Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Padobran

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
krkan

Član od: 21 Velj 2006
PorukaUpisano: Pon Ožu 20, 2006 11:55 pm    Naslov poruke: Padobran Citiraj ovaj komentar

imam u posjedu po mojim saznanjima padobarncic za stabilizaciju koji je pripadao pilotu ciji je zrakoplov oboren iznad krka, tj. imao je prinudno sijetanje u uvalu Potoljani ispod mijesta Linardici..
citajuci materijale s vaseg foruma, dobio sam u uvid bogato povjesno znanje, pa se nadam da cete i ovo prosvjetliti.

ovo je pecat s ruba doticnog padobrana:_

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Uto Ožu 21, 2006 10:15 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Neki amerikančić?!?
krkan

Član od: 21 Velj 2006
PorukaUpisano: Uto Ožu 21, 2006 1:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

predpostavljam
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ožu 21, 2006 2:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Radi se o B-17 G-50-DL, ser. broja 44-6394, nadimak "My Aching Back" iz 774.SQ 463.BG. Pilot porucnik Wilbur Wetzel. Pogodjen prilikom bombardiranja aerodroma Udine, izgubio tri motora i na jednom motoru dovukao se do Kvarnera. Sletio na more blizu Glavotoka (kanal izmedju Krka i Cresa), otprilike 1nm daleko od obale otoka Krka. Od 10 clanova posade mislim da se dvoje utopilo (nisu se napuhali Mae West) a ostale su spasili mjestani Glavotoka i kasnije spojili sa partizanima koji su ih prebacili do Saveznika i dalje do Zadra i Italije.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ožu 21, 2006 3:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gospodine Frka, jeste li slučajno ronili na olupini tog zrakoplova? Ronioc
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ožu 21, 2006 7:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Taj a/c je nazalost izvadjen 1973. godine. Nazalost iz dva razloga : Prvi, jer je uopce vadjen. Drugi, jer je vadjen nestrucno pa im se raspao, te su ga izvadili u komadima. Naime avion je bio koso zabijen nosom i motorima u mulj, dakle, negdje do pocetka krila. Dubina 71 metar. Vadjenje je pokusano tako da su vezali omcu oko repa i napuhavali veliki balon. Kako mulj nikako nije dozvoljavao da se avion lako izvuce, napuhavali su balon sve dok se nije otkinuo rep u visini izlaznog ruba krila. Poslije su ostatak aviona pokusali dignuti dizalicom DOBRA, sto je djelomicno i uspjelo, ali su u mulju ostaliu nos aviona i tri motora. Ostaci sredisnjeg dijela aviona bili su dovuceni u uvalu Vela Jana na Krku a poslije u Rijeku na Kantridu gdje su stajali nekoliko dana. Poslije su odvezeni na otpad. Tragicno. Ja sam tada isao u gimnaziju i razgledao sam te ostatke. Jos je dobro bio ocuvan sredisnji dio trupa sa prostorom za bombe i radio kabinom. Bio je i jedan bocni mitraljez sav obrastao skoljkama koji mi je bio pretezak za uzeti a tada jos naravno nisam vozio auto, pa sam ga teska srca morao ostaviti. Ipak sam uzeo par sitnica : rucicu padobrana i manometar za kisik.
Dosta godina kasnije kada sam poceo roniti nasao sam u uvali Vela Jana jos dosta inventara iz unutrasnjosti aviona : sljemove, flak-prluke, jedan pojas za spasavanje, masku za kisik, plasticnu kutiju sa priborom za prezivljavanje, jedan odlicno ocuvan plasticni kutomjer i jedan plasticni racunar iz tri dijeka koje sam kasnije uspio sastaviti. I na koncu, covjek koji je neuspjesno vadio avion a kojega sam naknadno upoznao, poklonio mi je pistolj Colt M1911A1 ciju sam sliku objavio nedavno na ovom forumu.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma