Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

USS Constitution (old Ironsides)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Arlandil

Član od: 23 Lip 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Tra 29, 2010 12:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vidio sam danas taj ducan iz tramvaja, pa cu se sutra zaletit tamo.
puno hvala na preporuci!

javim jesam naso sta Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Lale

Član od: 03 Ruj 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Svi 04, 2010 12:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Materijal za jedra se zove "žutac" imaš ih različitih debljina i prije nego šta ga skrojiš operi ga ga u mašini jer se skuplja, ovo je iz vlastitog iskustva jer sam morao raditi dva puta jedra. Moran komentirat i knjige sada kada si nabavia par dobrih komada moš preć i na drvo ipak nije to toliko komplicirano ka šta mnogi misle.
Arlandil

PorukaUpisano: Sri Svi 05, 2010 1:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lale Napisao/la:
Materijal za jedra se zove "žutac" imaš ih različitih debljina i prije nego šta ga skrojiš operi ga ga u mašini jer se skuplja, ovo je iz vlastitog iskustva jer sam morao raditi dva puta jedra. Moran komentirat i knjige sada kada si nabavia par dobrih komada moš preć i na drvo ipak nije to toliko komplicirano ka šta mnogi misle.

radim ja vec i sa drvetom, ako pogledas pod drveni brodovi "thermopylae"
to je jedan od razloga zasto ovaj projekt ide ovako sporo hehe trenutacno radim: HMS Victory 1:100, Le Soleil Royal 1:100, USS Constitution 1:94 i Thermopylae 1:124

drvo je super, i slazem se nije tako komplicirano kako se cini na prvi pogled. iako je sa plasticnim maketama lakse postici visok nivo detalja nego sa drvenim za to treba iskustva Smile
Natrag na vrh
crni gusar

Član od: 27 Lip 2009
Mjesto: Kraljevo
PorukaUpisano: Sri Svi 05, 2010 10:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Arlandil Napisao/la:

drvo je super, i slazem se nije tako komplicirano kako se cini na prvi pogled. iako je sa plasticnim maketama lakse postici visok nivo detalja nego sa drvenim za to treba iskustva Smile

Druze, ne bih mogao da se slozim u ovome sa tobom jer je drvo ubedljivo i najbolje i najlepse za izradu maketa brodova i jedrenjaka. Ja ne radim sa plastikom tj nijedan brod u plastici nisam uradio jer me to ne privlaci nimalo(sama rec plastika i svi oni detalji koji nemaju nimalo zivota u sebi) mi se ne dopadaju (moje misljenje). Ali sa drvetom se rade fenomenalni detalji koji se mogu farbati ili ne jer to zavisi od makete i maketara, nijedan komad plastike ne moze zameniti miris drveta i njegov izgled posle obrade(orah,bukva, tresnja,mahagoni...)...
Sta cu, ja volim drvo..pa sam mozda zato malo i pristrasniji... Laughing
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Arlandil

PorukaUpisano: Uto Jul 13, 2010 8:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dogodila se KATASTROFA!!!

Oluja u zagrebu i vjetar je srusio karton sa slikom USS Constitutiona koj je pao na brod i srusio ga sa police sa otprilike 1.75m visine.

snast je 70% unistena, prednji jarbol se kompletno odljepio (drze ga samo spagice) glavni jarbol se odljepio od donje palube, skoro svi topovi su se odljepili, pukao je bowsprit. jos uvjek ga pregledavam tako da ce konacan popis vjerojatno biti i dulji

Natrag na vrh
Arlandil

PorukaUpisano: Ned Kol 21, 2011 8:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Projekt Constitution se nastavlja! Razz ipak nisam potpuno odustao od broda.
Nakon havarije od prije par mjeseci nisam bas imao volju nastaviti rad na njemu. I vecinom je stajao visoko na polici da ga ne moram stalno gledat.

Ali doslo ljeto, godišnji, svi su van Zagreba pa evo... hehe

U zadnjih tijedan dana sam popravio vecinu nastale stete. prvenstveno "ratlines" koje sam morao odljepiti na donjem dijelu kako bi ih ponovno napeo. srecom niti jedna spagica nije pukla jer bi inace morao kompletno maknuti riging i poceti ispocetka (jeeeej).

uglavnom rad ponovno napreduje i zadovoljan sam kako izgleda, vecinu oštecenih dijelova sam uspio vratiti u priblizno izvorno stanje. no dodajem i slike pa mozete procjeniti i sami. volio bi cut sto mislite, pogoto kritike Smile Wink

- ove spagice da se ubijem nisam mogao bolje napeti, ali kad zavrsim sa pletenjem ratlins-a vjerujem da se to nece toliko kuziti.

Natrag na vrh
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Ned Kol 21, 2011 9:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

eee kume moj!! svaka cast na radu, a pogotovo sto si se uspio oporavit nakon takve katastrofe. izgleda impresivno i uredno sastavljeno, moji jos uvijek stoji i ceka kraj rigginga ali nece ga vidjet ubrzo
Arlandil

PorukaUpisano: Uto Kol 23, 2011 9:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

veliko_pile Napisao/la:
eee kume moj!! svaka cast na radu, a pogotovo sto si se uspio oporavit nakon takve katastrofe. izgleda impresivno i uredno sastavljeno, moji jos uvijek stoji i ceka kraj rigginga ali nece ga vidjet ubrzo

Nije bilo lako, ulozis tolko truda u nesto. Svaki detalj treba biti sto savrseniji itd... I onda vidis to unisteno. Definitivno me obeshrabrilo, nisam par mjeseci dirao niti jednu maketu. Ali evo, malo slobodnog vremena i sjetio sam se zasto volim taj brod i jedrenjake opcenito Razz

Vjerojatno nece nikada biti u stanju za natjecanje sto mi je bilo u planu. Ali brod ce svejedno biti predivan i vjerujem prikazati svu snagu ovih ljepotica koje su vladale morima Smile

S obzirom kako napreduje Missouri ne cudi me da si prestao s radom na C. Steta je samo sto nema vise slika na forumu. Ako ce ti se dat obnovi ih.
Natrag na vrh
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Uto Kol 23, 2011 11:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a cuj, vjerujem da ti nije bilo jako, snast na tim brodovima je ubitacan posao. Ja sam dosao do razine gdje doslovno nemam vise mjesta gdje provuc ruke i pincete i vezat, tako da sam i vecinom radi toga odustao.

Sto se slika tice, nestale su sve i od drugih radova jer je server gdje sam uploadao se srusio, ne vjerujem da bi sve postao opet, ali ako ti moze ikako pomoci javi preko PM pa cu ti na mail poslat zip.

Pogledaj si opet film Master and commander pa ce ti u roku od odma doc volja za radit.
Arlandil

PorukaUpisano: Ned Kol 28, 2011 8:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

veliko_pile Napisao/la:
a cuj, vjerujem da ti nije bilo jako, snast na tim brodovima je ubitacan posao. Ja sam dosao do razine gdje doslovno nemam vise mjesta gdje provuc ruke i pincete i vezat, tako da sam i vecinom radi toga odustao.

Sto se slika tice, nestale su sve i od drugih radova jer je server gdje sam uploadao se srusio, ne vjerujem da bi sve postao opet, ali ako ti moze ikako pomoci javi preko PM pa cu ti na mail poslat zip.

Pogledaj si opet film Master and commander pa ce ti u roku od odma doc volja za radit.

Ako se dobro sjecam slika mislim da si napravio par gresaka u pristupu. trebao si vezat jedra na krizeve i onda kako stavljas jedan po jedan kriz na jarbol tako ih vezat i spage za podizanje i spustanje krizeva. i tek nakraju vezat spage koje se koriste za zakretanje krizeva.

Zadnjih dva tijedna proucavam nacrte upravo iz tog razloga Razz mislim da je najednostavnije da krenem prvo sa krizevima na prednjem jarbolu od najdonjeg prema gore. nakon njega glavni jarbol i nakraju stražnji jarbol (sa svim jedrima vec fiksiranim za krizeve). I to samo spage za podizanje križeva. Kad je to gotovo onda sve spage koje povezuju "bowsprit", "jib-boom" i flying jib-boom" nakon toga spage koje se vezuju za jedra. i nakraju spage koje se koriste za zakretanje krizeva.

U principu radit cu iznutra prema van. Tako bi, barem prema mojim planovima, u svakom trenutku trebao imat dovoljno mjesta za radit. Smile
Ali necu ni stavljat sva jedra tako da bi to trebalo isto pojednostavit stvar.

Bez brige "Master and Commander" je apsolfviran vec odavno. Sad imam nesto jos bolje! Dobio sam na poklon knjigu "Seamanship in the age of sail". 300 stranica sa preko tisucu grafickih prikaza svih mogucih detalja na brodu i oko brodova. i objašnjava sve moguce vezano za jedrenjake. od terminologije, razvoj jedara, razvoj trupa, koja jedra i zasto su se koristila za razlicite oblike vjetra i ovisno naravno o zeljenom kretanju brodova, svrha svakog pojedninog djela snasti bilo pokretne ili stojece, zasto i kako su korstili drvo za svaki pojedini dio broda pa sve do kako je bila rasporedena posada sa zaduzenjima pojedinih grupa mornara.

Ugl. knjiga ima tooonu informacija korisnih za svakog koga zanimaju jedrenjaci ili ko ih zeli izgradivat. Ako koga zanima rado cu ju kopirat.

Brijem da bi s njom i s "The anatomy of Nelsons ships" mogao izgradit i koristiti pravi jedrenjak "bez" problema. Cool
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5
Stranica 5/5

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma