Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2437 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 4:45 pm Naslov poruke: Piloti na Visu |
|
|
Evo za ljubitelje hrv. vojne povijesti da odgonetnu ova lica sa fotografije i koje je ono avion u pozadini sasvim lijevo. Također slikano na Visu 1946. godine. Stari mi kaže da je u donjem redu, desni, Franjo Kluz ali ja se ne kužim pa ako netko zna...
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 6:14 pm Naslov poruke: |
|
|
tvoj djed je Franjo Kluz? _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 7:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ili slika nije iz 1946 ili na slici nije F.Kluz, jer je on poginuo.... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 8:19 pm Naslov poruke: |
|
|
2 karaya> Ne, nije mi Franjo Kluz djed.
2 Grunf> sve što sam napisao mi je stari rekao, a vjerojatno ni on nema pojma baš o svemu tome. Ja znam još manje.
Za sve slike koje sam stavio u hrv. vojna povijest. nemojte uzimati te podatke koje sam napisao kao potpuno točne jer očito nisu; pisao sam kako mi je rečeno.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 9:51 pm Naslov poruke: Re: Piloti na Visu |
|
|
| Timmy Napisao/la: | | Evo za ljubitelje hrv. vojne povijesti da odgonetnu ova lica sa fotografije i koje je ono avion u pozadini sasvim lijevo. Također slikano na Visu 1946. godine. Stari mi kaže da je u donjem redu, desni, Franjo Kluz ali ja se ne kužim pa ako netko zna... |
Bravo Timmy care!
Nisam još uspio sve odgonetnuti, ali ovako na prvi pogled, ovaj drugi što sjedi jest Cpt. Franjo Kluz, glavom i bradom (inače, poginuo 24.9.1944. pri napadu na luku u Omišu) - tata ti je u pravu!
Od ostalih ovako na prvi pogled mogu prepoznati; Stoje: 1. Sgt. Maj Mirko Kovačič, 2. ? , 3. Lt. Nedeljko Pajić, 4. Cpt. Ratko Jovanović (poginuo 4.10.1944. tijekom napada blizu Teslića), 5. Cpt. Branko Kraus, 6. Sgt. Mehmed-Alija Lošić (do nedavno je još bio živ - stanovao tu negdje u Heinzelovoj)...
Javim se kad odgonetnem ostatak, samo da pripomenem da si ovo stavio pod krivu rubriku (nek moderatori molim, presele). Naime, 1946. dobar dio ovih momaka više nije bio živ, a rat završen i 1. eskadrila NOVJ (ili 352 (Yugoslav) Squadron već odavno rasformirana. Kompletna eskadrila je naime, bazirala na Visu od 4. siječnja 1945. do 9. travnja 1945., a detažman (povremeni postroj) od 19. kolovoza 1944. do 4. siječnja 1945.
Hvala na fotkama i samo naprijed u skeniranju ostalih!
prelude: poruka promijenjena dana: Ned Ožu 19, 2006 11:30 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 10:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | (inače, poginuo 24.9.1945. pri napadu na luku u Omišu) |
Ovdje je najvjerojatnije lapsus. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 10:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| bosanac Napisao/la: | | Citat: | | (inače, poginuo 24.9.1945. pri napadu na luku u Omišu) |
...pa napiši svoje mišljenje |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 10:42 pm Naslov poruke: |
|
|
2 Prelude> hvala na finom objašnjenju. Inače, zaboravio sam napisati da u gornjem redu, drugi s lijeva tj. osoba pod mi je djed (Mate Majica). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 10:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| bosanac Napisao/la: | | Citat: | | (inače, poginuo 24.9.1945. pri napadu na luku u Omišu) |
Tnx na ispravci, lapsus naravno. 24.9.1944. - popravljeno. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 10:56 pm Naslov poruke: |
|
|
| Timmy Napisao/la: | 2 Prelude> hvala na finom objašnjenju. Inače, zaboravio sam napisati da u gornjem redu, drugi s lijeva tj. osoba pod mi je djed (Mate Majica). |
Drago mi je da pod br. 2 nisam bubnuo nešto... Izgubio bih na vjerodostojnosti, ...
Btw. deda ti je rođen 1913., na Visu je bio aviomehaničar u činu vodnika (1944. je došao na Vis iz I. zrakoplovne baze u Livnu), a u RAF-u su ga vodili pod vojničkim brojem 791414...
Dobar sam, a? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 11:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Isuse, stvarno niste normalni... Pa otkud baratate svim tim podacima? Inače, fulali ste što se tiče Livna. Došao je na Vis iz Libije i čak ima i fotki od tamo ali dok ja to sve nabavim... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
|
Upisano: Ned Ožu 19, 2006 11:41 pm Naslov poruke: |
|
|
| Timmy Napisao/la: | Isuse, stvarno niste normalni... Pa otkud baratate svim tim podacima? Inače, fulali ste što se tiče Livna. Došao je na Vis iz Libije i čak ima i fotki od tamo ali dok ja to sve nabavim... |
Niš posebno, imaju se knjige i dokumenti...
Vrlo moguće i vjerojatno jest da je u Libiju (aerodrom Benina vjerojatno) na obuku dospio iz Livna preko Carovigna (Italija), gdje su se svi okupili i prebačeni onda u Libiju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1514 | |
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 12:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ovo na slici definitivno nije Vis. Na Visu nigdje nema toliko ravnog otvorenog terena. Ili je dakle Afrika, ili Italija - Canne. Onaj zrakoplov u pozadini nisam prepoznao ali nije Spit, ni Hurricane, a ne izgleda ni kao Harward. Vise mi slici na Il-2, no sitan je pa tko zna... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 2:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Kolega Frka je sasvim u pravu. Ovaj aerodrom uopće ne liči na Vis. Ne djeluje baš ni kao Afrika. Slikano je po danu, a svi su se "zabundali" i stisli od hladnoće. Ni tlo ne odgovara. Ako je u pitanju Italija, onda je doista zbunjujući ovaj zrakoplov u pozadini. Mene je u prvi mah isto podsjetio na Il-2, ali mi je to djelovalo nevjerojatno. Ako su na slici dva pilota koji su poginuli 1944 god., onda je mašina sovjetskog porijekla u pozadini zbunjujuća. Da nije koji od bivših ZNDH zrakoplova iz Eskadrile za vezu Štaba?  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
Upisano: Pon Ožu 20, 2006 2:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja sam pomislio na Pe-2 ali on po ovome otpada no nemora biti da je bilo hladno pa ovi na ljevoj strani su samo u kombinezonima?!?
ali najači mi je ova skroz desno u USAAF "kožnjaku" mora da su sve koke pale na njega  _________________ Vedran |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|