Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mirage 2000 Tigermeet 1/72 Revell

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Sneni

Član od: 05 Svi 2008
Mjesto: Banjaluka
PorukaUpisano: Sub Svi 30, 2009 3:05 pm    Naslov poruke: Mirage 2000 Tigermeet 1/72 Revell Citiraj ovaj komentar

Moj najnoviji projekat, Mirage 2000 Smile . Out of box uz nešto sitne samogradnje. Dakle, poželio sam da odradim nešto s maskirnom šemom, pa sam pazario ovog Miraža (Francuzi imaju jako dobru air superiority šemu - ostatak NATO-a bi mogao da se ugleda na njih). Znao sam da maketa nije bog zna šta (valjda je to stari Italeri kalup) i da će trebati dosta rada ali, eto, dalo mi se. Na kutiji piše Mirage 2000C, dekali su za Mirage 2000-5 a u kutiji je nešto što ima od svega po malo, iako najviše podsjeća na prototip. Naoružanje koje dolazi uz maketu je tako brutalno netačno da sam se odmah bacio na prepravke kako bi koliko-toliko popravio utisak one sramote. Pored raketa koje sam prepravljao (Super 530 i Magic2) dobija se i jedan solidan rezervoar, zatim nešto što bi mogla biti kasetna bomba, kao i nekih osam stvari koje valjda treba da predstavljaju bombe, a liče na osam pendreka s krilcima Evil or Very Mad .

Nakon toga je došlo na red uklapanje, koje se kretalo u rasponu od lošeg do mjestimično katastrofalnog. Pored toga, jedno od olova za balans se na neki neobjašnjiv način odlijepilo pa maketa može da posluži i kao zvečka. Paneli na nosu odgovaraju prototipu, kao i sama geometrija nosa (malo je pljosnatiji). Sve je to odšmirglano i dovedeno u red. Nakon toga sam odlučio da maketi dam prvi sloj boje kako bi dalje farbanje išlo lakše. Za tu svrhu sam uzeo MM Medium Gray i posvijetlio je s Revell mat bijelom. Dobivena boja se iz nekog samo njoj poznatog razloga nije sušila - ostala je mecava i lako brisljiva. Nakon 3-4 dana čekanja uslijedilo je skidanje pomenute boje. Naravoučenije: ne miješati MM Medium Grey i Revell 05 jer rezultat neće da se osuši Mad .

Negdje u tom periodu uspio sam da slomim cijev za dopunu goriva. Do kraja projekta ista je pukla bar još 20 puta Mad .

Preshading sam radio s tamnosivom, pustio da se dobro osuši, ali ga je i pored toga "aktivirao" razrjeđivač u prvom sloju farbe za kamuflažu. Snašao sam se pa to nije ni ispalo tako loše. Onda je na red došla plava boja. Nisam uspio naći 56 koja se navodi u sastavnici pa sam kupio 54 gloss plavu. Vrlo brzo sam otkrio da svaki pokušaj miješanja s svijetlosivim nijansama prizvodi rezultat koji je - ljubičast. Nakon prvog sloja maketa je bojom počela opasno da podsjeća na kravu maskotu Milka čokolade... Jedva nekako sam dobio nešto što liči na plavu boju, a može da se iskoristi za kamuflažu. Nije baš original boja ali pristojno izgleda Smile .

Još jedna stvar vezana za ove boje: kad se nanesu kistom, ostavljaju utisak kako su se savršeno ravnomjerno rasporedile po površini. Problem nastaje nakon sušenja, kad se razotkriva svaki, ali bukvalno svaki, potez kista. Svaki naredni sloj ispoljava isti problem, tako da to nisam uspio rješiti. Mislim da bi Revell razrjeđivač mogao da bude pametna investicija.

Nakon toga Pronto, pa dekali. Od samog početka sam se, s razlogom, brinuo oko postavljanja onog velikog dekala koji ide preko leđa (na kojima su kojekakva ispupčenja, ispusti itd.). Nakon postavljanja sam morao da skalpelom prosječem dekal oko pomenutih ispupčenja, a rupe sam kasnije zafarbao crnom bojom (koja je, ipak, odlično sjela tako da se ništa ne primjeti). Protiv silveringa sam se borio stvarno tigrovski Very Happy , uglavnom sam pobjeđivao, iako ga je ostalo tu i tamo...

Wash je dosta lagan jer maketa predstavlja mašinu koja je sređena i spucana za Tigermeet (plus što je preshading odradio svoj dio posla i više nego što je bilo potrebno). Samo sam komandne površine malo jače naglasio. Miraži su prilično sjajni (osim radoma koji je mat) pa sam dao MM semi-gloss finiš.

Na kraju balade, uz sav maler koji me je progonio, završni rezultat nije ni tako loše ispao. Od vas očekujem komentare, kritike, sugestije i ostalo. Fotografije su s različitim balansom bijelog i podešavanjima boja, pa se nijanse razlikuju - recimo da se na prvih 6-7 najbolje vide najpribližnije stvarne boje. Da ne tupim više, evo slika Smile :

Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Sub Svi 30, 2009 3:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pravi si meštar za pinel! Svaka ti čast. Nikada ne bi rekao da je bojano kistom. Druga stvar koja me se dojmila je preciznost u izradi (bez obzira na probleme koji su te pratili). Finiš i decaling također su lijepo uspjeli. Možeš biti ponosan na ovu maketu kao na sve do sada urađene.

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Andrej

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Sub Svi 30, 2009 3:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Aranza Napisao/la:
Pravi si meštar za pinel! Svaka ti čast. Nikada ne bi rekao da je bojano kistom.
Shocked

Svaka čast Shocked
Natrag na vrh
dragan_mig31

Član od: 16 Sij 2006
Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA
PorukaUpisano: Sub Svi 30, 2009 4:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

svaka cast druze.nego reci mi kja je ova plava boja?izgleda mi previse plavo i tamno ili mozda je do svetla....
Sneni

Član od: 05 Svi 2008
Mjesto: Banjaluka
PorukaUpisano: Sub Svi 30, 2009 4:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala ljudi Very Happy

@Dragan, u pravu si, plava nije baš najreprezentativnija... po sastavnici je trebalo miješati Revell 56 plavu i 76 sivu, a nije bilo 56 za kupiti pa sam koristio 54 (jedina plava koju sam našao), a ona kad se pomiješa s 76 dobije se nešto što više vuče na ljubičastu... tako da sam se na kraju dobio ovu boju miješanjem 54, 57 i 05, nije to to ali šta je tu je...
dragan_mig31

Član od: 16 Sij 2006
Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA
PorukaUpisano: Sub Svi 30, 2009 4:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ma meni se i ovako svidja.bas mocno izgleda.samo jedan savjet za u buducnost.nikad ne slusaj sastavnice kad je u pitanje kamuflazna shema.uvek radi odokativno(tako ja radim).revell daju sheme koje su totalno off kad se uporede sa pravi avion....
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Sub Svi 30, 2009 6:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dragan_mig31 Napisao/la:
ma meni se i ovako svidja.bas mocno izgleda.samo jedan savjet za u buducnost.nikad ne slusaj sastavnice kad je u pitanje kamuflazna shema.uvek radi odokativno(tako ja radim).revell daju sheme koje su totalno off kad se uporede sa pravi avion....

nebih baš rekao, malo jesu nijanse pogrešne, ali raspored boja na dotičnome, ako je prećena sastavnica, se sasvim dobro podudaraju sa originalom!

http://www.airliners.net/photo/France---Air/Dassault-Mirage-2000-5F/1145326/L/

http://www.airliners.net/photo/France---Air/Dassault-Mirage-2000-5F/0366419/L/&sid=df7df387932a2f54db3e1f590a9d3d4f

Da skratim odličan posao!
Natrag na vrh
Danny

Član od: 19 Pro 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Svi 30, 2009 11:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlican,mozda da je plava mrvu svijetlija,gledajuci prema slikama,al i ovako je dobar,svidja mi se!
dr.zeko

Član od: 23 Sij 2008
Mjesto: novi sad
PorukaUpisano: Uto Lip 02, 2009 9:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Extra,stvarno je dobar,jos kad se procita drama kroz koju je prosao/si prosao Wink
Stefanic

Član od: 17 Tra 2009
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Uto Lip 02, 2009 9:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izvrstan je, i ja slažem takvoga Smile
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma