Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Alat za jetkovinu (PE set) - iskustva
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Bero

Član od: 28 Pro 2008
PorukaUpisano: Pon Velj 22, 2010 9:19 pm    Naslov poruke: Alat za jetkovinu (PE set) - iskustva Citiraj ovaj komentar

Poštovane kolege
Da li ste se u svojoj maketarskoj karijeri služili alatom za PE set iliti jetkovinu kao što je ovaj na slici ili sličan:

Zanimaju me vaša iskustva s njime. Da li se to isplati kupovati? Koliko on stvarno pomaže u radu s jetkovinom. Jeste li doživjeli preporod s njime ili je to čista nepotrepština?
Nemojmo ulaziti rasprave o cijenama tih alata jer se oni stvarno kreću u velikom rasponu nego o stvarnoj funkcionalnosti. Za dobar alat uvijek vrijedi izdvojiti novce samo je pitanje da li se to čudo ima pravo nazvati dobrim alatom.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Antonio

Član od: 24 Sij 2006
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Velj 22, 2010 9:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav Bero

Vidio sam ovaj alat kod prijatelja koji se bavi izradom brodova od drveta.
Čovjek radi dosta i sa jetkovinom.
Poprilično korisna stvarčica, precizna.
E sad za nas maketare koliko se kako tko bavi s jetkovinom, to zavisi od svakog pojedinačno koliko je isplativo.

Osobno za presavinut nešto pod 90 stupnjeva ima i jednostavniji način.
Ali za napraviti npr. sanduk od jetkovine u mjerilu 1/35 ovaj alat je pod must have.
Natrag na vrh
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Pon Velj 22, 2010 9:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://www.alpha.hanich.hr/artikli.asp?str=2&tip=ALAT

Ja koristim Bending pliers za PE setove i vrijedi svake lipe, dovoljan mi je za sve što mi treba. Skrolaj dolje, slika 6 po redu mislim.
Molim moderatore da ostave link, nemam želju za reklamom, samo savjet/ razmjena mišljenja.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
P-51

PorukaUpisano: Pon Velj 22, 2010 9:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hoću reći, dovoljan mi je; mislim na od mene spomenuti Bending pliers. Meni treba za savijanje manjih komada metala od malih tenkova do najviše 1/48 aviona i 1/35 tenkova i tu je ko metak. Za ove veće stvari koje kolega spominje nije od koristi jer nije dovoljno širok / velik. Znam par kolega koji ih isto koriste i jako su zadovoljni.
Natrag na vrh
Bero

PorukaUpisano: Pon Velj 22, 2010 9:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Takva kliješta imam i ja. To su tzv. flachzange. Doduše ne od Tamiye nego neka noname, Pevec type, i ja ih sad koristim. Tu su isto tako neophodne it tzv. rundzange za polukružno savijanje.
Natrag na vrh
The Best

Član od: 11 Sij 2010
PorukaUpisano: Pon Velj 22, 2010 10:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bero Napisao/la:
Takva kliješta imam i ja. To su tzv. flachzange. Doduše ne od Tamiye nego neka noname, Pevec type, i ja ih sad koristim. Tu su isto tako neophodne it tzv. rundzange za polukružno savijanje.

Gdje ima za nabaviti ta dvoja klješta i koja ima je cijena,mislim na te no name?
Natrag na vrh
Bero

PorukaUpisano: Pon Velj 22, 2010 10:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma ta kliješta (zange) imaš u bilo kojoj specijaliziranoj trgovini za elektroniku tipa Chipoteka. Te alate elektroničari naviše i koriste. Imaš i u nekim hobby shopovima. npr. Chemaco u Vukovarskoj
Natrag na vrh
Bumble bee
Moderator
Član od: 23 Jul 2006
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Velj 23, 2010 12:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bero, ja imam veci model od ovog kojeg si stavio na fotki (ima dvije zatezne glave) i mogu reci najbolja stvar u koju sam ikada investirao... Taj alat od The Small Shopa je genijalan, vrlo kvalitetno napravljen i podosta masivan... ovaj s dvije glave ti ima i na gornjoj ploci jigove za shermanove stitnike za lampe i jos svasta... Uglavnom ako kupujes toplo preporucam (imas fotku tog alata u temi Nagmachon)
P-51

PorukaUpisano: Uto Velj 23, 2010 8:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bero Napisao/la:

Moš stavit slikicu kakvu, ja sam priličan papak za alate sveukupno gledajući???
Natrag na vrh
The Best

Član od: 11 Sij 2010
PorukaUpisano: Uto Velj 23, 2010 9:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

P-51 Napisao/la:

Moš stavit slikicu kakvu, ja sam priličan papak za alate sveukupno gledajući???

Pogledao sam na netu,nisi jedini,a pogotovo me bune ti njemački izrazi za alat.

KLIK
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Uto Velj 23, 2010 9:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

flahcange, cvikcange itd itd Smile

baš nešto razmišljam o tome altau za savijanje PE dijelova, to nebi bio problem odraditi na CNC glodalici! Exclamation
Natrag na vrh
st999

Član od: 19 Stu 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Uto Velj 23, 2010 9:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=14945

Meni su ova klišta zakon, cijena smiješna.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
barakuda

Član od: 22 Sij 2007
Mjesto: ST
PorukaUpisano: Uto Velj 23, 2010 11:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja ti imam baš taj koji si stavio i mogu reći da sam s njim prezadovoljan. Svakako isplativa investicija.
Natrag na vrh
Bero

PorukaUpisano: Uto Velj 23, 2010 11:47 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja baš imam neka jeftina kliješta kao sa stranice koje je naveo kolega st999
rundzange:http://www.uvelin.com/?page=shop/flypage&product_id=2821&category_id=a29a254c58fbaf8e541c01aa007af618&
i
flachzange:http://www.uvelin.com/?page=shop/flypage&product_id=2822&category_id=a29a254c58fbaf8e541c01aa007af618&
Do sada sam sve mogao sa njima uraditi. Nisu to bili neki prezahtjevni poslovi, ali su mi oduzeli dosta vremena.
Ali ako Bumble bee i barakuda tvrde da je taj alat za jetkovinu toliko vrijedan onda je sve jasno.

Mariok ako imaš pristupa obradi na cnc glodalici, probaj i eto ti dobar biznis. Te stvari su nisu baš jeftine, a i nema ih previše na tržištu.
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Uto Velj 23, 2010 11:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pa radim u Strojnoj obradi Smile
a i taj gornji aluminijski bi bila fina vježba u 3D, samo možda da mi je koja slika više i dimenzije ugrubo Cool
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma