Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Grunf Moderator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 5144 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Pro 10, 2009 10:42 am Naslov poruke: |
|
|
| T34 Napisao/la: | | Nažalost nemam - ali vjeruj mi 100% , sjećam se snimaka sa TV-a jer sam i sam ostao iznenađen da je M4 (vjerojatno A4 trup, i onaj čudan spoj kupole sa dugim 76 mm topom kakav je koristila JNA) korišten u akciji, bio je SMB i imao je plavom bojom ukrštena 4 C na boku. Toga se jako dobro sjećam, inače iz "Oluje" 1995. godine. | Zar nije jedan takav "križanac" upotrijebljen od strane HVO u prvim borbama oko Kupresa? Kupres je u Bosni, ali su u pitanju isto hrvatske vojne postrojbe. Nisam neki veliki poznavatelj raznih varijanti Shermanna, pa možda griješim. Sjećam se da se u to vrijeme pronjela glasina kao Hrvati na Kupresu imaju "Leoparda", a ne televiziji se u jednom prilogu na kratko moglo vidjeti nešto što je izgledalo kao preuređeni Shermann sa 76mm topom. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Čet Pro 10, 2009 11:27 am Naslov poruke: |
|
|
A da to možda što ste vidjeli nije bio M-36 jackson? _________________ Miroslav-Makos |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Moderator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 5144 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Pro 10, 2009 12:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Miros Napisao/la: | | A da to možda što ste vidjeli nije bio M-36 jackson? | Najvjerojatnije si u pravu za ovoga sa Kupresa. Trebalo bi negdje vidjeti snimku, jer je dotični tenk bio maskiran i mislim da je imao montirane nekakve dodatne ploče ili nešto slično. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 1356 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Pro 10, 2009 12:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Miros Napisao/la: | | A da to možda što ste vidjeli nije bio M-36 jackson? | Najvjerojatnije si u pravu za ovoga sa Kupresa. Trebalo bi negdje vidjeti snimku, jer je dotični tenk bio maskiran i mislim da je imao montirane nekakve dodatne ploče ili nešto slično. |
Taj za kojeg su neprijatelji mislili da je Leopard je u stvari T-55 4-te gardijske brigade, obložen gumenim pločama oko kupole i gusjenica i njemačkim križem na kupoli!
http://img.photobucket.com/albums/v399/OkoII/vojKn.jpg _________________ "It's not the size of the dog in the fight, it's the size of the fight in the dog."
- Mark Twain
MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1116 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Čet Pro 10, 2009 9:40 pm Naslov poruke: |
|
|
I prije su mislili da imamo Leoparde. Naime...neprijateljska je propaganda počela širiti priču kako nam je Njemačka poslala Leoparde kao vojnu pomoć...da bi pojačala psihološku poveznicu između moderne Hrvatske i NDH...kao eto...Njemačka nam pomaže protiv njih...kao i prije 60 godina. Naravno da ništa od toga nema nikakve veze s istinom. Tu su laž naši prihvatili kao svojevrsnu urbanu legendu...iako ju naši mediji nikada nisu podržali i nigdje nisu spomenuli nikakve Leoparde. Čak je kružila priča kako je u tunelu Učka skriveno 50 Leoparda koji će biti uporabljeni u budućoj operaciji oslobađanja okupiranih teritorija.
Posljedica te neprijateljske propagande je bila upravo suprotna ciljanoj. Istina...pomogla je učvrstiti tu njihovu psihološku poveznicu moderne Hrvatske s NDH i ZNG-a, odnosno HV-a s ustaškom vojnicom...no, ujedno je povećala osjećaj straha i nesigurnosti pred tim "novim ustašama" koji imaju "Leoparde" pomoću kojih će pregaziti Krajinu jer su ti "Leopardi" "neuništivi". S naše je strane ta priča dizala moral i vjeru u pobjedu...a ukupan je dojam pojačavan time što se priča nikada nije ni pokušala službeno demantirati...kao i materijalnim dosjetkama poput ove koju su izveli tenkisti 4. gardijske. _________________ "U ratu nije cilj poginuti za domovinu...već navesti onog drugog gada da pogine za svoju."
George S. Patton
(manjina) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sirko
 | | Član od: 09 Pro 2009 | | Poruke: 116 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 284 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pet Sij 01, 2010 8:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| sirko Napisao/la: | http://hr.wikibooks.org/wiki/Domovinski_rat/Sadr%C5%BEaj/Vojne_operacije_hrvatske_vojske/Bitka_za_vojarne
U vrijeme početka rata, Hrvatske su snage imale kroničan nedostatak opreme. Procjene govore o tenkovskoj snazi od jadnih 15 tenkova (glavnina iz 2. svjetskog rata: američki M4 Shermani i sovjetski T-34 tenkovi), protiv skoro 2000 tenkova JNA. |
Ta wikipedia je strašna!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| slider
 | | Član od: 22 Tra 2007 | | Poruke: 1438 | | Mjesto: iza ormara |
|
Upisano: Pet Sij 01, 2010 10:01 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | | sirko Napisao/la: | http://hr.wikibooks.org/wiki/Domovinski_rat/Sadr%C5%BEaj/Vojne_operacije_hrvatske_vojske/Bitka_za_vojarne
U vrijeme početka rata, Hrvatske su snage imale kroničan nedostatak opreme. Procjene govore o tenkovskoj snazi od jadnih 15 tenkova (glavnina iz 2. svjetskog rata: američki M4 Shermani i sovjetski T-34 tenkovi), protiv skoro 2000 tenkova JNA. |
Ta wikipedia je strašna!  |
nema boljeg izvora informacija od vikipedije, nista drugo ti ne treba.......  _________________ maketarus domesticus vulgaris
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| sirko
 | | Član od: 09 Pro 2009 | | Poruke: 116 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pet Sij 01, 2010 10:32 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ja imam pouzdane informacije od nekih pripadnika sinjske 126.dp da su uporabi bila 2-3 shermana |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 385 | |
|
Upisano: Sub Sij 02, 2010 3:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Shermani nisu baš našli široku primjenu u HV-u najviše zbog slabog topa. Dosta su korištene samohotke M-36 i ponegdje M-18. _________________ MAK REOPLAN Split
Ponosan tata od 03.03.2009. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 284 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Sub Sij 02, 2010 4:01 pm Naslov poruke: |
|
|
| sirko Napisao/la: | | Ja imam pouzdane informacije od nekih pripadnika sinjske 126.dp da su uporabi bila 2-3 shermana |
I ja. Samo nikako da iskopam negdje fotku. A maketa već čeka.
No da citiram poznatog mislioca Gargamela "Iskopat ću je pa makar to bilo zadnje što ću učiniti u životu..." |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Remy
 | | Član od: 29 Ruj 2008 | | Poruke: 45 | |
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 10:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Na youtube postoje snimke "Sinjskih Shermana", koji su uspješno "zamaskirani" u M36 i M18. Ali sretno u potrazi za M4.  _________________ "Whatever is worth doing at all is worth doing well." |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dekybomber
 | | Član od: 11 Jul 2006 | | Poruke: 767 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Ned Velj 07, 2010 11:40 pm Naslov poruke: |
|
|
negdje 92.god.bio sam u par navrata u firmi koja se zvala autoreperatura kod nas u Osijeku,bili su specijalizirani za popravke civilnih i vojnih autobusa,kamiona....već čega,mislim da sada više ne postoje,uglavnom jednom prilikom kada sam bio tamo bio je M4 na servisu sa skinutim gusjenicama i rastavljenim prednjim pogonskim točkom,baš isti taj je bio stajao stajao do prije 3-4 god.kod jednog vojnog skladišta blizu OS,samo mu je kupola bila skinuta,a di je sad,vjerovato izrezan... _________________ Every minute I stay in this room,I get weaker,and every minute Charlie squats in the bush,he gets stronger... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 385 | |
|
Upisano: Pon Velj 08, 2010 12:44 am Naslov poruke: |
|
|
U Splitu je duuugo vremena u vojarni Visoka, koja danas ne postoji bio jedan Sherman, ali onaj za izvlačenje. _________________ MAK REOPLAN Split
Ponosan tata od 03.03.2009. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|