Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

K.u.K. SMS Kaiserin Elisabeth

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od početaka do 1918.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Igor_A.

Član od: 03 Tra 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Kol 29, 2009 7:22 pm    Naslov poruke: K.u.K. SMS Kaiserin Elisabeth Citiraj ovaj komentar

Nisam ekspert za K.u.K. mornaricu, ali jedna priča koju sam čuo u djetinjstvu potaknula me na 'google' pretragu i naiđoh na interesantan članak o sudbini ovoga broda i njegove posade, članak je u .pdf formatu i na engleskom je jeziku. Neki su vjerojatno upoznati sa ovom pričom, a neke bi mogla zanimati. Priču sam čuo jednoga davnog ljeta, od starijeg gospodina iz Osijeka. On mi je pripovjedao o tome kako je svoje djetinjsvo proveo u Boki Kotorskoj jer je njegov otac bio časnik austro-ugarske ratne mornarice. Kada sam ga nakon toga posjetio u njegovom domu, primjetio sam u jednoj sobi, mnoštvo predmeta, čak i dijelova namještaja, koji ne spadaju u naše podneblje. Objasnio mi je da je te stvari njegov otac donio sa sobom kada se nakon Prvog svjetskog rata vratio iz japanskog zarobljeništva. Meni tada ništa nije bilo jasno, nije me pretjerano niti zanimalo, ali slika kolekcije neobičnih predmeta i priča vezana uz njih ostali su mi u sjećanju. I tako, sjetivši se maglovite priče, budući da detalje nisam znao, odlučih konzultirati 'google' da saznam koji je to brod K.u.K. mornarice mogao biti uključen u ratni sukob sa Japanom u Prvom svjetskom ratu, i dođoh do Kaiserin Elisabeth...

http://warshipsresearch.web-log.nl/warships/files/andrasKaiserin-Elisabeth-Tsingtao.PDF
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Essex
Gost
PorukaUpisano: Ned Kol 30, 2009 4:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izvrsno. Hvala
Natrag na vrh
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Ned Kol 30, 2009 7:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako dobro napisano, uz samo dvije male zamjerke (ne bih bio ja, da ne prigovaram): nisam vidio da se spominje kako je naoruzanje KAISERIN ELISABETH bilo promijenjeno 1905., te vise nije imala one velike topove na pramcu i krmi, nego po jedan kalibra 150 mm D/40, dok su bocni bili 150 mm D/35. Za uporabu na kopnu su skinuti bas ti noviji topovi duljine 40 kalibara. Druga zamjerka je sto se stalno posebice spominju samo Madjari, no to je tako kod nasih sjevernih susjeda, ako nisi Madjar, nisi covjek Wink
Igor_A.

Član od: 03 Tra 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Kol 30, 2009 10:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Alaska Napisao/la:
Druga zamjerka je sto se stalno posebice spominju samo Madjari, no to je tako kod nasih sjevernih susjeda, ako nisi Madjar, nisi covjek Wink

Gospodin od kojega sam čuo priču nije bio Mađar, prezivao se Homajer. Od potomaka ima unuku koja, ako se ne varam, još uvijek živi u Osijeku.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od početaka do 1918. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma