Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Hv Sherman?
Idi na stranicu Natrag  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Grunf
Moderator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Pro 10, 2009 10:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

T34 Napisao/la:
Nažalost nemam - ali vjeruj mi 100% , sjećam se snimaka sa TV-a jer sam i sam ostao iznenađen da je M4 (vjerojatno A4 trup, i onaj čudan spoj kupole sa dugim 76 mm topom kakav je koristila JNA) korišten u akciji, bio je SMB i imao je plavom bojom ukrštena 4 C na boku. Toga se jako dobro sjećam, inače iz "Oluje" 1995. godine.
Zar nije jedan takav "križanac" upotrijebljen od strane HVO u prvim borbama oko Kupresa? Kupres je u Bosni, ali su u pitanju isto hrvatske vojne postrojbe. Nisam neki veliki poznavatelj raznih varijanti Shermanna, pa možda griješim. Sjećam se da se u to vrijeme pronjela glasina kao Hrvati na Kupresu imaju "Leoparda", a ne televiziji se u jednom prilogu na kratko moglo vidjeti nešto što je izgledalo kao preuređeni Shermann sa 76mm topom.

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Čet Pro 10, 2009 11:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A da to možda što ste vidjeli nije bio M-36 jackson?
Grunf
Moderator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Pro 10, 2009 12:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Miros Napisao/la:
Najvjerojatnije si u pravu za ovoga sa Kupresa. Trebalo bi negdje vidjeti snimku, jer je dotični tenk bio maskiran i mislim da je imao montirane nekakve dodatne ploče ili nešto slično.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Čet Pro 10, 2009 12:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Miros Napisao/la:
Najvjerojatnije si u pravu za ovoga sa Kupresa. Trebalo bi negdje vidjeti snimku, jer je dotični tenk bio maskiran i mislim da je imao montirane nekakve dodatne ploče ili nešto slično.

Taj za kojeg su neprijatelji mislili da je Leopard je u stvari T-55 4-te gardijske brigade, obložen gumenim pločama oko kupole i gusjenica i njemačkim križem na kupoli!

http://img.photobucket.com/albums/v399/OkoII/vojKn.jpg

MAK "Reoplan"
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
PorukaUpisano: Čet Pro 10, 2009 9:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I prije su mislili da imamo Leoparde. Naime...neprijateljska je propaganda počela širiti priču kako nam je Njemačka poslala Leoparde kao vojnu pomoć...da bi pojačala psihološku poveznicu između moderne Hrvatske i NDH...kao eto...Njemačka nam pomaže protiv njih...kao i prije 60 godina. Naravno da ništa od toga nema nikakve veze s istinom. Tu su laž naši prihvatili kao svojevrsnu urbanu legendu...iako ju naši mediji nikada nisu podržali i nigdje nisu spomenuli nikakve Leoparde. Čak je kružila priča kako je u tunelu Učka skriveno 50 Leoparda koji će biti uporabljeni u budućoj operaciji oslobađanja okupiranih teritorija.

Posljedica te neprijateljske propagande je bila upravo suprotna ciljanoj. Istina...pomogla je učvrstiti tu njihovu psihološku poveznicu moderne Hrvatske s NDH i ZNG-a, odnosno HV-a s ustaškom vojnicom...no, ujedno je povećala osjećaj straha i nesigurnosti pred tim "novim ustašama" koji imaju "Leoparde" pomoću kojih će pregaziti Krajinu jer su ti "Leopardi" "neuništivi". S naše je strane ta priča dizala moral i vjeru u pobjedu...a ukupan je dojam pojačavan time što se priča nikada nije ni pokušala službeno demantirati...kao i materijalnim dosjetkama poput ove koju su izveli tenkisti 4. gardijske.

George S. Patton

(manjina)
Natrag na vrh
sirko

Član od: 09 Pro 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Sij 01, 2010 7:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://hr.wikibooks.org/wiki/Domovinski_rat/Sadr%C5%BEaj/Vojne_operacije_hrvatske_vojske/Bitka_za_vojarne

U vrijeme početka rata, Hrvatske su snage imale kroničan nedostatak opreme. Procjene govore o tenkovskoj snazi od jadnih 15 tenkova (glavnina iz 2. svjetskog rata: američki M4 Shermani i sovjetski T-34 tenkovi), protiv skoro 2000 tenkova JNA.
Natrag na vrh
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Pet Sij 01, 2010 8:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

sirko Napisao/la:
http://hr.wikibooks.org/wiki/Domovinski_rat/Sadr%C5%BEaj/Vojne_operacije_hrvatske_vojske/Bitka_za_vojarne

U vrijeme početka rata, Hrvatske su snage imale kroničan nedostatak opreme. Procjene govore o tenkovskoj snazi od jadnih 15 tenkova (glavnina iz 2. svjetskog rata: američki M4 Shermani i sovjetski T-34 tenkovi), protiv skoro 2000 tenkova JNA.

Ta wikipedia je strašna! Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
slider

Član od: 22 Tra 2007
Mjesto: iza ormara
PorukaUpisano: Pet Sij 01, 2010 10:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tomo Napisao/la:
sirko Napisao/la:

Ta wikipedia je strašna! Very Happy

nema boljeg izvora informacija od vikipedije, nista drugo ti ne treba....... Twisted Evil
sirko

Član od: 09 Pro 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pet Sij 01, 2010 10:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja imam pouzdane informacije od nekih pripadnika sinjske 126.dp da su uporabi bila 2-3 shermana
Natrag na vrh
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
PorukaUpisano: Sub Sij 02, 2010 3:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Shermani nisu baš našli široku primjenu u HV-u najviše zbog slabog topa. Dosta su korištene samohotke M-36 i ponegdje M-18.
Tomo

Član od: 06 Stu 2005
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Sub Sij 02, 2010 4:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

sirko Napisao/la:
Ja imam pouzdane informacije od nekih pripadnika sinjske 126.dp da su uporabi bila 2-3 shermana

I ja. Samo nikako da iskopam negdje fotku. A maketa već čeka.

No da citiram poznatog mislioca Gargamela "Iskopat ću je pa makar to bilo zadnje što ću učiniti u životu..."
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Remy

Član od: 29 Ruj 2008
PorukaUpisano: Ned Velj 07, 2010 10:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na youtube postoje snimke "Sinjskih Shermana", koji su uspješno "zamaskirani" u M36 i M18. Ali sretno u potrazi za M4. Smile
dekybomber

Član od: 11 Jul 2006
PorukaUpisano: Ned Velj 07, 2010 11:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

negdje 92.god.bio sam u par navrata u firmi koja se zvala autoreperatura kod nas u Osijeku,bili su specijalizirani za popravke civilnih i vojnih autobusa,kamiona....već čega,mislim da sada više ne postoje,uglavnom jednom prilikom kada sam bio tamo bio je M4 na servisu sa skinutim gusjenicama i rastavljenim prednjim pogonskim točkom,baš isti taj je bio stajao stajao do prije 3-4 god.kod jednog vojnog skladišta blizu OS,samo mu je kupola bila skinuta,a di je sad,vjerovato izrezan...
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Velj 08, 2010 12:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U Splitu je duuugo vremena u vojarni Visoka, koja danas ne postoji bio jedan Sherman, ali onaj za izvlačenje.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2
Stranica 2/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma