Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

P-38L-5-LO 44-25786
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
darko

Član od: 10 Ruj 2006
Mjesto: Daruvar
PorukaUpisano: Ned Ožu 22, 2009 1:53 am    Naslov poruke: P-38L-5-LO 44-25786 Citiraj ovaj komentar

Od zadnje "odjave" napravljeneo je sljedeće:

Poljepljeni stencili i prešpricano semi-gloss lakom da sakrijem rubove stencila, maketa je malko izgubila na sjaju ali mislim da je OK.

Detaljirani stajni trapovi plehom i malo žice i upasani na maketu. Tog koraka sam se bojao jer on na kraju pokazuje jesam li negdje zeznuo simetriju, ali mogu vam reći da je lijevo krilo od zemlje udaljeno u milimetar koliko i desno, uffff Confused

Poljepljeni sitni djelići kao što su pitot tubovi, svjetla s donje strane i slično. Ostale su još antene od kabine do repa ali to kada napravim podlogu.

Uz pomoć komadića otpadnog lima iz foto-jetkanog seta napravljen zglob za poklopac kabine i sve skupa fiksirano na kabinu. Ovim korakom baš i nisam zadovoljan previše, ali imam još jedan poklopac, ako budem imao živaca probat ću napravit novi.

Dodano jako malo wetheringa oko mitraljeza (čađa), masnoća oko otvora za gorivo i zamrljano malo područje iza kabine kuda se pilot penje u kabinu.

Maketa je bila stvarno zahtjevna, a i sad me malo brine što mi se noge stajnog trapa čine "klimave" s obzirom na količinu olova koja je ugurana u nos kako bi maketa samostalno stajala.

To je to, više bih volio da je Vedro dobio vremena da napravi ovu maketu, ovako će ona stajati u mojoj polici kao spomen na njega:

Pozdrav !
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Ned Ožu 22, 2009 10:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlican!!
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Ožu 22, 2009 10:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Stvarno je prekrasan Very Happy Super si ga složio.
Natrag na vrh
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Ned Ožu 22, 2009 11:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zaista je bezprijekorno urađen. Posebno mi se sviđaju detalji kočionih crijeva i efekt mjesta prebojanih američkih oznaka što stvarno podiže maketu. Wink

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Ned Ožu 22, 2009 11:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlican! Cool
Natrag na vrh
darko

PorukaUpisano: Ned Ožu 22, 2009 1:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Drago mi je da vam se sviđa, no svejedno idući P-38 ću definitivno probati "Academy", ova maketa mi je bila prilično razočarenje pogotovo s obzirom kako lijepo izgleda u kutiji...

Pozdrav !
Natrag na vrh
djmikki

Član od: 27 Jul 2006
Mjesto: Varaždin
PorukaUpisano: Ned Ožu 22, 2009 4:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

jako ljepo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
to-mek

Član od: 21 Ožu 2008
Mjesto: Krušljevo Selo, Oroslavje
PorukaUpisano: Ned Ožu 22, 2009 5:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlično.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
flick

Član od: 24 Ruj 2007
Mjesto: mjesno
PorukaUpisano: Ned Ožu 22, 2009 7:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

super su mi svi ovi "goli" avioni

zer gut!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
PELE

Član od: 10 Kol 2008
Mjesto: Pancevo, Srbija
PorukaUpisano: Ned Ožu 22, 2009 7:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozz

Ovo je odlicno!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Ožu 23, 2009 9:54 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo, vrlo dobro napravljeno! Very Happy Što se tiče Academy-a kojeg planiraš isto se pripremi na razočarenja. Dobra je to maketa, ali ništa bolja od Hasegawe. Za početak te čeka nabavka kotača, jer je Academy dao gumene, tj. vinilne koji su samo za djecu...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Pon Ožu 23, 2009 10:05 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako dobro odradjeno....i dalje ne vidim te probleme za koje kazes da su prisutni oko pripreme podloge za alclad, po meni odlican posao.... Wink

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Ožu 23, 2009 10:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako, jako dobro!
darko

PorukaUpisano: Pon Ožu 23, 2009 11:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Vrlo, vrlo dobro napravljeno! Very Happy Što se tiče Academy-a kojeg planiraš isto se pripremi na razočarenja. Dobra je to maketa, ali ništa bolja od Hasegawe. Za početak te čeka nabavka kotača, jer je Academy dao gumene, tj. vinilne koji su samo za djecu...

Ostao mi je set kotača od Hasegawe, doduše onaj set sa ravnim ratkapama, tako da to ne bi trebao biti problem. Ovo je prva Hasegavina četrdesetosmica (zaključujem prema produkcijskom broju "JT1"), i najveće zamjerke idu na račun:

Wheel bayevi ne pašu u gondole, ostaju dosta velike rupe koje treba kitat (vidio sam i na netu da su ljudi imali isti problem, dakle nije do mene).

Donja vanjska strana krila je prekratka za više od 1mm pa treba kitat, što i ne bi bio problem da upravo na tom mjestu krila trebaju priljepljena za trup dobit "čvrstoću", koje ovako nema jer rupu popunjava kit. Da sad idem radit maketu ponovno ne bih kitao nego bi stavio komad sprua unutra. Isto sam na netu vidio identične probleme...

Fit na spoju gondola (po dužini) je jako loš, morao sam dosta šmirglati, pa i stanjivati wheel bayeve sa gornje strane kako bi sve upasao. Osim toga spoj je na katastrofalnom mjestu i jako se teško šmirgla (unutarnja strana gondola kod samog krila pogotovo).

Plastika je jako tvrda i ne može se pritiskanjem kvaćicama ili sličnim metodama plastika "ušpanat" niti desetu milimetra, sve se mora upasat šmirglanjem i beskonačnim dry-fitovima, kao da slažeš resin Laughing

Ako Academy nema barem polovicu od ovih problema ja zadovoljan...

@Reaper: odat ću tajnu, greške su sa donje strane krila, na mjestu gdje su zaljepljeni ovi dodatni flapsovi, pa oni skrivaju dobar dio "packi", iako ne baš sve. Sva je sreća da su ti flapsovi dosta izdignuti i na pravom avionu pa sam imao argument da preko packi naljepim ove komadiće stirena, iako je prvotni plan bio samo skrajberom povući linije panela.
Druga je sa gornje strane krila na ovom djelu koji je zacrnjen, opet sam imao dobar argument da grešku zamaskiram jer se pilot po ovim površinama penje u zrakoplov, pa sam ih zamazao. Ima još grešaka, ali su sitne pa se ne vide osim uživo i iz neposredne blizine (kad gurneš nos u maketu Wink .

Pozdrav !
Natrag na vrh
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Pon Ožu 23, 2009 12:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Darko...odličan je (pljuc, pljuc, pljuc...). Wink

Jedan prijedlog...hajde sredi podkrilne nosače. Mislim...ne bih ti se htio praviti pametan i glumatati generala nakon bitke...no, možda da malkoc detaljiraš te nosače i bit će savršen (pljuc, pljuc, pljuc...). Wink

Što misliš?
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma