Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Brusilica/bušilica
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
kamaz

Član od: 13 Pro 2009
PorukaUpisano: Pon Velj 01, 2010 8:32 pm    Naslov poruke: Brusilica/bušilica Citiraj ovaj komentar

Ovako, razmišljan o kupnji jednog izvijača u Baumaxa(60kn i nije skupo, a akumulatorska je verzija), kojeg bi premodificirao u brusilicu za izravnavanje kitova i kao bušilicu za neke fine rupice po maketama.
Upao mi je u oko jer ima 180 okretaja u minuti, šta mi se čini sasvim pristojnim za obe funkcije(posebito bušenje, jer jaći broj okretaja bi mogao rastopiti okolnu plastiku).

Pa me zanima ima li tko nešto slićno i koliko ima okretaja? (gledao sam onu temu o električnim zubnim četkicama i kako su inaće skuplje od ovog)
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Pon Velj 01, 2010 9:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

..ne znam može li ti pomoći moju savjet. Ja koristim Einhell kombinirku za sve sa regulatorom okretaja, baš zbog rizika da nešto ne istopim. 149 kn sa 50 različitih nastavaka i stalkom. Zgodna je, koristiš kao olovku i ne smeta. Evo, treća joj je godina radi k'o nova.

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
slider
Gost
PorukaUpisano: Pon Velj 01, 2010 9:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja imam i jedno i drugo...ovaj einhel jos uvijek za neke stvari ima previse okretaja
akumulatorski odvijac najcesce i koriskim kao busilici
koliko god je velik/masivan, s njim sam nedavno sa samo jednim svrdlom 0,6mm izbusio 400 rupa....
samo za njega moras nabavit glavu u koju ces stavljat mala svrdla
ja u odbijac stisnem glavu od male modelarske busilice 12v, u nju idu sitna svrdla, i to je to
ima i potenciometar na prekidacu, pa ovisi koliko stisnem, toliko brzo vrti....
ovu aonhelovu uglavnom koristim kao brusilicu jer mi glava plese pa oma svrdla svud okolo...
Natrag na vrh
kamaz

PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 3:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Je iman i ja ovu veliku, ali od Dremella i ima isto velik broj okretaja (nekoliko 1000 minimum do 10.000), kupija san ovu malu i ima tri produžetka (između ostalih koji služe za vijke) sa svrdlom i to od 1.5mm 2mm i 2.5mm, a i opčenito gledano, ima dosta dobar broj okretaja za bušit plastiku od maketa, jer se negrije svrdlo dok buši.
Dobro je šta ima čak i indikator napunjenosti baterije (3 led lampice-zelenu/žutu/crvenu). Mislim da ću žrtvovat jedan nastavak i izbušit u njemu rupu za fiksirat produžetak od ove velike bušilice/brusilice i na njega stavit maleni komad brus-papira za brušenje kita.
Baš me zanima kako će to ispast.
(a i 60kn doista nije puno ako uzmem u obzir šta sve ima)
Natrag na vrh
T34
Gost
PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 3:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa i Proxxon je minimalno 5000 rpm, što nije idealno...
Natrag na vrh
kamaz

PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 3:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Aha, 5000 može rastopit plastiku...

Nego, šjor Aranza, šta van je u ovin ladicama (škafetima), nekako mi se čine puni?
Natrag na vrh
hemza

Član od: 06 Ožu 2008
PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 7:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja imam Einhelovu bušilicu kao i Aranza,za nju sam nabavio od Proxxona varijabilnu steznu glavu za svrdla od 0 do 3mm.Bez ikakvih problema obrađujem plastiku.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
kamaz

PorukaUpisano: Sri Velj 03, 2010 12:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo isproba san na nekoliko vrsta materijala (plastika/drvo/metal od die-cast-a) i svrdla buše kako treba. Odvijač ima 4 baterije od 1.2v i to svaka po 600mAH, Ni-Cd. Radi direktno ukopčan u struju, kao i sa baterijama. Jedini je ´problem´ buka(službeno je 60.4 dB), ali nije prevelika.
Glava je šetobridni utor čije je dno magnetizirano, pa nastavci sami uskoče u mjesto. Dakle svi moguć šestobridni nastavci koji se inače koriste i za velike bušilice dolaze u obzir. Ali sumljan da bi modifikacija ičega u taj oblik bila nemoguća.

Sve u svemu, dobar alat za bušenje rupica i dobra podloga za modifikacije. A povrh svega, jeftin. Wink
Natrag na vrh
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Velj 03, 2010 8:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Minimalni broj okretaja mojeg Proxxona je 1000 okretaja...
Natrag na vrh
kamaz

PorukaUpisano: Uto Velj 09, 2010 12:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo nešto slika od odvijaća/bušilice:

Na njoj je produžetak kojeg sam modificirao i stavio navoj za stavljanje pamučnih pločica za poliranje od Dremella.

Ovo je postupak kako postaviti brusni papir na njih. Pomoću maskirne trake koja se zaljepi u rolu. Veoma jednostavno, a i korisno (brusi sporo, al se neumoriš ništa).
Natrag na vrh
Kameraden
Gost
PorukaUpisano: Uto Ožu 09, 2010 8:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sa Parkside-om iz Lidla nemam problema a najmanji broj okretaja je 5000
Natrag na vrh
kamaz

PorukaUpisano: Sri Ožu 10, 2010 4:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Inače, u Emezzete san naša neku samoljepivu traku (više pari spužvica) koja ima lipilo s obje strane tako da može dobro poslužit za lipljenje ovih brusnih papirića.
E, ovde san samo stavija ove kolute od politure, al izgleda da bi trebalo iza njih na vijak naviti komad tvre plastike pa tek onda njih, tako se ne savijaju previše a i može se malo jače pritisnit brus kod brušenja. Wink
Natrag na vrh
sea wolf

Član od: 12 Stu 2005
Mjesto: Mali Lošinj
PorukaUpisano: Čet Ožu 11, 2010 6:36 pm    Naslov poruke: Bušilica Citiraj ovaj komentar

Ovo kupio prije par dana 200kn može se regulirati okretaji i dvije godine garancija. Very Happy Very Happy

Sovremenny

Član od: 29 Sij 2009
Mjesto: Istra
PorukaUpisano: Čet Ožu 11, 2010 7:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

istu imam i ja, kupio sam je pa dok traje traje. Very Happy ......preporučio bi ti da izbjegavaš bušenje na velikom broju okretaja jer se sve počme tresti pa svrdlo trga sve oko sebe.....

http://www.youtube.com/watch?v=HkBLZWSj4Bg
Natrag na vrh
sea wolf

Član od: 12 Stu 2005
Mjesto: Mali Lošinj
PorukaUpisano: Čet Ožu 11, 2010 9:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam još probao bušiti, ali za bušenje imam manju bušilicu , ovo sam uzeo uglavnom za brušenje i to resin modela koje treba dosta dotjerati kako bi se skinuli viškovi. Wink
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma