Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

AMT NCC-1701-E U.S.S. Enterprise - FIRST LOOK

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Pon Ožu 30, 2009 12:15 am    Naslov poruke: AMT NCC-1701-E U.S.S. Enterprise - FIRST LOOK Citiraj ovaj komentar

Ovaj inbox sam obecao kolegi LOW-u, znam da ga zanima, ali nikako uhvatiti vremena..... Wink

Sesti iz serije brodova koji nose ime "Enterprise", u sluzbu je uveden zvijezdanog nadnevka 49027.5, pod vodstvom Jean-Luc Piccarda. Za razliku od svog prethodnika, koji je pripadao Galaxy klasi, Enterprise E spada u Sovereign klasu brodova. Suvremenije opremljen i mocnije naoruzan od svog prethodnika, predstavlja najmoderniji brod tog vremena. Brod ima 24 palube, 12 phasera i 5 lansera torpeda, i jedini od federacijskih brodova nosi i kvantna torpeda. Duzinom od 685 metara, brod je skoro 3 puta manji od prethodnika, D verzije.

O MAKETI
Model: NCC-1701-E
Mjerilo: 1/1400
Proizvodjac: AMT/Round2
Broj dijelova: 40
Velicina: cca 45 cm duzine
Cijena: od 20 do 100$

Nakon katastrofe zvane "Platz izdao AMT-ov Enterprise D", cisto me bilo strah sto me ceka s ovom maketom, ali tesko je zaobici ovaj brod u kolekciji, tako da sam se u startu pomirio sa nekim polu-proizvodom, pa sto bude. Za razliku od Enterprise-a D, kojeg je izdao Platz, za ovo izdanje se pobrinula, meni totalno nepoznata, firma Round2. I dok Platz usputno spominje da je maketa reizdanje AMT-a, Round2 ne sakriva podrijetlo ovog kita, te ponosno istice AMT-ov logo na kutiji.

Inace, ovo pakovanje je "limited edition", ukljucuje drugaciji box-art i decale, no o tome kasnije.

Prva reakcija kada sam otisao po paket je bila - "jel to mene netko malo......xxxx....". Mala kutijica, velicine prosjecne Italerijeve makete u 1/72, nesto deblja, ali svejedno mala, posebice naspram pakiranja u kojem dolazi D varijanta. Box-art je saren, ljep, nista posebno.

Po otvaranju kutije, jos jedan "jel to mene......" osjecaj. Vadim dijelove, slazem po stolu.....i nevjerujem. Uzimam tanjur u ruke, gledam, i apsolutno mi nista nije jasno. Zasto je maketa toliko mala???? Negdje na granici ocaja i ludila, sjetio sam se da je Sovereign klasa tri puta manja od Galaxy klase, pa mijenjam odluku da ovo prosljedim u smece, i detaljnije pregledavam sto je u kutiji.

Prvo odusevljenje je bilo kod detaljnog pogleda na plastiku. Dijelovi su izliveni u bijeloj plastici, tvrdoj i glatkoj, nesto kao hasegawina plastika. Na svu srecu, nema hrapave povrsine kao kod D varijante, nema bijednog pokusaja aztekinga sa izdignutim panelima. Za sada nije lose.

Detalji tanjura....

Nista posebno, ali i nista lose. Kratak pogled na gondole warp motora otkriva da je ispravljena najveca glupost kod D modela - mogucnost osvjetljenja. Dok za osvjetljenje D varijante treba izrezati i ponovo skrecati pola makete, ovdje je to puno lakse, jer je razlom dijelova motora napravljen pametno, ocigledno se imalo na umu da bi ovo cudo bilo dobro i malo osvjetliti.

Polovice donjeg dijela trupa su fino izlivene, dovoljno detaljirane, bez vidljivih markova i lose odlivenih detalja (ponovo, za razliku od D varijante).....

Onih preostalih par dijelova je takodjer fino odliveno, iako je razina detalja dosta niska, trebat ce tu dosta skrecati i detaljirati.

No, najvise sam se bojao prozirnih dijelova. Ponovo usporedba sa D varijantom, gdje su prozirni dijelovi neupotrebljivi (cak i ako se ne radi rasvjeta), debeli, mutni i izgrebani, cisto me bilo strah na sto ce kod ove makete to liciti. Koje iznenadjenje!

Tanki, precizno izliveni, odlicno detaljirani i nevjerovatno prozirni. Cista petica!

Decali su drugi biser ove kutije. Fino otisnuti, tanki, i puno ih je. Netreba nista objasnjavati. Zagrizeni fanatici bi mogli zamjeriti sto nisu prilozena alternativna imena za oznacavanje brodova, no, ionako svi rade samo jedan - NCC-1701, pa po meni to nije nikakva zamjerka.

Sastavnica je velika, fino nacrtana, i dobro objasnjava sto i kako se spaja. Nista ekskluzivno, ali dovoljno dobro i jasno, da nema nedoumica.

Shema farbanja - takodjer. Velika, dovoljno jasna, ali nazalost dosta netocna. Svakako je treba zanemariti prilikom farbanja, te potraziti tocnije reference.

Sto reci? Maketa nije losa. Fino je odlivena, s dovoljnom kolicinom detalja da bude odradjena OOB. Za ljubitelje skrecanja i detaljiranja, mjesta ima napretek, a olaksavajuca okolnost im je ta sto ne moraju gubiti vrijeme ispravljajuci ono sto je u kitu vec dano. Sa pametnim razlomom dijelova,te odlicnim prozirnim dijelovima, biti ce pravi gust raditi osvjetljenje. Iako sam napisao da je maketa mala, to treba shvatiti uvjetno.U istom mjerilu, manja je od ostalih Enterprise-a, ne duzinom, vec promjerom tanjura. Sastavljena, maketa je dugacka cca 45 centimetara, sto svakako nije malo.

Malo smeta cinjenica da je vecina detalja na maketi prikazana decalima. Koliko god oni dobri bili, to jednostavno nije to. Ozbiljniji maketari ce morati potrositi nesto vremena na istrazivanje i skrecanje svih tih detalja, i iako maketa moze proci i bez njih, za puni sjaj su nuzni. Za osvjetljenje biti ce nuzno izbusiti prozore, sto u ovakvom mjerilu, gdje je prozor 2 ili 3mm sirok moze biti jako frustrirajuce, ali ne i nemoguce.

Takodjer, s onim sto se dobije u kutiji, moze se prikazati samo Enterprise u originalnom izdanju, kao sto je prikazan u "The First Contact". Tijekom vremena (citaj filmova), Enterprise je dozivio neke kozmeticke preinake, no proizvodjac je to ignorirao, vjerovatno da uz svaki film moze izbaciti i novu maketu. Za onaj najatraktivniji model, iz "Nemesis-a", biti ce potrebno dosta skrecati, prvenstveno modificirati dio tanjura, trupa, kao i gondole warp motora. Ostali detalji su cista kozmetika, moze se i bez njih, ako bas mora. Dobra strana je sto to nije toliko tezak posao koliko moze zvucati......

Ocjena - 4. Svakako nabaviti, ako vas ovako nesto zanima......

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Pon Ožu 30, 2009 9:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mala nadopuna, mozda nekome bitna....

Znaci, kako sam rekao, ovo je nesto kao "limited edition", koji ukljucuje metalni nosac, drugaciji boxart i fenomenalne decale.

Za razliku od ovog pakiranja, postoji i:

To je navodno klasicno izdanje, refit Enterprise-a E, sa plasticnim nosacem i puno losijim decalima, ali, za razliku od goreopisanog, predstavlja zadnji refit te se moze raditi verzija iz zadnja dva filma direktno iz kutije. Ne bas tocan prikaz koliko sam skuzio, ali eto, tko ne zeli skrecati......

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Ostalo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma