Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

21st century toys Ju-87 b/r Stuka 1/32
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
kamaz

Član od: 13 Pro 2009
PorukaUpisano: Ned Velj 28, 2010 11:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo, nisam ništa napravio novog preko vikenda, no sutra već sljedi progres.
http://img3.sector.sk/files/recenzie/200921253086/ju-87-02res.jpg - dobra slika stajnih trapova sa sirenama.
http://www.wwiivehicles.com/germany/aircraft/dive-bomber/junkers-ju-87-stuka/junkers-ju-87-cabin-01.jpg - malo interijera(primjetite kako je pilotov štitnik reduciran na tek par cijevi).

@dule: da i meni je ta marka bila otkriće, a našao sam je u potrazi za 1/18 p-51d. Inaće je copyrigth ovog modela 2008, stoga i ne čudi što je mnogima još nepoznata marka. Dobro je i to šta proiznove i par njem. kamiona u mjerilu 1/32 i to u kitu, šta je dosta dobro za diorame.
@st65uka: da, ide, al će i stati prije priprema za pituravanje... No, kako iman drugu u planu (a momentalno na putu iz UK), nju ću dovršiti stručno s svim potrebnim izmjenama interijera (al neću previše davit s slikama ka ovu, jer ova je ionako tek uvod). Mislim da će ta biti slična drugoj shemi, ali ne iz Austrije već iz SSSR-a, tj istočni front.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
kamaz

PorukaUpisano: Pon Ožu 01, 2010 11:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Danas je progres malen.
Prvo što sam radio su stajni trapovi. Ovi su šta se šavova točni (tj šavove od nosača sirena i samo prajanje prednjeg dijela nosača u cijeli stajni trap netreba kitat) iako nebi bilo loše malo naglasit spoj nosača sirene i samog stajnog trapa. On kako je vidljivo na onoj slici od gore (iz neke pc igrice) je čak spojen s zakovicama...

Izgled aerodinamičnih zaštita amg trapa je malo nezgodno napravljena pa tu negine malo kita.

Drugu stvar koju sam napravio je postavljanje pilota (tj, barem testno postavljanje) u kokpit s staklima. Tu se javio problem; naime, dok radist stoji sasvim doboljno duboko u trupu, pilot je izdignut 1-2mm, što radi veliki problem pri zatvaranju pilotske kabine (canopy-a). Da bi to ispravili moramo ili:
1. prilikom izrade spustiti pilotsko sjedalo za 2-3mm
2. skratiti stražnjicu pilotu Embarassed
Kako je za ovi stupanj izrade to lakše, onda ću se odlučiti za drugu opciju (uz naznačivanje ispravka za pravu u koraku di je to potrebno).
Kasapljenje izgleda ovako:

Daljnji korak je bilo postavljanje glavnih krila. Slično postavljanju stražnjih, prednja se postave tako da rep bude u okomici na radnu plohu (ovde se javlja problem zbog glikolskog hladnjaka, ali i zbog samog oblika krila, pa sam trup treba izdignuti od radne plohe npr. na važiće boje). Ovde mi je iskrsnuo velik problem, naime, javila se razlika od cijelog centimetra između ljevog i desnog krila, zato sve najprije dry-test prije nego li što pogriješite Exclamation . Rješavanje ovog problema je lako; izvuci te krila i onda ih savijte u njihovim korjenima (tj držite za korjen krila dok polagano skrivljujete nosać koji ulazi u trup). Pazite da dobro skrivite (jedno krilo gore, a drugo dole). Uz malo pokušaja i pogrešaka krila se ubrzo izravnaju u normalu.
Natrag na vrh
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Uto Ožu 02, 2010 8:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Do sada si dao truda. Nemoj zaboraviti pobrusiti odlijevak proizvođača na repu i možda da rubove propelera sirena dovedeš u konus.

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
CCCP
Administrator
Član od: 14 Ožu 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ožu 02, 2010 11:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zanimljiva maketa, zasada dobro izgleda... Smile
kamaz

PorukaUpisano: Uto Ožu 02, 2010 6:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Je, razmišlja san o brušenju onog logo-a ali nekako... Ostavit ću ga na ovoj, a izgratat na drugoj.
A oko onih nosača, to san i reka, trebalo bi zalipit od stirena dodatke, i njih pona malo izbušit na rubovima ka od zakovica... Al i to ću tek na drugoj (koja bi btw tribala doć ovih dana, pa ću tek onda krenit s pravom izradom, uključujući i detaljniji kokpit).
CCCP, fala na podršci! Wink
Natrag na vrh
kamaz

PorukaUpisano: Pet Ožu 05, 2010 8:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bah! Nije me bilo ovdi jer san dobija M-977, pa san ga ˝mora˝ počet sastavljat da mi se ne pokvari... Rolling Eyes Wink

Progres je malen, ali vrijedan (ka ono), pravo sam zakitao rupetine u kurjenima krila, kao i uzdužni šav (treba tu još osta kitat/brusit, ovo je na pola puta)

Dakle, ka šta se sa slike vidi, potrebno je dosta kitat, no to je zato jer san kod postavljanja krila prebrzo ih složija, negledajući da li nalježu točno, pa kako se stvarila razlika od 0.5mm to je onda skroz poremetilo plohe u tom dijelu krila, pa sam ih morao kitat... Al, da se i to napravit... I nezaboravite posli urezat panele, tako da bi bilo lijepo slikat dio prije kitanja, da se podsjetite gdje su linije.

Posli san se pozabavija usisnikom karburatora;

on je napravljen tako da mu je usisna strana malo udubljena i kada se oboji u crno, izgleda sasvim ok, ali meni to nije dovoljno, pa sam zato otvorio tu rupu i otklonio prednji nosač (može se koristiti samo stražnji nosač, jer je poravnavanje usisnika veoma lako u odnosu na panele). Predhodno se začepi rupa nosača i to je to...

Što se tiče stajnih trapova, tu mi se pojavio problem, kojeg sam uočio u gotovo svim recenzijama ovog modela, a kako volim cijepati dlake, to mi je kopalo oći. Naime, svim tim tukcima su trapovi bili blago izvrnuti prema vani (od trupa). Razlog tomu je jasan na slici:

Postavite ravnalo tako da budu naslonjeni na korjene stajnih trapova. Tada se jasno vidi da su korjeni koji stupanj izvan vodoravne linije. Ta malena razlika remeti simetriju trapova. Korekcija je smiješno jednostavna; izbrusite unutarnji dio korjena trapova dok se neporavnaju u jednu ravninu/plohu i problem riješen.
(posli ću prikazati postavljanje trapova)
Natrag na vrh
kamaz

PorukaUpisano: Sri Ožu 10, 2010 3:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dakle, nakon što smo izbrusili korjene trapova u ravninu, sljedni njihovo postavljanje. To izvodimo tako da maketu postavimo na zaljepljene trapove (još nedovoljno osušene, da se mogu u fino namještati), te nakon utvrđivanja simetrije (slično centriranju krila, gledamo vrhove krila i visinu istih od radne plohe) postavljamo trokut i trap po trap uspostavljamo okomicu.

Za daljnju referencu simetrije može se koristiti šestar te se s njim mogu određene točke promatranja pregledavati (npr. sam korjen trapa, vrhovi aerodinamičnih štitnika i sl.).
Na posljetku sljedi stražnje kolo, pitot cijev (desno krilo), antena i sletno svijetlo (ljevo krilo).
Evo par slika kako to izgleda gotovo:

Natrag na vrh
kamaz

PorukaUpisano: Sri Ožu 10, 2010 3:37 pm    Naslov poruke: Štuka 2 Citiraj ovaj komentar

A sad di koji detalj Štuke 2, koja je u izradi po ˝profi˝ modelu.

Štitnik pilota je otkinut kako bi zapravo trebao izgledati (a ne kao ploča s dvije malene rupe), kao što sam i spustio sjedalo pilota za oda 2-3mm.

Malo kablova po kokpitu i di koji instrument.

Još je u izradi kontrolna ploča s desne strane pilota i par polugica poviše nje i s suprotne strane. Primjetite bocu za kisik od radiste. Pilotova dolazi iza pilotove sjedalice desno. Spoj između boca i posade je veoma lako izraditi, al o tom ću kasnije. Wink
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma