Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Puška Carcano M91 i M38 u NDH?
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Markus

Član od: 18 Kol 2008
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Pet Ruj 12, 2008 9:16 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I šta je bilo s njom na kraju?

Hooah!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site AIM Yahoo Messenger MSN Messenger
chemical_ali
Gost
PorukaUpisano: Pet Ruj 12, 2008 9:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Markus Napisao/la:
I šta je bilo s njom na kraju?

ja je htio odnijet doma kod sebe i očistit je i zadržat,a ovaj moj prijatelj se usr..o u gaće kad smo je iz zemlje izvukli i nije htio da je ponesemo nego je krele sve svojoj staroj rekao.ona zvala štrumfove i rekla di smo je ostavili i ode puška sa štrumfovima....i on i danas misli da je dobro postupio....a šta ćeš....pussy always stays a pussy Laughing Evil or Very Mad !!!
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Pet Ruj 12, 2008 10:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kemijski...a i sam znaš da je dobro postupio bez obzira na sve. Wink

Imao sam prilike zveknut' par komada iz te praćke...u metu, naravno...na osječkom Pampasu, naravno...znači sve legalno, naravno...uglavnom, bila mi je dosta udobna za gađanje...lagana...slab trzaj (skoro upola slabiji od M-48 )...remen se da fino zategnuti na lijevoj ruci...no, na 100 metara se rasula u krugu od skoro 20-ak cm (za usporedbu, M-48 se raspe na krug od 2-3 cm, a Mauserka i Mosin-Nagan još manje...dokazano)...a slika pogodaka na 300 metara je takva da čovjek nije siguran treba li plakati ili se smijati...jer je širi od pola metra (M-48 oko 8-9 cm, a Mauserka i Mosin-Nagan oko 6-7).

Naravno, svi se ovi rezultati odnose na standardne masovno proizvođene (čitaj: ne baš kvalitetne i ne baš vrhunski precizne) puške koje NISU raštimane i izraubane ratnom uporabom i neprimjerenim održavanjem i/ili skladištenjem.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
radnić

Član od: 15 Svi 2007
PorukaUpisano: Čet Ruj 18, 2008 1:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zato su talijani i smislili onu boesno dugačku(fucile 91),vidljivu na slici. inače sliko sam je u jednoj birtiji,u crnoj gori,na orijenu. nije uopće tako loša,čak vjerujem da bi mogla konkurirat i m48 ili 98k na 300 metara. navodno su je i dužili samo određeni vojnici koji su se prije toga iskazali kao dobri strjelci na vježbama. metak je ipak zastario u odnosu na 7.92,ali nije ni loš,pogotovo za lov. ima ih nekoliko registriranih u đakovu.

Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Čet Ruj 18, 2008 9:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U SLO bijela garda ili seljačka antikomunistička milicija je navodno koristila francuske "dugačke" puške Lebel.
Kakva je to bila puška u usporedbi sa ondašnjom konkurencijom?

Josip
radnić

Član od: 15 Svi 2007
PorukaUpisano: Pon Ruj 22, 2008 5:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

to je bila puška za rovovsko ratovanje ww1,a ne za drugi svjetski rat. pogotovo za obračune s gerilcima po nepristupačnim terenima. sama puška je bila dosta dobra,ali ne za taj način ratovanja. mislim da je to prava puška s municijom na bezdimni barut. bilo ih je dosta na ovim prostorima,srbi su ih koristili u prvom ratu,pa su valjda poslje raspodjeljene po cjeloj kraljevini dok nije došao m24(a on je došao relativno kasno,gotovo pred sam rat). ja sam osobno samo dva puta čuo da neko prodaje tu pušku,jedan je tražio bolesnih 1000 eura i jedan je bio za cca 500 eura,mda je i to puno. puške nisu toliko česte,ali zato njihovih bajoneta ima dosta. a i bajonete su im dosta skupe i dosta interesantne.
kropaček

Član od: 05 Velj 2010
PorukaUpisano: Pon Velj 08, 2010 9:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima,
da li tko ima ili zna gdje bi se moglo nabaviti drvo za Carcano Mod.91 (per Cavalleria)? Imam tu pušku još kad sam bio dijete. Stara hrđava puška koja mi je služila kao igračka. Sada kad imam malo više pameti rado bih je malo sredio. Ako tko ima drvene dijelove bio bih zahvalan!

Lovre
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma