Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Maskiranje metalizer boja?
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Marko

Član od: 08 Lis 2009
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Sub Stu 14, 2009 1:07 am    Naslov poruke: Maskiranje metalizer boja? Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima!

Dečki upomoć. Trebam pofarbati motor od f 16 u burnt metal i exhaust, ali s čim god zamaskiram pofarbani dio farba se skida.

Unaprijed fala.
Low
Gazda
Član od: 16 Ožu 2006
PorukaUpisano: Sub Stu 14, 2009 7:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Postoji i sealer za te metalizere.
Trebao bi prvo pofarbati metalizer pa za par dana prijeci sa sealerom. Nakon par dana bi trebao maskirati bez straha.
Koristis airbrush pretpostavljam?

PorukaUpisano: Sub Stu 14, 2009 9:03 pm    Naslov poruke: MASKIRANJE METALIZERA Citiraj ovaj komentar

Da. Zaštitio sam ga sa sealerom i drugi dan išao maskirati. I skinuo sam cijelu plahtu boje.
Prinz Eugen

Član od: 09 Stu 2009
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Sub Stu 14, 2009 9:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Možda je problem u pripremi.Mene su učili da brije farbanja površinu treba prebrusit jako finim papiron,po mogučnosti staviti primer,pa tek onda obojati.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Marko

PorukaUpisano: Sub Stu 14, 2009 9:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Može bit. Danas sam stavio primer pa ćemo vidjeti.
Obavjestit ću vas o daljem ishodu.
to-mek

Član od: 21 Ožu 2008
Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje
PorukaUpisano: Sub Stu 14, 2009 10:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pazi da ti površina možda nije masna, čim manje diranja prstima između nanosa boje.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
canadair

Član od: 28 Jul 2007
PorukaUpisano: Sub Stu 14, 2009 11:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koristiti Tamyinu tape mask i skidati je lagano bočno ukoso .
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Ned Stu 15, 2009 12:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

sve metalizere osim aluminium plate mozes normalno maskirati tamiya trakom, malo je oslabis i nema problema nikakvih.....takodjer, za njih nije potreban sealer, aluminium plate izbjegavaj, nemozes nista s njim....ostaju otisci, gubi sjaj, guli se....a sealer ga posivi, tako da bolje koristi steel umjesto njega, mala je razlika u nijansi, a steel se odlicno ponasa....

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Stu 16, 2009 10:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Reaper Napisao/la:
sve metalizere osim aluminium plate mozes normalno maskirati tamiya trakom, malo je oslabis i nema problema nikakvih.....takodjer, za njih nije potreban sealer, aluminium plate izbjegavaj, nemozes nista s njim....ostaju otisci, gubi sjaj, guli se....a sealer ga posivi, tako da bolje koristi steel umjesto njega, mala je razlika u nijansi, a steel se odlicno ponasa....
??? meni se sve to ne dešava, osim iskustva nagrizanja mekše plastike, ako nema podloge. Recept je jednostavan i kad se tako radi nema loših efekata. Površinu plastike se prvo dobro očisti sa krpicom i alkoholom od masnoća, preboja se željena površina sa sjajnom ili polusjajnom akrilnom crnom bojom i pričeka bar 6-10 sati da se temeljito osuši. Metalizer aluminij se nanese prvo jedna "ruka", pa se nakon 5 min. nanese drugi sloj. Zatom se sa krpicom nakon cca 1 min. dobro ispolira. nakon cca 30 min. se već može preprskati sa sealerom. Sealer doista smanji visoki sjaj koji je nastao nakon poliranja, ali se nakon njega površina preprska sa tankim slojem sjajnog akrilnog laka i uopće ne izgleda loše. Nakon toga možeš normalno lijepiti Tamiya traku po površini.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Pon Stu 16, 2009 11:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

sa svim metalizerima bas i nisam imao problema, spricani ili direkt na plastiku ili vec na neku boju ako je takva shema...... ali aluminium plate je katastrofalan...... sta god mu radio, ili se skida, ili ako ga zastitis bilo cime drasticno izgubi sjaj, i onda je iste nijanse kao steel, kojemu ne treba zastita i koji se ne skida prstima, pa cemu komplicirati sa sealerom, lakom...... uzmes steel i udri....

dali me pamcenje vara, ili je nekad postojao aluminium (obicni ne ovaj plate) kao metalizer? vise ga ne vidim po cjenicima, a sjecam se da je to bila odlicna boja.....samo prespricas, nikakvo poliranje, nista, lakiraj i idemo dalje, ne gubi sjaj ni malo.....

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
canadair

Član od: 28 Jul 2007
PorukaUpisano: Pon Stu 16, 2009 9:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja uvijek metalizer špricam u više navrata ,kako je opisao Grunf a zatim sealerom.
Po završetku radova sa trakom ,ispolirao bi i sealer na isti način i istom krpicom kao i metalizer i ponovno bih dobio isti sjaj kao da nisam sealer niti stavljao.Dakle ,sealer se po meni poliranjem može naknadno odstraniti,Više puta sam to radio i svaki put je uspjelo.

Aliminium plate-isto zapažanje kao Raeper.Ne treba sealer kod steela pa čak ni kada je umiješan u aluminum plate.
Natrag na vrh
Marko

PorukaUpisano: Uto Stu 17, 2009 10:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fala vam puno dečki; svi ste u pravu. Plastika je bila masna. Pobrisao sam ju sa platnenom krpom, nanio primer, metalizer, čekao preko noći, sealer, čekao preko noći, maskirao i prešpricao novi metalizer i super. Nisam koristio tamya traku nego običan selotejp koji mi čisto ok služi samo mora biti novi da nema prljavštine na ivicama i malo ga opustiš. Sada ću napraviti wash po lopaticama i zaštititi sve sa pik trakom za daljnje farbanje.
Marko

PorukaUpisano: Čet Stu 19, 2009 1:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dakle zahvale povlačim!!!!!!!!! Evil or Very Mad
Išao sam maskirati kako bi napravio sinles steel traku izneđu dve metalizer boje i opet se sve raspalo!!!!!!!!!
Kaj sad?
Shinobi

Član od: 05 Pro 2007
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Čet Stu 19, 2009 7:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mani se obicnih selotejpa
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Stu 19, 2009 10:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Obični selotejp je odličan za dizanje boje sa maketa, bez obzira jesu li to metalizeri ili bilokoj druge boje. Barem nabavi običnu Pik traku, tj. papirnatu građevinarsku samoljepljivu traku, a nije loš ni Scotch magic tape (u zelenoj kutiji) kojeg ima po knjižarama. Tamiya traka je ipak najbolja. Za maskiranje na ravnim površinama možeš i koristiti Postit blokiće. Ljepilo sa njih sigurno na skida metalizere...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma