Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Fokker Dr. I Revell 1:28
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Sova

Član od: 11 Lis 2009
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 6:07 pm    Naslov poruke: Fokker Dr. I Revell 1:28 Citiraj ovaj komentar

Evo moje prve makete napravljene pomocu airbrusha. Ustvari ova maketa bi trebala u rubriku "Gotovo dovrsene makete" jer jos propeler nije gotov. Maketa je dosta dobra za mene kao pocetnika. Ima malo kitanja, brusenja i sitnijih popravaka ali sve u svemu dobra maketa. Na krilima i tijelu je napravljeno sjencanje i za kraj stavljen glos lak. Sad nisam siguran u taj zavrsni sloj, dal treba biti glos ili mat... I zanima me dal su meni ovi dekali dobro sjeli ili ne?? Naime vidi se ono prozirno oko slova, a vidio sam da kod kolega majstora toga nema, pa me zanima kak to postignete. Uglavnom to je to i sad skupljam hrabrost za Sopwith Camela iz istog kita.

A na fotkanje je stigel i moj vjerni pratitelj perzijaner Gizmo

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 6:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako je prva maketa, onda je dobro.
Za sljedeci put, par savjeta - u ovom mjerilu si mogao jos detaljirati motor, malo obicne zice i izgledalo bi puno bolje ( vidi kako to mestar Aranza radi).
Oznake, tj. decale stavljaj na povrsinu koju si prije lakirao sjajnim lakom, pa poslije lakiraj opet, izbjeci ces tzv. silvering ( to da ti se vidi podloga oznake)
Staranje mozes napraviti nastruganom kredom u boji ( smedjom, crnom...) koju naneses mekanim kistom npr. iza motora, na prijelazu guma/felga i slicnim mjestima gdje se pravi avion prlja.
To je sto mi sad pada na pamet, ovako na brzinu, a ti sad probaj i ne odustaj, vremenom ce to izgledati super... Wink
Svidjaju mi se zice za upravljacke povrsine... Very Happy
Natrag na vrh
dule

Član od: 12 Sij 2009
Mjesto: Plandiste
PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 6:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zaista prelep rad za prvo koriscenje air brusha ,malo silveringa se vidi ali dobro lepo je uradjeno.A i macak ti je opasan Very Happy
Natrag na vrh
kamaz

Član od: 13 Pro 2009
PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 7:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Doista ljep rad, nema šta... Osim ovih par komentara što su kolege dali, ja bih nadodao da ti nevaljaju križevi, jer to nisu oni on njem. iz ww1, tako da.... Malo mi kopaju oći...
Natrag na vrh
Andrej

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 7:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Meni se jako dopada rad Very Happy
Natrag na vrh
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 7:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ljepi uradak!
A ja bih dodao da su njemci negdje od 1918 koristili ovakve krizeve ne znam tocno od kojeg mjeseca.
DVII su ih cesto nosili.
Neka me W.W.I strucnjaci nadopune i isprave.
Sova

PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 7:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Puno hvala na savjetima! Zaboravio sam napisati da je rigging (nadam se da sam dobro napisao) napravljen od najtanje žice za gitaru. A za dekale mi stvarno nije jasno. Ovi se dobe sa maketom i stavio sam prije sloj sjajnog laka.
Samo vi udarite sa svime kaj ne valja da znam za ubuduce Wink
Natrag na vrh
Sovremenny

Član od: 29 Sij 2009
Mjesto: Istra
PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 8:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlično, kako si bojao mačku? AB ili običan kist? kako si je zamaskirao za dobit ovakve prijelaze? jel' Dragon ili Tamiya? Laughing
a i avion je odličan Very Happy

http://www.youtube.com/watch?v=HkBLZWSj4Bg
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 8:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kamaz Napisao/la:
Doista ljep rad, nema šta... Osim ovih par komentara što su kolege dali, ja bih nadodao da ti nevaljaju križevi, jer to nisu oni on njem. iz ww1, tako da.... Malo mi kopaju oći...
Ma križevi su sasvim u redu. Upravo su na ovom avionu između ostalog bili prepravljani iz malteških u Balkenkreuz-e da bi se uskladili sa tada donesenim novim propisom. Zato i izgledaju pomalo nestandardno. Maketa je uredno i korektno sklopljena i obojana. Pomalo je jednodimenzionalna bez efekata platna i prljanja, ali za sve to nije još kasno. Kotači i vrh drljače nisu crni. Drljača je boje drveta sa metalnim završetkom, a kotači u 1.sv.ratu nisu ni na jednom avionu bili crni. Najbolje ih obojaj u npr. Dark Gull Grey, pa ih još malo zaprljaj sa nekom zemljanom bojom po bridovima. Isto tako površinu za kraj prelakiraj sa polusjajnim lakom svugdje gdje je platno, a metalne dijelove i propeler sa sjajnim lakom. U sjajni lak možeš dodati sasvim malo polusjajnog da baš ne blješti. Za početak nije loše. Samo naprijed. Very Happy Ako imaš pitanja za Camel, slobodno ih postavi.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Sova

PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 8:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sovremenny Napisao/la:
odlično, kako si bojao mačku? AB ili običan kist? kako si je zamaskirao za dobit ovakve prijelaze? jel' Dragon ili Tamiya? Laughing
a i avion je odličan Very Happy

Nemoj ti mojeg mačka zafrkavati Laughing To je valjda jedini mačak koji zna da se makete ne diraju.[/quote]
Natrag na vrh
Sova

PorukaUpisano: Uto Velj 02, 2010 8:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
kamaz Napisao/la:
Ma križevi su sasvim u redu. Upravo su na ovom avionu između ostalog bili prepravljani iz malteških u Balkenkreuz-e da bi se uskladili sa tada donesenim novim propisom. Zato i izgledaju pomalo nestandardno. Maketa je uredno i korektno sklopljena i obojana. Pomalo je jednodimenzionalna bez efekata platna i prljanja, ali za sve to nije još kasno. Kotači i vrh drljače nisu crni. Drljača je boje drveta sa metalnim završetkom, a kotači u 1.sv.ratu nisu ni na jednom avionu bili crni. Najbolje ih obojaj u npr. Dark Gull Grey, pa ih još malo zaprljaj sa nekom zemljanom bojom po bridovima. Isto tako površinu za kraj prelakiraj sa polusjajnim lakom svugdje gdje je platno, a metalne dijelove i propeler sa sjajnim lakom. U sjajni lak možeš dodati sasvim malo polusjajnog da baš ne blješti. Za početak nije loše. Samo naprijed. Very Happy Ako imaš pitanja za Camel, slobodno ih postavi.

Stvarno hvala na odlicnim savjetima! A za Camela se jos cujemo ako mi nebude nasto jasno. Za sad sam u fazi ucenja o tom avionu, pa tek onda slaganje.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Velj 03, 2010 11:12 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sova Napisao/la:
Stvarno hvala na odlicnim savjetima! A za Camela se jos cujemo ako mi nebude nasto jasno. Za sad sam u fazi ucenja o tom avionu, pa tek onda slaganje.
Svakako pokušaj nabaviti/skinut sa neta tri publikacije-temeljnu knjigu Windsock datafile o Camelu F1, Kagerovu publikaciju o istom avionu i svakako Osprey Camel aces of ww1. Očito ćeš raditi Camela od Brown-a kojemu je priznato obaranje crvenog baruna ( iako je i on sam pred smrt izjavio da ga vjerojatno nije on oborio, ali je svojom hrabrom akcijom spasio kolegu pilota od sigurne smrti.. ). Pripazi na bojanje konkretnog Camela, jer su se boje na njemu mijenjale tijekom upotrebe, a predpostavljam da bi htio raditi baš fazu iz čuvene bitke. Mislim da u Osprey publikaciji imaš pravi prikaz faze bojanja. Sretno sa sajlama na Camelu...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Sova

PorukaUpisano: Sri Velj 03, 2010 12:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, vidim da je Fokker mačji kašalj za Camela. Barem što se sajli tice... Kad počnem, budem stavljal fotke u galeriju, pa da me možete navoditi kroz proces. Hvala još jedamput!
Natrag na vrh
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Sri Velj 03, 2010 1:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sova Napisao/la:
Puno hvala na savjetima! A za dekale mi stvarno nije jasno. Ovi se dobe sa maketom i stavio sam prije sloj sjajnog laka. Wink

..vrlo lijepo za prvu maketu odrađenu sa zračnim kistom. Svaki savjet koji su kolege rekli podržavam. Mjerilo je veliko pa za slijedeću imaš manevra za detalje. Što se oznaka tiče ne znam da li si ih tretirao sa nečim, mislim na sredstvo za omekšavanje. Ako još nisi polakirao preko njih, to još možeš uraditi i fino će prionuti. U stvari, koliko vidim radi se samo o servisnom decalu na boku lijeve strane, ništa strašno. Eto, toliko i hrabro sa slijedećom. Wink
Živio.

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Sri Velj 03, 2010 2:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lip ,fini su ti ovi detalji sa sajlama.
Još malo kad riješiš ove sitnice sa silveringom , što nije neko znanje i malo detalja što već rekla ekipa bit će tu odlićnih radova Very Happy

Što se tiće maćke koja ne dira makete , ne bi ti bio žirant Twisted Evil
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma