Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Nova akcija na HLJ sa besplatnim EMS-om...
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Trgovine, on-line shopovi
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Sri Lip 09, 2010 7:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dečki o toj temi smo x puta pisali, pravilo je da pravila nema!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Sri Lip 09, 2010 8:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma dobro, to stoji sto kazete ali mene konkretno zanima nekakav zakon koji to regulira.
Nasao sam na stranici carine ovaj dio zakona o carinjenju:

"Poštanske pošiljke (pismovne i paketne pošiljke) za koje sukladno stavku 4. članku 50. Carinskom zakonu, ne postoji obveza podnošenja carinarnici, su:

......

pošiljke zanemarive vrijednosti. Roba zanemarive vrijednosti (roba čija vrijednost po pošiljci ne prelazi 160,00 kuna) sadržana u pošiljkama koje se iz inozemstva izravno šalju primateljima u Republici Hrvatskoj, oslobođena je od plaćanja carine i PDV-a. Navedeno oslobođenje se ne odnosi na alkohol i alkoholna pića, duhan i duhanske proizvode, parfeme i toaletne vode. Oslobođenje od plaćanja carine i PDV-a na pošiljke zanemarive vrijednosti primjenjivo je, osim na poštanske i na pošiljke u putničkom i robnom prometu."

E sada me zanima gdje naci znacenje ovog "vrijednost robe"-kako je to definirano u nasem zakonu?
Vrijednost robe je-sto?

-iznos koji smo platili za samu robu?
-iznos postarine i cijena robe?

U slucaju da je ovo drugo pravilna definicija mogu li priloziti racun sa paypal-a gdje se jasno vidi da nisam platio postarinu- mijenja li to sto na stvari? (ima pravnika na forumu?)
Natrag na vrh
Bero

Član od: 28 Pro 2008
PorukaUpisano: Sri Lip 09, 2010 9:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mariok Napisao/la:
Dečki o toj temi smo x puta pisali, pravilo je da pravila nema!

Slažem se sa Mariom. Pravilo je da pravila nema.
Ja sam na prošloj akciji sa HLJ platio samo PDV. Kako?
Narudžba je bila tri makete. Znači poveća šarena kutija ukrašena reklamama firme HLJ koja jako bode u oči carinike. Rolling Eyes
Ukupna vrijednost je bila nešto više od 300kn. Na HLJ mi nisu naplatili poštarinu jer sam kao izvršio narudžbu još dok je trajala akcija. Cool
Znam da su neki popušili poštarinu iako su pred kraj, ali ipak teoretski još u trajanju akcije uspjeli izvršiti narudžbu. Confused
Dakle 300 i nešto kuna je bila samo vrijednost robe bez poštarine.
Kad je pošiljka stigla na našu carinu, poslali su mi njihovu klasičnu obavijest da moram platiti carinu i PDV i da dođem i priložim račun sa internet kupovine u kojoj se vidi cijena koju sam platio kako bi mogli obračunati njihovu naplatu carine i PDV-a. Sad
Došao sam tamo sa ispisanim računom sa emaila koji sam dobio od HLJ-a, uvjerio carinika da je riječ o igračkama i da to ne podliježe naplati carine i čovjek se složio i rekao da onda moram platiti samo PDV. To su obračunali, platio sam, i podigao paket. Smile
Interesantno je da su oni na kutiji od pošiljke imali točnu deklaraciju (jer je to normalno za HLJ pošiljke) u kojoj se točno vidi kolko je sve koštalo. Tako da sam im došao sa nekim ispisanim fake računom, baš bih se osramotio. Embarassed
Da sam platio i poštarinu na HLJ, to bi povećalo ukupni iznos koji sam uplatio, vidjelo bi se na računu i naravno da bih i na to morao platit PDV.
Eto. Very Happy
Natrag na vrh
potez XXV

PorukaUpisano: Sri Lip 09, 2010 10:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Da sam platio i poštarinu na HLJ, to bi povećalo ukupni iznos koji sam uplatio, vidjelo bi se na računu i naravno da bih i na to morao platit PDV.
Eto.

Da, ali meni je zaracunat porez na cijenu makete i postarine tj. EMS-a koji je uzasno skup ( a ja ga nisam platio zbog hlj akcije) duplo vise nego maketa.U tome i jest problem, da sam platio porez na samu maketu doslo bi me 30-tak kn, a ne 70kn.

Dakle ako bih se zalio na izracun poreza uz prilozeni racun na kojem je vidljivo da nisam platio postarinu, porez bi platio samo na cijenu makete?
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Sri Lip 09, 2010 10:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni je pak sad problem taj kaj sam naručio tenk i set...

Tenk je naplaćen bez poštarine, a set je u međuvremenu "backordered"... Njesra... Kaj sad?
Bero

PorukaUpisano: Sri Lip 09, 2010 11:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

potez XXV Napisao/la:

Da, ali meni je zaracunat porez na cijenu makete i postarine tj. EMS-a koji je uzasno skup ( a ja ga nisam platio zbog hlj akcije) duplo vise nego maketa.U tome i jest problem, da sam platio porez na samu maketu doslo bi me 30-tak kn, a ne 70kn.

Dakle ako bih se zalio na izracun poreza uz prilozeni racun na kojem je vidljivo da nisam platio postarinu, porez bi platio samo na cijenu makete?

Njima na carini je osnova za računanje poreza ono što piše kao ukupni plaćeni iznos na računu (Total Amount) koji si dobio e-mailom (cijena robe + poštarina).
Sada se ne mogu sjetiti niti pronaći tadašnji e-mail od HLJ-a. Možda je pisao da je naplaćen trošak EMS-a iako ga zapravo nisam platio. Sjećam se kao u magli da je bilo tu nekih nespretnosti od strane HLJ-a jer su tek uvodili paypal naplatu. Pa je bilo kao .... nešto da će pisati shipping, ali ga zapravo neće naplatiti. Rolling Eyes
Ali sam našao Paypal report te uplate na račun HLJ-a i tamo piše točan uplaćeni iznos:

Item Total: ¥6,200 JPY
Sales Tax: ¥0 JPY
Shipping: ¥0 JPY
Handling: ¥0 JPY
......................................
Total Amount: -¥6,200 JPY

I mislim da sam zapravo ispis toga računa sa Paypala nosio na carinu, a ne od HLJ-a koji je bio u stvari netočan. Ispisan račun od Paypala isto bez problema priznaju na carini, jer u njemu sve detaljno piše.
Natrag na vrh
Bero

PorukaUpisano: Sri Lip 09, 2010 11:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

0viking0 Napisao/la:
Meni je pak sad problem taj kaj sam naručio tenk i set...

Tenk je naplaćen bez poštarine, a set je u međuvremenu "backordered"... Njesra... Kaj sad?

Pitaj ih. To ti je najsigurnije. Jako su susretljivi i brzo odgovaraju.
Natrag na vrh
glava71

Član od: 18 Ožu 2009
Mjesto: Donji Macelj
PorukaUpisano: Sri Lip 09, 2010 11:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo ovako iz prve ruke, kao što se već naveli prema novom zakonu uvedena je "roba zanemarive vrijednosti" (toga prije nije bilo. U poštanskom prometu ne važi onih 1.000 kuna kao u putničkom prometu. A što se tiće "vrijednosti robe" to ti je ukupna vrijednost pošiljke ili ti vrijednost robe + svi nastali troškovi do mjesta carinjenja (poštarine, troškovi transporta i sl.) Što se tiće računa s paypal-a, to je najvjerodostojniji dokumenat jer se na njemu vidi iznos cijele transakcije.
Nadam se da sam pomogo, ako trebate još koju informaciju u vezi carine samo pitajte to mi je posao.
Natrag na vrh
potez XXV

PorukaUpisano: Sri Lip 09, 2010 11:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

glava71 Napisao/la:
Evo ovako iz prve ruke, kao što se već naveli prema novom zakonu uvedena je "roba zanemarive vrijednosti" (toga prije nije bilo. U poštanskom prometu ne važi onih 1.000 kuna kao u putničkom prometu. A što se tiće "vrijednosti robe" to ti je ukupna vrijednost pošiljke ili ti vrijednost robe + svi nastali troškovi do mjesta carinjenja (poštarine, troškovi transporta i sl.) Što se tiće računa s paypal-a, to je najvjerodostojniji dokumenat jer se na njemu vidi iznos cijele transakcije.
Nadam se da sam pomogo, ako trebate još koju informaciju u vezi carine samo pitajte to mi je posao.

Evo konkretno:

Kupio na akciji free shipping t-62 maketa tenka ,platio 90kn imam racun paypala na kojem se jasno vidi da je naplacen samo iznos cijene makete 90kn, stavka sa postarinom 0kn ispisano na paypal racunu.

*Moguci problem sto na deklaraciji posiljke pise cijena EMS dostave iako ja to sto je vidljivo iz paypal racuna nisam platio vec je trosak snosila firma HLJ.

Sto bi uzeli kao osnovu za obracun poreza na posiljku, ako bi uopce i bila podlozna oporezivanju?

-Cijenu sa paypal racuna (dakle cijenu same makete ono sto i jesam platio)

-ili total iznos, dakle s ukljucenom EMS postarinom koja je istaknuta na deklaraciji na paketu (iako doticnu nisam platio opet vidljivo s paypal racuna)

Hvala
Natrag na vrh
glava71

Član od: 18 Ožu 2009
Mjesto: Donji Macelj
PorukaUpisano: Čet Lip 10, 2010 12:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Osobno ja bih uzeo ovu s deklaracije, iz razloga što se poštarina moze platiti zasebno, pa tako više nije jedan račun već dva. Što znaći i moguća manipulacija. A ako je vec zbog akcije free shiping onda bi to i pošiljatelj morao navesti na deklaraciji. Znaći ovdje je greska do prodavatelja a ne do carine.
Natrag na vrh
Aces High

Član od: 02 Lip 2009
Mjesto: Đakovo
PorukaUpisano: Čet Lip 10, 2010 9:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Puno ovisi i o samoj veličini paketa.
Meni su bez problema prolazili manji paketi do 250 kuna, a kad mi je došla jedna pošiljka vrijednosti nekih 210kn upakirana u veliki paket (radilo se o cutting mat A3 i jednoj maketi), odmah mi je stigao poziv doma. Donio sam im ispis računa s maila i nisu ga htjeli prihvatiti, tražili su ili s paypala ili izvod iz banke, no isprintao sam račun sa stranice tog shopa i to im je bilo ok.
I na kraju su mi opet krivo obračunali - 185 kn (iznos prije odbitka britanskog poreza i bez poštarine) Laughing i platio sam još nekih 60 kn PDV i pregled.
Natrag na vrh
Low
Gazda
Član od: 16 Ožu 2006
PorukaUpisano: Čet Lip 10, 2010 10:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislio sam da ove rucne paypal uplate nece uci u akciju jer je pisalo da uplate treba obaviti za vrijeme trajanja akcije. a posto su ju skratili mislio sam da ce proci samo oni koji imaju billing agreement. ah koliko sam bio u krivu Very Happy
woohoo Cool

FUJ03794 Nissan GT-R (R35) w/Engine
Merchandise Total:3,500
Shipping Charge:0
Total:3,500

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Čet Lip 10, 2010 10:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

evo stigao majl da je poslan paket Smile
Natrag na vrh
Kameraden
Gost
PorukaUpisano: Čet Lip 10, 2010 12:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne zamarati se uvijek istim gluparijama! Narućiš, čekaš pa kako bude bit će.
Ako moraš, platiš koliko te rebnu, ako te ne rebnu još bolje i amen. Bez filozofiranja jer ne pomaže, bolje zapaliti svijeću na Kamenitim vratima, prije će to pomoći. Very Happy
Natrag na vrh
Shinobi

Član od: 05 Pro 2007
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Čet Lip 10, 2010 2:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kameraden Napisao/la:
Bez filozofiranja jer ne pomaže

Rolling Eyes
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Trgovine, on-line shopovi Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 3/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma