Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Apollo 15
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Svjetska vojna povijest
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Nixy6000

Član od: 10 Lis 2009
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 12:32 pm    Naslov poruke: Apollo 15 Citiraj ovaj komentar

Nema veze s vojskom al eto Very Happy
Nije mi jasno kako zastava na videu ovako miruje.
http://www.youtube.com/watch?v=n1UEv2PIzl4

Član od: 29 Sij 2009
Mjesto: Istra
PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 12:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

baš zbog te zastave se javljaju razne teorije da se ustvari iskrcavanje na Mjesecu nije nikad dogodilo, vec da je to Amerika snimila na Zemlji i slagala da je na Mjesecu kako bi zavarali ljude da ne zaostaju za sovjetskim svemirskim programom....pisalo je nedavno u novinama da neki ugledni znanstvenici tvrde da je to hladnoratovska propaganda ne temelju toga što neka kasnija otkrića o uvijetima na površini Mjeseca opovrgavaju to da nema vjetra.....istinu ionako nikad nećemo saznat

http://www.youtube.com/watch?v=HkBLZWSj4Bg
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Nixy6000

PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 1:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Cuja san za to,evo nesto iz wikipedie:U vezi sa ostvarenjem projekta Apollo pojedini kritičari izrazili su i sumnje da je isti uopće i ostvaren. Razloge za svoje sumnje pojedinci su pronašli na službenim NASA-inim video isječcima i slikama sa Mjeseca. Neki od tih dokaza su: navodna prevelika gravitacija (snimka ubrzana dva puta djeluje kao da je snimljena na Zemlji), jednaki pejzaži na mjestima koja su navodno kilometrima udaljena, višestruki smjerovi sjena, kvaliteta slike (astronauti su fotoaparate imali pričvšćeni na prsa, što bi trebalo znatno otežati slikanje), nečujni motor pri slijetanju mjesečevog modula, zastava SAD-a koja se vijori na vjetru iako na Mjesecu nema vjetra, izostanak zvijezda na snimkama i slikama visoke rezolucije, izostanak kratera koji je trebao nastati uzrokovan silom potiska motora, preduboki otisak čovjekova stopala na mjesečevoj površini (astronaut sa skafanderom od ~180 kg na površini mjeseca teži 30 kg!) i slično.

Tadašnji američki predsjednik Nixon naložio je poznatom filmskom redatelju Kubricku da u Engleskoj pod CIA-inim nadzorom snimi film o hodu čovjeka po mjesečevoj površini što će se prikazati kasnije na televiziji. Samim time i mnogobrojnim dokazima koji potkrepljuju navedeno, SAD je prema teoriji zavjere kreirao jednu od najvećih blamaža u povijesti. Svi koji su sudjelovali u izradi filma (osim Kubrick-a) su u narednim danima okončali svoje živote u, za razumnog čovjeka, nevjerojatnim okolnostima. Prema tome u cjelokupnu operaciju je bila umješana i filmska industrija.[nedostaje izvor]

Isto tako, na putu do Mjeseca posade Apolla su trebale tijekom putovanja naići na štetno zračenje koje je za njih gotovo smrtonosno jer nisu imale osiguranu adekvatnu zaštitu protiv takve vrste zračenja. Cijeli let je, prema teoriji zavjere, bio insceniran u "Području 51" u saveznoj državi Nevadi koje je jedno od najčuvanijih dijelova SAD-a. U prilog teoriji o "Području 51" idu satelitske snimke tog područja koje su identične NASA-inim slikama sa Mjeseca. Teorija o zavjeri govori da je u cijeli pothvat bila upletena i CIA koja je osigurala da nitko umiješan nikad ne progovori.[nedostaje izvor]

Cilj lažiranja projekta u prvom redu je bio usmjeren prestizanju Rusije u svemirskim programima, a sve u kontekstu hladnog rata. U prilog teoriji o zavjeri u kolovozu 2006. dolazi i vijest o tome da je NASA izgubila orginalne snimke s Mjeseca. Navodi se brojka od više milijuna ljudi koji vjeruju da se slijetanje na Mjesec nikada nije ni dogodilo. S obzirom da je američko društvo sklono teorijama zavjere, i ova je teorija pala na plodno tlo u Americi.

Međutim američka vlada je osmislila plan kako opovrgnuti sve kritike ("viorenje" zastave, nedostatak zvjezda na fotografijama, smjerovi sjena itd.) te je naglašeno kako sve to nije znanstveno postavljeno i sve do jedne su posljedica nerazumijevanja prirodnih pojava ili tehničkih aspekata same misije. Naime, zastava na mjesecu ne viori nego visi na nosaču, nedostatak zvjezda je posljedica intenzivnog sunčevog sjaja (fotografije su snimane po sunčevom danu), različiti smjerovi sjena su karakteristična pojava fotografiranja sa širokokutnim objektivom, a pošto na mjesecu nema atmosfere, motor je pri slijetanju bio nečujan. Isto tako i ostale kritike koje idu "u prilog" teoriji zavjere su fizikalno opovrgnute.

Možda najveći argument protiv teorije zavjere je upravo taj što bi Rusi bili prvi koji bi osporili Američko slijetanje na mjesec. Međutim do mjeseca je išlo 9 misija od kojih je navodno 6 misija bilo sa slijetanjem na samu površinu mjeseca, te je navodno 12 astronauta hodalo po mjesecu. Na cijelom projektu je sudjelovalo na desetke tisuća ljudi i utrošeno je preko 19 milijardi dolara i smatra se najvećim tehničkim projektom u ljudskoj povijesti.

Do danas još ne postoje realni dokazi koji bi potkrijepili čovjekovo hodanje po mjesečevoj površini, a mnogi koji su htjeli progovoriti o tom projektu su ubrzo "uklonjeni". Velika većina ljudi odbija promišljati, a kamoli analizirati istinitost cjelokupne "operacije Mjesec".

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 1:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...ja sam malo pregledao snimku. Ima jedan zgodan detalj. Ako se bolje pogleda gornji rub zastave kao da izgleda navučen preko šipke, odnosno kao da je na štap spojena na gornjoj strani još jedna šipka na koju je zastava navučena. Pogledajte da zastava ima nabore prema dole kao i zavjesa u stanu a tako može stajati samo ako je navučena po horizontali na nešto čvrsto. Ima smisla jer se opuštena ne bi vidjela u punoj veličini.

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Nixy6000

PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 1:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Neprirodno je i to sta kad onaj astronaut prode i ona se zanjise nabori ostaju nepromjenjeni.

PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 1:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

još nešto ne štima....kad na kraju onaj astronaut prođe zastava se malo zamrda....po izjavi američke vlade na mjesecu nema atmosfere i
zvuk se ne može širiti...kako se onda zastava može pomaknuti bez izravnog kontakta ako ju okružuje vakuum???....(probajte doma proć 20 cm od zavjese, ona će se zamrdat zato što ste pomaknuli čestice zraka, da njih nema nebi se pomakla)...zastava se miće zbog toga što se miču čestice zraka, a ako ima čestica može se i zvuk širiti..tako da ta ''šutnja''motora je malo čudna
...malo sam kopa po internetu i piše da Mjesec ima neku jadnu atmosferu sastavljenu pretežito od plemenitih plinova i vodika-znači ima čestica...a ako ima čestica zvuk se mora čut...

Natrag na vrh
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 2:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kaj se tice zvuka u svemiru, ono sve kaj mi gledamo po filmovima kak imperial star destroyeri grme dok prolaze kraj tebe, kak se cuju fazori dok jedan brod puca po drugom...zanima me kak...kaj to prenosi taj zvuk?...u svemiru mozes cut samo zvukove koji dolaze iz broda u kojem si ti....kaj se tice zastave na mjesecu ona je ovjesena o metalnu zicu koja je spojena za motku na kojoj stoji sve zajedno, to nije neka tajna.....na tim zicama zastave znaju stajat i kod nas, na zemlji Very Happy , da se bolje vidi a ne da visi na stapu ko stare gace Smile ....a posto na mjesecu nema atosfere pa ni vjetra dzabe bi im bilo objesit zastavu koja se uopce ne bi vidla Smile ......sad, dal je to snimamo doista na mjesecu il ne, ne bi se stel mesati Smile ....to vjerojatno necemo nikad saznat....
slider
Gost
PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 3:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nixy6000 Napisao/la:
Cuja san za to,evo nesto iz wikipedie:U".

mali OT
nemoj se ljutit, ali wikipedija se ne treba uzimati kao vjerodostojan izvor podataka- previse je gresaka, jer wikipediju moze uredjivat svatko...ne velim da je sve krivo, ima i dobrih stvari ali se uvijek nasmijem kad se netko referira na to...treba citat i druge stvari, knjige npr..i onda stvoriti vlastiti zakljucak, od informacija iz vise izvora ( ah ta internet generacija - imam jednog takvog doma Very Happy )
ja sam dosta proucavao ovu temu, i ima sumnjivih detalja, ali...ima i stvari koje debelo idu u prilog tome da su bili..
Natrag na vrh
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 3:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

torax Napisao/la:
kaj se tice zvuka u svemiru, ono sve kaj mi gledamo po filmovima kak imperial star destroyeri grme dok prolaze kraj tebe, kak se cuju fazori dok jedan brod puca po drugom...zanima me kak...kaj to prenosi taj zvuk?....

..u svemiru se ne čuje ništa jer ništa ne prenosi zvuk. Na filmu je zvuk zbog efekta. Zamisli fajt u trećem dijelu (na početku filma) a ne čuje se ništa... Wink

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 3:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Aranza Napisao/la:
torax Napisao/la:
kaj se tice zvuka u svemiru, ono sve kaj mi gledamo po filmovima kak imperial star destroyeri grme dok prolaze kraj tebe, kak se cuju fazori dok jedan brod puca po drugom...zanima me kak...kaj to prenosi taj zvuk?....

..u svemiru se ne čuje ništa jer ništa ne prenosi zvuk. Na filmu je zvuk zbog efekta. Zamisli fajt u trećem dijelu (na početku filma) a ne čuje se ništa... Wink

pa da...a cuj, svemir je malo predosadan za film pa su ga malo poboljsali Very Happy ....tak su mozda i sljetanje covjeka na mjesec Very Happy
Sovremenny

PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 3:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ma pustite filmove Laughing ...film je ipak samo film, snimljen po zamisli redatelja, u kojeg on može staviti scene koje se protive svim mogućim znanostima, zdravom razumu itd....ja obično pokvarim doživljaj svima koji čuju moje komentare tijekom filma( nitko nije htio gledat ramba samnom) Laughing

...a što se tiće Mjeseca, zaključak je da mi nikad nećemo doznat ako je istina ili laž...

Natrag na vrh
Taurus

Član od: 15 Stu 2009
Mjesto: Kutina
PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 4:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kao što jednom reče moj poznanik "..dugo pamtim što znači da sam star" pa tako i ja sa svojih skoro 47 sječam se CB snimki sa TV-a i onda su neki ljudi pričali o prijevari i nekim snimkama iz Škotske.
Ja sam više siguran da nisu bili ali ono što ne možeš dokazati ne možeš ni tvrditi... Iako ... Malo mi je nelogično ono lansiranje modula sa mjeseca a i tvrdnja o golf loptici ispucanoj na mjesecu....
Možda da su znali koliko danas znaju bi te snimke izgledale puno vjerodostojnije. Confused
Nixy6000

PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 4:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slider Napisao/la:
Nixy6000 Napisao/la:
Cuja san za to,evo nesto iz wikipedie:U".

mali OT
nemoj se ljutit, ali wikipedija se ne treba uzimati kao vjerodostojan izvor podataka- previse je gresaka, jer wikipediju moze uredjivat svatko...ne velim da je sve krivo, ima i dobrih stvari ali se uvijek nasmijem kad se netko referira na to...treba citat i druge stvari, knjige npr..i onda stvoriti vlastiti zakljucak, od informacija iz vise izvora ( ah ta internet generacija - imam jednog takvog doma Very Happy )
ja sam dosta proucavao ovu temu, i ima sumnjivih detalja, ali...ima i stvari koje debelo idu u prilog tome da su bili..

Ja ni ne kazem da je to 100% tocno samo da to pise Wink

Član od: 22 Svi 2008
Mjesto: Svicarska
PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 7:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ameri su bili na mjesecu ,nema sumnje , ali ljudi vole neke urote i cakulanja kao sa ledi Di, ili ameri sami inscenirali napad na Pentagon sa krstarecom raketom.
Dva nepobitna dokaza za to uz sve spekulacije:
1.Rusi su ih pomno pratili i bili ljubomorni i da su imali i jedan dokaz da to nije tako bili bi to objavili bez milosti.
2.Ameri su postavili na mjesecu, i to bas posada Apolla ogledalo koje i dan danas reflektira laserske zrake sa kojima se mjeri tocna udaljenost Mjeseca od Zemlje....
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Mephis

Član od: 26 Sij 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Sij 03, 2010 7:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kolega Milan ima pravo sa ove dvije tocke.
Ako mogu dodati i trecu...

3. Toliko ljudi je bilo povezano sa projektom da je nemoguce prevaru tako veliku i znacajnu drzati u tajnosti. Tu su tisuce i tisuce radnika, pilota, astronauta, fizicara i ostalih znanstverika i inzinjera. Tako da teorija urote ne drzi bas vodu. Tko bi to sve zataskao? Mislim da bi se sve raspalo i iscurilo za par dana.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Svjetska vojna povijest Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma