Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| ZlatkoB Administrator
 | | Član od: 29 Svi 2006 | | Poruke: 184 | | Mjesto: Zg |
|
Upisano: Uto Velj 09, 2010 8:47 am Naslov poruke: V. Jemeljanenko - " Na surovom ratnom nebu " |
|
|
Knjiga je super i izvrsna je inspiracija za raditi avion , nažalost nedostaju slike konkretnih aviona .
Imam samo jednu sliku i nekoliko interpretacije ( kolor profila) iste .
Dvobojna zeleno-crna shema ili trobojna s obzirom je letio na južnom ratištu ? _________________ Pozdrav Zlatko |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Uto Velj 09, 2010 8:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Čisto OT, di se može nabavit knjiga? _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3476 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Uto Velj 09, 2010 8:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| Samo antikvarijati, knjiga je zbilja ok. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZlatkoB Administrator
|
Upisano: Sri Velj 10, 2010 8:49 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala , na savjetima koje ste mi poslali na PM.
Kad je koja shema postala aktivna mi je poznato .
Zanima me Vaša interpretacija ove fotografije .
Ono što ja zaključujem je da je broj 100 s tamnim rubom - najvjerojatnije bijeli broj s crvenim rubom . Gariski grb kao da je crtan kredom .
Največi problem je sama shema aviona . Fotka je iz 1944 godine , a s obzirom na potrošnju aviona to je najvjerojatnije i godina proizvodnje . Zbog toga bi trebao biti trobojan , ali na fotki djeluje jednobojan pa nisam baš ziher za shemu . _________________ Pozdrav Zlatko |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 10, 2010 10:21 am Naslov poruke: |
|
|
Ima još fotografija tog aviona, a i filmski zapis od par sekundi iz propagandnog filma u kojemu pilot i strijelac sviraju balalajke i pjevaju. Kamuflaža sigurno nije crno/zelena. Ja sam do sad naišao na dvije interpretacije-trobojnu i dvobojnu smeđe/zelenu. Moglo bi se prema vidljivim oblicima kamulaže pokušati naći uzorak kamuflaže, pa ga usporediti sa poznatim tvorničkim NKAP šemama. Izbor se može suziti, jer je ovaj avion sa ranijim tzv. ravnim krilom, a dio šema je apliciran samo na one sa tzv. strelastim krilom.
http://vvs.hobbyvista.com/Markings/NKAP/il2/il2-3colour.htm
Obrub oko broja je sigurno crveni. Neka me isprave znalci za VVS, ali mislim da crno-zelena kamuflaža nemože ni biti, jer je aplicirana samo na početku produkcije Il-2 na jednosjedu varijantu.
http://vvs.hobbyvista.com/Camouflage/il2/il2-cammo.php
Ima već nekoliko maketa ovog "glazbenog" Šturmovika među dovršenim maketama na ovom forumu, pa i to može biti referenca. Inače, zašto bi dotični avion bio iz 1944? Tada bi bilo vjerojatnije da ima strelasto krilo. Mislim da je ta mašina ipak imala dužu uspješnu karijeru, kao i njen vrlo uspješan pilot. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZlatkoB Administrator
|
Upisano: Sri Velj 10, 2010 1:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | Inače, zašto bi dotični avion bio iz 1944? Tada bi bilo vjerojatnije da ima strelasto krilo. Mislim da je ta mašina ipak imala dužu uspješnu karijeru, kao i njen vrlo uspješan pilot.
|
Čitajući knjigu imam dojam da je Jemeljanenko stekao zvjezdani status tek nakon Krima , ta da je fotka nastala u proljeće ili ljeto 1944 . _________________ Pozdrav Zlatko |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Velj 10, 2010 3:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| ZlatkoB Napisao/la: | | Citat: | Inače, zašto bi dotični avion bio iz 1944? Tada bi bilo vjerojatnije da ima strelasto krilo. Mislim da je ta mašina ipak imala dužu uspješnu karijeru, kao i njen vrlo uspješan pilot.
|
Čitajući knjigu imam dojam da je Jemeljanenko stekao zvjezdani status tek nakon Krima , ta da je fotka nastala u proljeće ili ljeto 1944 . | Nisam mislio na datum kad je snimljena fotografija, bolje rečeno kadar izvučen iz gore spomenutog filma, nego na avion kao takav. Obzirom da je imao ravna krila, možda je mašina preživjela duže u borbi... na slici se vide granice tamnijih i svjetlijih područja sive, pa bi se moglo odrediti granice kamuflaže. Možda kolega Ysub ima bolje informacije? _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1826 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Sri Velj 10, 2010 10:59 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | dvobojnu smeđe/zelenu |
Nije postojala...
Ne vjerovati "velikim istraživačima"... _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| YSub
| | Član od: 09 Lis 2006 | | Poruke: 222 | |
|
Upisano: Čet Velj 11, 2010 2:19 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako se ne varam, ta je slika jedna iz niza propagandnih fotki 7.Gšap, navodno iz ljeta 1943. (nisam siguran, no čini mi se da je snimljen i filmić)
još jedna fotka (doduše mizerne kbvalitete i s netočnim opisom ) je na:
http://www.wunderwaffe.narod.ru/Magazine/AirWar/08/Pictures/35.jpg
Iz te dvije fotke nije moguće bogznašto zaključiti, no pokušat ću naći bolje slike.
U "Krylja rodiny" iz '85. avion je prikazan u standardnoj trobojnoj shemi - a u to su vrijeme njihovi profili bili vrlo točni (Grinjuk i ostali crtači su se obavezno konzultirali s muzejem Žukovskog i sl.). Skenirat ću crtež i postati ga ovdje.
---------------------------
dopuna:
na slici s "wunderwaffe" vidi se da taj avion ima raniji oblik krila, te da se radi o standardnoj trobojnoj shemi (varijanta sa svijetlo smeđim vrhom nosa - pogledajte polje svijetle boje na krilu)
u međuvremenu sam skenirao obećano:
http://img63.imageshack.us/img63/4903/il2100.jpg
i sad sam ja zbunjen, jer vrh repa nije standardno obojan - trebao bi biti zelen, a ne tamno siv. Dakle, ili je crtač u tome pogriješio, ili je vrh repa prebojavan. Morat ćeš se odlučiti ...
a još malo za pomoć:
standardne sheme:
http://www.postimage.org/image.php?v=gxhWvwv9
stranica s literaturom za Il-2 (za profile je, nažalost, većina toga neupotrebljiva - "prepisuju" starije crteže sa zapada):
http://www.avialibrary.ru/01/attackers/ussr/ilyushin_sv/index.html
tonovi boja:
http://scalemodels.ru/modules/forum/viewtopic.php?t=6706
a etaloni boja su ovako izgledali (ton boje mora biti u rasponu između dva vrlo slična uzorka):
http://www.postimage.org/image.php?v=TsfcDrr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZlatkoB Administrator
|
Upisano: Pet Velj 12, 2010 8:43 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala kolege ,
Knjiga + vaši savjeti su dovoljni . Dva Iljušina su u radu i nositi će oznake iz 7.Gšap . _________________ Pozdrav Zlatko |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| YSub
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TISO
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 340 | | Mjesto: Kujnce vojvodina Štajerska |
|
Upisano: Pon Velj 15, 2010 7:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Eduard je več poznat po tome što zahebe kamuflažne sheme.
Standarne propisane NKAP šeme iz 1943 i koliko su se jih pridržavali v raznim zavodima (osobito u zavodu 1 i 1 te reprentativne šeme iz ovih zavoda:
http://vvs.hobbyvista.com/Markings/NKAP/il2/il2-3colour.htm
Ovde imaš manju debatu na tu temu:
http://makete.si/viewtopic.php?t=1127&highlight=il2
Fotografija kojoj je obrisan link. Vasilij Emelianenko i Nikolaj Ostapenko pred jednim od aviona. Zvezde su jako interesantne ali jer momentalno nitko ne zna kakva je bila praksa u puku u tom pogledu.... isto je interesantno jako svetla boja na kapotažu motora. Po mom mišljenju ovde se radi o svetlo smeđoj boji AMT-1.
Pojma nemam je'l ovo Emeljanenkov ili koji drugi avion. Gledajuči Kubanke (šubare) očito se radi o vremenu kad je puk operirao na Kubanu:
 _________________ The most important fluids in aviation are coffe and beer. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| YSub
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Velj 18, 2010 4:24 pm Naslov poruke: Gardijski glazbeni šturmivik*100* |
|
|
Postoje ruske knjige s ponekom fotografijom "glazbenoga100".Gardijski orden je ručno slikarskom tehnikom nanešen i djeluje pomalo neuredno.Scena iz ratnoga igranoga filma snimljenoga 1943. u crno-bijeloj tehnici,ima u jednoj sceni lijepo prikazan baš taj jurišnik od pokrivenoga motora,pa preko centroplana krila sve do broja 100 uključivo,i to samo s lijevoga boka.Dobro poznata fotografija od kabine pa obuhvatno do broja 100 izrezivana je u raznim publikacijama na razne načine.U novijim ruskim knjigama vidi se da je broj svježe obojen ravnomjerno s kontrastnim jako tamnim obrubom.Notno crtovlje je svijetlo,jedne tamnoće boje,a crtež šturmovika u nastavku je svijetao ali druge tamnoće boje.Crvena u gardijskoj oznaci ne izgleda isto kao obrub broja 100.Moje skromno viđenje sovjetskog rabljenja boja za premazivanje kovina je taj,da se bijela boja kistom nije baš najbolje dala nanositi.Zato su rabljene sve raspoložive zaštitne boje koje su i tako bile blago pigmentirane samo zato da se lakše razlikuju.Bile su dosta blizu bijeloj boji,pa se te boje rabilo i na onim legendarnim lovcima za koje mislimo da su bili sa žutim brojevima,munjama,obrubima zvijezda itd.Ne mogu to dokazati,ali slično je i kod Luftwaffe taktiča žuta RLM 04 koja je rado odpadala i djelovala neuredno,pa je po meni rabljena za"uredna" obojenja žuta za oznaku benzina RLM 27.
Šturmovik je u bojama,slabo vidljivog kontrasta u 3 gornje boje,ili su popravljane s jednom od raspoloživih boja.Krilo je od trupa do elerona ravne crte,što bismo rekli,da ima ranije drveno krilo.Možda je rabljena smo bijela boja različite gustoće,pa je osušena i različite prozirnosti,a možda je samo jedna od boja bijela,a ostale kao što opisah.Možda je i više crvenih rabljeno ,a možda i crna.
Upitajte Grumfa za pojedinosti i interpretacije,kao i naziv ratnog filma.
Pozdrav svim šturmovicima! _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| YSub
|
Upisano: Pet Velj 19, 2010 1:19 am Naslov poruke: |
|
|
već sam bio odlučio da je dovoljno mojih komentara na ovu temu, no vidim da se kolega dragisa1956 ozbiljno trudi zbuniti čitaoce
| Citat: | | Moje skromno viđenje sovjetskog rabljenja boja za premazivanje kovina je taj,da se bijela boja kistom nije baš najbolje dala nanositi.Zato su rabljene sve raspoložive zaštitne boje koje su i tako bile blago pigmentirane samo zato da se lakše razlikuju.Bile su dosta blizu bijeloj boji,pa se te boje rabilo i na onim legendarnim lovcima za koje mislimo da su bili sa žutim brojevima,munjama,obrubima zvijezda itd. |
Ma koje su to zaštitne boje bile blago pigmentirane? Čemu bi služile?
"Zaštitnim bojama" smatraju se maskirne (kamuflažne) boje. Zaštitni premazi (primer) su drugo - a ni oni baš nisu bili "blago tonirani" (a ne "blago pigmentirani", jer bi to značilo da imaju vrlo malu količinu pigmenta, odnosno da je boja de facto providna).
Što se tiče sovjetskih boja, pogledaj linkove koje sam postavio - danas više uopće nije upitno koje su se boje koristile i koji su im bili tonovi; treba se samo potruditi čitati rusku literaturu (i sajtove). Nije baš bilo mnogo boja "dosta blizu bijeloj", a '43. se nije koristila nijedna od njih.
K tome, od '41. žuta nije korištena za iole uočljivije oznake na avionima, da ih se zabunom ne bi smatralo njemačkim letjelicama (zbog taktičkih oznaka Luftwaffe).
Zvijezde nisu imale žuti obrub.
| Citat: | | Možda je i više crvenih rabljeno |
Bila je samo jedna crvena; odnosno, jedan pigment. Za "reljefne" ("kremaljske") zvijezde ona se miješala s crnom. Na slikama ovako loše kvalitete doista ne možeš tvrditi da je crvena miješana.
Ono što se često gubi iz vida je da debljina namaza (odnosno, providi li se boja podloge) utječe na ton boje.
| Citat: | | Notno crtovlje je svijetlo,jedne tamnoće boje,a crtež šturmovika u nastavku je svijetao ali druge tamnoće boje.Crvena u gardijskoj oznaci ne izgleda isto kao obrub broja 100. |
Jasno se vidi da je avion "stripovski" nacrtan kistom, jasnim potezima i čak bez ispunjavanja ploha. Naravno da je gustoća premaza manja, odnosno da se vidi i boja pozadine.
| Citat: | | Ne mogu to dokazati,ali slično je i kod Luftwaffe taktiča žuta RLM 04 koja je rado odpadala i djelovala neuredno,pa je po meni rabljena za"uredna" obojenja žuta za oznaku benzina RLM 27. |
Boja kao kemijsko sredstvo sastoji se od veziva, otapala, bojila (pigmenta) i dodataka. RLM 04 i RLM 27 su tonovi boje. Ton boje određen je pigmentom (odnosno mješavinom pigmenata). Adhezija uz podlogu ovisi o vezivu.
A za dalje, molim čitati Ruse ...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|