Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

ustase i cetnici

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
josipww2

Član od: 04 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Velj 26, 2010 6:10 pm    Naslov poruke: ustase i cetnici Citiraj ovaj komentar

pozz ljudi,zanimalo bi me znate li za ijednu bitku između ustasa i cetnika.Naime,puno ljudi govori da nije bilo ni jedne bitke između te dvije vojske u sto ja ba i nevjerujem.

Trazio sam po internetu i nasao bitku na lijevca polju i operaciju trio,no upitna je istina u tim clancima.

pa bi me zanimalo znate li vi neke bitke i zbog cega je doslo do njih,te mozete li mi potvrditi vjerodostojnost gore navedenih bitaka.

ovu temu ne pisem bezveze,nego zato jer mi treba za skolu pa bi vam bio bezgranicno zahvalan kad bi mi mogli pomoci

P.S.isto tako znam da ova tema nije vezana uz maketarstvo,ali vjerujem da na ovom forumu ima ljudi koji nesto znaju o ovome
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
101Airborne

Član od: 18 Svi 2007
Mjesto: ZAGREB
PorukaUpisano: Pet Velj 26, 2010 7:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Potraži malo po forumu, pisalo se već o Lievče polju, jedino što je tu upitno, bolje rečeno neistina je dio u kojem se spominje napad sa 4 tiger tenka..došlo do okršaja,rezultiralo porazom četnika. Najblaže rečeno da se izbjegne bilo kakva prepirka il prepucavanje..
Pozdrav.

You have enemies? GOOD. That means you actually stood up for something in your life.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Ožu 01, 2010 10:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U početku borbi u Bosni 1941 bilo je dosta okršaja vojske NDH (Domobrani, Crna legija, ustaška vojnica...) sa četnicima. U stvari, tada je partizanski pokret bio u svojim početcima i nije bio značajan i velik kao što je to bio od 1942 nadalje, pa su se borbe protiv tzv. ustanika odnosile na borbe sa Četnicima. Početak borbi na teritoriju NDH od formiranja do zime 1941 je nešto sasvim drugo od kasnijih borbi, a o čemu se malo piše. Šteta što se period 2. sv. rata na području Hrvatske i Bosne još uvijek gleda jako ideološki obojeno i zato praktično nema kvalitetnih faktografskih povijesnih radova. Još uvijek smo svi pod jakim bipolarnim utjecajem jugoslavenske mitološke propagande suprotstavljene nacionalističkom nostalgičarstvu. Valjda još nije prošlo dovoljno vremena da se počne na taj period gledati hladne glave u svjetlu činjenica koje nisu ideološki obojene. Zato se bojim da ova tema ne preraste u svađu lijevo-desno, crveno-crno. Kao iformacija za maketare koji bi se upustili u izradu diorame borbe npr. Crne legije i Četnika, to je uobičajeni scenarij iz 1941...ali ne mogu garantirati za reakcije ukoliko bi se dotična diorama pojavila na nekom natjecanju pred očima nekog novinara željnog skandala.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Ožu 04, 2010 1:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vjerujem da ćeš u ovoj knjizi(ama) moći pročitati nešto o ovome što te zanima:
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=15345&highlight=
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Pet Ožu 05, 2010 12:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Obrana Višegrada...kad li ono četresprve? Uglavnom...četoši su pokušali s upadom iz Srbije u Bosnu prelaskom Drine kod Višegrada...i ostali su žestoko potprašeni...od strane OS NDH. E sad...nije Crna legija u pitanju...no, jesu različite oružničke postrojbe uz nešto domobrana i ustaša. Čak je postojala i spomen medalja "Branitelji Višegrada" koja je dodijeljena pojedincima iz te akcije.

Ne znam na pamet gotovo ništa...no, prokopajte malo po netu.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma