Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| budvaa
| Član od: 13 Lip 2008 | Poruke: 107 | |
|
Upisano: Čet Velj 04, 2010 10:40 pm Naslov poruke: |
|
|
uvjek postoje finese
bilo daje kit ili drfovix sa piljevinom ili nesto trece . pa treba nam vremana ali otkricemo i to trece |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| crni gusar
| Član od: 27 Lip 2009 | Poruke: 59 | Mjesto: Kraljevo |
|
Upisano: Čet Velj 04, 2010 11:15 pm Naslov poruke: |
|
|
he,he nema tu neke posebne nauke,prva i osnovna stvar je da oplatu moras uraditi sto je moguce bolje,tj da letvice sto bolje legnu jedna uz drugu,bez ikakvih rupa izmedju(to se nazalost postize velikim brojem uradjenih oplata),kvalitetnim drvetom i obradom istog,a te sitne male rupice i prelazi se naravno popunjavaju lepkom i strugotinom dok smirglamo,nije to nikakva tajna. Ja git koristim iskljucivo ako radim neku maketu u boji koja ima neke odredjene prelaze koje se nemogu lepo izvuci letvicama(jedrilice npr). A ponovio sam par puta,ne mora da znaci da se gituje svaka farbana maketa,to nikako,stvar je u nacinu rada i u bojamai lakovima koje koristite... oduzi ga ja..... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| budvaa
| Član od: 13 Lip 2008 | Poruke: 107 | |
|
Upisano: Čet Velj 04, 2010 11:19 pm Naslov poruke: |
|
|
crni gusar Napisao/la: | he,he nema tu neke posebne nauke,prva i osnovna stvar je da oplatu moras uraditi sto je moguce bolje,tj da letvice sto bolje legnu jedna uz drugu,bez ikakvih rupa izmedju(to se nazalost postize velikim brojem uradjenih oplata),kvalitetnim drvetom i obradom istog,a te sitne male rupice i prelazi se naravno popunjavaju lepkom i strugotinom dok smirglamo,nije to nikakva tajna. Ja git koristim iskljucivo ako radim neku maketu u boji koja ima neke odredjene prelaze koje se nemogu lepo izvuci letvicama(jedrilice npr). A ponovio sam par puta,ne mora da znaci da se gituje svaka farbana maketa,to nikako,stvar je u nacinu rada i u bojamai lakovima koje koristite... oduzi ga ja..... |
nilo bi pohvalno da ga cesce oduzis . jer ima mnogo nas kojima trebaju savjeti |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Ozzy80
| Član od: 26 Sij 2010 | Poruke: 25 | |
|
Upisano: Pet Velj 05, 2010 7:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Danas sam pricao sa jednim covekom koji radi makete u flasi i rekao mi je da kod oplate bitno je samo da smirglam svaku koju lepim tako da jedna sto bolje na drugu legne i da ako dobro ismirglam posle trebam samo da je prefarbam.  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| crni gusar
|
Upisano: Pet Velj 05, 2010 7:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa ti inace moras svaku letvicu da osmirglas pre lepljenja,to je osnova,a posle zalepljene oplate ti takodje sledi smirglanje jer nikad ti nece leci jedna pored druge 100% i uvek ces imati sitne prelaze i rupice, bar ja tako radim |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Ozzy80
|
Upisano: Pet Velj 05, 2010 7:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Koliki su ti za onda bile letvice kada si radio onaj brod? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| crni gusar
|
Upisano: Pet Velj 05, 2010 8:20 pm Naslov poruke: |
|
|
2x5 mm,ali je radjen sa dve oplate,prva od lipovih letvica a drugu mozes letvicama od kvalitetnog drveta(orah,tresnja,bukva,mahagoni) ili letvicama od laminiranog furnira sto ti je mozda lakse |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Ozzy80
|
Upisano: Pet Velj 05, 2010 8:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Sta mislis da ja uradim prvu oplatu od onog drveta sto se koristi za palete i sa njim da uradim palubu, a drugu ( samo oplatu posto mislim da ce paluba biti bolja da bude od manje kvalitetnog zato sto je vecinom paluba nije blistava ko i oplata) od oraha? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| crni gusar
|
Upisano: Pet Velj 05, 2010 9:37 pm Naslov poruke: |
|
|
pa mozes,mada neznam koje je to drvo za palete,bukva mozda? generalno je ok,bice ti malo teze jer je npr lipa meka i lepa za savijanje i rad,ali mozes i sa tim drvetom od palete,a druga od oraha je super,jer je on jako zahvalan za rad,lepo se obradjuje i ima super teksturu tako da mozes samo da ga lakiras po zavrsetku |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Ozzy80
|
Upisano: Pet Velj 05, 2010 9:54 pm Naslov poruke: |
|
|
One su od camovine. Nego da te pitam odakle da pocnem evo ti slika sada broda pa da li da odozdo pocnem ili odozgo i da dali da se drvo zavrsi ono donje pre zadnjeg rebra tj da idem vodoravno ili da ih krivim ja mislim da bi bolje bilo da idem vodoravno pa do kog rebra dodje pa da tu zavrsim
Inace evo slike sutra idem do druga da mi ispili drva na 5*2 pa krecem dalje inace ovo sam sve ispilio rucno sa testericom.
 |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Velj 05, 2010 10:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Ozzy80 Napisao/la: | . Nego da te pitam odakle da pocnem da li da odozdo pocnem ili odozgo i] |
ajd se vrati na prethodnu stranu pa procitaj opet ono sto sam napisao kako ide postupak  |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Ozzy80
|
Upisano: Pet Velj 05, 2010 10:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Vratio sam se i procito. Hvala na sugestiji . Nego sta mislite o camovini |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Velj 05, 2010 10:17 pm Naslov poruke: |
|
|
kaj je camovina ??? |
|
Natrag na vrh |
|
 |
| Ozzy80
|
Upisano: Pet Velj 05, 2010 10:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa to ti je Bor,jela ,smrca-zajednicki naziv camovina |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Velj 05, 2010 10:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Ozzy80 Napisao/la: | Pa to ti je Bor,jela ,smrca-zajednicki naziv camovina |
zezam te malo, znam, al dugo nisam cuo taj izraz.....
moze, moze.... |
|
Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|