Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| krkan
| | Član od: 21 Velj 2006 | | Poruke: 165 | |
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 11:55 pm Naslov poruke: Padobran |
|
|
imam u posjedu po mojim saznanjima padobarncic za stabilizaciju koji je pripadao pilotu ciji je zrakoplov oboren iznad krka, tj. imao je prinudno sijetanje u uvalu Potoljani ispod mijesta Linardici..
citajuci materijale s vaseg foruma, dobio sam u uvid bogato povjesno znanje, pa se nadam da cete i ovo prosvjetliti.
ovo je pecat s ruba doticnog padobrana:_
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Uto Ožu 21, 2006 10:15 am Naslov poruke: |
|
|
Neki amerikančić?!? _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krkan
| | Član od: 21 Velj 2006 | | Poruke: 165 | |
|
Upisano: Uto Ožu 21, 2006 1:53 pm Naslov poruke: |
|
|
| predpostavljam |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1514 | |
|
Upisano: Uto Ožu 21, 2006 2:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| Radi se o B-17 G-50-DL, ser. broja 44-6394, nadimak "My Aching Back" iz 774.SQ 463.BG. Pilot porucnik Wilbur Wetzel. Pogodjen prilikom bombardiranja aerodroma Udine, izgubio tri motora i na jednom motoru dovukao se do Kvarnera. Sletio na more blizu Glavotoka (kanal izmedju Krka i Cresa), otprilike 1nm daleko od obale otoka Krka. Od 10 clanova posade mislim da se dvoje utopilo (nisu se napuhali Mae West) a ostale su spasili mjestani Glavotoka i kasnije spojili sa partizanima koji su ih prebacili do Saveznika i dalje do Zadra i Italije. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 21, 2006 3:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Gospodine Frka, jeste li slučajno ronili na olupini tog zrakoplova?  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1514 | |
|
Upisano: Uto Ožu 21, 2006 7:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Taj a/c je nazalost izvadjen 1973. godine. Nazalost iz dva razloga : Prvi, jer je uopce vadjen. Drugi, jer je vadjen nestrucno pa im se raspao, te su ga izvadili u komadima. Naime avion je bio koso zabijen nosom i motorima u mulj, dakle, negdje do pocetka krila. Dubina 71 metar. Vadjenje je pokusano tako da su vezali omcu oko repa i napuhavali veliki balon. Kako mulj nikako nije dozvoljavao da se avion lako izvuce, napuhavali su balon sve dok se nije otkinuo rep u visini izlaznog ruba krila. Poslije su ostatak aviona pokusali dignuti dizalicom DOBRA, sto je djelomicno i uspjelo, ali su u mulju ostaliu nos aviona i tri motora. Ostaci sredisnjeg dijela aviona bili su dovuceni u uvalu Vela Jana na Krku a poslije u Rijeku na Kantridu gdje su stajali nekoliko dana. Poslije su odvezeni na otpad. Tragicno. Ja sam tada isao u gimnaziju i razgledao sam te ostatke. Jos je dobro bio ocuvan sredisnji dio trupa sa prostorom za bombe i radio kabinom. Bio je i jedan bocni mitraljez sav obrastao skoljkama koji mi je bio pretezak za uzeti a tada jos naravno nisam vozio auto, pa sam ga teska srca morao ostaviti. Ipak sam uzeo par sitnica : rucicu padobrana i manometar za kisik.
Dosta godina kasnije kada sam poceo roniti nasao sam u uvali Vela Jana jos dosta inventara iz unutrasnjosti aviona : sljemove, flak-prluke, jedan pojas za spasavanje, masku za kisik, plasticnu kutiju sa priborom za prezivljavanje, jedan odlicno ocuvan plasticni kutomjer i jedan plasticni racunar iz tri dijeka koje sam kasnije uspio sastaviti. I na koncu, covjek koji je neuspjesno vadio avion a kojega sam naknadno upoznao, poklonio mi je pistolj Colt M1911A1 ciju sam sliku objavio nedavno na ovom forumu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|