Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vox
 | | Član od: 03 Ožu 2010 | | Poruke: 118 | | Mjesto: mostar |
|
Upisano: Ned Svi 09, 2010 8:35 pm Naslov poruke: Mišljenje? |
|
|
Zanima me što mislite o ovom tipu maketa?
Meni je ovo vrhunac ! Malo naglašen oblik, čini mi se da nije sve u strogim proporcijama ali je jako uvjerljivo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hemza
 | | Član od: 06 Ožu 2008 | | Poruke: 208 | |
|
Upisano: Ned Svi 09, 2010 8:53 pm Naslov poruke: |
|
|
| Sama izrada maketa je izvrsna ali to nema nikakve veze sa osnovama brodarske konstrukcije i statike.Prvo palube su tako strme da bi i mačkama bio problem hodati po njima.Neki imaju tako visok trup da nebi nikako mogli ispuniti uvjete vodenog uzgona(taj problem je imala i Wasa koja je odmah potonula) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| josipww2
 | | Član od: 04 Lis 2009 | | Poruke: 1356 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Ned Svi 09, 2010 8:59 pm Naslov poruke: |
|
|
nisam bas razumio pitanje,ali po meni je ovo vrhunac maketarstva _________________ nisam zgodan,al sam nezgodan |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Ned Svi 09, 2010 9:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo je čisti "kroki" ali u 3D i napravljen kao maketa. Dakle nešto slično kao karikatura osobe gdje se naglašavaju svi oni dijelovi koji se posebno ističu. Vrlo originalno i nadasve perfektno napravljeno. Naime trebalo je znati koji dio posebno naglasiti. Autoru je to uspjelo do bola. _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vox
|
Upisano: Ned Svi 09, 2010 9:48 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo je mislim od jednog ruskog maketara,ne znam ime i nisam siguran jesu li svi njedov rad . Podsjećaju me na brodove sa slika starih majstora iz 17. i 18. stoljeća. Nekako baš imaju duše iako nisam siguran uklapaju li se u pravila NAVIGA-e ako je to jedino mjerilo ?
Svakako su zanimljivi komentari ! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Svi 09, 2010 11:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Aranza je pogodio bit - to su karikature...
vrhunski napravljene, ali vise kao umjetnicko djelo, koje nema veza s ravnotezom, fizikom i hidrodinamikom.....
nijedna ne bi dugo plovila.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vox
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 3:08 am Naslov poruke: |
|
|
Upravo to,umjetničko djelo!
Aranza je sve rekao. Slažem se da tehničke karakteristike ne stoje,ali umanjuje li to vrijednost ovakvog rada. Sjećam se jedne knjige, mislim da se zvala "Kako sagraditi model broda" ili tako nešto. Autor je mislim M. Štumberger. U pitanju su bili PELIG, SAGITA, HRVATSKI TRGOVAČKI BROD IZ X.st.,SV. JEROLIM...
Čini mi se da su i te makete bile naglašenih linija i nekako robusni.
Davno je to bilo,ne sjećam se previše detalja iz knjige. Nisam baš u điru, zadnje što sam radio je bilo prije nekih 15 godina, život otišao u drugom smjeru ali se namjeravam vratiti maketarstvu pa malo da se informiram. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bruce
 | | Član od: 08 Ruj 2009 | | Poruke: 1641 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 8:38 am Naslov poruke: |
|
|
Ništa nemože umanjiti vrijednost ovakovog rada, pogotovo ne sa umjetničke strane. Autor je definitivno postigao ono šta je naumio, a uz to pokazao vrhunsko umijeće izrade samih maketa.
Tko god da ima ovako nešto na svojoj polici, se može ponosti sa time. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 8:50 am Naslov poruke: |
|
|
| vox Napisao/la: |
Aranza je sve rekao. Slažem se da tehničke karakteristike ne stoje,ali umanjuje li to vrijednost ovakvog rada. . |
..nikako ne umanjuje vrijednost. Ne samo ovoga, već bilo čega što je urađeno kao art, maketa, kip.... Na ovim maketama urađeni su svi detalji kao i na pravim brodovima, dakle autor ništa nije izbjegao namjerno, osim izgleda - kontura. Vrijednost čak može biti i veća jer se ovako nešto rijetko viđa. _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 11:05 am Naslov poruke: |
|
|
stvar je u tome kaj to ipak nisu makete po definiciji ( zanemarimo na trenutak kvalitetu posla)
maketa je vjerni prikaz u mjerilu, a ovo je sve osim vjernog prikaza
ovo je apstrakni prikaz, i ja ovo ne bih htio imati na polici - maketa nije, a kao ukras ili umjetnina mi je prekicast
al to sam samo ja....ajmo sad drvlje i kamenje ( stit je iznad glave...)  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vox
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 11:43 am Naslov poruke: |
|
|
Slider ništa od drvlja i kamenja, sve pet.
Svatko ima pravo na svoje mišljenje i možda je dobro da se razlikuju.
Mnogi maketari rade iz "kita", bez puno razumjevanja koječega na brodu.
Nagledao sam se takvih maketa i znaju biti nekako "bez duše" čak i kad su korektno urađeni.
Ovome sa slika se mora priznati originalnost.
A ostalo je ukus...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 12:35 pm Naslov poruke: |
|
|
| vox Napisao/la: | Mnogi maketari rade iz "kita", bez puno razumjevanja koječega na brodu.Nagledao sam se takvih maketa i znaju biti nekako "bez duše" čak i kad su korektno urađeni.
Ovome sa slika se mora priznati originalnost.
A ostalo je ukus...  |
to stoji.
e sad, ''dusa'' je rastezljiv pojam
meni je kit uvijek bio samo osnova, bilo Tehnodidaktin, bilo plasticna maketa - bez opsezne dokumentacije ne pocinjem nista radit
medjutim, uvijek cu radije imati vjernu kopiju, nego idealiziranu, romanticnu, uljepsanu , ili u ovom slucaju, karikiranu maketu
ja se trudim smanjiti stvarnost, svidjala se nekom ili ne
e, sad, koliko mi to uspijeva, to je druga stvar
ali uvijek se trudim napraviti realnu, a ne lijepu maketu koja nema veze sa stvarnoscu:D
al to je sve stvar individualnog interpretiranja ovog hobija...... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 12:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Slažem se sa Sliderom, menu su isto makete vjerne kopije originala. Nema Slider drvlja i kamenja svaka čast liku, ali svaki pravi maketar bi više cijenia original. _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2541 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 3:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Nema drvlja i kamenja a kamoli nečeg mekšeg i smradnijeg.
Rasprava može ići u dva smjera
Ili razgovaramo da li je nešto što vjernija umanjena kopija originala (maketa!!)
... ili se radi o našem "umjetničkom" subjektivnom doživljaju viđenog, tada je ovo skulptura, 3d slika ili kako već hoćete zvati.
Čim od vjernog idemo na lijepo prelazimo u subjektivnu sferu i tu su još stari latini zaključili da o ukusima bolje ne raspravljati.
Ove makete djeluju poput onih prikaza gdje se ne uzimaju ista mjerila za sve dimenzije (u Google Earthu kad namjestite faktor za visine 3 kako bi dobili uočljivije izbočine na terenu).
Kod jedrilica volim sklad pa mi djeluju ..... recimo neločićno.. ali to je problem tehnički izdresiranog mozga koji traži u svakom elementu logiku i slijed
Možda na kraju mogu reći da mi ovo izgleda izuzetno dobro napravljeno ali meni se ne sviđa, podsjeća me na nekadašnje ex voto koje su pomorci darivali crkvama i sl. nakon izbjegnutih stradanja.
Leo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Pelig
 | | Član od: 13 Tra 2010 | | Poruke: 31 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 8:28 pm Naslov poruke: Re: Mišljenje? |
|
|
| Ovo je nekakav freestyle, nema veze sa maketarstvom, ništa nema veze sa stvarnim brodovima- maketama. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|