Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

nepoznata fotografija

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1918. do 1941.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
morest

Član od: 06 Sij 2009
Mjesto: ST-ŠI
PorukaUpisano: Sub Velj 07, 2009 1:30 pm    Naslov poruke: nepoznata fotografija Citiraj ovaj komentar

Došao sam u posjed slijedeće fotografije, prodavač je rekao da se radi o dočasniku KRM i da se nalazila u lotu iz 1930-tih, slikano je na Pagu, jel ozada uz posvetu je navedeno ime ateljea. Ja sam prvo posumljao da se radi o pitomcu pomorske vojne akademije, ali me buni da nigdje na uniformi nema kraljevskog grba, ni na kapi, ni na epoletama Rolling Eyes a znam da se on morao nalaziti tamo, pa me zanima zna li tko o kojoj se uniformi radi?Zahvalan sam na svakom odgovoru.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
morest

PorukaUpisano: Pon Velj 09, 2009 12:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hm, svaka pomoć je i dalje dobro došla jel još nisam skužio o čemu se točno radi na fotki, tj. o kojoj uniformi i iz kojega razdoblja. Istina je da se ne radi o maketi ili o avionu, plovilu ili vozilu, jel bi odgovor bio brži, ali nije valjda tako teško pitanje da nitko ništa nezna? Sad
znalaca sigurno ne fali na ovome forumu Very Happy
Ponavljam svaki prijedlog, komentar ili izrečena sumlja na nešto su dobrodošli i puno bi pomogli Very Happy
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Velj 09, 2009 3:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pokušaj pitanje postavit na hrv. povijesti 1918-1941...Možda npr.Tomica, Prelude ili Stuart ili netko od onih koje taj period zanima , znaju odgovor.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
morest

PorukaUpisano: Pon Velj 09, 2009 3:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala Grunf, ma mislio sam se gdje postati topic a s obzirom da o fotki znam jako malo, tj, mogu samo nagađati bez obzira da je prema izjavi prodavača nađena u lotu dokumenata iz 1930-tih i da je slikana u ateljeu na Pagu, zato sam postavio u ovu rubriku-Što je na fotografiji, ali ako će ljudima biti lakše pronaći odgovor kad je fotografija u rubrici- Hrvatska Povijest 1918.-1941. onda molim moderatore da premjeste topic tamo, u svakom slučaju hvala za savjet, nekima od navedenih sam već uputio pitanje, ali još nemam nikakav odgovor Sad
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Velj 10, 2009 1:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja ču čist onak laički ,jel moguče da je uniforna svečana odora trgovačke mornarice Confused ?
morest

PorukaUpisano: Uto Velj 10, 2009 9:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma naravno da je moguće da je to trgovačka, samo jeli to trgovačka mornarice Kraljevine Jugoslavije, jer nisam siguran da oni nigdje nisu imali kraljevski grb? Neki ljudi koji poznaju područje su mi rekli da je i ona imala dinastičku krunu na kapi, a i malo me kroj uniforme, epolete i oznake na njima-mislim na sidro i onu bijelu crtu, te onaj hrastov vijenac unutar kojega je sidro na kapi zbunjuju, jel sve je to karakteristika RMKJ, ali nigdje nema krune koja je morala biti ako se radilo o vremenu kraljevine Rolling Eyes
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Velj 10, 2009 11:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo, tema preseljena. Nadam se da će netko od poznavatelja znati odgovor na pitanje...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Sri Velj 11, 2009 8:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mene osobno na znacki kape pleter preko sidra podsjeca na one oznake NDH, gdje je u sredini bio "U", ali me zbunjuju sidra na epoletama, jer su mornaricki casnici NDH imali onaj poznati list, a ne sidro. Kadet trgovacke mornarice NDH?
morest

PorukaUpisano: Sri Velj 11, 2009 10:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala Alaska na komentaru Very Happy Je, mnoge je ljude zbunio pleter u kapi na mjestu gdje se nalazi i sidro. A i meni se sve više čini da je riječ o trgovačkoj mornarici, nikako vojnoj, ili možda o lučkoj kapetaniji. Mislim da su i NDH dočasnici i časnici nosili sidra na epoletama, jel to su bili tzv. prometni časnici koji su službovali u raznim lučkim poglavarstvima i ispostavama, uglavnom nadzor plovila, carina, suzbijanje krijumčarenja i papirologija, jel talijani nisu više od toga dopuštali. A i također mi se čini da se radi o pitomcu ili kadetu, to si isto dobro pimjetio. No, volio bi ako netko može reći po kroju uniforme, jel mislim da je kraljevina tip, kao i epolete, sidro na njima i ona bijela crta koju su nosili pitomci, kako je Alaska dobro primjetio. Nadam se da će fotka ovih dana konačno doći meni u ruke, pa ću ja dobro proučiti sa povečalom, pogledat kapu i gumbe, da vidim što je na njima. Hvala svima koji su se dosada javili na pomoći Very Happy
A i nisam znao da je NDH imala trgovačku mornaricu, pa ako netko zna više, neka slobodno i o tome ovdje napiše koju riječ.
Natrag na vrh
brodarski

Član od: 03 Pro 2007
PorukaUpisano: Sri Velj 11, 2009 10:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Štovana gospodo možda mogu pomoći.
radi se o časniku trgovačke mornarice, očnije o časniku '' Jadranske linijske plovidbe d.d. '' Sušak. Ono što nazivate pleterom očita je zabuna. To je zvijezda, simbol Jadranske plovidbe koji se može vidjeti na dimnjaku brodova u međuratnom razdoblju.
Natrag na vrh
morest

PorukaUpisano: Sri Velj 11, 2009 11:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dakako da možete pomoći. Very Happy Zbilja zanimljiva informacija, možda imate zbilja pravo što se tiće zvijezde, na slikama se loše vidi jel scan je mutan kad se približili, ali potražit ću ja tu zvijezdu sa povečalom kad dobijem sliku u ruke. Puno hvala, i za kompaniju kojoj je pripadala, mislim da smo svi na kraju bili skloni odgovoru da se radi o civilnoj, trgovačkoj mornarici. Izgleda da smo riješili misteriju, no zanima me dali to znači da trgovačka mornarica u vrijeme Kraljevine nije nosila dinastičku krunu na uniformi?
Koliko se sjećam od Jadranske Linijeske Plovidbe nastala je 1947. Jadrolinija, e pa me zanima jeli ta zvijezda kao oznaka kompanije nošena prije toga datuma ili nakon?
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Velj 11, 2009 11:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

brodarski Napisao/la:
Štovana gospodo možda mogu pomoći.
radi se o časniku trgovačke mornarice, očnije o časniku '' Jadranske linijske plovidbe d.d. '' Sušak. Ono što nazivate pleterom očita je zabuna. To je zvijezda, simbol Jadranske plovidbe koji se može vidjeti na dimnjaku brodova u međuratnom razdoblju.

misterija riješena

home.hetnet.nl

Karadjordje (1922-1952) - ex Visegrad (1912-1922), a poslije rata Mornar (1952) i Proleterka (1955-1970)
Natrag na vrh
morest

PorukaUpisano: Čet Velj 12, 2009 1:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala Hornet, nema sumlje da je to ista oznaka kao i na kapi, eto, ipak je ispala slika trgovačke mornarice,iako ju je prodavač prodavao kao sliku dočasnika RMKJ. Rolling Eyes, No, bez obzira slika ostaje kod mene, lijepo se vide detalji Very Happy
Nego, uniforma je sigurno međuratna, razdoblje Kraljevine, jer ako sam dobro razumio oznaka kao što je na dimnjaku i na kapi je bila do 1947. zar ne?
Natrag na vrh
Minesweeper

Član od: 21 Sij 2007
PorukaUpisano: Čet Velj 12, 2009 6:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

proleterka je 1941 naletjela na podvodnu minu s Prijestolonasljednikom Petrom ispred Zlarinskog kanala
1951 su izvađeni i poslani na popravak
Ovo znam jer mi je pradjed sudjelovao u vađenju Wink
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Velj 12, 2009 10:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Minesweeper Napisao/la:
proleterka je 1941 naletjela na podvodnu minu s Prijestolonasljednikom Petrom ispred Zlarinskog kanala
1951 su izvađeni i poslani na popravak
Ovo znam jer mi je pradjed sudjelovao u vađenju Wink

da i dobila novo nadgrađe, tako da se praktički nije prepoznavala

Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1918. do 1941. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma