Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

T-34 "STZ" & 76 '43, 1:35 Update 2
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
T34
Gost
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 1:06 am    Naslov poruke: T-34 "STZ" & 76 '43, 1:35 Update 2 Citiraj ovaj komentar

Jedan stariji projekt koji nadam se zaslužuje da bude u projektima u radu, barem mislim.
Ima dosta da je kutija otvorena no neke stvari su me prilično smetale a rješenje se pojavilo tek pojavom novijih Dragon izdanja iz T-34 serije.
Naime, mada je Dragon izbacio staljingradski T-34 (i to čak dvije verzije) maketa se prodavala samo u Japanu (Cyberhobby) i vrlo kratko je bila nabavljiva preko interneta.
„Zvezda“ ni približno nije bila blizu onog što je trebalo da predstavlja, čak i ako se zanemari ukupan loš kvalitet makete. Dragonovo izdanje T-34 '42 ( zavoda 112) sa hrpom suvišnih dijelova konačno je pružilo priliku napraviti točan trup kasnog T-34 iz pogona „Staljingradskog traktorskog zavoda“ kakav je bio u trenutku kada je proizvodnja prekinuta.
Da skratim; zadnja ploča i poklopac otvora za pristup transmisiji ostali su starog tipa kao i poklopac mrežica motora, no nove jednostavnije bočne rešetke hlađenja (jedna od konstrukcijski slabih točaka T-34) motora te novi periskopi i poklopac vozača, nova pozicija (sada jednog) fara uklopljene su u dizajn staljingradske Tridesetčetvorke.
Kotači ( putni i ljenivac) su lišeni gumene obloge usred nedostatka gume i pojednostavljenja proizvodnje, te gotovo svi kasni primjerci u STZ-u isključivo nose ovaj tip, bez zamjene barem prvog i zadnjeg kotača što je bila česta praksa u ostalih proizvođača ili na mirnijim sektorima fronte.
Zvezdini kotači mogu proći, no ne baš i asimetrične kape kotača, no tu uskače „Formočka“ dajući svih svojih 10 komada, te se sada konačno može sastaviti pristojna maketa. Zvezdina kupola sa karakterističnom ukošenom njuškom ostaje a po potrebi ću presaditi sve što mogu sa Dragonove iz 112 / Sormovo.

Dakle snage udružuju ove četiri makete, imam ih duple ionako.

Za početak ne sviđaju mi se varovi koji obzirom da su dio dijelova koji naliježu na trup, često ostaju malo u zraku. Pa neću kitati valjda oko varova? Stoga sam ih odstranio a potrebne su i neke male izmjene…

Morao sam rezati amortizere kako bi nasjela Zvezdina kupola, koja inače paše savršeno.

Postavio sam rešetke hlađenja, prednju ploču s čijim nalijeganjem je bilo problema (iznenađujuće) te pobrusio plastične surogate kopči za učvršćivanje rezervnih članaka / umetaka za snijeg na boku vozila.
Plastični pokrov mrežice motora sam izrezao i sad ide fina obrada…

Mrsku jetkovinu koristiti ću minimalno, ovdje je to skoro blasfemija.
Iskreno da kažem, ako me nekorištenje jetkovine čini bijednim prosjekom, neka tako bude, ionako nisam dorastao natjecateljskom standardu. Ima važnijih stvari na maketi od remenja alata i detaljnih šarki alatnih kutija koje kad ekipa poboja (često pretamno) morate tražiti povećalom a uzima vremena i živaca.

Umoran sam od loših maketa i iako nije zasad išlo onoliko glatko koliko sam očekivao, rad sa Dragonom je zbilja milina.
Živjeli, nadam se do skorog updatea!

T34: poruka promijenjena dana: Ned Lip 06, 2010 1:37 am; prepravljeno ukupno 4 puta
Natrag na vrh
Bero

Član od: 28 Pro 2008
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 1:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa ti stvarno imaš Dragonovih trupova na bacanje.
Ja sam pristalica da se ne štedi na projektima. Ako treba izmesariti par Dragona i Tamiya da bi dobio jednu maketu koju stvarno želiš, neka i bude tako.
Bolje jedan prekrasan uradak nego pet skupih kutija u ormaru.
Gusjenice su masterklub?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
T34
Gost
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 1:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dragi Bero, tvoj me rad inspirira i nastojati ću ga biti dostojan.
Da, gusjenice su MasterKlub, malo čudan uzorak (zanimljivo Dragon ga daje u kutiji sa Formočkom) no bio je navodno čest kod STZ. Imam alternative na bacanje, no nek bude ovaj.

Bio bi licemjeran kad bi sad rekao "ko šiša tri Dragona"...no, jedan će da opsluži tri makete; ovu, zatim partizanski T-34/85 za GB (dvodijelna kupolica zapovjednika, kotači itd) te će trup dati za T-34/76 isto u GB.
Kad se zagrebe ispod površine i vidi što se sve dobije, a MagicTrack prodam za lihvarsku svotu Very Happy, računica je već ljudskija Very Happy .
Natrag na vrh
barakuda

Član od: 22 Sij 2007
Mjesto: ST
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 2:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ajde napokon jedna Dragonova tetka od svih tih pustih ti Dragona u stashu. Je da je hibrid sveg i svačeg ali napokon si se libera te Zvezde. Pusti semantiku na stranu. Wink
S guštom ću pratit ovaj rad.
Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 10:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne sumnjam u vrhunski završetak projekta. Do tada pratim sa velikim zanimanjem Very Happy
Natrag na vrh
Minesweeper

Član od: 21 Sij 2007
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 12:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo pratim s guštom Very Happy
Natrag na vrh
momcha

Član od: 24 Tra 2008
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 12:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kod svakog tvog projekta me odusevljava kolicina informacija i detalja kojima pridajes paznju.Ovo ce sigurno biti jos jedan fantastican model.Interesuje me,jer i ja imam par modela T34(nesto Zvezde,nesto Dragona),da li su za ovaj konkretno model Zvezdine 34-ke potrebne drasticne dorade i za koji deo fronta bi ovakva iz kutije mogla da se napravi?
Natrag na vrh
Andrej

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 1:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

gledam sa velikim zanimanjem Very Happy
Natrag na vrh
T34
Gost
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 1:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dragi Momcha, hvala, nije to nešto posebno.

Evo ovako, za beskompromisno točan STZ T-34 treba ti kupola Zvezdinog modela, sa čisto kozmetičkim dodacima, generalno je točna osim topnikovog periskopskog nišana koji je predebeo i relativno netočan, mada može proći. Na šarkama poklopca posade treba dodati po tri trokutasto postavljena bolta. Miliput ne škodi naravno, jer su varovi na spoju mantleta očajni.
Treba ti Dragon "Krasnoje Sormovo" pod obvezno, jer sadrži točne dijelove stražnje gornje i donje ploče i rani tip poklopca motora te razne elemente trupa poput spremnika goriva starog tipa (kao na BT, ona 4 na trupu, mada nisu često nošeni pogotovo u STZ, obično su ih nosili zapovjedni tenkovi), razne druge dijelove, oblikom točan far, te naravno sve ono što je u Dragona svjetlosne godine bolje od Zvezde. Pripazi na raspored nekih stvari koji se razlikuje od kasnijih T-34.
Također, ja na ovom nisam često vidio sirenu pa je neću ni stavljati, kao ni antenu radio uređaja već samo njeno postolje.
Evo uskoro update, baš radim na kupoli, pa ćeš vidjeti u hodu...

Što se tiče original Zvezdine makete, ne znam što bi ona trebala da bude. Ukošeni mantlet topa isključiva je odlika STZ, koliko znam, a sve ostalo je klasičan trup standardnog modela 1943, pa u ovoj kombinaciji ne ide nikako. Npr. kod STZ-a se može naći i rani model mitraljeskog kućišta bez oklopa, postoji navodno i onaj sa oklopljenim, međutim svi su imali prednju ploču sa novim elementima budućeg modela 1943., te stražnju i elemente trupa poput 1941. Eto.
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 4:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

momcha Napisao/la:
Kod svakog tvog projekta me odusevljava kolicina informacija i detalja kojima pridajes paznju.

Da, metodologija s kojom pristupa svakom svom projektu zaista je vrijedna divljenja!
Natrag na vrh
flick

Član od: 24 Ruj 2007
Mjesto: mjesno
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 4:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a da slozis jednu oob, cisto da vidimo tvoju ljudsku stranu Laughing
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Plavac

Član od: 01 Stu 2009
Mjesto: Novi Sad
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 4:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako interesantno kao i svaki tvoj projekat Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 4:06 pm    Naslov poruke: Re: T-34 "STZ", Zvezda/Dragon 1:35 Citiraj ovaj komentar

T34 Napisao/la:
ionako nisam dorastao natjecateljskom standardu.

Mene čudi da ovo još nitko nije kometirao!? Cool
P-51

Član od: 24 Ožu 2006
Mjesto: Drniš/Šibenik
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 5:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

flick Napisao/la:
a da slozis jednu oob, cisto da vidimo tvoju ljudsku stranu Laughing

Drug Andro je čisto normalan lik, voli puno coffee. Very Happy
Voli i sve što vole mladi. Twisted Evil

A i malo je skroman jer ako njegove tetke nisu za natjecanje onda ga...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site AIM
T34
Gost
PorukaUpisano: Ned Velj 21, 2010 7:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uhvatio još malo vremena za vikend; želim prvo riješiti kupolu pa je onda dalje lako...
Zamijenit ću uglavnom sve varove sa svojima na istoj i ostale efekte...sastrugao sam ih i na mantletu...Ne vidi se dobro na slici ali jako mučno mi je bilo izdubiti sve otvore na mantletu, i dobiti karakterističan oblik otvora za mitraljez...Srećom ispalo je dobro. Bili su samo amorfno zarezani u plastici, no to je još dobro - na T-34/76 '43 (Zvezda GB) nije postojalo ništa, namučio sam se da ih napravim kako treba a greške nije smjelo biti - vrteći Proxonom borer 0.5 taleći plastiku nekako sam uspio.

Enivej, evo to je to za danas, a predstoji presađivanje Dragonog periskopa, gljive ventilacijskog otvora i još nekih stvarčica na gornju ploču kupole!

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 1/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma