Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Pet Tra 03, 2009 9:23 pm Naslov poruke: Stolakol, ljepilo za drvo |
|
|
Zna li tko koliko vremena treba proći od početka ljepljenja do trenutka kada ljepilo definitivno drži? Kada se može početi s obradom ljepljenog drveta? _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| turky-ri
 | | Član od: 08 Lip 2008 | | Poruke: 203 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pon Tra 27, 2009 3:28 pm Naslov poruke: Re: Stolakol, ljepilo za drvo |
|
|
| Dida Napisao/la: | | Zna li tko koliko vremena treba proći od početka ljepljenja do trenutka kada ljepilo definitivno drži? Kada se može početi s obradom ljepljenog drveta? |
Dida jel ti to nas ..... laganini? Maketar tvog kalibra pa takvo pitanje ?!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pon Tra 27, 2009 4:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Sva ta ljepila za drvo je najbolje ostavit 24 sata da suše.
Spoj će bit čvrst i suh i prije, ali za potpunu sigurnost 24 sata je nekakav univerzalan rok! _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Pon Tra 27, 2009 5:06 pm Naslov poruke: Re: Stolakol, ljepilo za drvo |
|
|
| turky-ri Napisao/la: | Dida jel ti to nas ..... laganini? Maketar tvog kalibra pa takvo pitanje ?!  |
Ma, kakvi! Ja sam maketar tek od druge polovine 2007. godine. Prije toga me nije bilo briga ni za kakva ljepila. Ni za makete. Slobodno vrijeme sam trošio na popravljanje svog Fiata 125P.
Daklem, nema ni primisli na ... laganini!
E, da! Kad sam kao klinac nešto lijepio, otišao bih u željeznariju (u Novoj Gradiški), kupio tablu lajma i kuhao ju u starom loncu. Tako se u dobra stara vremena pravilo ljepilo!  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| turky-ri
|
Upisano: Pon Tra 27, 2009 7:14 pm Naslov poruke: |
|
|
Ko što reče kolega Boris G najbolje ga je pustiti 24 sata ali se i nakon cca 5-6 sati več može lagano prčkati po zaljepljenom djelu (ukoliko sloj ljepila nije onako prebogat) !
Najbolji pokazatelj ti je boja ljepila ! Friško ljepilo bjelo- suho ljepilo prozirno !
Imaš i ono expres ljepilo od Pattex-a(Henkel). Kažu da je potpuno suho za 5-6 sati (još ga nisam probao ali namjeravam vrlo skoro)
Što je to LAJM Salo? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2537 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Tra 27, 2009 8:09 pm Naslov poruke: |
|
|
| tanki sloj ljepila može se ubrzati ljepljenje toplinom (pegla) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Pon Tra 27, 2009 8:29 pm Naslov poruke: |
|
|
| turky-ri Napisao/la: | Što je to LAJM Salo? |
To su ti bile neke krhke pločice veličine čokolade od 100 grama. I po boji je podsjećalo na čokoladu (izdaleka). Mislim da je životinjskog porijekla i gadno je smrdilo dok se kuhalo. Ne znam više od čega se pravilo (kopita, papci, rogovi...?)
S tim sam se koristio pedesetih godina prošlog stoljeća.  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Night Hawk
 | | Član od: 03 Svi 2007 | | Poruke: 912 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pon Tra 27, 2009 9:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Ja koristim ova ljepila za drvo, vjerujem da su sva ostala na sličnoj bazi:
Express postiže početnu čvrstoću za 1-2 sata, dok konačnu čvrstoću postiže nakon 24 sata. (Za 5-10ak minuta već poprilično čvrsto drži ako je tanak sloj).
Standard postiže početnu čvrstoći nakon 3 sata, a konačnu također nakon 24. (Za 15-20ak minuta već drži)
Mogu reć da sam jako zadovoljn sa ovim ljepilima i preporučam ih. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Tra 28, 2009 9:18 am Naslov poruke: |
|
|
To su koliko vidim sve ljepila na polivinil-acetatnoj bazi. Brzina sušenja ovisi o otapalu u kojemu su otopljene granule PVA i o količini punila. PVA ljepila su u načelu dovoljno suha za daljnju obradu nakon 12 sati. To i ovisi o temperaturi. Zimi u prohladnoj sobi neće bit suho prije 24 sata, a ljeti po vrućinama će sušenje bit gotovo i za 12-14 sati. Ja ubrzavam sušenje sa fenom. Kod ljepljenja furnira ili npr. kantiranja se može koristit pegla. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Uto Tra 28, 2009 11:04 am Naslov poruke: Volumen informacija |
|
|
Kad se počne razgovarati, čak i o običnom ljepilu za drvo se može puno reći. Nikad nije na odmet pitati!  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Night Hawk
 | | Član od: 03 Svi 2007 | | Poruke: 912 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Uto Tra 28, 2009 2:04 pm Naslov poruke: |
|
|
A treba bit informiran i o najmanjoj sitnici! Da nebi bilo kasnije hvatanja za glavu! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| turky-ri
|
Upisano: Uto Tra 28, 2009 10:18 pm Naslov poruke: Re: Volumen informacija |
|
|
| Dida Napisao/la: | Kad se počne razgovarati, čak i o običnom ljepilu za drvo se može puno reći. Nikad nije na odmet pitati!  |
U potpunosti se slažem ! Ovu foru s fenom nisam znao ali od sad to ide u uporabu ! Može i još jedno pitanje (da ne otvaram novi topic) Koju pituru preporučate za drvane modele brodova? Nitro ili sint  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Uto Tra 28, 2009 10:53 pm Naslov poruke: Re: Volumen informacija |
|
|
| turky-ri Napisao/la: | Koju pituru preporučate za drvane modele brodova? Nitro ili sint  |
Ja nikad nisam bojao svoje makete, samo bi ih premazao sa dvije-tri ruke lanenog firnisa.
Mislim da je sint bolji, lakše ga je kontrolirat ali ni sa nitrom nećeš pogriješit. _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2537 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sri Tra 29, 2009 7:19 am Naslov poruke: |
|
|
Ono za fen, ali vrijedi i za peglu, izbjegavati zatrpavanje ljepilom, tj zapunjavanje, naime ako primjeniš fen na debeli sloj ljepila "osuši" tj veže vanjski sloj a unutra ti ostane mjehurić ljepila! Ljeplenje peglom sam ja preuzeo od lajsni za ivericu kod namještaja, imaju već naneseno ljepilo, za brodsku oplatu pripremiš letvicu, namažeš ljepilo i pritiščeš peglom, lakše se krivi, lijepi i ako je letvica vlažna (isuši) i ne treba pridržavanje.
Za bojanje modela ja primjenjujem modificirani postupak iz plastičnog maketarstva, u fazi kada treba lijepiti sitnije djelove premažem maketu sjajnim prozirnim lakom, po zavržetku opreme još jedna ruka sjajnog laka pa zatim dvije ruke mat laka pa na kraju izgkeda neobojan i netretiran. Sve dajem lagano razrijeđeno, kistom - i zbog veličine a i zato jer nemam AB. Koristim akrilne boje, time ujedno još i učvrstim spojeve izvedene cijanoakrilatom. Koristio sam i klasične boje (Humbrol, mat i glos lak) imaju karakteristiku da dodaju "ostarjeli, požutjeli" štihšto za drvene makete nije ni loše.
Onaj dio sjajni - montaža - sjajni mi se pokazao korisnim jer pokriva i anulira zatamnjenja na drvu koja nastaju u zoni ljepljenja ili iscurivanja ljepila, pogotovo cianoakrilata. Prvi sloj sprečava a drugi izjednaćuje, kao za dekale
Leo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|