Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| budvaa
| | Član od: 13 Lip 2008 | | Poruke: 107 | |
|
Upisano: Pet Sij 08, 2010 9:01 pm Naslov poruke: nava 2 od 2 |
|
|
evo nava napokon i druga . od sada samo se radi prvom oplatom . jeste sporije ali i zadovoljstvo je vece . malo jos dorade i opalta je zavrsena
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Sub Sij 09, 2010 11:29 am Naslov poruke: Oplata |
|
|
Lijepo su ti sjele letvice. Kakvo drvo koristiš za oplatu? Je li to, možda, furnir? _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| budvaa
|
Upisano: Sub Sij 09, 2010 11:35 am Naslov poruke: |
|
|
lipu i bukvu
letvice 5mm x 2mm
ovako sa prvom oplatom ide sporo bas jer svaku treba uklopit
ali od sada samo tako radim . mnogo ljepse djeluje nego sa duplom oplatom , a i vjerodosnije je.
p.s.
zaboravih rec da je maketa uvecana 50% u odnosu na plan tako da ce biti oko 100cm |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sub Sij 09, 2010 3:31 pm Naslov poruke: Mjerilo |
|
|
U kojem bi mjerilu bila? Jesu li ti sve letvice jednako široke? _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| budvaa
|
Upisano: Sub Sij 09, 2010 10:30 pm Naslov poruke: |
|
|
koliko se sjecam originalan pulski pla je 1:50 ,pa 50% uvecan sto znaci (hm ne mogu se sjetiti formule za izracunavanje , matematiku sam zadnji put ucio pre skoro 30 godina)
letvice su 2mmx5mm sve. namjerno sam mjesao bukove i lipove da dobijem zanimljiviju teksturu |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Ned Sij 10, 2010 4:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| budvaa Napisao/la: | | koliko se sjecam originalan pulski pla je 1:50 ,pa 50% uvecan sto znaci (hm ne mogu se sjetiti formule za izracunavanje , matematiku sam zadnji put ucio pre skoro 30 godina) |
Tvoj će brod biti veći nego što bi bio po nacrtu, zar ne? Da vidimo: po nacrtu brod od 10 m odgovara maketi od 0,20 m. Ti si povečao maketu 50%, pa bi ona sada bila 0,30 m. To bi bilo 1 : 33,3.
Moći ćeš lijepo napraviti detalje.
| budvaa Napisao/la: | | letvice su 2mmx5mm sve. namjerno sam mjesao bukove i lipove da dobijem zanimljiviju teksturu |
Ovo s mješanjem letvica ti je lukavo.  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kapetan
| | Član od: 16 Sij 2010 | | Poruke: 10 | |
|
Upisano: Sub Sij 16, 2010 8:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Meni ovde lici da ima mnogo kita izmedju letvica...Nije to baš čista oplata od letvica zar ne?
Voleo bih da vidim krmu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| budvaa
|
Upisano: Sub Sij 16, 2010 9:07 pm Naslov poruke: |
|
|
krma jos nije gotova
ima kita izmedju letvica jer hocu da na gotovoj maketi simuliram katran koji je postojao izmedju dasaka . jer ce kit posle bajcanja biti drugacije tj tamnije boje
inace moglo je bez njega ali sam htio da bude kao vise vjerodostojan ( e koliko ce mi ideja uspjet vidjet cemo ) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kapetan
|
Upisano: Sub Sij 16, 2010 11:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Izvinjavam se što ispadam preveliki kritičar, ali uz dužno poštovanje, katran nije išao izmedju dasaka u tako širokim slojevima. To je bio brod a ne splav.
Katranom je ponekad premazivan podvodni deo ali izmedju dasaka je išlo nešto drugo, konopac ili vrsta kudelje, jer kada drvo nabrekne u vodi to je bilo dovoljno da brod ne pušta vodu, uostalom isto kao kod današnjih drvenih čamaca i brodova na moru. Nisam čuo da neko stavlja katran između dasaka.
Iako možda mnogi misle da je srednjovekovno brodarstvo bilo nerazvijeno, u pogledu jedrenjaka mnogo greše.
Bilo bi lepše da se svaka letvica vidi kako leži nego je premazivati kitom. To je moje mišljenje.
Šta ste mislili pod duplom oplatom? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| budvaa
|
Upisano: Ned Sij 17, 2010 12:28 am Naslov poruke: |
|
|
samo vi kritikujte ne smeta
ali
prvo uopste nije sirok sloj kita izmedju letvica , vec nije zavrena oplata . treba malo skinut visak kita . ne mogu bas toliko precizno ga stavljat
zadnje dvije godine komsija u mom dvoristu pravi drveni brodic od neki petnaestal metara i tacno je ne stavlja ni katan ni smolu vec neku vjestacku smjesu . naravno tesko je tu liniju umanjiti za 33 puta a da ostane da se vidi .
dupla oplata je kada preko ove oplate zalijepis laminirani furnir .
p.s. volim kritike jer one doprinose boljem radu , npr na jednom drugom sajtu kritika je bila za raspored letvica i naravno na iducim maketama ce biti po toj semi . sema o kojoj sam radio , mantuina , nije vjerodostojna na krajevima letvica . a volio bi da vidim i uradjene makete kriticara jer onda tek kritika nosi pravu tezinu |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kapetan
|
Upisano: Ned Sij 17, 2010 12:51 am Naslov poruke: |
|
|
Izvinjavam se ako ste se našli uvredjeni, jer mi to nije bila namera. Hteo sam da vam samo možda ukažem na nešto što mislim da bi vam koristilo da znate.
Drugo kad kažete da vaš komšija stavlja tu veštačku smesu, možete lepo videti da se spoj između dasaka skoro i ne vidi, niti bi bilo lepo da to štrči. Možete tek misliti kako se to tek teško moglo primetiti na brod veličine 50 i više metara kakva je bila Dubrovačka nava.
Lepše je da se istakne tekstura drveta, a ne katran koji viri izmedju letvica.
Ja gospodine nisam nažalost u mogućnosti da vam pokažem moje makete, jer su one na mestima gde ja ne mogu da ih prezentujem javnosti ako su još uvek čitave. Reći ću vam da je moj bivši poziv bio usko vezan sa morem i plovidbom, pa sam iz te nastale ljubavi uradio nekoliko maketa brodova bivše JRM među kojima i ŠB Jadran.
Međutim znam šta su brodovi, posebno drveni na kojima sam proveo neko lepo vreme, zato vam i dobronamerno ukazujem na neke stvari radi vašeg kvalitetnijeg rada.
Da ne bih bio potpuni kritičar pohvaliću vas za trud da uradite ovako lep i znamenit brod sa našeg dela Jadrana.
Pozdrav! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| budvaa
|
Upisano: Ned Sij 17, 2010 1:03 am Naslov poruke: |
|
|
nemate potrebe da se izvinjavate zaista . nisam se uvredio .
rekoh da kritike rado primam jer na njima se mnogo bolje uci nego na pohvalama .
bas zato sto je maltene nemoguce smanjiti 33 puta (koliko je ova maketa umanjena) liniju izmedju dasaka a da se vidi na maketi . zato i jeste manje vjerodostojno . zaista nisam uspio da mi letvice budu toliko priljubljene a da se ipak vidi sastav .tj kada su mi toliko priljubljene nemoguce je vidjeti razliku koju sam zelio postici sa kitom .
a sa druge strane to je samo pokusaj kakav ce biti rezultat vidjecemo kada zavrsim trup .a trenutno radim jedno desetak maketa a ova je deveta po redu
p.s. lijepo je vidjet nekog iz komsiluka na forumu
jer u cg brodomaketarstvo je umrlo (NAŽALOST) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kapetan
|
Upisano: Ned Sij 17, 2010 1:09 am Naslov poruke: |
|
|
E pa lepo je to što radite i za svaku pohvalu.
Želim vam svaki uspeh u radu, a brodomaketrastvo je ljubav i strast i ne verujem da je umrlo u Crnoj Gori...ja eto znam neke prijatelje koji se bave hobistički brodomaketarstvom i sasvim im lepo ide. U stavri nije ih uopšte mali broj.
Pozdrav! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| budvaa
|
Upisano: Ned Sij 17, 2010 1:17 am Naslov poruke: |
|
|
zaista bi zelio da upoznam , naravno ako zele , sto vise brodomaketara pogotovo iz cg . nazalost smem li da kazem da znam samo jednog .
inace makete ne prodajem iako ih radim manijacki , mjesecno maketa .
znaci cist hobi |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Kapetan
|
Upisano: Ned Sij 17, 2010 1:25 am Naslov poruke: |
|
|
Lepo bi bilo da se povežete u neki možda savez. Rećiću mojim prijateljima za vas, pa će vam se javiti ako budu hteli. Možete mi na pp dati mail ili tako nešto.
| Citat: | | inace makete ne prodajem iako ih radim manijacki , mjesecno maketa .znaci cist hobi |
Zašto tako na brzinu i kako kažete manijački, zar to nije nešto što opušta čoveka i služi za uživanje i razonodu?
Pozdrav! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|