Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Pro 22, 2009 2:06 pm Naslov poruke: Prava boja makete |
|
|
Boja pravog zrakoplova nije prava boja za našu maketu!Objektivnom rasčlambom,npr.matematičkom dimenzionalnom analizom,došlo se do zaključaka da na smanjenoj maketi,da bi isijavala istu količinu svjetla,boja mora biti posvijetljena s nekom količinom bijele boje.Napravljene su tablice,a osnovna krivulja prolazi točkama što daju
udio bijele u postocima ukupne količine boje za maketu:M=1/24oko5%,
M=1/32 oko 8%, M=1/48 oko1 0%, M=1/72 oko 14%, M=1/100 oko 18%,
M=1/144 oko 22%,M=1/200 oko 27%.
U razgovoru s nagrađivanim maketarima veteranima,zaključio sam da postoje razmimoilaženja kada se radi s bijelom i crnom bojom,te kada se radi sa živopisnim bojama.Do tada sam se držao zakonitosti mjerila u bojenju maketa,prema objavljenim radovima u vodičima za maketare.Da li imate neko novo iskustvo ili novi pristup? _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Pro 22, 2009 3:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Moje je iskustvo da je teško posvjetliti crvenu, jer se lako pretvori u ružičastu. Kod nekih boja ne funkcionira dobro dodavanje bijele, jer se promjeni cijeli ton. Npr. US Olive Drab bi i nakon posvjetljivanja uglavnom (osim nekih izuzetaka) trebala biti maslinastog tona, a sa bijelom se to izgubi, pa ju je bolje posvijetliti sa nekim vrlo svijetlim okerom, kao što je to Radome Tan. Osim toga tu je i element propadanja boje na suncu i atmosferilijama koje treba uzeti u obzir. Ponekad boje nakon izlaganja UV zračenju sunca ne izbljede kako bi to logički zaključili, nego neka od komponenata pigmenata doživi promjenu u kristalnoj strukturi i počne reflektirati druge valne duljine svjetla, a time i nastaje neočekivan ton boje. U Africi/Tunisu su tijekom 2.sv.rata npr. američke boje na avionima upravo doživljavale takve transformacije. Svijetla boja pijeska na P-40 je na suncu propadala i pretvarala se u ružičastu, a Olive Drab na Lightninzima je poprimala ljubičastu nijansu! Naime, nisu svi proizvođači boja koristili iste pigmente da bi postigli isti ton. Tako je Olive Drab koja je na tek proizvedenim avionima izgledala isto, na fronti počela propadati različito... neki P-38 i P-40 nisu nakon par mjeseci na afričkom suncu uopće izgledali isto... Postići autentično i uvjerljivo bojenje na maketi je dosta težak zadatak-cijela znanost i umjetnost. Postoji i mogućnost da se boje ne posvjetljavaju toliko direktnim umješavanjem bijele, nego da se preko cijele makete nakon bojanja preprska filter koji ublaži sve tonove. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Darth Maul
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 101 | | Mjesto: Pretetinec |
|
Upisano: Uto Pro 22, 2009 6:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Postoji i mogućnost da se boje ne posvjetljavaju toliko direktnim umješavanjem bijele, nego da se preko cijele makete nakon bojanja preprska filter koji ublaži sve tonove. |
Ovo je po mojem i najbolje, jer oni koji "posvjetljuju" boje, najcesce zaborave isto napraviti s naljepnicama.
Drugi problem je i obicaj nekih firmi da proizvode vec posvijetljene boje, bez da nam to i kazu.
I opet po meni, sivo-smedjkasta boja je bolja od bijele u filteru*, jer se njome dobija bolji efekat udaljenosti (oneciscenje atmosfere - prasina, dim) od ciste bijele.
*ne, nije ih izmislio Jimenez.... _________________ Ja - Mario
Proud to be Međimurec... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1045 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Sri Pro 23, 2009 9:28 am Naslov poruke: |
|
|
Mislim da to sve ovisi od slučaja do slučaja, najbolje prvo dobiti najbolju moguću fotku ili više njih predmetne makete, zatim prema tome odokativno pokušati obojati , ponavljam, nema pravila, osim da su original čipovi boja ako ih imate pretamni u odnosu na ono što vam treba za makete. _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Sri Pro 23, 2009 2:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Sve gore navedeno stoji, ali kad se recimo gleda maketa u 144, onda bi po teoriji posvjetljivanja sve boje trebale biti znatno posvijetljenje, međutim meni se čini da je baš obrnuto....
Kad recimo uživo se gleda neki avion na 150 metara, onda zelene ili smeđe nijanse se čine ustvari tamnije, umjesto tamno zelene ili smeđe, vidi se ustvari "crni flek", a ne svijetlo zelena ili smeđa... _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Pro 29, 2009 7:06 pm Naslov poruke: Ppava boja makete u mjerilu M=1/144 |
|
|
Poštujem svako raličito razmišljanje od vlastitoga,kada se o osobnom iskustvu radi ili nešto toj radnji uzročnoposljedično slijedi.Svi se mi pomalo bojimo priznati mehaniku dosljednosti nekog zakona.Da ne pametujem,bijah bio na pragu piste Zračne luke Zagreb s teleobjektivom i fotografirah zrakoplove na slijetanju.Dobro sam mogao vidjeti dolazeće zrakoplove u prilazu iz suprotnog smijera piste.Udaljenost je bila najmanje 3000metara.Odlično su se raspoznavale boje,jer je nebo bilo kao nakon kiše,posve vedro tj. modro.Zrakoplovi su bljeskali na suncu.Boje su djelovale žarke,i nema govora o nekakvom posivljavanju ili potamnjivanju s povećavanjem udaljenosti,jer kad je uzduh maksimalno proziran,vidljvost je idealna.To vrijedi i za npr. kanadski Hercules dosta tamno obojen, poput USAF F-15E,samo jako sjajne boje s natpisom Canada i vojnim oznakama,koji je vježbao strmo prilaženje pragu piste tako da se dobro vidio i gornjak krila.Tvrdim da je dojam zasičene,intenzivne boje,(tzv. saturacije),odgovarao kao i za putničke šarene zrakoplove.Tada sam naučio vjerovati zakonu mjerila za obojenje smanjenih maketa.
-Meterološke uvijete nisam spominjao u početnom prikazu PRAVE BOJE MAKETE.Tako gledano kroz razne sinoptičke pojave,optičke filtere,izmaglicu,prašinu od smoga,kišu,snijeg ili što vam već drago,boje promatranog objekta naše pozornosti možemo vrlo različito prikazati na smanjenoj maketi.Doba dana,godišnja doba tj. položaji sunca variraju i naš doživljaj odraza i okoline,tako da je taj međusobni odraz uzrok naših interpretacija kakve već zagovaramo.
-Držim da za osnovno razumjevanje sveže obojanoga zrakoplova za jakog svjetla s blagim prijelazom sjena,za maglčaste bijele tanke naoblake,(tzv.magličasti uvijeti rasvjete,mliječno svjetlo), najbolje vidimo sve pojedinosti pa i boje.Kušajte u tm uvjetima snimati statična prijevozna sredstva,pa ćete pri razvijanju papirnatih snimaka u boji moći provjeriti ovo moje usvojeno opažanje. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|