Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Alex
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 271 | | Mjesto: Toronto,Kanada |
|
Upisano: Sub Ruj 19, 2009 6:42 am Naslov poruke: Spitfires of 352.sqn. 1/48 |
|
|
Tamiya 1/48.
Nisam se mogao odluciti ni za kontinentalnu ni za pustinjsku shemu
bojenja pa sam napravio obadvije.
Evo zasto volim 1/48 skalu!
Sve u istom razmjeru!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Sub Ruj 19, 2009 7:59 am Naslov poruke: |
|
|
| predobro meštre, spit je spit |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Stefanic
| | Član od: 17 Tra 2009 | | Poruke: 139 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Sub Ruj 19, 2009 8:11 am Naslov poruke: |
|
|
Odličan je , 1/48 je zakon  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1985 | |
|
Upisano: Sub Ruj 19, 2009 10:26 am Naslov poruke: Re: Spitfires of 352.sqn. 1/48 |
|
|
| Alex Napisao/la: | Tamiya 1/48.
Nisam se mogao odluciti ni za kontinentalnu ni za pustinjsku shemu
bojenja pa sam napravio obadvije.
|
odlično, sviđa mi se ova logika  _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5397 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Ruj 19, 2009 6:35 pm Naslov poruke: |
|
|
Jako su ti dobri! Skidam kapu i daj još fotki.
A pitanje za poznavatelje se možda zna koji su piloti najčešče letjeli na ova dva primjerka? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1717 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Ned Ruj 20, 2009 9:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | Jako su ti dobri! Skidam kapu i daj još fotki.
A pitanje za poznavatelje se možda zna koji su piloti najčešče letjeli na ova dva primjerka? |
Makete su lijepe, ali obje imaju kardinalnu grešku. Doduše mislim da je autor svjesno zažmirio na jedno (ili oba) oka.
A što se tiče imena pilota, pustinjski je "osobni" avion zapovjednika 352. sqn. Hinka Šoića, dok je JK808 "B" izvršio 11 borbenih letova, a piloti su bili Delić, Fabijanović, Lošić, Luigi, Šoić, Vrabić, Ivanišević. Sačuvan je i trenutno je u postavi muzeja u Surčinu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alex
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 271 | | Mjesto: Toronto,Kanada |
|
Upisano: Pon Ruj 21, 2009 2:23 am Naslov poruke: |
|
|
Ako mislis na "kardinalnu gresku" Mk Vb - Mk Vc,da ti odmah odgovorim
citatom iz knjige F.A.Q. od mog maketarskog uzora Miga Jimeneza,
koji je jedan od vodecih i najrenomiranijih svjetskih maketara.
It wouldn,t be the first time that we have heard modeller that he can not build his Tiger because he hasn't got
the special photo etching for the part that supports the jack,or that he is waiting for some special titanium
aerials to arrive in order to make the Ausf F version that is different from Ausf G by 3 millimeters in lenght.......etc.
We should try to find reasonable balance...................
Otherwise,we run the risk of becoming frustrated and
becoming purely collectors of boxes and models,with no greater illusion that awaiting the next new releases by Dragon or AFV. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mislav
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 425 | |
|
Upisano: Pon Ruj 21, 2009 7:55 am Naslov poruke: |
|
|
Odlicno izgledaju. Nama se sto drugo reci... _________________ Mislav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1717 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Pon Ruj 21, 2009 8:13 am Naslov poruke: |
|
|
| Alex Napisao/la: | Ako mislis na "kardinalnu gresku" Mk Vb - Mk Vc,da ti odmah odgovorim
citatom iz knjige F.A.Q. od mog maketarskog uzora Miga Jimeneza,
koji je jedan od vodecih i najrenomiranijih svjetskih maketara.
It wouldn,t be the first time that we have heard modeller that he can not build his Tiger because he hasn't got
the special photo etching for the part that supports the jack,or that he is waiting for some special titanium
aerials to arrive in order to make the Ausf F version that is different from Ausf G by 3 millimeters in lenght.......etc.
We should try to find reasonable balance...................
Otherwise,we run the risk of becoming frustrated and
becoming purely collectors of boxes and models,with no greater illusion that awaiting the next new releases by Dragon or AFV. |
Da, mislio sam na tu kardinalnu grešku, ali kao što si i sam vidio shvatio sam da si namjerno zažmirio na tu činjenicu.
Što se tiče Miguela Jimeneza ili bilo kojeg drugog uzora, svatko slaže to što voli, na način koji voli. Dakle, ja ni na koji način ne želim tebi umanjiti tvoj užitak maketarstva.
Ali dozvoli onda i meni da potpuno dvije potpuno vizualno različite verzije aviona ne uspoređujem s "special photo etching for the part that supports the jack,or that he is waiting for some special titanium
aerials to arrive in order to make the Ausf F version that is different from Ausf G by 3 millimeters in lenght". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Pon Ruj 21, 2009 9:49 am Naslov poruke: |
|
|
Super su!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ruj 21, 2009 9:54 am Naslov poruke: |
|
|
Makete izgledaju vrlo lijepo, ali kao što je već naveo Tomo, kapljičasti pokrov topova na krilima i dijelovi panelizacije koji odlikuju "C" krilo od"B" krila su element koji ne bi trebalo zanemariti. Topovi 20 mm se po formi isto razlikuju od ovih na Vb. To nisu maketarska pretjerivanja o kojima čuveni Mig Jimenez govori. Ovu preradu uopće nije teško napraviti uz par jeftinih i dostupnih konverzijskih setova na tržištu. Još malo brušenja i urezivanja 2-3 panela i stvar riješena...Dapače, znam da su mnogi maketari radili sami u skreču tu konverziju i izveli je dosta brzo i uspješno. Na ovoj maketi se može "svjesno" zanemariti netočan spinner, bušenje otvora na auspusima, spuštanje stražnjih horizontalaca, IFF antene, opsežnije detaljiranje kokpita (izuzevši obavezne pojaseve) i sl., a da izgleda na kraju vrlo uvjerljivo. Zamisli kako bi izgledalo da napraviš Bf 109 G-6 bez "guka" na kapotažu motora? _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Uto Ruj 22, 2009 1:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Poštujem Tominu i Grunfovu opasku vezanu za točnost no gledajući u cijelosti makete su vrlo lijepo urađene. _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zilkan
 | | Član od: 26 Stu 2007 | | Poruke: 1169 | | Mjesto: oko Bjelovara |
|
Upisano: Sri Ruj 23, 2009 11:41 pm Naslov poruke: |
|
|
| Meni se totalno svidja avion,jako mi se svidja bojanje, ali sam dudek za verzije. Znam da je spitfire al koji tip i koji detalji kako trebaju bit nemam blage |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Čet Ruj 24, 2009 11:28 pm Naslov poruke: |
|
|
| Jako dobro, meni najdraže mjerilo. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1512 | |
|
Upisano: Pet Ruj 25, 2009 7:54 am Naslov poruke: |
|
|
| Osim onih primjedbi o razlikama Vb i Vc, oba aviona imala su potkrilne nosače za bombe pa bi i njih trebalo napraviti, što nije neki problem. Naime 352nd Sq korišten je prvenstveno za lovačko bombarderske zadatke pa je na zadatke nosio bombe pod krilima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|