Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

avia fl.3
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Sri Ruj 02, 2009 2:07 pm    Naslov poruke: avia fl.3 Citiraj ovaj komentar

Pozdrav

Imam par pitanja vezano uz avia-e u ZNDH .

Mene konkretno zanima avia 8006 iz knjige "ZNDH" Frka,Novak,Pogacic (str.201- izdanje na francuskom).

-Dakle , zanima me da li doticna avia ima zutu traku na trupu i zute rubove krila s donje strane, takoder smjestaj sahovnica (razdoblje kada je nastala fotografija?)?

-Za serijski broj se navodi da je bijeli, boja simbola 1. ZB Zagreb takoder bijela?

-Boja spinera (bijela?), boja propelera (drvo ili tamno siva?)?

-Da li je cijeli zrakoplov obojan u sivo-zelenu ili su donje povrsine sive?

To bi bilo to.

Hvala

Marin
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Ruj 02, 2009 2:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fotografije Avie FL.3 „8006“u navedenoj knjizi (Hrv. zdanje) sam pronašao na stranicama 250 i 48. Na str. 48 se vidi samo stražnji dio trupa, ali i obavezna žuta traka. Pozicije šahovnica su iste kao i na drugim Aviama. Sve su zajedno došle iz Italije sa već obojanim oznakama pripadnosti. u ZNDH su dobile žutu traku oko stražnjeg dijela trupa i ev. broj bijele boje. Simbol trojedine sisačke kule na kapotažu je, mislim, žute boje. Nisam sasvim siguran za ostale podatke jer se nisam posebno bavio tim avionom, ali imaš odlične kolor slike na str. 318 iste knjige od druge FL.3, a tu možeš vidjeti bar dio odgovora na svoja pitanja. Za pozicije šahovnica pogledaj ostale objavljene fotografije. Koliko sam vidio, odozdo su dvije velike šahovnice blizu rubova krila, na desnom krilu je jedna manja, kao i obavezne na kormilu pravca. U kasnijem periodu su ti avioni dobili žuti donji dio kapotaža motora, a onda i Zvonimirce. Od, čini mi se, 8 zaprimljenih, pola ih je bilo sa otvorenim, a pola sa zatvorenim kokpitom. 8006 je imala otvoreni kokpit. Sve su imale blizu repa obojan mali simbol žutog aviončića, ali se čini da je kod nekih prebojan. Na slici na str.48 nisam vidio tu tvorničku oznaku. Obzirom da su došle iz italije, predpostavljam da su bile obojane talijanskim bojama, slično kao i Fiat G.50 Bis. Za detalje neznam najbolje.. Mislim da Prelude o toj temi zna najviše. Nadam se da sam pomogao.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
potez XXV

PorukaUpisano: Čet Ruj 03, 2009 6:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jos nesto.
Koji je motor ugraden u NDH avia-e?

Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Ruj 03, 2009 9:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Možda ti i ovo pomogne

[url]http://www.myaviation.net/search/search.php?view=&aircraft=Avia FL3[/url]

Tek toliko da nadopunim Grunfa, primljeno je 20 komada (10+10 verzija kokpita)

Neznam koja fotka je u francuskom izdanja (pretpostavljam ona iz 250 str u HR izdanju s obzirom da pitaš za traku oko trupa), ali prema fotkama drugih avia (pogotovo fotke u boji) spiner je bio bijeli, a propeler smeđi/drvo
Kula je žuta

Same vrhove krila ima obojano u žuto i velike šahovnice (vidi fotku sa skijama), a rekao bih da je i od ispod bila zelena, a i sami poklopac motora je izgleda neke svijetlije zelene boje. Razlika u boji se vidi gotovo na svim fotkama.

hornet: poruka promijenjena dana: Čet Ruj 03, 2009 10:50 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Čet Ruj 03, 2009 10:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sad kad opet gledam malo te fotke FL3 a i starije teme pada mi na pamet pomisao (ako se u obzir uzmu i profili sivih ZNDH avia na koje se može tu i tamo naletiti) da su one mogle biti isporučene sive te da su se tek kod nas prebojali u nekakvu zelenu, to bi moglo objasniti i nestanak malih žutih aviončića koji su vidljivi na svim fotkama snimljenih tokom isporuke (čak su i na tim fotkama cijeli svijetliji = sivi???), međutim ne objašnjava ponovno pojavljivanje tih istih žutih aviončića na fotkama u boji doduše tamo nema ni žute trake oko trupa ali ima ispod krila i donjoj strani poklopca motora.
hornet

PorukaUpisano: Čet Ruj 03, 2009 11:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

No da nebi sada opet do bezsvijesti razglabali o boji i njenim tonovima evo kako je to izgledalo od ispod, teško ćeš dobiti bolju fotku položaja oznaka Cool

prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Čet Ruj 03, 2009 11:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hornet Napisao/la:

Tek toliko da nadopunim Grunfa, primljeno je 20 komada (10+10 verzija kokpita)

Moguće da ih je sveukupno u sastav ZNDH ušlo i više. U jednom izvoru sam npr. naletio na spominjanje evid. brojeva 8015 i 8018. Moguće je naime da ih je par zaostalo nakon kapitulacije Talijana te da su nekako dospjele u naše ruke ili su nam ih predali Nijemci.

hornet Napisao/la:

Neznam koja fotka je u francuskom izdanja (pretpostavljam ona iz 250 str u HR izdanju s obzirom da pitaš za traku oko trupa), ali prema fotkama drugih avia (pogotovo fotke u boji) spiner je bio bijeli, a propeler smeđi/drvo ...

Vrh, odn. pokrov spinera je po meni gotovo sigurno srebrne boje. S tim što se na tu "lopticu" spinera od 1944. god. običavalo nanijeti spiralu (bijela na crnom spineru).
Za boju elise nisam posve siguran ali mogla bi biti i crna. Barem mi na nekim fotkama tako pari.

Ne vjerujem da su AVIE u ZNDH bile sive, kao što sumnjam i da su bile onakve zelene boje kakvi su bili i FIAT-i (mada to ne treba ni isključiti jer je ta boja vremenom znala dosta "sfejdati" - uostalom ko i FIAT-i u kasnijoj fazi uporabe). Po meni se ipak radi o nekoj svijetiijoj, odn. srednje-zeleno-sivoj boji.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
potez XXV

PorukaUpisano: Čet Ruj 03, 2009 11:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super, hvala svima pogotovo Hornetu na ovoj zadnjoj fotografiji.
Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2009 12:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:

...
Vrh, odn. pokrov spinera je po meni gotovo sigurno srebrne boje. S tim što se na tu "lopticu" spinera od 1944. god. običavalo nanijeti spiralu (bijela na crnom spineru).
Za boju elise nisam posve siguran ali mogla bi biti i crna. Barem mi na nekim fotkama tako pari.
...

Moguće da je boje aluminija iako mi više leži bijela. Spirale se ne vidi niti na jednoj fotki osim ove obnovljene koju niti ne možemo uzeti za referencu.

Zašto bijela na crnom spineru a ne crna na bijelom. Vidi fotke G50
prelude

PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2009 3:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hornet Napisao/la:
prelude Napisao/la:

...
Vrh, odn. pokrov spinera je po meni gotovo sigurno srebrne boje ...
Za boju elise nisam posve siguran ali mogla bi biti i crna. Barem mi na nekim fotkama tako pari ...

Moguće da je boje aluminija iako mi više leži bijela ...

Predaješ se?

Gledajući fotku se moram još složiti i s hornetom da je moguće da su (barem neki) propeleri bili (da li i boje?) od drveta - inače ne bi imali ove metalne rubnike, dakle da su bili samo impregnirani nekim (tamnim) lakom.

hornet Napisao/la:
Zašto bijela na crnom spineru a ne crna na bijelom. Vidi fotke G50

Tu si djelomično u pravu - izgleda je doista crna spirala na nanesena na srebrni spiner. Naime na drugoj fotki u boji 8110 (sa Zvonimircem) u sklopu donjeg linka jedne od naših prethodnih diskusija usporedi boju spinera s bojom felge - a ona zasigurno nije bila bijela. Kao uostalom i boja ramova kabine:

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=280&postdays=0&postorder=asc&highlight=avia&start=15

Inače Marine, ako se spremaš raditi 8006, dakle s otvorenom kabinom - pazi na oblik vjetrobrana! Koliko se sjećam onaj u RS-ovoj maketi nikako ne odgovara našim Avijama koje su imali onak više ispupčeni - "bubble" oblik i bez bočnih "žaluzina", kao i bez središnjeg rama frontalno:

R.Čopec
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2009 9:08 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da se nadovežem na zaključke o boji propelera. Na spominjanoj kolor fotografiji se vidi da je u pitanju tamnija smeđa boja drveta-bar na tom avionu...Hvala Prelude-u i Hornetu na odličnim fotografijama i korekciji o broju primjeraka u ZNDH. Ni meni nije previše jasno koje bi bile boje (boja) kamuflaže, bez obzira na kolor fotografije, ali odakle podatak da su Avie stigle obojane sivo? Na fotografiji gdje su postrojene na primopredaji (još bez brojeva i taktičkih oznaka) izgledaju svijetlo, ali moje je mišljenje da je to zbog vrste filma ili filtera korištenog kod fotografiranja. Naime, žuti aviončići kod repa izgledaju jako tamni, a trebali bi biti svjetliji (zelena pozadina) ili gotovo istog tona sive (siva pozadina)..? Koliko god gledam fotografije, čini mi se da je u pitanju jedna obuhvatna boja, tj. zelena, a što je i bio standard u ZNDH u vrijeme njihovog uvođenja u upotrebu ( Potezi, Bregueti, PVT-i.. su svi bili tako bojani). Da li je to boja u kojoj su Avie već isporučene od strane Talijana ili domaća maslinasto zelena? Hm?

Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2009 2:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Ni meni nije previše jasno koje bi bile boje (boja) kamuflaže, bez obzira na kolor fotografije, ali odakle podatak da su Avie stigle obojane sivo? Na fotografiji gdje su postrojene na primopredaji (još bez brojeva i taktičkih oznaka) izgledaju svijetlo, ali moje je mišljenje da je to zbog vrste filma ili filtera korištenog kod fotografiranja. Naime, žuti aviončići kod repa izgledaju jako tamni, a trebali bi biti svjetliji (zelena pozadina) ili gotovo istog tona sive (siva pozadina)..? Koliko god gledam fotografije, čini mi se da je u pitanju jedna obuhvatna boja, tj. zelena, a što je i bio standard u ZNDH u vrijeme njihovog uvođenja u upotrebu ( Potezi, Bregueti, PVT-i.. su svi bili tako bojani). Da li je to boja u kojoj su Avie već isporučene od strane Talijana ili domaća maslinasto zelena? Hm?

Nema nikakvog realnog ni logičnog uporišta za tezu da bi Avie, kao uostalom i svi uvozni avioni koje je kupilo ZNDH bili prebojavani u Hrvatskoj nakon isporuke. To se jednostavno nije činilo, a izuzetak su jedino oni avioni koji su primljeni u civilnim bojama (češke Velike Avie, Be-51, event. poneka Roda i sl. ...). A i zašto bi se trošilo vrijeme i pare kad je avion već stigao s nekakvom maslinastom prikrivnom bojom pa makar ona i odudarala od nekog SMB standarda korištenog za doma proizvedene avione (sveobuhvatno gledano uostalom nekakav standard o prikrivnim bojama nije ni bio propisan u ZNDH). U principu sam blizu konstataciji da je to bila ova boja (zadnji Ragužev post na ovom topicu) ...

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=280&postdays=0&postorder=asc&start=15

... s time što vjerujem da zbog tog ranog tipa kolor filma ova boja djeluje "sivija" nego što je bila u stvarnosti. Mislim da se zapravo radi o nekakvoj sivo-maslinastoj nijansi, ali ne isključujem da su neki aparati (nakon popravaka, remonta i sl.) i dobivali domaću SMB boju kakvu možemo vidjeti na ovom Fiziru:

No da bi primijenili na maketi tu boju, moramo pouzdano znati da je dotični avion prošao neki veći remont (odn. potencijalno prebojavanje). Stoga se ja u principu ne bi upuštao u takvu rekonstrukciju.
Mada opet s druge strane kolor fotka na str. 314 (F-N-P monografije) nije daleko od nijanse "susjednih" Bregueta ... A činjenično se radi o vrlo ranoj fazi uporabe kada Avia u prvom planu zasigurno još nije prošla nikakav remont. Nžl. fotka je dosta tamna pa se ništa ne može sa sigurnošću tvrditi ....
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2009 2:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Znači, konsenzus bi bio da su Avie FL-3 obuhvatno maslinasto zelene i to obojane u tvornici, ako nisu doživjele veći remont...Zna li se u kojoj tvornici su u italiji te avione izradili? To bi pomoglo u preciznijem određivanju boje. Naime, ima više Verde Oliva. Na Fiatu G.50 Bis je logično Fiatova zelena, ali postoje i nešto drugačije nijanse korištene u Bredi, Macchi-ju...tako da zakompliciramo stvari. Iskreno rečeno, meni po kolor slikama djeluje kao da nema značajnije razlike u zelenoj na G.50 i FL-3.

Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2009 2:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vjerojatno si napisao post priije nego si pročitao "appendix" koji sam nadodao u zadnjem pasusu mog prethodnog posta jer mi ta boja na Sv. Nedjelji doista "pari" na domaću SMB.
Da se malo nadovežem s još jednom mogućom teorijom, a ima veze s onom postanom fotografijom gdje je u nizu 5 avia sa zatvorenom (u prvom planu) te 5 s otvorenom kabinom, a koji snimak je vjerojatno nastao u Italiji prije preuzimanja.
Što ako je 5 daljnjih primjeraka (s otvorenom kabinom) bilo u "krem" boji kojom su se isto tako bojile Avie u Italiji. Tada bi ipak imalo smisla postaviti tezu da su u Hrvatskoj one dobile našu SMB boju. I po nekoj logici (slijedu) bi to bili upravo ev.br. 8006-8010. Na to me upućuje upravo fotka na str. 48 spomenute knjige gdje se vidi da se na avionima nešto radilo. Moguće ih se baš bojalo, odnosno nanosilo oznake i evid. brojeve. Interesantno je naime primijetiti da se brojevi preliminarnog niza, odn. moguće ranije isporuke (do 8005 > vidi Aviu br. 8003 na str. 56) i po fontu, pa i po nijansi boje donekle razlikuju (rekao bih bijela nakon 8006, a ova 8003 mi se baš čini da je žuta s nekim svijetlijim obrubom. A i inače su fotke tog kasnijeg niza (8006-8010) razmjerno rjeđe od ovih ranijih. Izuzev spomenutog 8006.
Natrag na vrh
hornet

PorukaUpisano: Pet Ruj 04, 2009 2:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
... ali odakle podatak da su Avie stigle obojane sivo? Na fotografiji gdje su postrojene na primopredaji (još bez brojeva i taktičkih oznaka) izgledaju svijetlo, ali moje je mišljenje da je to zbog vrste filma ili filtera korištenog kod fotografiranja. ...

Podatak je niotkuda

Naime Hobby M, na linku druge teme koju je dao Prelude, je napisao kako talijanski izvori navode sivo-zelenu nijansu farbanja te se u spomenutom izdanju nalazi i sami profil u boji ZNDH avie. E sad taj profil pokazuje sivu aviu (poput talijanske na 2. stranici linkane teme, sivo-zelenkasta) nikako zelenu slabijeg intenziteta, tj. nemože se povezati spomenuti profil i boja na color fotkama. Nadalje u tom istom izdanju je i fotka 10 avia prilikom isporuke iz suprotnog kuta od one koja je objavljena u FNP izdanju. I na toj fotki se čine svijetle, tj. sivije.

E sad za vjerovati je da su i jedna i druga fotka snimljene istim fotoaparatom i isti dan.
Avioni izgledaju svijetlije (u odnosu na fotke iz HR) i slažem se da tu ima previše parametara koji utječu na samu fotku i prikaz boja na fotkama koje su stare 40-50 godina.

A s druge strane možda su ti avioni (10) ipak bili obojani u sivo i takvi isporučeni ali su se uvođenjem u uporabu prebojali u standardnu ZNDH zelenu (svijetlo zelena u odnosu na origigi talijansku zelenu) stavili taktičke oznake i maknuli mali žuti aviončić.

Kako opravdati pojavljivanje tog istog aviona na nekim drugim fotkama (kada više nema žute trake oko trupa) -- nemam pojma
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma