Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Ned Svi 09, 2010 12:39 pm Naslov poruke: Ufag C.I, 1/72 |
|
|
Pozdrav, ekipa!
Malo sam se zabavio u zadnje vrijeme ovim novim projektom, ali sam s vremenom slab pa sad evo malo vise za pocetak.
Maketa je resinska, proizvodi je poljski Choroszy Modelbud i bolja je za klasu od takodjer resinske makete firme Tom-M (nabavio sam obje jer nisam znao koja ce vise odgovarati)
Planiram uraditi avion 161.143 koji je letio u Ljubljanskoj letalskoj stotniji u proljece 1919.
Izvori su dosta slabi, jedna poznata fotka, uputstvo i decali Blue Rider i nesto fotki i podataka od Bernharda Totschnigera...
Choroszy-jev model, iste serije (161.1..)
Dijelovi iz kutije, malo nabacani...
Na zadnjem Go Modelling-u sam nabavio ove metalne komplete - sjedala aviona iz 1.svj.rata i eduardove pojaseve...
Kao i sve resinske makete, i ovu je trebalo prvo ocistiti od viskova...
...a onda bojati unutrasnjost da bar malo lici na drvo...
Metalno sjedalo prije bojanja...
...i obojano, sa pojasevima na pregradi ...
...i na kraju sve montirano u trup.
Motor Hiero od 230hp obojan...
...i montiran u trup.
Trup je sad sastavljen i susi se, pripremam trenutno krila i ostale dijelove.
Cim bude vise, javicu se, a dotad -
Zivi i zdravi bili! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Marco Polo HR
 | | Član od: 13 Velj 2010 | | Poruke: 291 | | Mjesto: ZAGREB,Gajnice |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Ned Svi 09, 2010 3:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Shema je vrlo atraktivna. Vidim, lijepo si se zabavio sa jetkovinom, krasno izgleda ali sitno brate, sitno.......
Dok sam radio na An-2 u 1/72 što je ogroman, oči su mi ispale na kabini a tek ovo......... _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pozarart
 | | Član od: 06 Lip 2008 | | Poruke: 495 | | Mjesto: Opatija |
|
Upisano: Ned Svi 09, 2010 5:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Stvarno imaš dobre živce!!! Radiš to pod povećalom? _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mr.Burns
 | | Član od: 11 Pro 2009 | | Poruke: 69 | |
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 12:29 am Naslov poruke: |
|
|
Prejako izgleda doktore...svaka čast na strpljenju  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4107 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Svi 10, 2010 9:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Odlićno Vlado  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
|
Upisano: Sub Svi 15, 2010 7:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav ekipa!
Idemo dalje s Ufag-om
Bojanje i sjencenje krila, odozgor je bio bojan svjetlo smedjom, uzeo sam Humbrol 94...
...a odozdo su krila bila neobojana, samo lakirano platno (mix Revell 5 i 35 i Humbrol 83)...
Ovako izgleda razlika gornje i donje strane krila. Sjenke su "postshading"slobodnom rukom, boje podloge zatamnjene sa kap smedje Revell 84
Poslije susenja, krila i kormila su zasticeni ljepljivom trakom i papirom, i ide osnovna boja trupa, i ovdje mix gore navedenih boja...
...onda izvlacenje godova da se postigne efekat drva, Revell 84 i 86, pa lakiranje sjajnim bezbojnim lakom...

Sad cekam da se jos malo susi pa stavljam fleke zelene boje. Pokusacu dobiti iste kao na orginal fotki, ali samo s lijeve strane... Fleke s desne strane trupa cu morati izmisliti, a na krilima cu iskoristiti semu bojenja sa fotke drugog Ufag-a iz iste serije.
Javim se kad bude opet nesto.
Zivi i zdravi bili! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| jak
 | | Član od: 23 Ožu 2010 | | Poruke: 112 | | Mjesto: Tetovo, Makedonija |
|
Upisano: Sub Svi 15, 2010 8:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| Uuuuuu... svaka cast! Trup izgleda ko pravi |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4107 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Svi 16, 2010 9:50 am Naslov poruke: |
|
|
Vlado, ovo je odlično efekt drva ti je super ko i uvijek. Šteta da jučer nisi bio na Kupu zagreba |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1728 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Ned Svi 16, 2010 5:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Jedan vrlo lijep i zanimljiv subjekt!
Međutim iskoristio bih ovaj topic da prokomentiramo kasnu AU shemu za koju se u većini literature navodi da je zeleno-smeđa, a vidim da si je i ti krenuo stavljati na svoju maketu.
Prema novim istraživanjima, kojima sam i sam sklon, ta kamuflaža je u biti dvije sive i ja bi svog Ufaga obojio tako.
Uglavnom, evo link na jednu raspravu, pročitajte pa da čujem komentare što vi mislite.
http://www.theaerodrome.com/forum/camouflage-markings/38970-austro-hungarian-saw-tooth-camo-colors.html |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Ned Svi 16, 2010 7:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Au, trupa dobrog!!  _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
|
Upisano: Pon Svi 17, 2010 7:40 am Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | Jedan vrlo lijep i zanimljiv subjekt!
Međutim iskoristio bih ovaj topic da prokomentiramo kasnu AU shemu za koju se u većini literature navodi da je zeleno-smeđa, a vidim da si je i ti krenuo stavljati na svoju maketu.
Prema novim istraživanjima, kojima sam i sam sklon, ta kamuflaža je u biti dvije sive i ja bi svog Ufaga obojio tako.
Uglavnom, evo link na jednu raspravu, pročitajte pa da čujem komentare što vi mislite.
http://www.theaerodrome.com/forum/camouflage-markings/38970-austro-hungarian-saw-tooth-camo-colors.html |
Ovakva rasprava se vodi vec odredjeno vrijeme i medju kolegama iz IPMS-a Austrija...
Naravno da je tesko odrediti prave boje za avione koji su letjeli prije 90 godina... Vidio sam i ja u Revi-ju profil sivo-sivog Uci-ja, ali prije nego sam poceo raditi ovaj konkretni avion, vjerujte da sam konsultirao vise izvora, i svi su potvrdili da je ovaj bio u ovakvim bojama koje radim. Glavni izvor mi je meni jedina poznata fotka orginala i jedna fotka SHS Ufag-a koju sam dobio od kolega iz Beograda (ne vidi se broj pa ne mogu tvrditi da je to ovaj isti), zatim navodi Blue rider uputstva, koji citiraju g-dina Maruska, te razgovori sa g-dinom Totschingerom (kojeg su takodjer naveli na istom uputstvu...) i g-dinom Plattnerom. Ovi razgovori potvrdjuju da je bilo sivo-sivih Ufaga, tu dajem Tomi potpuno pravo, ali ne ovaj konkretni.
Na linku se govori zapravo o Aviatik Berg-u iz TM u Becu, on jeste orginalno obojen u dvije sive. Za napomenuti je da taj Berg nikad nije bio isporucen u operativnu jedinicu, jednostavno je napravljen prekasno...
Sto se tice O´Conor-a, njegovim navodima treba pristupati sa ovecom rezervom, vec se pokazalo u vise slucajeva...
U svakom slucaju, imam jos jednog resinskog Ufaga, moguce da njega uradim u toj sivoj kamuflazi jer se i meni svidja
Zivi i zdravi bili!
PS. Tomo, hoces li da ti posaljem onu gore spominjanu fotku iz BG? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| divja_jaga
| | Član od: 20 Lip 2007 | | Poruke: 30 | |
|
Upisano: Pon Svi 17, 2010 5:21 pm Naslov poruke: |
|
|
| dr. vlado, pogledajte privatnu poruku! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1728 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pon Svi 17, 2010 8:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| dr. vlado Napisao/la: |
PS. Tomo, hoces li da ti posaljem onu gore spominjanu fotku iz BG? |
Dapače, pošalji! Ufag mi je jako zanimljiv, iako mi je prioritet Phonix C.I. (onaj jedan jedini koji smo imali i isto bi ga obojao u dvije sive)
Koliko shvaćam taj Aviatik D.I iz muzeja je jedini preostali AU zrakoplov u originalnoj kamuflaži, pa me zanima što kažu ova gospoda koje si spomenuo, kakvi dokazi postoje za tu mustard-zelenu shemu, tj. da je ona ikad postojala? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|