Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| st999
 | | Član od: 19 Stu 2009 | | Poruke: 85 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Pon Pro 14, 2009 5:45 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dario Napisao/la: | Nikako nisam za ukidanje HRZ-a i davanje neba drugima na bejbisitanje. Ipak, to je nešto čemu se teži. Kao kod nas, tako i vani. Unutar NATO-a i ostalih vojnih organizacija sve se više pokušava napravit podjela među članicama. Tako da umjesto da svaka zemlja ima sve rodove vojske (što je skupo), napravi se podjela. Npr. Švabe daju oklop i pješadiju, Britanci zrakoplovstvo, Francuzi nešto treće itd...
Ako se ozbiljnije krene s takvim planovima, naša 16 ili 18 Gripena biti će potpuno nepotrebni i skupi.
Opet kažem, nisam za to, ali treba biti realan... |
Zvjezdane staze (DS9), federacija tlači Bajorance da se učlane a ovi postave pitanje: "Da li nam možete garantirati za slučaj istovremenog napada na Zemlju, Vulkan i Bajor da bi neki brodovi napustili obranu Zemlje ili Vulkana i došli nama u pomoć?" Ajmo se igrat pogađanja koji su odgovor dobili! Englezi, Njemci ili bilo ko drugi bi nas doša branit  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dario
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 918 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Pro 15, 2009 1:00 am Naslov poruke: |
|
|
| st999 Napisao/la: | | Dario Napisao/la: | Nikako nisam za ukidanje HRZ-a i davanje neba drugima na bejbisitanje. Ipak, to je nešto čemu se teži. Kao kod nas, tako i vani. Unutar NATO-a i ostalih vojnih organizacija sve se više pokušava napravit podjela među članicama. Tako da umjesto da svaka zemlja ima sve rodove vojske (što je skupo), napravi se podjela. Npr. Švabe daju oklop i pješadiju, Britanci zrakoplovstvo, Francuzi nešto treće itd...
Ako se ozbiljnije krene s takvim planovima, naša 16 ili 18 Gripena biti će potpuno nepotrebni i skupi.
Zvjezdane staze (DS9), federacija tlači Bajorance da se učlane a ovi postave pitanje: "Da li nam možete garantirati za slučaj istovremenog napada na Zemlju, Vulkan i Bajor da bi neki brodovi napustili obranu Zemlje ili Vulkana i došli nama u pomoć?" Ajmo se igrat pogađanja koji su odgovor dobili! Englezi, Njemci ili bilo ko drugi bi nas doša branit  |
Da. Zato se rade strategijske procjene potencijalnih ugroza za budućnost. Što se tiče našeg susjedstva, bez obzira na trzavice, rizik agresije je gotovo nepostojeći. A da nas napadne Rusija, ni tih 16 aviona nam ne bi pomoglo. Ko bi došo, a tko ne ne bih znao. Taj vražji NATO valjda ipak i nešto znači.
Al imaš ti pravo. Bolje da si mi budemo samodostatni. Nabavit 2 nosača aviona, 23 moderne eksadrile, tenkove i sve. Pa da se samo možemo suprotstavit svima ako treba...  _________________ http://mkgrunf.blog.hr/
http://mkgrunf.com/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Uto Pro 15, 2009 9:24 am Naslov poruke: |
|
|
| Dario Napisao/la: | | st999 Napisao/la: | | Dario Napisao/la: | Nikako nisam za ukidanje HRZ-a i davanje neba drugima na bejbisitanje. Ipak, to je nešto čemu se teži. Kao kod nas, tako i vani. Unutar NATO-a i ostalih vojnih organizacija sve se više pokušava napravit podjela među članicama. Tako da umjesto da svaka zemlja ima sve rodove vojske (što je skupo), napravi se podjela. Npr. Švabe daju oklop i pješadiju, Britanci zrakoplovstvo, Francuzi nešto treće itd...
Da. Zato se rade strategijske procjene potencijalnih ugroza za budućnost. Što se tiče našeg susjedstva, bez obzira na trzavice, rizik agresije je gotovo nepostojeći. A da nas napadne Rusija, ni tih 16 aviona nam ne bi pomoglo. Ko bi došo, a tko ne ne bih znao. Taj vražji NATO valjda ipak i nešto znači.
Al imaš ti pravo. Bolje da si mi budemo samodostatni. Nabavit 2 nosača aviona, 23 moderne eksadrile, tenkove i sve. Pa da se samo možemo suprotstavit svima ako treba...  |
Da, takve su vjerojatno bile i Europske "strategijske procjene potencijalnih ugroza za budućnost" i 89-te. Pa ko bi Croatia napao, ma nema šanse da izbije rat u Europi pred kraj 20-tog stoljeća, ma kakvi......
Srećom bilo je ljudi koji su razmišljali malo drukčije! _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| canadair
| | Član od: 28 Jul 2007 | | Poruke: 356 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Uto Pro 15, 2009 4:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Da ,da povijest je puna primjera kada su drugi pomagali iz čistog alturizma,čovjekoljublja.
Prisječam se tako 91 ,kad bi nam god dogulilo zatražili bismo zračnu potporu Nato-a .
Jeo sam tako jednom mesni narezak kad je britanski SAS-ovac projurio kraj mene markirati ciljeve za NATO avijaciju.Thank you ,rekao sam mu i u znak zahvalnosti mu dao jedan Zdenka sir. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Uto Pro 15, 2009 6:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Imajte na umu da je jedna od osnovnih povjesnih grešaka koje su činjene i još uvijek mogu biti učinjene ta da se pojedina država u razvoju svoje obrane slijepo drži iskustava prošlog rata. Na taj se način ona ne priprema za budući već za taj prošli rat...i redovno popuši. Zadnji veliki primjer vam je Francuska između 2 svjetska rata. Iskustva prošlog rata su dragocjena i trebaju biti polazište priprema za budući...ali ne smiju biti osnova. _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st999
 | | Član od: 19 Stu 2009 | | Poruke: 85 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Uto Pro 15, 2009 8:38 pm Naslov poruke: |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: | | Imajte na umu da je jedna od osnovnih povjesnih grešaka koje su činjene i još uvijek mogu biti učinjene ta da se pojedina država u razvoju svoje obrane slijepo drži iskustava prošlog rata. Na taj se način ona ne priprema za budući već za taj prošli rat...i redovno popuši. Zadnji veliki primjer vam je Francuska između 2 svjetska rata. Iskustva prošlog rata su dragocjena i trebaju biti polazište priprema za budući...ali ne smiju biti osnova. |
Povijest ne treba ponavljati, i bez obzira na sve, da nemamo niti jednu pušku nevirujem da bi bilo koji "agresor" ovde uspija izdržat, kad tad bi mu doša kraj, narod bi na kraju dobija rat bez obzira na sve prethodno izgubljene bitke. Nisam militarist još manje nacionalist. 91. sam iša branit Lipu našu, sigurno bi i opet bez obzira na sva ova današnja sra... ali ne ide mi uglavu davat pare nekome da letucka okolo i da usput zauzima koridore, glumi gazdu i naravno nikome za ništa ne odgovara.
Ma dosta o politici (btw bit će kako netko drugi kaže) ovde sam jer ste me oduševili upravo Vi normalni svakodnevni ljudi koji se ne bave smiješnim, jeftinim dnevnim politikanstvom.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dario
 | | Član od: 15 Lis 2005 | | Poruke: 918 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Markus Wolf
 | | Član od: 26 Svi 2007 | | Poruke: 59 | | Mjesto: Downtown |
|
Upisano: Sri Pro 16, 2009 2:49 am Naslov poruke: |
|
|
Btw. CIA u dokumentu datiranom 5.1.1971 te drugom 27.9.1971 koji su deklasificirani 2006 spomije i predvida gradanski rat na podrucju "SR Hrvatske" ....tko bi reko 89. da ce biti rata...iako je i Boris tad pjevao Tamari da ce bit rata, ali on ce ipak "umrijeti od ljubavi".
Taman sto smo usli u NATO, isti nalaze MORH-u da unisti sve Strele i Igle odnosno pokretne protuzracne raketne sustave....da nebi navodno pale u krive ruke(?!)
HRZ se nece ukinut tu nema dileme sve dok budemo imali poterbu za protupozarnom obranom iz zraka...iako mozda taj "R" bude samo na papiru, nema potrebe za brigu ,pa tako do nekog boljeg vremena, do nekih boljih ljudi....
Da neciji borbeni zrakoplovi preljecu hrvatski zracni prostor bez pratnje nasih aviona meni osobno ne dolazi u obzir to bi bilo rusenje suvereniteta odnosno ustava, a kamoli jos po mogucnosti talijanski, mislim da bi se zemlja okrenula na nasoj obali ipak je to previse stoljeca i previse ratova...
Na kraju krajeva stvar je casti |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SZVO
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1055 | | Mjesto: Slavonski Brod/Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 16, 2009 11:34 am Naslov poruke: |
|
|
| Markus Wolf Napisao/la: | | Na kraju krajeva stvar je casti |
Upravo onoga sto nasi politicari nemaju a oni odlucuju o svemu  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Remy
 | | Član od: 29 Ruj 2008 | | Poruke: 53 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 16, 2009 3:36 pm Naslov poruke: Slovenski F16 brani hrvatsko nebo!?!? |
|
|
Ljudi pomirite se s činjenicom da će HRZ sačinjavati protupožarnih avioni, akro grupa ( i nekoliko naoružanih Pilatusa), te par transportnih helikoptera s VIP avionom.
Nije da nemamo novce, niti da ćemo pomoći gospodarstvu kroz offset sporazume, niti da nemamo realnu potrebu za eskadrilom borbenih aviona jer ipak smo u rizičnoj regiji.
Jednostavno neki ljudi ne vole vojsku, jer predstavlja obvezu i disciplinu, te posvećenost određenim idealima. To je stvar narodnog stava, taj stav oblikuju mediji, tiskani i drugi, koji su trenutno više naklonjeni stranim RZ.
Iskreno ne bojim se čak niti da ćemo skupo plaćatu lovački "rent a avion" susjedima, jer je to kako sada stvari izgledaju izgledno rješenje. Bojim se da će Slovenija realizirati kupnju polovnih F16 i formirati eskadrilu u Cerklju, koju ćemo svi mi plaćati da leti o hrvatskom nebu. To bi bilo tragikomično, ali je izgledno.
ovo je bilo od mene, nemojte me krivo shvatiti, Slovenci su ok narod i brinu se za svoje interese na najbolji način i na neki način od njih trebamo naučiti neke pouke.
pozdrav, _________________ We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing.
Remy: poruka promijenjena dana: Sri Pro 16, 2009 3:47 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| canadair
| | Član od: 28 Jul 2007 | | Poruke: 356 | | Mjesto: zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 16, 2009 3:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Pretpostavka svakog rata je prosudba jedne od strana da rata neče biti ili
barem ne u tom trenutku.
Na prvoj godini pravnog faksa postoji predmet "Teorija države i prava"
Da netko to želi barem pročitati shvatio bi što znači pojam države i da se
iz tog pojma ne može ništa oduzeti a da tvorba ostane država i ne postane pleme .
Na prvoj godini elektrotehnike pretpostavljam postoji predmet "Osnove elektrotehnike " i nikom ne pada na pamet da mijena pojam elektriciteta.
Plemenska zajednica nije država |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Pro 16, 2009 4:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| canadair Napisao/la: |
Plemenska zajednica nije država |
ali imamo vjekovna ognjišta......  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Pro 16, 2009 4:16 pm Naslov poruke: |
|
|
| Krešimir Napisao/la: | svatko će se premišljati, jer nismo sigurni kako ćemo plaćati kredite... tako radi i država... mi plaćamo kredite, a zadužiti se za koju milijardu dok ljudi ostaju bez posla je besmisleno, jer samo što narod nije na ulicama....
samo moje mišljenje.... |
koja, slovenska ?
jer nasa uzima kredite da daje placu administraciji i penzije umirovljenicima ......
da se nije trosilo sakom i kapom, imali bi i za dve eskadrile...ovako nazalost mozemo samo plakat za svojom vojskom... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Strina
 | | Član od: 10 Pro 2005 | | Poruke: 1090 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 16, 2009 4:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa neznam čemu ovolika buka kad nam vojska netreba sad smo u Nato savezu tak i tak nas se svi boje sada i trebamo imati čim manju vojsku da bude jeftino.(ovo je moj pokušaj sarkazma)  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Pro 16, 2009 4:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Nažalost, to je trenutna ekonomska realnost. Još više nažalost ako nas budu čuvali oni koji su pod ovom ili onom zastavom ili ideologijom htjeli našu obalu i naše more.
Isto tako, RZ je najskuplja grana oružanih snaga i nabavak novih zrakoplova i nije najveća stavka. Koliko naši piloti imaju sati leta godišnje i koliko košta sat leta? U kakvom stanju je oprema i infrastruktura? Sve to su dobro poznate stvari.
Ne mislim da itko u našem društvu stvara klimu protiv vojske kao institucije, mada je ne idealiziram jer sam se naupoznavao zrakoplovnih oficira i časnika, no to je druga priča.
Isto tako, ulazak u NATO je bez imalo politiziranja, opcija koju su putem izbora i programa određenih političkih opcija izabrali građani ove zemlje. I stoga će se ova država, pa makar se (aludirajući na Canadaira) i odrekla svog legitimnog monopola fizičke sile ili točnije jednog njegovog dijela, i držati.
A članicu Nato saveza vjerujte neće tek tako netko napasti, dapače, tamo nam se možda i pridruže dojučerašnji neprijatelji. Ako Grci i Turci mogu u isto kolo, možemo (ili moramo, svejedno) i mi svi.
Meni, iako sam još manje militarist i nacionalist je iskreno žao, ali nadam se da će biti barem mjesta za HRM, što je naša i tradicija, potreba i orijentacija. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|