Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lis 14, 2009 2:31 pm Naslov poruke: Messerschmitt Bf 109 |
|
|
Potaknut raspravom o točnosti i korigiranju maketa ovog aviona u drugim temama, pokrećem novu temu posvećenu isključivo Bf 109. Ovaj je avion omiljena tema mnogih maketara i gotovo nema onog tko se bavi maketarstvom a da nije radio i pokušao raditi maketu "Orla iz Augsburga". U ovu temu možete postati sva pitanja, reference i sl. vezano za Bf 109, pa navalite...
Za početak, evo dvije kolor fotografije iz propagandnog filma sa početka 2.sv.rata (odglumljeni alarmstart). Na Bf 109 E-3 je vidljiva kamuflaža RLM 70/71/65 i niz detalja koji su npr. u boji metala i sl., a što se teško razaznaje na C/B fotografijama...Uživajte.
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Sri Lis 14, 2009 11:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Iskreno...mene osobno više zanima taktika nego sam avion u tehničkom (pa i maketarskom) smislu. Zato imam drugačije pitanje inspirirano ovim divnim fotografijama. Dakle, koje je "normalno" vrijeme Alarmstarta? Od trenutka dizanja uzbune do trenutka kada je dežurni par u zraku? Pretpostavljam kako je dežurni par na zemlji stalno držan pun goriva i streljiva. A koliko je "normalno" vrijeme podizanja u zrak kompletne jedne lovačke eskadrile Luftwaffea tijekom 40-ih?
To pitam zato što im se nije jednom dogodilo da im iza lokalne šume ili brda iznenada naleti kompletna eskadrila Šturmovika, podigne se na nekih 2000 metara, bombama iz obrušavanja razvali cijeli aerodrom, popali skoro sva skladišta i hangare, iz brišućeg leta topovima potuče 60-70% zatečene stajanke i nestane jednako brzo kako se i pojavila ostavljajući za sobom samo možda jednog jedinog Petljakova koji s nekih 7-8 'iljada metara snima štetu...a da im otpor pruži samo bliska PZO aerodroma....što nije ni najmanje ugodno.
OT je...no, krasno prikazani Alarmstart po knjigama me inspirirao na pitanje. _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Andrej
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 2347 | |
|
Upisano: Čet Lis 15, 2009 12:04 am Naslov poruke: |
|
|
Mene jedino zanima jel ima koji ruski messer  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| BigBadWolf
 | | Član od: 04 Lip 2007 | | Poruke: 44 | |
|
Upisano: Čet Lis 15, 2009 12:09 am Naslov poruke: |
|
|
Da kojim slucajem ne znas gde moze da se nadje taj film? _________________ On the internet, all men are boys, all women are men, and all children are FBI. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Thundercat
 | | Član od: 13 Tra 2007 | | Poruke: 1825 | | Mjesto: Hirvatistan |
|
Upisano: Čet Lis 15, 2009 7:21 am Naslov poruke: |
|
|
| Andrej Napisao/la: | Mene jedino zanima jel ima koji ruski messer  |
Ima. Što kupljenih prije rata, što zarobljenih... _________________ Thundercat
Plastiku akbar!
3D Glasses for 3D Prints...
Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Lis 15, 2009 8:04 am Naslov poruke: |
|
|
| AleksandarMorozov Napisao/la: | Iskreno...mene osobno više zanima taktika nego sam avion u tehničkom (pa i maketarskom) smislu. Zato imam drugačije pitanje inspirirano ovim divnim fotografijama. Dakle, koje je "normalno" vrijeme Alarmstarta? Od trenutka dizanja uzbune do trenutka kada je dežurni par u zraku? Pretpostavljam kako je dežurni par na zemlji stalno držan pun goriva i streljiva. A koliko je "normalno" vrijeme podizanja u zrak kompletne jedne lovačke eskadrile Luftwaffea tijekom 40-ih?
To pitam zato što im se nije jednom dogodilo da im iza lokalne šume ili brda iznenada naleti kompletna eskadrila Šturmovika, podigne se na nekih 2000 metara, bombama iz obrušavanja razvali cijeli aerodrom, popali skoro sva skladišta i hangare, iz brišućeg leta topovima potuče 60-70% zatečene stajanke i nestane jednako brzo kako se i pojavila ostavljajući za sobom samo možda jednog jedinog Petljakova koji s nekih 7-8 'iljada metara snima štetu...a da im otpor pruži samo bliska PZO aerodroma....što nije ni najmanje ugodno.
OT je...no, krasno prikazani Alarmstart po knjigama me inspirirao na pitanje. | To je naravno scenario koji se katkad dešavao, kao i slučajevi u kojima bi vod T-34 uletio na aerodrom i gazio sve pred sobom. Druga strana medalje je da se često cijela sovjetska eskadrila nije vratila jer su je uništili brojčano nadjačani Bf 109 ili FW 190 sa ekspertima za komandama.. Ova cijela sekvenca filma uzljetanja traje manje od 1min. Uvježbano osoblje dosta brzo izvodi razne "uzbune", osobito kad to nije stvarna situacija nego vježba. U stvarnosti je na aerodromu uvijek bio dežurni par (Rotte), a piloti su već sjedili u avionu ili bili "na tri skoka" od aviona. Naravno da nitko nije pokušao sjediti u avionu sat vremena na -10 stupnjeva (ili niže), ali su piloti bili u blizini i mogli poletjeti odmah. Freya radari su bili raspoređeni tako da na vrijeme najave napade. U kaosu bitaka istočnog fronta je uvijek bilo šansi za uspješne iznenadne napade. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Lis 15, 2009 8:08 am Naslov poruke: |
|
|
| Andrej Napisao/la: | Mene jedino zanima jel ima koji ruski messer  | Gledaj malo po literaturi. Bilo je cijelih borbenih eskadrila popunjenih njemačkom tehnikom. Meni su posebno vizualno lijepi sovjetski Bf109 G u privremenoj bijeloj zimskoj kamuflaži. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Lis 15, 2009 8:12 am Naslov poruke: |
|
|
| BigBadWolf Napisao/la: | | Da kojim slucajem ne znas gde moze da se nadje taj film? | Ponekad se nađe po raznim kompilacijama na DVD-ovima posvećenim Luftwaffe ili početku ww2. Inače, vrlo kratka sekvenca iz koje se može izvući tek nekoliko oštrih kadrova, ali je moguće "pohvatati" bar dva aviona u dovoljnoj mjeri za izradu makete. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Čet Lis 15, 2009 9:13 am Naslov poruke: |
|
|
No da se vratimo na temu, jedan od najboljih sajtova za Messere:
http://109lair.hobbyvista.com/index1024.htm
Mene osobno zanima F-4 Marseillov, pa sam pronašo tragajući bespućima interneta jedan interesantan sajt gdje čovjek ispravlja sve greške Hassine makete.
http://www.geocities.jp/yoyuso/bf109f/bf109fe.html _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| RE_krešo
 | | Član od: 11 Ožu 2007 | | Poruke: 170 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Lis 15, 2009 9:52 am Naslov poruke: |
|
|
Evo da malo pridonesem temi kao fan messera. Za one koji nisu do sad naletjeli na ovo vrlo korisna stranica.
http://www.messerschmitt-bf109.de/ _________________
  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Čet Lis 15, 2009 10:18 am Naslov poruke: |
|
|
Hvala lijepa poštovani kolega Grunfe. U principu si mi odgovorio na pitanje.
Naravno, pretpostavljam kako se dio tvog odgovora odnosi i na aerodrome na zapadu i u Njemačkoj...naročito zato što se opisani scenario iznenadnog napada taktičke avijacije na aerodromima bliže Kanalu također redovno događao.
Manje od minute? Hm. Znači...u realnim borbenim situacijama...oko 2 minute...što je poprilično impresivno. Rusi su obično dežurni par dizali za oko dvije i pol minute...a Englezi čak i za manje od 2 minute.  _________________ Uprava Državne Bezbjednosti, radnik na određenim poslovima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Čet Lis 15, 2009 8:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Uslikao prije 3-4 godine u muzeju u München-u...starim aparatom...
Zivi i zdravi bili! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| werewolf
 | | Član od: 21 Velj 2008 | | Poruke: 692 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dule
 | | Član od: 12 Sij 2009 | | Poruke: 907 | | Mjesto: Plandiste |
|
Upisano: Pet Lis 16, 2009 2:44 pm Naslov poruke: |
|
|
| iako nisam poznavalac Mesera podrzavam ovaj topic cak bi ga valjalo oznaciti kao "lepljiv" tako da se tu slivaju sve informacije,samo napred. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| guuba
| | Član od: 12 Ruj 2009 | | Poruke: 114 | | Mjesto: Kopačevo |
|
Upisano: Sub Lis 17, 2009 2:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Avion koji se prije WW II počeo proizvoditi i prodavati po Europi. Čitao sam da su napravljeni preko 30.000 komada i da su serije npr. dobijale imena (muška) E-3 je bila serija Emil, a brojka 3 je podserija. Pravljeno ih je u puno inačica-varijanti, pustinjska, kopnena, morska i tko zna koliko još.
Pravi poznavatelji i ljubitelji ovog stroja imaju i bolji i preciznije podatke.
Davno sam pročitao da je Izrael nakon proglašenja svoje države poslije WW II iz ondašnje Čehoslovačke preko juge dobavio Me-109 za ratovanje. Imali su dosta obučenih pilota koji su ratovali diljem Europe, a nastanili se u novoformiranoj državi.
Nijemci su napravili dobar stroj te su ga samo nadograđivali novom opremom, naoružanjem i naravno boljim i jačim motorima kako bi mogao parirati engleskom i američkim avionima.
Maketarima je velik izazov za izradu naročito kad se radi diorama.
Pozdravljam otvaranje ove teme i vjerovatno ima još ljudi koji znaju više o njemu pa nek se raspišu. _________________ Cijanakrilna ljepila najbolje lijepe prste. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|