Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Smrdljive boje
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 9:07 pm    Naslov poruke: Smrdljive boje Citiraj ovaj komentar

Dakle, jedan dosta bizaran problem sa MM i revell enamelima......

Promuckam, otvorim bocicu, naizgled sve normalno, osim mirisa, kojeg je najbolje opisati kao "nesto sto je 7 dana provelo u analnom otvoru, usput tamo krepalo, pa izaslo van"....... Smrdi ko vrag, grize za oci, i da ne nabrajam..... Al dobro, zamjesam ja nju sa sintetickim razrijedjivacem, a ona se zgruda na sitne grudice, uopce se ne pomjesa sa razrijedjivacem.....

Probam zamjesati sa nitrom - najnormalnije radi. Smrad se izgubi, boja se fino zamjesa, sprica se normalno, odlicno pokriva, kao da se nista nije dogodilo....... Ok, nije mi zao jedne boje, pokvarila se, ajde, nema veze.... ali, 97% enamel boja koje imam od MM-a i revella se identicno ponasaju. Sad, jasno mi je da se jedna pokvari (zbog bilo cega), jasno mi je da se njih 5 istovremeno pokvari, ali tolika kolicina boja.....hmmm...... jos cudnije je da nakon razrijedjivanja sa nitrom sve normalno funkcionira, cak i taj smrad nestane....

Ima li netko ideju zbog cega se to desava, odnosno sto se desilo s bojom, i kako to sprijeciti sa ovih par preostalih koje normalno reagiraju na sinteticki razrijedjivac.....

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Lisec

Član od: 30 Lis 2008
Mjesto: Zaprešić
PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 9:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ove nove boje od MMa su katastrofa, sve je to zbog novih regulativa o otrovnosti boja,tako da sve traju kraće zbog toga...a ni ne miriše kao u dobra stara vremena Wink

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
CCCP
Administrator
Član od: 14 Ožu 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 9:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Čista kemija Laughing, stavili su loše emulgatore u to. Emulgatori ti, ako si zaboravio od škole, drže smijesu dviju tvari koje se ne mogu miješati na okupu. To su između ostaloga i razrijeđivači, zato tako reagiraju na nitro... Ne možeš ništa učiniti po tom pitanju, samo redovito u njih sipaj par kapljica nitroa kad zasmrde...
Natrag na vrh
Andrej

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 9:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ta europska unija i te gluposti Rolling Eyes

Zbog sličnih stvari je zabranjeno pola tamiyinih proizvoda uvozit u Eu
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 9:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Eh, vratite nam dobre stare kancerogene tvari, ionako cete nas prije vi sahraniti nego boje..... Laughing

Znaci, u tome je vic......

Natrag na vrh
Bornjifiko

Član od: 03 Velj 2008
Mjesto: Zagreb. Novi Zagreb.
PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 10:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lisec Napisao/la:
...a ni ne miriše kao u dobra stara vremena Wink

Vidim, kao i ja, stara škola...
Još mi sa sjetom znaju navrijeti suze na oči (ne nostalgije radi, već zato što mi je njuška prečesto blizu piksi Wink Wink )

No, uozbiljimo se i pokušajmo zajedno prokljuviti problem, da ne bi i nas ostale snašao isti ''problem''.
Kak držiš boje? Mislim, imaju dovoljno svjetla i topline? Ih često vodiš u šetnju?
Iz nekog eluzivnog, nama još neznanog razloga očito dolazi do neke kemijske promjene u sasatvu, a s obzirom da se očituje izraženim inhalativnim karakterom, rekao bih da je problem hlapljive prirode.
Hmmm...?
Night Hawk

Član od: 03 Svi 2007
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 11:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Neznam što bi moglo bit, ali i ja imam problema sa MM enamelkama.
Kao što sam već pisao, moje se nikako neće osušit. Nakon tjedan dana, na dodir su još uvijek malo vlažne, a kad krenem s drugim slojem neke druge boje, ovaj prvi sloj se počne mješati sa drugom bojom... Confused
Natrag na vrh
Bornjifiko

Član od: 03 Velj 2008
Mjesto: Zagreb. Novi Zagreb.
PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 11:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dajte dečki, ufuravate mi paranoju sa ovim pričama... he he he.

Evo, ja ozbiljno razmatram da svoju lifetime supply enamelki nabrazaka riješim, i prebacim se na akrilne. Sad je tu i AB, pa u biti više i nemam neki razlog za averziju prema akrilu...
Hmmmm....
Night Hawk

Član od: 03 Svi 2007
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 11:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bome ja sam se prebacio na akrilke. Very Happy
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Uto Tra 21, 2009 11:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma, ja sam u toj cijeloj prici pomalo jos uvijek onaj magarac koji je birao izmedju dva plasta sijena.... Znam da su akrilke bolje, znam sve prednosti i onih par nedostataka, sve znam, ali ipak su mi draze enamelke.... i iako se moja zaliha boja toliko istopila zadnjih mjeseci, tako da mi je totalno svejedno s cime cu je popuniti, dali akrilima ili enamelima, opet nekako ruka krene sama prema enamel boji......

E sad, zasto se gorenavedeno desava, nemam pojma. Boje su u zatvorenom prostoru, umjerene temperature, nije vlaga, nije pretoplo, nije prehladno, svaka je pazljivo obrisana, zatvorena cepom, jednom mjesecno recimo promuckam svaku boju....... ako to nije dovoljno, onda neznam sto je....

Natrag na vrh
hemza

Član od: 06 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Tra 22, 2009 9:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I ja sam imao takvih problema.Slušao sam i čitao iskustva starih mahera koja kaže da se boja nikako nesmije razrijeđivati u njegovoj boci pogotovo ne razrijeđivačima drugačijih tipova(uljni ,neke vrste sintetičkih i nitro).Uvijek je najbolje koristiti originalni razrijeđivač.Ako se boja jako zgusti(zbog lošeg poklopca na boci) rarijedim ju sa čistim acetonom koji je izvrsno otapalo svih vrsta boja.Aceton ima za kupiti u svakoj boljoj prodavaonici boja i lakova.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Reaper

PorukaUpisano: Sri Tra 22, 2009 9:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo, ja s ponosom mogu reci, nikad nisam koristio "originalni" razrijedjivac, za ni jednu vrstu boja. takodjer, uvijek visak boje iz ab-a ili posudice u kojoj sam je mijesao sa razrijedjivacem vratim nazad u bocicu/kanticu, i samo dobro promuckam..... neke mjesavine su cak bile i sa nitrom, vracene u bocicu od enamel boje, i nikakvih nuspojava...... naravno, ovo vrijedi za enamelke iz devedese' i neke, ove novije redovito prodju kroz proces koji sam opisao.... Evo, maloprije iz ciste znatizenje otvorih do tada nikad otvaranu i koristenu bocicu MM enamelke, tocnije Fuclrum Gray/green, i isti miris....razrijedjivati nisam ni probao...... Znaci, ako bi to mjesanje razrijedjivaca i ostalog mogli okriviti za probleme s koristenim bojama, kako objasniti slucaj netom otvorene bocice sa istim simptomima? Osim ako simpaticne tete u LOM-u u nedostatku pametnijeg posla nisu farbale kojesta s tom bojom, pa onda naljevale razrijedjivac da se ne kuzi da nedostaje boje.... Wink

Ok zezam se, ali pitanje stoji, vjerovatno je ipak trajnost te boje znatno kraca nego prije, zbog strozijih zatjeva o sigurnosti covjeka i okolisa nego sto je bilo prije par godina.......

Natrag na vrh
hemza

PorukaUpisano: Sri Tra 22, 2009 10:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Reaper Napisao/la:
Evo, ja s ponosom mogu reci, nikad nisam koristio "originalni" razrijedjivac, za ni jednu vrstu boja. takodjer, uvijek visak boje iz ab-a ili posudice u kojoj sam je mijesao sa razrijedjivacem vratim nazad u bocicu/kanticu, i samo dobro promuckam..... neke mjesavine su cak bile i sa nitrom, vracene u bocicu od enamel boje, i nikakvih nuspojava...... naravno, ovo vrijedi za enamelke iz devedese' i neke, ove novije redovito prodju kroz proces koji sam opisao.... Evo, maloprije iz ciste znatizenje otvorih do tada nikad otvaranu i koristenu bocicu MM enamelke, tocnije Fuclrum Gray/green, i isti miris....razrijedjivati nisam ni probao...... Znaci, ako bi to mjesanje razrijedjivaca i ostalog mogli okriviti za probleme s koristenim bojama, kako objasniti slucaj netom otvorene bocice sa istim simptomima? Osim ako simpaticne tete u LOM-u u nedostatku pametnijeg posla nisu farbale kojesta s tom bojom, pa onda naljevale razrijedjivac da se ne kuzi da nedostaje boje.... Wink

Ok zezam se, ali pitanje stoji, vjerovatno je ipak trajnost te boje znatno kraca nego prije, zbog strozijih zatjeva o sigurnosti covjeka i okolisa nego sto je bilo prije par godina.......
Što je sa bojama to samo proizvođač zna.Ja sam samo ponudio savjet što uraditi sa takvim bojama koje smrde odnosno koje su se zgrudale.Jednu stvar sam zaboravio napomenuti ,acetona treba staviti što manje inače u protivnom će boja sa velikom koncetracijom acetona progristi plastiku na koju se nanosi.
Natrag na vrh
Reaper

PorukaUpisano: Sri Tra 22, 2009 10:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moram pokusati taj tvoj savjet, mozda upali...... Iako, mozda nisam naglasio, boja u bocici nije zgrudana, sasvim je normalna, mozes je muckati, mozes je mjesati, nanositi kistom direkt iz bocice, sve normalno.... problem se javlja kad se ta ista boja pomjesa sa sintetickim razrijedjivacem.... Ali, ako mislis da malo acetona rjesava taj problem, vrijedi probati... Dali moze bilo koji aceton, ili mora bas neki odredjeni biti?

Natrag na vrh
hemza

PorukaUpisano: Sri Tra 22, 2009 10:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Čisti aceton koji se kupuje u dućanima boje i lakova.Na boci piše da se dobro mješa i sa vodom što hoće reći da razrijeđuje i akrilne boje(nisam probao pa nebi bio previše siguran u to).Taj isti aceton možeš koristiti za pravljenje ljepila za makete.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma