neretva (o njima ne znam ništa: ni točnu namjenu ,ni veličinu ,ni sudbinu)
6.Tanker: Lovčen
7. Brodovi za potporu: Kozjak, Jadran, Trogir (tkođer ko i 5, nemam pojima o ničem)
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima i ispričavam se ak se o inima već govorilo ovdje.
Poky

PorukaUpisano: Sri Lip 09, 2010 2:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kaj nitko od starih morskih vukova nema nikakve informacije....?!?
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Lip 10, 2010 1:36 am    Naslov poruke: Re: Sudbina brodova Mornarice Kralj. Jugoslavije Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
...
1.Torpiljarke:T-6 i T-8 navodno potopljene (gdje i kad)
2.Moto. torpiljarke: Suvobor i Četnik (znam samo da su zarobljene od talijana...)
3. Pomočni brod za podmornice :Hvar (o njemu nemam ništa)
4.Remorker. Jaki (nemam ništa)
5. Motorne jahte/topovnjače?: Klis, Lastavica, Neretva (o njima ne znam ništa: ni točnu namjenu ,ni veličinu ,ni sudbinu)
6.Tanker: Lovčen
7. Brodovi za potporu: Kozjak, Jadran, Trogir (tkođer ko i 5, nemam pojima o ničem)
...

Da probam odgovorit za ponešto:
1. T-6 - potopljena 11.09.1943 u talijanskoj luci Cesenatico
T-8 Potopili njemci iz zraka dan ranije SZ od Dubrovnika

2. Suvobor potopljen 18.09.1943 u talijanskoj luci Cattolica (kao talijan nosio oznake (MAS 7D a poslije MS 45)
Četnik vračen Jugi 1944. (kao talijan nosio oznake (MAS 2D a poslije MS 47 i ME 47)

ostalo je ???
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Čet Lip 10, 2010 2:52 am    Naslov poruke: Re: Sudbina brodova Mornarice Kralj. Jugoslavije Citiraj ovaj komentar

hornet Napisao/la:

Četnik vračen Jugi

Na žalost nemam posbnih saznanja o sudbini ovih brodova, ali na ovaj dio sam se nasmijao.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poky

PorukaUpisano: Čet Lip 10, 2010 12:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fala ti Hornet puno pomaže. Dal znaš gdje bi mogao tražiti kakve podatke o ovim pomočnim brodovima?
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Lip 10, 2010 8:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a čuj i ovo su podaci za koje nisam siguran koliko su vjerodostojni, za ostale nemam pojma gdje bi mogao potražiti

Essex ili Alaska bi mogli pomoći, oni su dobro potkovani
killa

Član od: 15 Ruj 2009
PorukaUpisano: Čet Lip 10, 2010 10:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da li postoji neka slika ”četnika” ili ”Klisa” ?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Poky

PorukaUpisano: Pet Lip 11, 2010 1:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo još jedno pitanje: dakle talijani su nakon rata vratili yugi i 3 patrolna čamca bivše financijske službe od kojih je največi (92t) nosio u JRM ime Velebit i broj 121

Uploaded with ImageShack.us

, dok su druga dva bila istisnine 18t

i 15t

Mene zanimaju njihova imena iz vremena kraljevine ,odnosno dok su bili u službi te financijske službe i eventualno njihovo podrijetlo.
canadair

Član od: 28 Jul 2007
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Pet Lip 11, 2010 1:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobar članak o torpiljarkama je bio u Hrvatskom vojniku od prije desetak godina i tamo je rečeno i da su bile u sastavu JRM dosta dugo.Treba pronači taj članak -sve je bilo čak i crteži.Nažalost stari mi je mrknuo taj broj i kasnije navodno izgubio a tvrdio je da još u drugoj polovici 50-ih služio na jednoj od njih .Kotlovi su su se kaže ložili na ugljen i svi su bili crni kod ukrcaja ukrcaja tog goriva.
Natrag na vrh
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Pet Lip 11, 2010 4:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To su bile bivše Austro-Ugarske torpiljarke. u JNA su se zvale Cer i Golešnmica. Moj pokojni stari (služio je u mornarici 1957-1960) mi je pričao o njima. Imale su parne kotlove i turbine. cer je imala jedan kotao na naftu, jedan na ugljen. imaš ih jako kvalitetno obrađene na www.paluba.info, topic JKRM torpiljerke. Mislim da ćeš na tom site-u naći i ostale podatke koji te zanimaju o starim brodovima koji su se vrzmali po Jadranu.

Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Pet Lip 18, 2010 2:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fala ti Minolovac,eto prošvrljao sam tom Palubom eto, ali nisam našao ništa o tim brodovima financijske službe, a ni o ostalim brodovima koji me zanimaju, pa ako ko ima kakve nove spoznaje il kakav link bilježim se sa štovanjem
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1918. do 1941. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma