Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Zinc chromate???

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pet Ožu 26, 2010 2:34 pm    Naslov poruke: Zinc chromate??? Citiraj ovaj komentar

Nabavio dva prop amera pa me zaintrigirala boja "interieura", pa kako sam vidio da se o tome razglaba rekoh idem vidjeti malo što kaže dobri sveznalica Google. Dakle ako sam prije znao jako malo sada znam malo više da neznam ništa.
Bilo je bolje da sam lijepo uzeo MM zinc.c. yelow igreen i amen.
Naime...
Otkrio sam da Zinc chromate NIJE boja (tj. nije ton ili FS ili RAL da bi se razumjeli) već da je to zaštita poput npr. eloksiranja.
originalni zinc chromate primer je žućkaste boje (ali ovisi o proizvoditelju) VRLO je nestabilan na svjetlu!
Da bi zaštitili naš ZC nanesen na dijelove izložene svjetlu (kabina i sl) dodaju se u ZC boje i tu počinje zabava.
Ako sam dobro shvatio neke tvrtke su naručivale svoj zinc chromate green (Curtiss za cocpit ) a neke su koristile što bi došlo pod ruku ili što je bilo jeftinije i povoljnije... tako da se u istom avionu mogu naći različiti ZCG...

e sad ajde nek netko tko ovo bolje poznaje malo razjasni
(Prevedeno što ili koju boju da koristim za moje, Haso u sastavnici kaže da ide njihova 351 zcg tip 1 ali okolo vidim AM mitchell u 48 da nije tako)

Question Question Question

Leo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pet Ožu 26, 2010 3:07 pm    Naslov poruke: Re: Zinc chromate??? Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:

(Prevedeno što ili koju boju da koristim za moje,

Ja u LOM-u kupim MM-ovu "zinc chromate" i obojam cockpit zrakoplova.
Zamaranje o tome jel to bilo baš tako ili nije prepuštam drugima.
Život je kratak! Wink
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Ožu 26, 2010 4:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To je opširna tema o kojoj ima i dobrih članaka na netu. Bio je svojevremeno u rubrici linkova jedan baš na takav članak, pa pokušaj potražiti. Borisova filozofija dovodi do krivo bojanih maketa. Ako ti nije stalo do toga da si obojao unutrašnjost kokpita Green zinc chromate, a trebao je biti npr. Bronze green (koja ni ne liči na green zinc chromate), onda bojaj prema sastavnici. Inače, Zinc chromate primer je to što mu ime i kaže- temeljna boja za aluminij na bazi cinka. Dakako da nije boja u pravom smislu riječi, ali u maketarskom smislu je itekako boja. Ovaj zeleni primer je ista stvar samo sa umješanim zelenim pigmentom. Bronze green je boja koja je korištena za bojanje kokpita preko temeljne boje. Pojedini proizvođači su za vrijeme rata zbog uštede materijala i vremena ostavljali npr. unutrašnjost stajnog trapa u osnovnoj boji tog žutog primera, pa i pojedine sekcije unutrašnjosti na bombarderima. Ima i izuzetaka. Npr. na Corsairima "bidcage" u početku proizvodnje Vought koristi drugi primer koji je losos ružičaste boje, ali kasnije i oni prelaze na žutu i zelenu varijantu. Što se tiče zelenih za kokpit, Bell i Curtiss imaju svoje boje, tj. proizvođače u svojoj blizini koji ih opskrbljuju malo drugačijim nijansama od ostalih tvornica. Npr. P-47 i P-51 su proizvođeni osim u matičnim tvornicama i kod podugovarača, tj. drugim tvornicama koje ne koriste nužno iste primere ili boje kokpita, pa ni iste kamuflažne boje. Dakle komplicirano. Dakle, opširna i složena tema, kao uostalom i sve teme o bojanju aviona u dva svjetska rata. Najbolje je da napišeš točno koje avione želiš raditi-tip aviona, podvarijantu, godinu, jedinicu/pilota, pa i po mogućnosti serijski broj sa repa, pa će ti oni koji se dobro razumiju u tu temu moći nešto suvislo odgovoriti. Wink

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Boris G.

PorukaUpisano: Pet Ožu 26, 2010 8:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Borisova filozofija dovodi do krivo bojanih maketa. Ako ti nije stalo do toga da si obojao unutrašnjost kokpita Green zinc chromate, a trebao je biti npr. Bronze green (koja ni ne liči na green zinc chromate), onda bojaj prema sastavnici.

"Moja filozofija" je krivo shvaćena. Wink

Nisam mislio reć da ću bojat u green zinc chromate ako je u stvarnosti bronze green.
"Moja filozofija" je da ako je zrakoplov stvarno bio bojan "green zinc chromate", ja ću ga obojat tom bojom ali neću se previše mučit pitanjem da li je Revell, Humbroll ili MM pogodio nijansu 100%.
Ako na lageru imam boju koja mi treba upotrijebit ću je bez puno filozofiranja, pogotovo što se kod mojih 72-jki radi o par kapi koje se u konačnici jedva vide. Very Happy
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Pet Ožu 26, 2010 8:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tema koja me je svojovremeno izludila .
Mislim da je najvžnije odlućiti koji konkretno model želiš radit , onda je lakše tražiti.
Inaće će ti se sve uglavi izmišat ( osin ako nemaš glavu ko Grunf) Very Happy
Leo - zd

PorukaUpisano: Pet Ožu 26, 2010 9:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Eeeeee !!! nisam mislia da se zakačite ka dva pivca u kokošincu.. Bacac plamena
Hvala Grunf, mislim da sam upravo taj članak i čitao (jedan od prvih koje ti google izbaci kad ubaciš interior color zinc chromate...) naime više sam htio skrenuti pažnju na nešto što mi se činilo vrlo jasno kad malo proučiš otkriješ da je vrlo kompleksna materija a što je najzanimljivije i naučiš nešto nova, najviše me iznenadila početna boja cockpia corsaira..
Boris nisam ni mislio izluditi u traženju baš nijanse ali mi se učinilo da je Haso pojednostavnio previše stvar nakon što je napravio dosta zanimljivu i detaljnu maketu.
Leo
Natrag na vrh
Boris G.

PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 12:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Eeeeee !!! nisam mislia da se zakačite ka dva pivca u kokošincu.. Bacac plamena

Odakle si stekao dojam da ćemo se zakačit, nismo ti nas dvojica te sorte! Very Happy

Citat:

Boris nisam ni mislio izluditi u traženju baš nijanse ali mi se učinilo da je Haso pojednostavnio previše stvar nakon što je napravio dosta zanimljivu i detaljnu maketu.
Leo

Ja se na tvom mjestu ne bih previše oslanjao na Hasegawine sastavnice!
Wink Very Happy
Leo - zd

PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 8:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa uspoređujući ono što su ljudi radili na AMvim 48smicama me navelo na ???? Cool
Leo
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 1:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ovako mozemo do nove godine...reci vec jednom koji avioni....
Natrag na vrh
Leo - zd

PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 3:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ajme sorry, to su ona dva friško nabavljena
B-25J; solid nose, 71st BS/38th BG ser. broj 328145 - 1944 Philippines

B-26B-50MA 441st BS 320th BG (Miss Manchester) ser.broj 295884, broj 14 - 1944 Italy

Leo
Natrag na vrh
Leo - zd

PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 7:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo što sam našao za B-26
Production standards of the B-26 have not yet been sufficiently researched. The National Air and Space Museum has the forward fuselage of the famous B-26B-25-MA Flak Bait, which is the basis of the following colour information. In the cockpit, everything above the lower canopy edge was painted flat black paint, as was the floor, armour plating, and crew seats. Fuselage sides in crew areas were padded with drab-coloured insulation material.

Interior of the fuselage including the bulkhead aft of the cabin seats was unpainted aluminium with black floors and walkways.

The wheel wells were finished is Aluminium lacquer, with selected fixtures in Zinc Chromate Yellow. Photos exist of camouflaged B-26s that show Neutral Grey on the undercarriage legs and inner surfaces of gear doors.

ukratko nema blage veze sa Hasinom sastavnicom (u njoj je i taj avion)

Evo i za B-25

Based on the Erection & Maintenance instructions for B-25C, early B-25 models B, C and D had Bronze Green crew cabin. Instrument and other panels were black. Some photos show crew seats in unpainted aluminium with drab seat cushions.

Zinc Chromate Yellow was used other fuselage interiors, including its entire rear part.

Opinions vary concerning the finish of cockpit floors and crew walkways. Some say it was Yellow Zinc Chromate, others unpainted aluminium, others Green Zinc Chromate.

Series of photos of new B-25Cs prepared for the first flight at the North American factory in October 1942 suggests some dark grey and green elements at the aft bulkhead of the bombardier's compartment. The green could be a mixed primer or Bronze Green. Other photos from the same session show Bronze Green fittings on the same bulkhead as well as black decking forward of the instrument panel.

Interior of the engine nacelles, engine cowlings, undercarriage bays and doors were all finished in Zinc Chromate Yellow.

Insulating material was dyed to match the interior finish coating for that compartment - Bronze Green or Chromate Yellow.

Interior of the bomb bay and bay doors was painted in Aluminium lacquer.

Later models of the B-25 went to overall Bronze or Dull Dark Green in the cockpit with natural metal rear fuselage and Aluminium lacquer wheel wells.

The final and the most numerous J model standardised on Interior Green for the cockpit and the rest of the interior.

Što znaći da je tu Haso dobro napisao.
E sad a taj Interior Green jeli to Zinc chromate green ili nešto drugo?
Leo

Leo - zd: poruka promijenjena dana: Sub Ožu 27, 2010 7:29 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Leo - zd

PorukaUpisano: Sub Ožu 27, 2010 7:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo našao i to
The name Cockpit Green has gained the official status only briefly in the 1943 ANA (Army-Navy Aircraft) colour agreements, where green-tinted Zinc Chromate was briefly called Cockpit Green before the final name Interior Green was assigned as described below. However, despite an official colour chip being provided in the ANA standard, it is believed not to be widely adopted, especially as the standard proved short-lived and the instructions usually called for existing paint stocks to be used up before shifting to a new colour.
Interior Green (ANA 611)

In September 1943, US Navy specified a Zinc Chromate and Lamp Black mixture to a colour standard, which became a standard ANA 611 Interior Green. The instruction was an after-the-fact attempt to standardize a variety of greens being used to paint crew areas.

The formal name Interior Green came along with ANA Bulletin No.137 issued at the time, which designated black-tinted Zinc Chromate primer as ANA 611 Interior Green. Of note is that the Interior Green was no longer to contain aluminium paste.

In time, this colour's use and mixture became more widespread than the others. However, the eventual transition period leaves a lot of space for speculation. Because of the previous (and mounting up) ambiguities in colour specifications, it might have happened that the standard Interior Green didn't look very different from any formula that a manufacturer had used before, and today it would still be difficult to say which formula was used to make a sample.

FS 34151 is believed to closely match ANA 611 Interior Green

Leo
Natrag na vrh
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Ned Ožu 28, 2010 12:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koliko sam dosad uspioshvatit ovu enigmu, po meni je ovo

Zinc Chromate green

intrior green

broze green

Pa po tome upoređujući sa slikama orginala tražim koja je, ako griješim neka me iskusniji isprave
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma